Ulkomaat

Sojuz-laukaisusta ri­kos­tut­kin­ta, miehitetyt avaruuslennot keskeytetään

Venäläisen Sojuz-aluksen oli määrä matkata kansainväliselle avaruusasemalle, kun Nasan mukaan aluksen kantorakettiin tuli vika pian laukaisun jälkeen. KUVA: YURI KOCHETKOV / EPA
Ulkomaat 11.10.2018 12:13 | Päivitetty 11.10.2018 20:01
STT

Venäläisen Sojuz-avaruusaluksen kaksihenkisen miehistön kerrottiin torstaina selvinneen vammoitta Kazakstaniin tehdystä hätälaskusta. Venäläistutkijat kertoivat aloittavansa epäonnistuneesta laukaisusta rikostutkinnan, ja miehitetyt avaruuslennot ovat keskeytyksissä tutkinnan ajan.

Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle matkalla olleen aluksen kantoraketissa ilmeni vika pian laukaisun jälkeen.

- Onnettomuus kantoraketin kanssa, 2 minuuttia, 45 sekuntia. Se oli lyhyt lento, sanoi rauhalliselta vaikuttanut kosmonautti Aleksei Ovtshinin pian lähdön jälkeen. Hänen kanssaan aluksessa oli amerikkalainen astronautti Nick Hague.

Hague oli matkassa ensimmäistä kertaa, Ovtshininille laukaisu oli toinen hänen urallaan.

Pelastusmiehistöt saavuttivat hätälaskupaikan, joka sijaitsi useita satoja kilometrejä Baikonurista koilliseen, ja poimivat avaruuslentäjät mukaansa. Venäjän avaruusvirasto Roscosmos julkaisi myöhemmin kuvia, joissa miehet istuvat sohvalla Zhezkazganin kaupungissa samalla kun heidän verenpainettaan mitataan.

Asemalla kolmihenkinen miehistö

Rikostutkinnan tarkoituksena on selvittää, onko turvallisuusmääräyksiä rikottu rakennusvaiheen aikana, tutkintakomitea kertoi lausunnossaan. Komitean mukaan tutkinta laukaisupaikalla on meneillään ja asiakirjoja takavarikoidaan.

Yhdysvaltojen lopetettua sukkulaohjelmansa venäläisalukset ovat olleet ainoa keino matkata kansainväliselle avaruusasemalle. Asemalla on tällä hetkellä kolmihenkinen miehistö, joka saapui kesäkuussa. Haguen ja Ovtshininin piti liittyä heidän seuraansa ja viettää asemalla puoli vuotta.

Yksi asemalla olevista on Euroopan avaruusjärjestön Esan astronautti Alexander Gerst. Esan lausunnon mukaan epäonnistuneella laukaisulla on "vaikutuksia lähitulevaisuuden suunnitteluun".

Uutistoimisto Tassin lainaaman lähteen mukaan ISS:llä on riittävästi tarvikkeita niin, ettei siellä oleva miehistö ole pulassa.

- Jumalan kiitos kosmonautit ovat hengissä, presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Onkohan Venäjällä vaikeuksia yleisen osaamistason ylläpitämisessä? Neuvostoliiton aikaisin ponnistuksin rakennettu kyvykkyys saattaa hyvinkin olla kohta lahonnut käsiin. Aika moni asia viittaa siihen suuntaan näin maallikon silmin.

Toivottavasti osaavat pitää ydinaseet kunnossa, ettei tule vahinkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soyuzissa on kyllä nerokas tuo pakosysteemi hätätapauksissa, kun nokan boosterit nykäisevät kapselin irti hirmuisella vauhdilla raketin edestä. Kiihtyvyys pakoraketeilla on tosin melkoinen, 15gtä saavat lentäjät sietää hetkellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei käytetty pakosysteemiä. pakosysteemi laukaistiin normaaliin tapaan pois kapselin haitoilta, kun ensimmäinen vaihe oli työnsä tehnyt.

Pakosysteemi on ollut olemassa about Apollo 4 tai 5 ajoista lähtien.
Se tuli vahingossa testatuksi aidossa tilanteessa kun sen koelaukaisussa kantoraketti räjähti oikeasti, itsestään.
Amerikkalaisissa raketeissa järjestelmää ei koskaan tarvittu tositilanteessa.

Aikanaan järjestelmä kopioitiin Venäläisiin raketteihin ja se tuli tarpeeseen 1983 kun raketti räjähti laukaisualustalla ja miehistö laukaistiin turvaan "pakosysteemin" avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakosysteemi kehitettiin USAn mercury ohjelmassa. Sitä ei nyt tarvittu. Eikä USAssakaan ole koskaan tarvittu.

Venäläisten kopioima järjestelmä pelasti -83 kaksi kosmonauttia, lisäksi se on kerran tappanut yhden venäläisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuliko Inssinördelle paniikki kun piti noin moneen kertaan kirjoittaa :). Uutinen ei maininnut ballistisesta laskeutumisesta mitään niin otaksuin että SASia on käytetty. Milloin muuten on Venäläinen kuollut Soyuzin pakokapselin aiheuttamana? En ole tietoinen moisesta. Jenkkienkin olisi kannattanut vähän panostaa turvallisuuteen niin ei olisi niin paljon ihmisiä kuollut avarussukkuloissa. Neukkujen sukkulassa oli sentään heittoistuimet koko miehistölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti 1. vaiheen päämoottori ei toiminut oikein.

Youtube videossa "The Soyuz launch sequence explained" kohdan 7:40 jälkeen kerrotaan nyt toteutunut tilanne.
Kun starttiboosterit on työnsä tehneet, avaruuskapseli voi vielä palata maahan ballistista rataa ilman että rakettimoottorilla tarvitsee jarrutella.

Epäonnistuneen laukaisun videolla ei vikaantumistilanne näy, mutta lennonjohdon ja lentäjien selostuksen tulkkaus kertoo boosterivian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Starttimoottorit ovat samoja kuin Ladoissa. Ei siis ihme, että Sajuussisa kakkosvaihe ei lahtenyt käyntiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

39
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
38
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
13
Sulamisvedet ja loska aiheuttavat ongelmia Oulun seudulla – lähetä kuva hankalista paikoista
12
Oulu toivoi paria miljoonaa seksuaalirikosten ehkäisyyn, mutta summa jäänee pienemmäksi – muut kaupungit eivät ole hakeneet yhtä isoja summia
11
Tuore laskelma väläyttää tuntuvia korotuksia työeläkemaksuihin tulevaisuudessa – Suomen eläkejärjestelmä voi kriisiytyä alhaisen syntyvyyden takia
10
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
7
Sulamisvedet tulvivat kaduille viime vuotta pahemmin – yöpakkaset tuovat helpotusta loskainfernoon, mutta tekevät kaduista liukkaita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Eläkeläiset oli yksi valtavan suuri kansalaisryhmä, jota oikeistohallituksemme kohteli kaltoin. Meillä on yhtäjaksoisti ... Lue lisää...
korjaus helppoa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image