Ulkomaat

Soini: Syyrian konflikti muuttunut painajaiseksi – "kuuma sota"

Timo Soini KUVA: Jarmo Kontiainen
Ulkomaat 15.2.2016 12:55 | Päivitetty 15.2.2016 17:09
STT, Kaleva

Syyrian konflikti on muuttunut huonosta painajaiseksi, arvioi ulkoministeri Timo Soini (ps.).

Soini sanoo olevansa huolissaan siitä, että konflikti pitkittyy tulitaukosopimuksesta huolimatta. Kansainvälisissä neuvotteluissa sovittiin viime viikon lopulla, että sotatoimet keskeytetään Syyriassa viikon kuluessa.

Toistaiseksi taistelut eivät ole tauonneet. Soinin mukaan Venäjän rooli konfliktin pahenemisessa on täysin kiistaton. Ulkoministerin mukaan Venäjän ilmaiskut ovat avanneet Syyrian hallinnolle mahdollisuuden vallata lisää alueita maan pohjoisosissa.

Soinin mielestä tilanne on vakava sekä humanitäärisestä että sotilaallisesta näkökulmasta. Taistelujen kiihtyminen Aleppon kaupungin ympärillä on ajanut kymmeniätuhansia pakolaisia kohti Turkkia. Tilanne on räjähdysherkkä, koska alueella on useita toimijoita, joiden intressit ovat keskenään ristiriitaisia.

Soini viittaa Saudi-Arabiaan ja Bahrainiin, jotka voivat lähettää alueelle maa- tai ilmajoukkoja. Viime päivinä Turkki on mutkistanut asetelmaa kiihdyttämällä pommituksia kurdeja vastaan.

– Mitä enemmän tulee toimijoita, sen suurempi on sotku, Soini sanoi Brysselissä, jossa EU:n ulkoministerit ovat koolla.

Syyrian tilanne on herättänyt vastaavissa kokouksissa jatkuvaa huolta, mutta Soinin mukaan kokoussalissa oli nyt aiempaa vakavampi tunnelma.

Yhtäläisyyksiä Ukrainan sotaan

Soinin mukaan ratkaisun avaimet ovat Yhdysvalloilla ja Venäjällä.

– Asia on niin monipolvinen, että tämä ei ratkea ilman, että nämä molemmat ydinasevallat ovat tässä mukana ja kätilönä.

Venäjän on arvioitu pyrkivän juuri siihen, että se pääsee tasavertaiseksi kumppaniksi Yhdysvaltain rinnalle. Soini ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, pitääkö lännen tukea asiassa Venäjän pyrkimyksiä.

– Tässä pitää pelastaa ihmishenget ja saada rauha Syyriaan, hän kommentoi.

Joidenkin arvioiden mukaan Venäjä pyrkii käyttämään tulitaukoneuvotteluja hyväkseen suunnitellakseen vain seuraavaa sotilaallista siirtoa. Tässä mielessä tilanne on poikinut viittauksia Ukrainan rauhanneuvotteluihin.

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin sanoi viime viikolla, että tulitaukosopimuksen kätilöinti muistuttaa Venäjän käyttäytymistä Ukrainan rauhanneuvotteluissa.

Soinin mielestä vertaus vaikuttaa osuvan oikeaan. Ulkoministeri matkustaa huomenna Kiovaan, jossa hän aikoo tavata virkaveljensä Pavlo Klimkinin.

Soinin arvio Venäjästä näytti harvinaisen synkältä. Hän tyrmäsi Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin viikonloppuna esittämän arvion kylmän sodan paluusta.

– Ollaan aika kuumissa tunnelmissa. Sanoisin mieluummin kuuma sota.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Suomen ulkoministerin Suomen edun vastaisen toiminnan vuoksi suomalaiset ovat valmiita kustantamaan ulkoministerille vain menolipun jenkkilään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soinin sanomana "kuumasta sodasta" voi vetää johtopäätöksen, että itä raja voi alkaa "vuotaa" muutakin kuin turvapaikanhakijoita. Olisi vaan Soini tyytynyt Medvedevin tarjoamaan "kylmään sotaan".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lännessä tiedetään varsin hyvin, että Putinilla loppuu eurot ja dollarit kohta puoliin. Ruplia riittää, mutta niillä ei käydä sotaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän BKT tulee olemaan tänä vuonna noin 4 - 5 kertaa Suomen BKT euroissa tai dollareissa laskien. Se ei yllä edes Italian tasolle. Ei lähimainkaan. Ranskan BKT:stä se vajaa puolet. Ruplissakin suhde voidaan laskea, mutta suhde sen kun huononee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) eikö suomen ministerin kannattaisi mennä erotuomariksi !!! kun pitää suomesta syytää rahaa sotaa käyvään maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soinin teot ja puheet osoittavat, että hänestä on tullut jenkkien kätyri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sitä takinkääntäjällä aikaa huolehtia kaikenmaailman sodista vaan ei oman maan köyhistä ja pienituloisista.Olisi hiljaa tuokin henkseliville kun ei tajua maailmanpolitiikasta mitään saatikka että luulee itsestään isoja .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isisin vastainen sota Syyriassa on muuttunut Venäjän vastaiseksi sodaksi ei hyvältä näytä kohta paukkuu ja lujaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin on maalannut itsensä nurkkaan hyökkäyssotapolitiikallaan ja pyrkimyksellään synnyttää jännitteitä ja kriisejä eri puolilla maailmaa, saadakseen vain Italian kokoluokan talouden omaavan venäjän istutettua samaan neuvottelupöytään todellisten suurvaltojen kanssa.

