Ulkomaat

Sri Lankan pommitusten uhriluku nousee yhä – kahdeksan tekijää tunnistettu, noin 60 pidätetty

Viranomaiset tutkivat tuhoja yhdessä pommi-iskun kohteeksi joutuneessa kirkossa Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa sunnuntaina. KUVA: STR
Ulkomaat 24.4.2019 9:36
Daniel Wallenius

Sri Lankan sunnuntaisten pommi-iskujen uhriluku on jatkanut nousuaan keskiviikon aikana. Kirkkoihin ja hotelleihin tehtyjen iskujen jäljiltä menehtyi ainakin 359 ihmistä, kertoo poliisin tiedottaja Ruwan Gunasekera. 39 kuolleista on viranomaisten mukaan ulkomaalaisia.

Viranomaiset ovat pidättäneet jo noin 60 ihmistä iskuihin liittyen, kun keskiviikkona pidätyksiä tehtiin lisää.

Sri Lankan poliisin mukaan iskut toteutti yhdeksän itsemurhapommittajaa, joista kahdeksan on tunnistettu. Yksi tekijöistä on nainen. Iskut tiistaina nimiinsä ottanut Islamilainen valtio -äärijärjestö väitti tekijöitä olleen kahdeksan, mutta sen osuutta tekoihin ei vielä ole voitu vahvistaa.

Isis julkaisi tiistaina kuvan, jossa näkyy kahdeksan hyökkääjää. Seitsemän heistä on naamioituneita, mutta yksi on tunnistettu srilankalaista äärijärjestöä National Thowfeek Jamaathia johtavaksi radikaalisaarnaajaksi.

Ensimmäinen varoitus jo kuun alussa

Intian tiedusteluviranomaiset varoittivat Sri Lankan hallitusta mahdollisista terrori-iskuista ensimmäisen kerran jo 4. huhtikuuta. Toinen varoitus tuli 20. huhtikuuta ja kolmas vain tunteja ennen sunnuntaisia iskuja, kertoo uutistoimisto Reuters.

Sri Lankan muslimineuvoston puheenjohtaja N.M. Ameen kertoi uutistoimisto AP:lle, että viranomaisia oli varoitettu National Thowfeek Jamaathista ja sen johtajan vihasaarnoista jo useita kertoja.

– Osa tiedusteluhenkilöistä näki hänen kuvansa, mutta he eivät tehneet mitään.

AP:n mukaan Sri Lankan viranomaiset olivat ilmaisseet järjestöön liittyvät huolensa kansainvälisille asiantuntijoille jo helmikuussa.

Yhdysvaltain Sri Lankan suurlähettiläs Alaina Teplitz sanoi keskiviikkona kansainväliselle medialle, että Yhdysvalloilla ei ollut ennakkotietoa iskusta.

– Uskomme, että suunnitelmia iskuista on lisää. Terroristit voivat iskeä ilman varoitusta, hän sanoo.

Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa räjähti myös keskiviikkona aamulla elokuvateatterin läheisyydessä. Poliisin mukaan kyseessä oli hallittu räjäytys.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
53
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
47
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image