Ulkomaat

"Sotaa omia toimielimiä vastaan" - FBI-muistion julkaisulla sabotoidaan Trumpiin liittyvää Venäjä-tutkintaa, sanoo asiantuntija

Presidentti Donald Trump antoi perjantaina luvan julkistaa salaisiksi luokiteltuihin tietoihin nojaavan muistion, jossa nostettiin esiin epäilyjä FBI:n valtuuksien väärinkäytöstä. KUVA: ANDREW HARRER / POOL / EPA
Ulkomaat 3.2.2018 14:26
STT, Kaleva

Yhdysvalloissa kohutun FBI-muistion julkaiseminen on johtanut poliittisesti erittäin kummalliseen tilanteeseen, arvioi Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen.

Presidentti Donald Trump antoi perjantaina luvan julkistaa salaisiksi luokiteltuihin tietoihin nojaavan muistion, jossa nostettiin esiin epäilyjä FBI:n valtuuksien väärinkäytöstä.

Nelisivuisen muistion mukaan FBI käytti kyseenalaisia perusteita saadakseen luvan tarkkailla Trumpin avustajaa Carter Pagea, jolla oli laajat Venäjä-kontaktit.

- Tämä on erittäin eriskummallinen tilanne, koska tässä on kysymyksessä Trumpin oma FBI ja oma oikeusministeriö. Tässä käydään ikään kuin sotaa omia toimielimiä vastaan, Heiskanen sanoo.

Hän katsoo, että muistion julkaisemisella pyritään nakertamaan Trumpin vaalikampanjaa tutkivan FBI:n työryhmän uskottavuutta. Oman lisänsä soppaan tuo se, että myös Venäjän yhteyksien tutkintaa johtava erityissyyttäjä Robert Mueller on republikaani.

- Olisi poliittisesti erittäin hankalaa ja tuhoisaa, jos Trump erottaisi tämän tutkinnanjohtajan.

- Kyseessä on tilanne, että yritetään sabotoida Trumpin kampanjaan liittyvää Venäjä-tutkintaa. Silloin seurauksena on, että on tutkinnan lopputulos mikä tahansa, niin sen uskottavuutta pystytään horjuttamaan, Heiskanen sanoo.

Kun muistio kyseenalaistaa tutkinnan, niin demokraatit ovat kyseenalaistaneet muistion sisällön. Heidän mukaansa muistio antaa väärän kuvan, koska asioita on irrotettu yhteyksistään ja jopa vääristelty. Demokraatit ovat myös tarjonneet julkaistavaksi omaa muistiotaan aiheesta, mutta sitä ei ole julkaistu.

Heiskanen huomauttaa, että kohu nousi jo muistion julkaisuaikeista. Etukäteen keskustelua herättivät muistion sisältämät salaiset tiedot, joilla voisi olla seuraamuksia joillekin yksittäisille henkilöille.

Heiskasen mielestä keskeistä muistiossa on, että se perustuu väitteeseen, jonka mukaan koko entisen brittivakoojan Christopher Steelen tekemä tutkimustyö on ollut Trump-vastainen poliittinen ajojahti.

Steele on laatinut runsas vuosi sitten julkisuuteen tulleen asiakirjan, joka sisältää muun muassa syytöksiä Trumpin kampanjan yhteyksistä Venäjään.

"Seisomme takananne"

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin johtaja Christopher Wray on sanonut seisovansa työntekijöidensä takana ja olevansa sitoutunut FBI:n työhön.

FBI:n 35 000 työntekijälle suunnatussa sisäisessä kirjeessä Wray muun muassa myös kiittää työntekijöidensä työetiikkaa ja ammattitaitoa ja sanoo, että työ puhuu puolestaan.

Wray suuntasi kirjeen työntekijöilleen sen myötä, kun kohuttu FBI-muistio julkaistiin perjantaina. Salaisiksi luokiteltuihin tietoihin nojaavassa muistiossa nostettiin odotetusti esiin epäilyjä FBI:n valtuuksien väärinkäytöstä.

- Olette käyneet paljon läpi viimeisen yhdeksän kuukauden aikana ja tiedän, että se on usein ollut huolestuttavaa. Eikä viimeiset päivät ole juurikaan helpottaneet tilannetta, Wray kirjoitti.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi perjantaina luvan julkistaa muistion koko laajuudessaan huolimatta Wrayn varoittelusta. Wrayn uran tulevaisuuden on katsottu olevan nyt epävarma.

