Ulkomaat

Si­sä­ra­ja­tar­kas­tuk­set alkavat odotetusti puo­lil­ta­päi­vin – painottuvat Helsingin ja Turun satamiin sekä lentoasemille

Ulkomaat 13.7.2018 0:50 | Päivitetty 13.7.2018 13:42
STT, Kaleva

Suomi ottaa puoliltapäivin käyttöön väliaikaiset sisärajatarkastukset Schengen-alueen sisärajoillaan. Valtioneuvosto päätti odotetusti rajatarkastusten aloittamisesta aamupäivällä.

Tarkastusten palauttaminen on osa Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tapaamiseen liittyviä turvallisuusjärjestelyjä. Presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä maanantaina.

Sisärajatarkastukset alkavat tänään perjantaina kello 12, ja niiden on määrä jatkua neljän vuorokauden ajan eli tiistaihin kello 12:een asti.

Tarkastukset painottuvat Helsingin ja Turun satamiin sekä Helsinki-Vantaan ja Turun lentoasemille. Tarkastuksia voidaan silti tehdä muillakin sisärajojen rajanylityspaikoilla, kuten Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä rajoilla.

Tarkastuksia ei tehdä kattavasti, vaan ne kohdennetaan riskianalyysien perusteella henkilöihin, jotka saattavat aiheuttaa presidenttien tapaamiselle jonkinlaisen turvallisuusriskin tai -uhkan. Tarkastuksia voidaan kohdistaa myös lentoihin tai laivavuoroihin, joilla saattaa olla turvallisuusriskin aiheuttavia henkilöitä.

Passi mukaan

Rajavartiolaitoksen esikunnan apulaisosastopäällikkö Kimmo Elomaa kertoi STT:lle, että tarkastuksista ei pitäisi aiheutua suuria ruuhkia tai jonoja rajanylityspaikoille. Hänen mukaansa matkailijoiden kannattaa kuitenkin varata hieman ylimääräistä aikaa rajanylityspaikoille.

Elomaan mukaan Schengen-alueen sisällä matkustavien kannattaa erityisesti nyt ottaa passi mukaan, koska se saatetaan tarkastaa Suomesta lähtiessä tai Suomeen palatessa.

Suomi luopui rajatarkastuksista Schengen-alueen sisäisessä matkustajaliikenteessä vuonna 2001. Sen jälkeen sisärajatarkastukset on tilapäisesti palautettu viisi kertaa, viimeksi vuonna 2008 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ulkoministerikokouksen yhteydessä.

Mielenilmauksia järjestetään ainakin 13

Tapaamiseen liittyviä mielenilmauksia oli ilmoitettu poliisille perjantaiaamupäivään mennessä 13 kappaletta.

Sunnuntaina on perussuomalaisten nuorten Welcome Trump -tervetulomielenilmaus sekä Helsinki Calling -mielenosoitus, jonka odotetaan olevan mielenilmauksista suurin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty järjestää tapahtuman sekä sunnuntaina että maanantaina. Varsinaiseksi tapaamispäiväksi on ilmoitettu myös muun muassa Presidents for peace -mielenilmaus ja kokoomusnuorten järjestämä Trumpin kauppapolitiikkaa ja Putinin ulkopolitiikkaa vastustava mielenosoitus.

MAINOS

Kommentoi

Suomalaiset ovat toivoneet, oman ja Suomen turvallisuuden vuoksi, jatkuvaa rajojen valvontaa. Miksi kansan toivomusta ei voida noudattaa, vaan on päin naamaa valehdeltu erilaisin syin, että rajojen valvominen ei ole mahdollista. Nyhän rajoja valvotaan ja oikein kehutaan, että rajojen valvonta ei aiheuta juuri mitään ongelmia.
Kuka tätä maata oikeasti johtaa ja kenen etuja avoimien rajojen politiikalla ajaetaan. Rosvojen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

" Toinen on ”yhden ajatuksen -syndrooma”: siinä ihminen on niin tarrautunut johonkin kantaan (usein ajasta jäljessä olev... Lue lisää...
Hihiii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image