Jos Putin antaa periksi Syyriassa, Georgiassa ja Ukrainassa, Putin menettää kasvonsa ja uskottavuutensa, ja samalla myöskin asemansa valtionpäämiehenä. Jos Putin ei anna periksi, Venäjän talous romahtaa ja Putin menettää asemansa valtionpäämiehenä. Ja kun soppaan lisätään Venäjän odotettavissa oleva konkurssi talvella 2017-18, voidaan todeta, että venäjän nykyionen uhmakas käytös on pelkkää yritystä välttää väistämättömästi edessäoleva, koska Putinin hallinto ei muutakaan osaa tehdä itse aiheuttamiensa ongelmien ratkaisemiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Italian kokoinen talous?
Jos teillä siellä kokoomuksessa ei vieläkään ole viimevuotisia talouslukuja, kannattaa pitää suu supussa.
Oikeastihan venäjän talous on lähes ranskan kokoinen, kaukana italiasta, siis suurempana.
Italian taloushan on länsimaisittain tosi surkea. Kooltaankin vain reipas puolet siitä mitä ranskassa väkiluvun ollessa suurinpiirtein sama.

Eli, jos Katainen ei mistään mitään tiennyt (venäjän talous hollannin kokoinen), ei ole hurraamista muissakaan, siellä kokoomuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

dollareiksi muutettuna ruplan nykykurssilla italian BKT on puolta isompi kuin venäjän

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lopun lähetessä putinin hallinto saattaa jopa aloittaa ydinsodan , koska arvioi siitä syntyvän kaaoksen olevan heidän
viimeinen mahdollisuutensa kääntää tilanne edukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummasti näitä "vapaustaistelijoita" ilmestyy USA:n ja Saudien varustamana, aina kun jokin valtio ei suostukaan edellä mainittujen kaavailemiin öljybisneksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllättäen vaarallisinta monessa tapauksessa, on ollut ajatukset siitä että maa siirtyy dollarista johonkin muuhan valuuttaan öljykaupassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, Venäjä lietsoo sotaa ja pakolaisvirtoja kansallismielisyyden nimissä ja Soininkin opetuslapset menevät miinaan ihan mielellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että rauha saataisiin aikaan, niin eikö ne maat pidäkkin vallata takaisin ISIS:iltä? ISIS kai se on päävihollinen eikä Assad?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se isku vasten soinin ja monen muun kasvoja jos hallinto ottaa omia aluetaan haltuunsa.
Vaikuttaa että Suomen(kaan) päättäjät eivät pysty päättämään kumpaa tukea, hallintoa vai kapinallisia, toisessa tapauksessa yritetään tuhota, toisessa tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Al-Assadin armeija on menettänyt kalustostaan ja miehistöstään noin 50%. Al-Assadin armeija olisi jo luhistunut jos Venäjä ei olisi korvannut täydentämällä sen tappioita uudella kalustolla, ja jos Al-Assad ei olisi saanut Venäjän asevoimia tuekseen, ennen kaikkea ilmavoimia. Armeijansa operaatioita johtavat venäläiset palkkaupseerit Tsetseenian ja Afganistanin sotien tuomalla kokemuksella ja julmuudella. Armeijansa teknisestä huollosta vastaavat venäläiset teknikot. Syyrian sisällis-sota olisi siis voinut jo hyvinkin päättyä, jos Venäjä ei ylläpitäisi kansanmurhaan syyllistyneen Al-Assadin hallintoa. Tällä hetkellä hirmuhallitsija Al-Assad on tappanut 12 % maansa kansalaisista venajan tuella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

18:15
Linnanmaalaisen päiväkodin pihalla tulipalo – jo toinen kahden päivän sisällä
18:11
Kansanedustaja Mikko Kärnä harkitsee keskustan puheenjohtajakisaan osallistumista, mikäli muita ehdokkaita ei ilmaannu
18:00
Oululainen nuori telinevoimistelija aloitti harjoittelun jälkijunassa ja nousi ahkeruudellaan arvokisatason urheilijaksi – "Innolla odotan ensimmäisiä MM-kisoja" Tilaajille
17:54
Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään Mikkelin koulupalon sytyttämisestä – tutkinnanjohtaja kertoo, miten lasten leikki johti koulun palamiseen
17:31
Kaksi tuomiota Sunny Car Center -vyyhdistä – Markku Ritaluomalle lähes miljoona euroa maksettavaa
17:30
EU:n nimitysruletti pyörähtää käyntiin tänään – huippukokous yrittää löytää nimet huippuvirkoihin
17:29
Kilometrejä pitkä öljypäästö Itämerellä – aiheuttajaa selvitetään
78
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
54
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
30
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
25
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
24
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
19
Pääministeri Rinne HS:lle: Suomalaislääkärin mukaan olisin kuollut, jos minut olisi herätetty Espanjassa
16
Suuri seurateltta kohosi ylös Muhoksen Matokorvessa – ensi viikolla alkaviin Suviseuroihin odotetaan yli 80 000 kävijää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, yli 25 m/s.
Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 20 m/s.
UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

Piippopaksupää
/honen

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image