Trump syytti ennen FBI-muistion julkaisua, että oikeusministeriön johto ja FBI ovat politisoineet hänen vaalikampanjaansa koskevan tutkinnan demokraatteja suosivaksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Wray ei kuitenkaan kirjeessä ottanut suoraan kantaa julkaistuun muistioon tai Trumpin kommentteihin eikä spekulaatioon hänen asemastaan.

- Puhumme työmme kautta. Yksi tapaus kerrallaan. Yksi päätös kerrallaan, Wray kirjoitti.

Arvostelijoiden mukaan tavoitteena sabotoida Venäjä-tutkintaa

Nelisivuisen muistion mukaan FBI käytti demokraattien rahoittamaa tutkimusraporttia saadakseen luvan tarkkailla Trumpin avustajaa Carter Pagea, jolla oli laajat Venäjä-kontaktit.

Aineistosta paljastuu vakavia luottamuksen rikkomuksia, sanoi kongressin edustajainhuoneen tiedustelukomitean johtaja Devin Nunes, joka Trumpin tapaan edustaa republikaanipuoluetta.

- Amerikkalaisilla on oikeus tietää, kun keskeisten instituutioiden edustajat käyttävät valtaansa väärin poliittisten tarkoitusperiensä takia, Nunes sanoi.

Hän toivoi, että muistion tiedot johtavat "uudistuksiin, jotka palauttavat amerikkalaisten uskon ja luottamuksen instituutioihin".

Arvostelijoiden mukaan Trumpin tavoite on sabotoida erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkimuksia.

Myös Sessions ja Rosenstein tulilinjalla

Muistiossa tulilinjalla ovat FBI-johtaja Wrayn lisäksi oikeusministeri Jeff Sessions ja apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein. Trump on valinnut heidät kaikki tehtäviinsä viime vuonna.

Venäjä-tutkinnan johtajan Muellerin toimia valvova Rosenstein sekä FBI-pomo Wray ovat kiistelleet muistiosta Nunesin ja Valkoisen talon kanssa vuoden alusta saakka.

Demokraatit väittävät, että syytösten varsinainen kohde on apulaisoikeusministeri Rosenstein, koska hän on ainoa henkilö, joka pystyy irtisanomaan Venäjä-tutkintaa johtavan Muellerin.

MAINOS

Kommentoi

Oleellista matkalla kaksi asiaa:

- kansalaisten tietoisuus syvävaltion roolista, rikollisesta toiminnasta ja historiasta kasvaa kaiken aikaa

- sodan ensimmäinen vaihe oli republikaanipuolueen sisällä ja tässä sodassa patriootit ovat selkeästi niskan päällä. Ja oikeastaan vielä enemmän, patrioottien taistelutahto, yhteenkuuluvuus ja kommitmentti näyttää koko ajan vahvistuvan. Kun Trump esikuntineen oli pitkään aika lailla yksin, niin nyt ovat senaattorit ja kongressiedustajat ottaneet sodassa koko ajan isompaa roolia.

Aseisku baseball-tapahtumaan toimi selkeästi tarkoitustaan vastaan ja samaa voinee jo varmastikin sanoa esmes parin päivän takaisesta junaonnettomuudesta, missä
- roskarekka oli "juuttunut" eli siis pysähtynyt junaraiteille
- junan esteeseen reagoiva automatiikka oli kytkeytynyt pois päältä niin että juna ajoi täyttä vauhtia rekkaa päin
- juna oli täynnä GOP:n senaattoreita ja kongressiedustajia matkalla SOTU:n jälkeiseen puoluetapahtumaan

