Ulkomaat

Sri Lankan iskujen jäljiltä jo 40 pidätystä – pidätetyt ovat pääasiassa sri­lan­ka­lai­sia

Papistoa osallistuu iskun uhrien joukkohautajaisiin tiistaina. KUVA: M.A. PUSHPA KUMARA
Ulkomaat 23.4.2019 9:02
Daniel Wallenius, Reuters

Sri Lankan sunnuntaisten pommi-iskujen jäljiltä on tehty lisää pidätyksiä.

Poliisin tiedottajan Ruwan Gunakseran mukaan pidätettyjen määrä on noussut maanantain 24:stä 40:een. Pidätetyt ovat pääasiassa srilankalaisia, mutta heidän joukossaan on ainakin yksi syyrialainen. Poliisi tutkii, onko lisää ulkomaalaisia sekaantunut seitsemän itsemurhapommittajan tekemiin hyökkäyksiin. 

Viranomaisten mukaan syyrialainen pidätettiin paikallisten epäiltyjen kuulustelun jälkeen.

Yhdysvaltalaisten tiedustelulähteiden mukaan iskuissa oli Islamilainen valtio -äärijärjestön iskuille ominaisia piirteitä, mutta Isis ottaa yleensä nopeasti iskut nimiinsä. Toistaiseksi mikään taho ei ole ilmoittanut olevansa iskun takana.

Poliisi sai aiemmin tässä kuussa vihjeen, että srilankalainen vähän tunnettu islamistiryhmä aikoisi iskeä kirkkoihin. Kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan al-Qaeda tai Isis on todennäköisesti mukana iskussa, vaikka tekijä olisikin paikallinen ryhmittymä. Tästä kertoo se, että iskut olivat tarkkaan suunniteltuja.

Poikkeustila mahdollistaa pidätykset

Sri Lankassa astui keskiyöllä paikallista aikaa voimaan poikkeustila, joka antaa poliisille laajat valtuudet pidättää ja kuulustella epäiltyjä ilman oikeuden päätöstä. Lisäksi maassa astui voimaan öinen ulkonaliikkumiskielto.

Maanantaina tunnelmat Sri Lankan pääkaupunki Colombossa kiristyivät entisestään, kun yhden iskun kohteeksi joutuneen kirkon lähellä kuultiin uusia räjähdyksiä. Poliisin mukaan se oli kuitenkin hallittu räjäytys.

Washington Post -lehden mukaan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu FBI lähettää agenttejaan Sri Lankaan auttamaan tutkinnassa. FBI on myös tarjonnut laboratorio-osaamista todisteiden tutkintaan.

Ainakin 32 ulkomaalaista on kuollut

Sunnuntaina tehdyssä iskusarjassa kirkkoihin ja luksushotelleihin kuoli ainakin 290 ihmistä ja 500 ihmistä sai eriasteisia vammoja.

Viranomaisten mukaan suurin osa kuolleista ja haavoittuneista oli paikallisia, mutta heidän joukossaan oli 32 ulkomaalaista. He ovat Britannian, Yhdysvaltain, Australian, Turkin, Intian, Kiinan, Tanskan, Alankomaiden ja Portugalin kansalaisia.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20.9.
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
20.9.
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
20.9.
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
20.9.
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
20.9.
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
20.9.
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20.9.
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image