Ulkomaat

So­pi­muk­set­to­man EU-eron estävä laki on hyväksytty Britanniassa – parlamentin puhemies John Bercow ilmoitti eroavansa

Lontoossa protestoijat vaativat lauantaina pääministeri Boris Johnsonin eroa ja loppua hänen brexit-agendalleen. Parlamentti aloittaa Johnsonin määräämän istuntotauon tällä viikolla. Johnsonia kutsuttiin mielenosoittajan kyltissä valehtelijaksi. KUVA: ANDY RAIN
Ulkomaat 9.9.2019 19:19
Katja Ihatsu, Ida Kannisto

Kuningatar Elisabet II on hyväksynyt lain, joka pyrkii estämään sopimuksettoman brexitin toteutumisen.

Kuningatar Elisabet II antoi viimeisen hyväksynnän laille, joka pyrkii estämään Britannian EU-eron ilman sopimusta. Lain mukaan hallituksen on pyydettävä brexitille kolmen kuukauden lisäaikaa EU:lta, mikäli parlamentin alahuone ei hyväksy pääministerin esittämää brexitiä 19. lokakuuta mennessä.

Pääministeri Johnsonin ehdoton kanta on, että hän ei hae lisäaikaa brexitille. BBC:n ja The Daily Telegraphin mukaan Johnson valmistelee strategiaa, jolla voisi estää laillisesti lykkäyksen toteutumisen. Johnsonin suunnitelmissa on lähestyä EU:ta laissa määritellyn lykkäysanomuksen kanssa toisella anomuksella, jossa sanottaisiin, että hallitus ei halua pidentää takarajaa 31. lokakuuta jälkeen.

Brittiparlamentti käsittelee parhaillaan brexitiä, ja istunnon odotetaan venyvän myöhään. Parlamentin puhemies John Bercow ilmoitti puheenvuoronsa aikana yllättäen, ett ähän eroaa tehtävästään. Bercow aikoo astua syrjään joko 31.10., jolloin brexitin on tarkoitus astua voimaan, tai jos parlamentti päättää järjestää ennenaikaiset vaalit, Bercow sanoi lopettavansa tehtävässä samaan aikaan parlamentin kanssa.

Bercow sanoi luvanneensa perheelleen, että vuoden 2017 vaali on hänen viimeisensä.

Maanantaina toinen äänestys uusintavaaleista

Britanniassa parlamentin odotetaan äänestävän tänään toisen kerran hallituksen esittämistä uusintavaaleista, kertoo BBC. Jotta esitys menisi läpi, se vaatisi parlamentin alahuoneen edustajista kahden kolmasosan hyväksynnän. Vaalit pidettäisiin todennäköisesti 15. lokakuuta.

Hallituksen odotetaan häviävän tälläkin kertaa, sillä oppositiopuolueet haluavat, että sopimuksettoman brexitin estävä laki astuu voimaan ensin. Pääministeri Boris Johnson esitti uusintavaaleja viime keskiviikkona, mutta hävisi. Työväenpuolueen edustajat boikotoivat äänestystä.

Maanantain äänestys on viimeinen ennen parlamentin viiden viikon pituista istuntotaukoa, jonka Johnson määräsi tarkoituksenaan runnoa brexit läpi takarajaan 31. lokakuuta mennessä ilman parlamentin puuttumista.

Entä sitten EU?

Johnsonin ministerit ovat arvostelleet lakia siitä, että se heikentää Britannian neuvotteluasemia EU:n kanssa. EU ei kuitenkaan ole myöntänyt, että koko Johnsonin mainostamaa neuvotteluasetelmaa brexitistä olisi enää olemassa. Sen kanta on, että neuvottelut Britannian kanssa on käyty Johnsonin edeltäjän, pääministeri Theresa Mayn, kanssa ja neuvoteltu erosopimus on ja pysyy.

Johnsonin rivit tutisivat lisää, kun Britannian hallituksen työ- ja elinkeinoministeri Amber Rudd ilmoitti lauantaina eroavansa tehtävästään ja konservatiivipuolueesta. Hänen mukaansa hallitus käytti leijonanosan ajastaan sopimuksettoman eron valmisteluun sen sijaan, että olisi yrittänyt neuvotella EU:n kanssa.

Ruddin mukaan on "hyvin pieni todennäköisyys" sille, että hallitus saisi uuden brexit-sopimuksen.

Miten EU suhtautuisi brexitin lisäveivaamiseen, on kokonaan oma kysymyksensä. Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi BBC:n mukaan, että Ranska ei voi tukea enää Brexitin lykkäämistä "vallitsevissa olosuhteissa".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Britannian kansa äänesti Eu eron ja se on toteutettava.
Ei uusia äänestyksiä .Kansan tahto on toteutettava.
Näin itse näen äänestämisen voiman .Sitä ei saa kukaan tuhota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:ssa joko ollaan tai ei olla.
Rusinoita ei anneta pullasta kerätä.

Ehkä olisi syytä järjestää äänestys EU:n liittymisestä, päivää ennen eropäivämäärää.

Ei tarttis vekslata. Nyt kuitenkin jo tiedossa osa asioista mitä ero aiheuttaa.

Ekassa äänestyksessä ei ollut briteillä mitään tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittien oma saippuaoopera kiehuu runojen ylitse. Kansa se on, joka viulut tuostakin maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletteko tosiaan, että asiat ovat kuten Suolen lehdistössä annetaan ymmärtää. Nyt muutamat politikot pitävät demokraattista vaalitulosta pilkkanaan ja EU tapansa mukaan tukee tätä demokraattisen vaalituloksen pilkantekoa. EU haluaa Britannian rahat. EU byrokraatit pelkäävät hillotolppiensa puolesta, siitä tässä on kysymys ja lehdistö maalaa uhkakuvia tukemaan tätä demokratian tapahtumista vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko huomannut, että ongelma on täysin Britannian sisäinen...? Etkö ole!!!

No minäpä kerron. Britannian parlamentissa kiistellään siitä miten EU:sta erottaisiin, siis millaisella sopimuksella vaiko kokonaan ilman sopimusta. Siellä ei edes ole esillä EU-eron peruuttaminen. Kansanäänestyksessä ei äänestetty eron muodoista, vaan se oli ihan puhdas kyllä/ei -äänestys.

Eroaminen ilman sopimusta uhkaisi hajottaa Britannian. Skotit ovat jo luvanneet pitää kansanäänestyksen itsenäisyydestä, ja Pohjois-Irlantilaiset eivät hyväksy tulli- ja passirajaa Irlantiin. Ei todellakaan ihme, että parlamentissa on kuhinaa...

Jos parlamentti ei pysty sopimaan mistään eron muodosta, niin ero peruuntuu. Britanniassa mennään Britannian lain mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kansaa ei olisi päästetty pilaamaan Britannian poliittista ilmastoa, niin siellä asiat olisi paljon paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jo näkyy, miten paljon brexit maksaa Suomelle, puhumattakaan millainen katastrofi se on Britannialle, josta Skotlanti ja Pohjois-Irlanti tulevat eroamaan. Miksi brexit-ryhmän järki on sumentunut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka jaksaa sinnitellä pisimpään, voittaa kisan. Väsytystaktiikka. Tavallista tallaajaa tympäisee koko juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:02
Oulun yliopisto mukaan arktisten alueiden metallien 3D-tulostushankkeeseen
11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
60
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
44
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
27
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
20
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
16
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image