Ulkomaat

Sri Lankan iskujen jäljiltä jo 40 pidätystä – pidätetyt ovat pääasiassa sri­lan­ka­lai­sia

Papistoa osallistuu iskun uhrien joukkohautajaisiin tiistaina. KUVA: M.A. PUSHPA KUMARA
Ulkomaat 23.4.2019 9:02
Daniel Wallenius, Reuters

Sri Lankan sunnuntaisten pommi-iskujen jäljiltä on tehty lisää pidätyksiä.

Poliisin tiedottajan Ruwan Gunakseran mukaan pidätettyjen määrä on noussut maanantain 24:stä 40:een. Pidätetyt ovat pääasiassa srilankalaisia, mutta heidän joukossaan on ainakin yksi syyrialainen. Poliisi tutkii, onko lisää ulkomaalaisia sekaantunut seitsemän itsemurhapommittajan tekemiin hyökkäyksiin. 

Viranomaisten mukaan syyrialainen pidätettiin paikallisten epäiltyjen kuulustelun jälkeen.

Yhdysvaltalaisten tiedustelulähteiden mukaan iskuissa oli Islamilainen valtio -äärijärjestön iskuille ominaisia piirteitä, mutta Isis ottaa yleensä nopeasti iskut nimiinsä. Toistaiseksi mikään taho ei ole ilmoittanut olevansa iskun takana.

Poliisi sai aiemmin tässä kuussa vihjeen, että srilankalainen vähän tunnettu islamistiryhmä aikoisi iskeä kirkkoihin. Kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan al-Qaeda tai Isis on todennäköisesti mukana iskussa, vaikka tekijä olisikin paikallinen ryhmittymä. Tästä kertoo se, että iskut olivat tarkkaan suunniteltuja.

Poikkeustila mahdollistaa pidätykset

Sri Lankassa astui keskiyöllä paikallista aikaa voimaan poikkeustila, joka antaa poliisille laajat valtuudet pidättää ja kuulustella epäiltyjä ilman oikeuden päätöstä. Lisäksi maassa astui voimaan öinen ulkonaliikkumiskielto.

Maanantaina tunnelmat Sri Lankan pääkaupunki Colombossa kiristyivät entisestään, kun yhden iskun kohteeksi joutuneen kirkon lähellä kuultiin uusia räjähdyksiä. Poliisin mukaan se oli kuitenkin hallittu räjäytys.

Washington Post -lehden mukaan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu FBI lähettää agenttejaan Sri Lankaan auttamaan tutkinnassa. FBI on myös tarjonnut laboratorio-osaamista todisteiden tutkintaan.

Ainakin 32 ulkomaalaista on kuollut

Sunnuntaina tehdyssä iskusarjassa kirkkoihin ja luksushotelleihin kuoli ainakin 290 ihmistä ja 500 ihmistä sai eriasteisia vammoja.

Viranomaisten mukaan suurin osa kuolleista ja haavoittuneista oli paikallisia, mutta heidän joukossaan oli 32 ulkomaalaista. He ovat Britannian, Yhdysvaltain, Australian, Turkin, Intian, Kiinan, Tanskan, Alankomaiden ja Portugalin kansalaisia.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
20:03
Kärppien lahjakas puolustaja Aino Karppinen pelasi nuoruutensa poikien joukkueissa ja käy yhä poikajunioreiden treeneissä: "Tykkään, kun saa taklia, eikä tarvi väistellä ketään" Tilaajille
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
40
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
29
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
27
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
26
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

600 000 EUROA AUTOIHIN

On kuulemma opposition kestävät. Eivät pääse kyytiin. Lue lisää...
Kyllä kestää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image