Ulkomaat

Sky News: Barcelonassa poliisi on ampunut kumiluoteja väkijoukkoon - Kataloniassa menossa it­se­näi­syy­sää­nes­tys

Kataloniassa on määrä äänestää itsenäistymisestä tänään. Espanjan mellakkapoliisi on ollut estämässä äänestyksen toteutumista. Maan keskushallinnon mukaan äänestys on laiton. KUVA: Alberto Estevez / EPA
Ulkomaat 1.10.2017 11:36 | Päivitetty 1.10.2017 12:26
STT, Kaleva

Barcelonassa on puhjennut väkivaltaisuuksia ja poliisi on ampunut kumiluoteja väkijoukkoon, kertoo Sky News. Espanjaan kuuluvassa Kataloniassa äänestetään tänään itsenäisyydestä.

Aiemmin on kerrottu, että Espanjan mellakkapoliisi on tunkeutunut Katalonian Gironassa äänestyspaikalle, jolla Katalonian itsehallintoalueen johtajan on määrä äänestää. AFPTV-kanavan mukaan poliisin saapuminen paikalle johti käsirysyyn.

Espanjan poliisi on myös takavarikoinut äänestysuurnia ja -lipukkeita Barcelonassa, maan sisäministeriö kertoo Twitterissä.

Äänestys Katalonian itsenäistymisestä alkoi Suomen aikaa kello kymmenen. Espanjan keskushallinto pitää äänestystä laittomana. Keskushallinto on määrännyt Kataloniaan poliisivoimia estämään sen toimeenpano.

Barcelonassa ja Gironassa lukemattomat ihmiset tulivat äänestyspaikoille jo yön aikana, etteivät poliisit voisi sulkea niitä.

Zumballa koulujen sulkemisia vastaan

Barcelonassa tilannetta seuraava Janne Riitakorpi kertoi aamulla STT:lle, että äänestysmateriaaleja oli alkanut saapua äänestyspaikoille. Tampereen yliopistossa politiikantutkimusta opiskeleva Riitakorpi työskentelee tänä syksynä Katalonian julkisuusdiplomatiasta vastaavassa järjestössä Diplocatissa.

Riitakorpi kertoi tuolloin, että vaikka Espanjan poliisi tiedotti eilen sulkeneensa noin 1 300 itsenäisyysäänestyksen äänestyspaikkaa, ei tämä käytännössä tarkoittanut paikkojen fyysistä sulkemista esimerkiksi lukkoja vaihtamalla.

Kaikkiaan äänestyspaikkoja on hieman yli 2 300.

Useat Kataloniassa asuvat suomalaiset kertoivat aamulla sosiaalisessa mediassa, että äänestypaikkoina toimivissa kouluissa oli järjestetty perjantai-illasta lähtien ohjelmaa, kuten elokuvaesityksiä, yökoulua ja zumba-tunteja, jotta poliisit eivät voisi sulkea koulua.

Äänestyksen toteutumista on epäilty muun muassa siksi, että poliisin kerrottiin sulkeneen äänestyspaikkoja. Lisäksi poliisi on BBC:n mukaan ottanut haltuunsa Katalonian aluehallinnon tietoliikennekeskuksen.

Uutistoimisto Reuters uutisoi, että Espanjan hallituslähteiden mukaan poliisi päättäisi itse, kuinka toteuttaa käsky äänestyksen estämisestä. Katalonian poliisijohto on vaatinut poliiseja välttämään voiman käyttöä.

"Sovittelulle tarvetta"

Katalonian varajohtaja Oriol Junqueras on BBC:n mukaan sanonut, että vaadittavat vaaliuurnat äänestystä varten ovat saatavilla. Katalonian televisiokanavalle asiaa kommentoinut Junqueras sanoi myös uskovansa, että äänestyksestä tulee vilkas.

- Olemme ylittäneet monia esteitä. Ei ole mitään, minkä yläpuolelle emme voisi nousta. Jos emme puolusta oikeuksiamme, niin kuka sitten? hän sanoi.

Katalonian johto on viime päivinä vakuuttanut neuvotteluvalmiuttaan äänestyksen tuloksesta riippumatta. Katalonian alueen johtaja Carles Puigdemont toivoi "sovittelua" katalaanien ja Espanjan keskushallinnon välille. Hänen mukaansa sovittelulle on tarvetta, oli kansanäänestyksen tulos mikä tahansa.

Aluehallitus on toisaalta ilmoittanut antavansa itsenäistymisjulistuksen parin vuorokauden kuluessa äänestyksestä, jos kyllä-äänet voittavat.

Mielipidemittausten mukaan katalonialaisten mielipiteet jakautuvat itsenäistymisen suhteen, mutta sitovan kansanäänestyksen järjestämisellä asiasta on Kataloniassa vahva kannatus.

Kiista Katalonian kansanäänestyksestä on aiheuttanut yhden Espanjan pahimmista sisäpoliittisista kriiseistä sitten diktaattori Francisco Francon kuoleman vuonna 1975.

Espanjan suurimmissa kaupungeissa järjestettiin eilen suuria mielenosoituksia Espanjan yhtenäisyyden puolesta. Myös Katalonian suurimmassa kaupungissa Barcelonassa tuhannet ihmiset osoittivat mieltä yhtenäisyyden puolesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

17:04
Koulukiusatusta tytöstä kasvoi tatuoitu Miss Rovaniemi – nyt hän örisee metallibändissä ja järjestää Ouluun vaihtoehtokulttuurien messut Tilaajille
16:36
"On vaikea tarkkaan arvioida, millainen vaikutus huumausaineilla on tavallisen raahelaisen turvallisuuteen" – Poliisi valvoi tehostetusti huumeita Raahessa, tuloksena 17 rikosilmoitusta
16:27
Korkeasaaren nuori Topias-norppa menehtyi yllättäen – heinän mukana syöty hiekka aiheutti suolitukoksen
16:08
Kaleva oikaisee
15:59
Bittiumille Puolustusvoimille toimitettaviin radioihin liittyvä 1,6 miljoonan euron jatkotilaus
15:55
Pohjois-Pohjanmaan museon suosikkinäyttelyt kiinni rakennusteknisistä syistä – Koiramäki ei siirtyisi muualle ongelmitta, museolehtori paljastaa
15:41
Mies pahoinpiteli toista ravitsemusliikkeessä Kuhmossa – töytäisi uhrinsa kaksi kertaa lattialle
40
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
36
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
23
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
21
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
12
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image