Ulkomaat

SpaceX-raketti pääsi avaruuteen, laukaisua lykättiin ensin kovan tuulen takia - kyydissä punainen Tesla, nukke ja David Bowien biisi

Falcon Heavy -kantoraketti laukaisualustalla Floridassa. KUVA: SPACEX / HANDOUT / EPA
Ulkomaat 6.2.2018 22:21 | Päivitetty 6.2.2018 23:02
STT, Kaleva

Teknologiayhtiö SpaceX:n suuren Falcon Heavy -kantoraketti on laukaistu avaruuteen tiistai-iltana Suomen aikaa. Laukaisua jouduttiin aluksi lykkäämään kovan tuulen vuoksi.

Raketin piti lähteä matkaan puoli yhdeksän tietämissä Cape Canaveralista Floridan itärannikolta, mutta laukaisua siirrettiin ainakin runsaat kaksi tuntia.

Raketin kyydissä on muun muassa yhtiön omistajan, miljardööri Elon Muskin Tesla-yhtiön punainen sähköurheiluauto, mallinukke avaruuspuvussa ja soittolista, johon on ladattu pelkästään edesmenneen David Bowien kappale Space Oddity.

Laukaisussa testataan voimakkaita rakettimoottoreita, joilla voitaisiin viedä avaruuteen entistä enemmän rahtia ja ihmisiä.

MAINOS

Kommentoi

Jenkeissä on käynnissä kova kilpailu avaruuden valloituksesta kolmen yksityisen firman (SpaceX, Blue Origin ja Orbital Sciences) ja NASA:n välillä. Lisäksi mm. Boeing kehittelee omaa avaruusalusta.

Avaruustekniikan kehitys pysähtyi, kun USA ja Neuvostoliitto lakkasivat kilpailemasta Apollo kuuohjelman jälkeen 1970 luvulla. Nyt se on taas käynnissä USA:n sisäisesti. Elämme mielenkiintoisia avaruusaikoja jälleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisen palvelun Nasa toteuttaa saman lennon n. 9 kertaa kalliimmalla. Lähde HS 7.2.2018. Suomalaisella vasemmisto ajattelulla kallis kulu ei ole ongelma. Mutta se on ongelma, jos yksityinen tekee saman palvelun 1/9 osa hinnalla ja saa siitä voittoa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja liittyy juttuun mitenkään? no ei tosiaan :)
mutta se on tosi että tesla meni sinne minne joutikin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käynnistyykö tästä lopultakin avaruusmatkailun kausi?

Moni miljardööri varmaankin olisi halukas kiertämään Kuun. Spacex:n Dragon alus on ensimmäinen tämän mahdollistava avaruusteknologia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaapa se video, jossa sivuraketit ensin putoavat takaisin maata kohti ja niiden ohjausohjelmistot onnistuvat lopuksi laskemaan molemmat ehjinä ja pystyssä vierekkäisille laskeutumisalustoille. Hienoa teknologiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paitsi jos avaruuden asukkaat ei ymmärrä huumoria ja tälläistä rikkaiden pelleilyä ei ymmärrä kukaan. Ihmisiä kuolee nälkään ja tauteihin. On Kodittomia ja työttömiä. Rikkaat ampuu turhia lelujaan avaruuteen ja viiden vuoden kuluttua tuokin tesla on lähes naurettava kottero.
vähän kuin nyt löytäisi avaruudesta 96-saabin, ei paljon riemunkiljahduksia aiheuttaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sallitko avaruusteknologian käytön vähäosaisten auttamiseen? Vai ajatteletko yleensäkään yhtään pitemmälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siinä ihmettelemistä tuleville sukupolville, kun tieto tuostakin katoaa arkistojen syövereihin kymmenien vuosien kuluessa. Tai jos alienit sattuvat auton löytämään, niin siinäpä heille pähkinä purtavaksi, ett miks auto on tuonne toimitettu ;). Oiva biisivalinta tuo Bowien biisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki tuli takaisin raketin mukana siis ei sitä autoa avaruuteen jätetty 😎

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auto lykättiin Marsia kohti, mutta on tietenkin mahdollista että joskus palaa takaisin lähtöpaikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elon Musk ei ole tainnut kuulla suomalaisesta autojen kierrätyspalkkiosta, kun päätti kierrättää vanhan Teslansa maan kiertoradalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image