Ulkomaat

Slo­va­kia­lai­sen toimittajan murhasta tunnustus oi­keu­den­käyn­nis­sä – Jan Kuciakin ja naisystävän surma oli Euroopan oloissa poik­keuk­sel­li­nen

Miros Marcek (keskellä) saapui pääoikeudenkäynnin avausistuntoon Slovakian Pezinokissa maanantaina. Marcekia ja kolmea muuta syytetään toimittaja Jan Kuciakin ja tämän morsiamen Martina Kusnirovan murhasta. Pari löydettiin kuolleina 26.2.2018. KUVA: JAKUB GAVLAK
Ulkomaat 13.1.2020 13:21
Reuters

Slovakian pääministerin eroon vuonna 2018 johtanutta murhaa käsitellään oikeudenkäynnissä. Neljästä epäillystä yksi myönsi tehneensä murhan.

Oikeudenkäynnin pääistunnossa yksi epäillyistä, Miroslav Marcek, on myöntänyt murhanneensa slovakialaisen tutkivan toimittajan Jan Kuciakin helmikuussa 2018. Aiemmin vain autonkuljettajana pidetty Marcek oli slovakialaisten mediatietojen mukaan tunnustanut teon jo poliisille tutkinnan kuluessa.

Kaksi muuta epäiltyä on vakuuttanut syyttömyyttään. Liikemiehiä syytetään murhan tilaamisesta. Neljäs epäilty ei antanut lausuntoa oikeudenkäynnissä maanantaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Korruptiota koskevista artikkeleistaan tunnettu Kuciak ja hänen morsiamensa Martina Kusnirova, kummatkin 27, ammuttiin kuoliaiksi heidän talonsa ulkopuolella toissavuonna. Ruumiit löydettiin Velka Macan kylästä.

Parhaillaan neljä epäiltyä on syytteessä murhasta tapauksessa, joka nostatti Slovakiassa laajoja protesteja eliitin korruptiota vastaan. Viikkoja jatkuneet mielenosoitukset olivat maassa suurimmat sitten kommunismin kaatumisen liki 30 vuotta aiemmin.

Journalistin ja hänen kumppaninsa murha oli EU-maassa tapahtuneeksi poikkeuksellinen ja harvinaisen häikäilemätön rikos.

Yhteyksiä mafiaan ja politiikkaan?

Tuoreeltaan murhatapaus aiheutti myös Slovakian silloisen pääministerin Robert Ficon eronpyynnön maaliskuussa 2018. Fico johtai Slovakian hallitusta 2006–2010 ja 2012–2018.

Kuciak kirjoitti petostapauksista, joihin oli sekaantunut poliittisia kytkentöjä omaavia liikemiehiä. Artikkeleita julkaistiin usein verkkolehdessä nimeltä Aktuality.sk.

Viimeisessä julkaistussa artikkelissaan hän yhdisti muun muassa itäisessä Slovakiassa asuvia liikemiehiä Italian Ndrangheta-mafiaan ja maata johtavan Smer-puolueen useisiin johtohahmoihin. Lisäksi hän väitti liikemiesten kavaltaneen EU-tukia.

Tunnetun slovakialais-kanadalaisen journalistin Tom Nicholsonin mukaan Slovakian järjestäytynyt rikollisuus ei ole koskaan tappanut journalisteja.

”Italian mafiajengit eivät puolestaan ole kärsineet moisista omantunnontuskista”, Nicholson kirjoitti Politicon artikkelissaan tapahtuneesta 2018.

Slovakian poliisin mukaan Kuciak ja hänen tyttöystävänsä ammuttiin samalla aseella, ja ruumiiden viereen oli aseteltu luoteja varoittavaksi viestiksi. Asetta ei ole vielä löydetty. Poliisin tiedottajien mukaan tappaja oli ammattilainen.

Journalistit ilman rajoja -järjestön mukaan kyseessä oli viides journalistin murha EU:n alueella surmaa edeltäneiden kymmenen vuoden aikana.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image