Ulkomaat

Singaporessa elohopea putosi +22 asteeseen – Media: "Vanhukset eivät voi käydä ulkona"

Sääjutut vetävät singaporelaisessakin mediassa.
Ulkomaat 12.1.2018 13:03
Mikko Pulliainen

Ei ole helppoa ulkomaillakaan.

Etelä-Kiinan merellä vaikuttava voimakas monsuuni on tuonut kutakuinkin päiväntasaajalla sijaitsevaan Singaporeen paitsi rankkoja sateita, myös poikkeuksellisen viileää säätä. Paikallisen The Straits Times -verkkolehden mukaan kaupunkivaltiossa mitattiin perjantaiaamuna vain 21,7 asteen lämpötila.

Tämä ei ole aivan paikallinen pakkasennätys, sillä tammikuussa 1934 kaupungissa mitattiin vain 19,4 celsiusasteen lämpötiloja kahtena päivänä. Kuluneen viikon kelit ovat kuitenkin niin epätavallisia, että säästä on tullut maassa peräti kuuma uutisaihe.

Straits Timesin haastattelussa vanhustyötä tekevä Kawin Seow kertoo, kuinka hänen järjestönsä seuraa tarkasti niitä senioreita, joiden terveyttä kylmyys rasittaa, ja jotka eivät voi sen vuoksi lähteä kotoaan asioimaan.

- Nämä haavoittuvat seniorit saattavat tarvita ylimääräistä apua. Henkilökuntamme on vieraillut koteihinsa jääneitä eläkeläisiä pitämään itsensä lämpimänä.

Seowin mukaan avustajat ovat esimerkiksi auttaneet vanhuksia peseytymään pesusienen avulla, sillä varotoimiin kuuluu suihkujen välttäminen.

Paikallisten lääkäreiden mukaan flunssaoireiden vuoksi hoitoon hakeutuvien potilaiden määrä on kasvanut. Paikalliset ovat kommentoineet aihetta ahkerasti myös sosiaalisessa mediassa:

Myös ravintoloitsijoille tilanne on hankala: Verkkolehti The New Paper haastatteli House of Seafood -ravintolan omistajaa. Herra Ng kertoi, että ravintolan ilmastointi puhaltaa nyt sisään lämmintä ilmaa kylmän sijaan. Marraskuussa alkaneen sadekauden aikana liiketoiminta on Ng:n mukaan supistunut kolmellakymmenellä prosentilla.

Toisenlaisiakin reaktioita toki on. Straits Timesissä kotirouva Yasmin Razak kertoo nauttivansa säästä.

- Kylmä keli on mukava, sillä pystyn rentoutumaan ja ottamaan nokoset, 49-vuotias Razak kehuu.

Epätavallinen sää jatkunee ainakin viikonlopun yli, sillä paikallinen sääennuste lupaa lauantaille kylmimmillään 22 astetta, kun sunnuntaina elohopea nousee vähintään 23 asteeseen.

Koko vuoden 2017 keskilämpötila oli maassa epätavallisen korkea, eli poikkeustilanteista huolimatta ilmaston lämpeneminen koetaan kyllä Singaporessakin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

Niin oli jo v. 1989. Tsekkaa OY:n konetekniikan kirjasto. Valheet ja tietämättömyys ketuttaa, mutta niillä tehdään pisnes!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisko Suomen hallitus lähettää pika-apuna muutaman satamiljoonaa Euroa avustusta Singaporeen ?
Samaan tapaan kun juuri äsken hallitus heitti 120 milj. Euroa kehitysmaiden "ympäristö-asioiden" hoitoon (lue korruption edistämiseen) ,todellisuudessa rahat katoavat valtaapitävien taskuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa vanhukset kuolee kuumuuteen noissa lämpötiloissa, tuolla kylmyyteen... Täsmää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säätiedotus Singaporeen lauantaiksi lupaa kovaa ukkosta. Ei ole ihme, että paleltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kesällä Singaporessa naureskellaan kun Suomessa tehdään kuolemaa +26 C:n helteissä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöisistä lämpötilosta sitten lähdetään ilmastopakolaiseksi Eurooppaan, jossa talvilämpötilat vaihtelevat nollasta miinus 35 pakkasasteeseen. Joku tässä ei natsaa. Olisko se antelias sosiaaliturva, joka lämmittää talvipakkasella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan vain kommenttina, vaikka eihän tässä artikkelissa puhuta pakolaisuudesta ilmastosta tai muusta johtuen, mutta tuskin Suomeen tulee kukukaan Singaporesta ainakaan sosiaaliturvamme takia, lienee Singaporessa nuo asiat paremmin kuin meillä. Singapore HDI- tilastossa 11 ja Suomi muistaakseni yli 20 paikkeilla ja Singaporen työttömyys lienee siinä 2%- 3% luokkaa ja BKT miltei 20 000 Usan dollaria suurempi asukasta kohden kuin meillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Singaporessa ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa. Siksi työttömyysluvut näyttävät tuolta. Ihmisillä ei ole varaa olla ilman töitä. Nälkä siinä tulee :) Ei eläkkeelläkään, kun sellaista ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä meidän seudulla ei voisi mennä ulos koko kesänä, jos tuo lämpötila on liian kylmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Thaimaassa asuneena voin sanoa että + 21 tuntuu kylmältä. Täällä se on aivan eri juttu jos on + 21.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja pöh! Kävin Intiassa ja siellä oli +7, ja se tuntui samalta kuin suomessakin +7.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep. Komppaan Thaimaan kävijänä tuota "kylmä-fiilistä". Itse tuumaillu, että ns.viileä säätila yleensä tullee Pohjoisen suunnasta eli mantereelta ja vuoristoista Thaimaan -alueelle ja meidän kesä-lämpötilat siellä on tod.viileän tuntuisia. Koillis-Thaimaassa "isaanissa" tähän aikaan vuodesta(Tammikuu) olen kokenut esim. +14 aamulämpötiloja ja silloin piti pukeutua pitkähihaiseen, että tarkeni skootterilla ajella. Nythän on myös Thaimaassa ollut, ilmeisesti saman Etelä-Kiinanmeren monsuuni-ilmiön vuoksi paikoittain alle 20 -asteen lämpöjä jopa keskisen ja eteläisenkin Thaimaan alueilla ja se ei ole paljon ko.ilmastoa ajatellen. Thaimaassahan normaalisti eletään nyt "talvea" ja lämmöt muutenkin alhaisia, ainakin Bangkokista pohjoisen/koillisen -suuntaan ja verrattuna Huhti -Toukokuun lämpötilihin(vaikkapa +40) jolloin on siellä kesä-aika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen täytyy heti lähettää rahaa ja hätäapua Singaporeen, emme voi käpertyä itseemme ja olla välinpitämättömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis onko reilu 20 asteen lämpötila terveysriski. Jos on niin tämänhän pitäisi olla välitön peruste sulkea maahanmuutto lämpimistä maista. "Terveydelle vaarallisten olosuhteiden mukaan Suomeen ei voida ottaa lämpimistä maista maahanmuuttajia koska lämpötila uhkaa". Jos +20 on vaarallista niin mitenkäs Suomen -30 asteen kelit. Sehän on jo välitön hengenvaara jos kerran on 50 astetta kylmempää kuin tuo 20 plusasteen vaarakeli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tämä artikkeli kenties joku vitsi? Joku voiso selittää miksi +20 astetta on ihmiselle "hengenvaarallinen"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image