Syvävaltiollahan on ollut se etu, että verkostojen säännöillä "secret society" on ollut hyvin yhtenäinen. Oma näkemys on, että tämä etu on tasoittumassa. Patriootit tietävät pelin kovuuden, mutta eivät pelkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika erikoinen näkemys. Totta Mooses Trump puolustaa ITSEÄÄN itseään koskevassa tutkimuksessa. Tuntuu joillekin olevan vaikea myöntää, että Clinton nyt vaan on menneen talven lumia. So last season!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainsreamin establishmentti alkaa alkaa olla hankalassa asemassa, kun maantavan suhmurointi vähitellen paljastuu. Näiden avulla demokkuraatit ovat pysyneet vallassa vuosikausia, nyt kun asia alkaa paljastumaan, kiitos Trumpin, on hätä suuri. Jenkkilässä Washingtonin vallanväärin käyttäjät on kuin meillä Brysselissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvalloissa on juuri paljastunut, että hallinnon omat virkamiehet ovat tehneet jopa vakavia rikoksia ja hankkineet muun muassa Trumpin kampanjaan vastaan oikeudelta salakuunteluluva tekaistuilla todisteilla. Se on rikos toimittaa väärää tietoa tuomioistuimeen. Koko Venäjä-tutkinta näyttää nyt alunperinkin perustuneen pelkkiin valheisiin. Rikoksia on nähtävästi tehty, mutta Trump ei ole osallisena yhteenkään. Rikokset on tässä tehty Trumpia kohtaan. Koko homma on kääntynyt päälaelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin peleissä tahtovat kiekot mennä loppujen lopuksi omaan maaliin. Esim. Ukraina, Syyria, Pohjois-Korea, doping-skandaali, jne. Venäjän infra hajoaa käsiin, sosiaaliset ongelmat kasvavat mutta Putin pelaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Putin on ottanut Väyrysen leipiinsä, tiedätte kyllä mitä tarkoitusta varten!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salainen palvelu hallitsee maata tiedoillaan, poliitikot pelkkiä sätkynukkeja. Metkaa kuitenkin nähdä, kuinka tämä viime vuosisadan ajan maailman mahtavin valtio ei tarvitse enää lainkaan ulkoisia vihollisia, Kiinaa tahi Venäjää ei tarvitse pelätä, maa itse on itsensä pahin vihollinen, murenee käsiin.
Hassua, miten hölmöjä nuo juonittelevat, vallan- ja rahanhaluiset demokraatit ja republikaanit ovatkaan. Sitä voi seurata vain ällistyneenä ja asioiden julkitulon myötä voi todeta kyseessä olleen vain näennäisdemokratian, jos demokraattiset valinnat eivät miellytä, hajotetaan koko valtio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella tulee mieleen Asterixissa ollut päällikkö Aladobixin kommentti:
Emme enää tarvitse roomalaisia, pystymme olemaan naurettavia ihan omine nokkinemme!
Tosin tässä tapauksessa venäläisillä on hauskaa koko rahan edestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttuhan on se että Clintonien vaalitiimi oli palkannut tämän englantilaisen hakemaan törkyä Trumpista Venäjältä.
Ja niihin ”valheisiin” perustuen anoi luvat tuomarilta Venäjä tutkimuksiin valheellisin perustein. Siis tässä on tapahtunut törkeä vallankäyttö väärin perustein. Täysin poliittinen jupakka.
Lisää tietoa tulossa sillä tämä on vasta alkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistio itsessään ei sisällä mitään oleellista uutta informaatiota, mutta sopii miettiä miksi Trumpilla on intressi haitata häneen kohdistuvaa Venäjä-tutkintaa.

PS: Kamalaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, todella ihmeellistä että Trump porukoineen tekee näin epätoivoisia tekoja saadakseen tutkinnan lopetetuksi, kun kerran ovat moneen otteeseen vakuuttaneet ettei mitään väärinkäytöksiä ole tapahtunut. Luulisi Trumpin odottavan tutkimusten tulosta rauhallisin mielin, jos ne kerran tulevat vahvistamaan tämän. Nyt hän on jo kyllä syyllistynyt selvään oikeudenkäytön estämiseen, mikä on vakava rikos. Siihen syytteeseen Nixonkin kaatui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran oleellista informaatiota se sisältää, että kaikki syytökset Trumpin Venäjäkytköksistä osoittautui tekaistuiksi. Kuka olisi uskonut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Takana seisominen on hieno asia. Ei ole etulinjassa saamassa päälleen kaikkia syytöksiä. Helppo vetäytyä kun paikat käyvät liian kuumiksi. Rispektiä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä mitään uutta ole. Lukekaa joutessa kuinka Edgar Hoower perustettuaan laitoksen ja johtaessaan FBItä pyöritti maata. Ei aivan puhtoinen, ei aivan puhtoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ameriikan ihmemaassa on kaikki mahdollista.

Puuttuu enään virallisen totuuden viimeisin sana ulkopoliittisen instituutin
ohjelmajohtajita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Suomen paikka on NATO:ssa! Se on ainut turva. Ilman jäsenyyttä, jos Venäjän ja NATO:n välille tulisi selkkaus, Venäjä mi... Lue lisää...
Murmur

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image