Ulkomaat

Sky News: Barcelonassa poliisi on ampunut kumiluoteja väkijoukkoon - Kataloniassa menossa it­se­näi­syy­sää­nes­tys

Kataloniassa on määrä äänestää itsenäistymisestä tänään. Espanjan mellakkapoliisi on ollut estämässä äänestyksen toteutumista. Maan keskushallinnon mukaan äänestys on laiton. KUVA: Alberto Estevez / EPA
Ulkomaat 1.10.2017 11:36 | Päivitetty 1.10.2017 12:26
STT, Kaleva

Barcelonassa on puhjennut väkivaltaisuuksia ja poliisi on ampunut kumiluoteja väkijoukkoon, kertoo Sky News. Espanjaan kuuluvassa Kataloniassa äänestetään tänään itsenäisyydestä.

Aiemmin on kerrottu, että Espanjan mellakkapoliisi on tunkeutunut Katalonian Gironassa äänestyspaikalle, jolla Katalonian itsehallintoalueen johtajan on määrä äänestää. AFPTV-kanavan mukaan poliisin saapuminen paikalle johti käsirysyyn.

Espanjan poliisi on myös takavarikoinut äänestysuurnia ja -lipukkeita Barcelonassa, maan sisäministeriö kertoo Twitterissä.

Äänestys Katalonian itsenäistymisestä alkoi Suomen aikaa kello kymmenen. Espanjan keskushallinto pitää äänestystä laittomana. Keskushallinto on määrännyt Kataloniaan poliisivoimia estämään sen toimeenpano.

Barcelonassa ja Gironassa lukemattomat ihmiset tulivat äänestyspaikoille jo yön aikana, etteivät poliisit voisi sulkea niitä.

Zumballa koulujen sulkemisia vastaan

Barcelonassa tilannetta seuraava Janne Riitakorpi kertoi aamulla STT:lle, että äänestysmateriaaleja oli alkanut saapua äänestyspaikoille. Tampereen yliopistossa politiikantutkimusta opiskeleva Riitakorpi työskentelee tänä syksynä Katalonian julkisuusdiplomatiasta vastaavassa järjestössä Diplocatissa.

Riitakorpi kertoi tuolloin, että vaikka Espanjan poliisi tiedotti eilen sulkeneensa noin 1 300 itsenäisyysäänestyksen äänestyspaikkaa, ei tämä käytännössä tarkoittanut paikkojen fyysistä sulkemista esimerkiksi lukkoja vaihtamalla.

Kaikkiaan äänestyspaikkoja on hieman yli 2 300.

Useat Kataloniassa asuvat suomalaiset kertoivat aamulla sosiaalisessa mediassa, että äänestypaikkoina toimivissa kouluissa oli järjestetty perjantai-illasta lähtien ohjelmaa, kuten elokuvaesityksiä, yökoulua ja zumba-tunteja, jotta poliisit eivät voisi sulkea koulua.

Äänestyksen toteutumista on epäilty muun muassa siksi, että poliisin kerrottiin sulkeneen äänestyspaikkoja. Lisäksi poliisi on BBC:n mukaan ottanut haltuunsa Katalonian aluehallinnon tietoliikennekeskuksen.

Uutistoimisto Reuters uutisoi, että Espanjan hallituslähteiden mukaan poliisi päättäisi itse, kuinka toteuttaa käsky äänestyksen estämisestä. Katalonian poliisijohto on vaatinut poliiseja välttämään voiman käyttöä.

"Sovittelulle tarvetta"

Katalonian varajohtaja Oriol Junqueras on BBC:n mukaan sanonut, että vaadittavat vaaliuurnat äänestystä varten ovat saatavilla. Katalonian televisiokanavalle asiaa kommentoinut Junqueras sanoi myös uskovansa, että äänestyksestä tulee vilkas.

- Olemme ylittäneet monia esteitä. Ei ole mitään, minkä yläpuolelle emme voisi nousta. Jos emme puolusta oikeuksiamme, niin kuka sitten? hän sanoi.

Katalonian johto on viime päivinä vakuuttanut neuvotteluvalmiuttaan äänestyksen tuloksesta riippumatta. Katalonian alueen johtaja Carles Puigdemont toivoi "sovittelua" katalaanien ja Espanjan keskushallinnon välille. Hänen mukaansa sovittelulle on tarvetta, oli kansanäänestyksen tulos mikä tahansa.

Aluehallitus on toisaalta ilmoittanut antavansa itsenäistymisjulistuksen parin vuorokauden kuluessa äänestyksestä, jos kyllä-äänet voittavat.

Mielipidemittausten mukaan katalonialaisten mielipiteet jakautuvat itsenäistymisen suhteen, mutta sitovan kansanäänestyksen järjestämisellä asiasta on Kataloniassa vahva kannatus.

Kiista Katalonian kansanäänestyksestä on aiheuttanut yhden Espanjan pahimmista sisäpoliittisista kriiseistä sitten diktaattori Francisco Francon kuoleman vuonna 1975.

Espanjan suurimmissa kaupungeissa järjestettiin eilen suuria mielenosoituksia Espanjan yhtenäisyyden puolesta. Myös Katalonian suurimmassa kaupungissa Barcelonassa tuhannet ihmiset osoittivat mieltä yhtenäisyyden puolesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

23:29
Henkilöauto syttyi tuleen Intiössä – lämmitystolppa kärsi vahinkoja
23:07
Tanssinopettaja Aurora Ylisellä on täsmälääke syksyn pimeyteen – Bollywood-tunneilla hymy nousee tanssijan huulille
22:06
Reissusa: Risteilyllä Norjan Huippuvuorilla näki jäätiköllä käyskentelevän jääkarhun ja pääsi uimaan hyisessä meressä
22:01
Syyspäiväntasausta vietetään koleissa merkeissä, mutta ilma lämpenee loppuviikkoa kohti – alkuviikosta kannattaa varautua liukkaisiin teihin
22:00
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
21:37
Liki 70 hengen delegaatio Saksasta saapuu Ouluun – vieraat tutustuvat muun muassa paikallisiin yrityksiin
21:19
Persianlahdella lientymistä: Iran lupaa YK:lle rauhansuunnitelmaa, kaapattu tankkeri määrä vapauttaa, huthikapinalliset puhuvat iskujen lopettamisesta
147
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria
56
Suomen Yrittäjät: Minimipalkat lakiin Suomessakin – STTK tyrmää esityksen, jota se epäilee yritykseksi purkaa yleissitovuutta
38
Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille voitolliseksi – Suomalaisten ulkomaisista nettiostoksista yli puolet Kiinasta
36
Kaasujalka painoi Kaakkurissa ja Limingassa lauantai-iltana: Poliisi otti kovia ylinopeuksia ajaneiden kuskien kortit pois
34
Aasinmaitoa, kiehuvaa vettä tai mehupaastoa syövän hoitoon – Vastuuttomat uskomushoitovideot leviävät Youtubessa
33
Kahden nuoren miehen omatekoinen lauttakyhäelmä kaatui Merikosken alakanavassa, kaksikko pelastettiin hyisestä vedestä - "Voi tulla äkkiä äitiä ikävä"
30
Kommentti: Konsultti kääntelee kiviä Oulussa, mitä mahtanee löytää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

No EN todellakaan anna sänkyämme vieraille. Minusta sänky on sen verran henkilökohtainen ettei siinä todellakaan nuku me... Lue lisää...
Heinäpään mummo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image