Ulkomaat

So­pi­muk­set­to­man EU-eron estävä laki on hyväksytty Britanniassa – parlamentin puhemies John Bercow ilmoitti eroavansa

Lontoossa protestoijat vaativat lauantaina pääministeri Boris Johnsonin eroa ja loppua hänen brexit-agendalleen. Parlamentti aloittaa Johnsonin määräämän istuntotauon tällä viikolla. Johnsonia kutsuttiin mielenosoittajan kyltissä valehtelijaksi. KUVA: ANDY RAIN
Ulkomaat 9.9.2019 19:19
Katja Ihatsu, Ida Kannisto

Kuningatar Elisabet II on hyväksynyt lain, joka pyrkii estämään sopimuksettoman brexitin toteutumisen.

Kuningatar Elisabet II antoi viimeisen hyväksynnän laille, joka pyrkii estämään Britannian EU-eron ilman sopimusta. Lain mukaan hallituksen on pyydettävä brexitille kolmen kuukauden lisäaikaa EU:lta, mikäli parlamentin alahuone ei hyväksy pääministerin esittämää brexitiä 19. lokakuuta mennessä.

Pääministeri Johnsonin ehdoton kanta on, että hän ei hae lisäaikaa brexitille. BBC:n ja The Daily Telegraphin mukaan Johnson valmistelee strategiaa, jolla voisi estää laillisesti lykkäyksen toteutumisen. Johnsonin suunnitelmissa on lähestyä EU:ta laissa määritellyn lykkäysanomuksen kanssa toisella anomuksella, jossa sanottaisiin, että hallitus ei halua pidentää takarajaa 31. lokakuuta jälkeen.

Brittiparlamentti käsittelee parhaillaan brexitiä, ja istunnon odotetaan venyvän myöhään. Parlamentin puhemies John Bercow ilmoitti puheenvuoronsa aikana yllättäen, ett ähän eroaa tehtävästään. Bercow aikoo astua syrjään joko 31.10., jolloin brexitin on tarkoitus astua voimaan, tai jos parlamentti päättää järjestää ennenaikaiset vaalit, Bercow sanoi lopettavansa tehtävässä samaan aikaan parlamentin kanssa.

Bercow sanoi luvanneensa perheelleen, että vuoden 2017 vaali on hänen viimeisensä.

Maanantaina toinen äänestys uusintavaaleista

Britanniassa parlamentin odotetaan äänestävän tänään toisen kerran hallituksen esittämistä uusintavaaleista, kertoo BBC. Jotta esitys menisi läpi, se vaatisi parlamentin alahuoneen edustajista kahden kolmasosan hyväksynnän. Vaalit pidettäisiin todennäköisesti 15. lokakuuta.

Hallituksen odotetaan häviävän tälläkin kertaa, sillä oppositiopuolueet haluavat, että sopimuksettoman brexitin estävä laki astuu voimaan ensin. Pääministeri Boris Johnson esitti uusintavaaleja viime keskiviikkona, mutta hävisi. Työväenpuolueen edustajat boikotoivat äänestystä.

Maanantain äänestys on viimeinen ennen parlamentin viiden viikon pituista istuntotaukoa, jonka Johnson määräsi tarkoituksenaan runnoa brexit läpi takarajaan 31. lokakuuta mennessä ilman parlamentin puuttumista.

Entä sitten EU?

Johnsonin ministerit ovat arvostelleet lakia siitä, että se heikentää Britannian neuvotteluasemia EU:n kanssa. EU ei kuitenkaan ole myöntänyt, että koko Johnsonin mainostamaa neuvotteluasetelmaa brexitistä olisi enää olemassa. Sen kanta on, että neuvottelut Britannian kanssa on käyty Johnsonin edeltäjän, pääministeri Theresa Mayn, kanssa ja neuvoteltu erosopimus on ja pysyy.

Johnsonin rivit tutisivat lisää, kun Britannian hallituksen työ- ja elinkeinoministeri Amber Rudd ilmoitti lauantaina eroavansa tehtävästään ja konservatiivipuolueesta. Hänen mukaansa hallitus käytti leijonanosan ajastaan sopimuksettoman eron valmisteluun sen sijaan, että olisi yrittänyt neuvotella EU:n kanssa.

Ruddin mukaan on "hyvin pieni todennäköisyys" sille, että hallitus saisi uuden brexit-sopimuksen.

Miten EU suhtautuisi brexitin lisäveivaamiseen, on kokonaan oma kysymyksensä. Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi BBC:n mukaan, että Ranska ei voi tukea enää Brexitin lykkäämistä "vallitsevissa olosuhteissa".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Britannian kansa äänesti Eu eron ja se on toteutettava.
Ei uusia äänestyksiä .Kansan tahto on toteutettava.
Näin itse näen äänestämisen voiman .Sitä ei saa kukaan tuhota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:ssa joko ollaan tai ei olla.
Rusinoita ei anneta pullasta kerätä.

Ehkä olisi syytä järjestää äänestys EU:n liittymisestä, päivää ennen eropäivämäärää.

Ei tarttis vekslata. Nyt kuitenkin jo tiedossa osa asioista mitä ero aiheuttaa.

Ekassa äänestyksessä ei ollut briteillä mitään tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittien oma saippuaoopera kiehuu runojen ylitse. Kansa se on, joka viulut tuostakin maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletteko tosiaan, että asiat ovat kuten Suolen lehdistössä annetaan ymmärtää. Nyt muutamat politikot pitävät demokraattista vaalitulosta pilkkanaan ja EU tapansa mukaan tukee tätä demokraattisen vaalituloksen pilkantekoa. EU haluaa Britannian rahat. EU byrokraatit pelkäävät hillotolppiensa puolesta, siitä tässä on kysymys ja lehdistö maalaa uhkakuvia tukemaan tätä demokratian tapahtumista vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko huomannut, että ongelma on täysin Britannian sisäinen...? Etkö ole!!!

No minäpä kerron. Britannian parlamentissa kiistellään siitä miten EU:sta erottaisiin, siis millaisella sopimuksella vaiko kokonaan ilman sopimusta. Siellä ei edes ole esillä EU-eron peruuttaminen. Kansanäänestyksessä ei äänestetty eron muodoista, vaan se oli ihan puhdas kyllä/ei -äänestys.

Eroaminen ilman sopimusta uhkaisi hajottaa Britannian. Skotit ovat jo luvanneet pitää kansanäänestyksen itsenäisyydestä, ja Pohjois-Irlantilaiset eivät hyväksy tulli- ja passirajaa Irlantiin. Ei todellakaan ihme, että parlamentissa on kuhinaa...

Jos parlamentti ei pysty sopimaan mistään eron muodosta, niin ero peruuntuu. Britanniassa mennään Britannian lain mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kansaa ei olisi päästetty pilaamaan Britannian poliittista ilmastoa, niin siellä asiat olisi paljon paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jo näkyy, miten paljon brexit maksaa Suomelle, puhumattakaan millainen katastrofi se on Britannialle, josta Skotlanti ja Pohjois-Irlanti tulevat eroamaan. Miksi brexit-ryhmän järki on sumentunut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka jaksaa sinnitellä pisimpään, voittaa kisan. Väsytystaktiikka. Tavallista tallaajaa tympäisee koko juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
70
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image