Ulkomaat

Senaatti vapautti presidentti Trumpin vir­ka­ri­kos­syyt­teis­tä – vain yksi republikaani rikkoi puo­lue­po­liit­ti­sen kahtiajaon

Donald Trump jatkoi presidentin viran hoitamista virkarikosoikeudenkäynnin ratkaisupäivänä. Vieraana Washingtonissa oli Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaido.
Ulkomaat 5.2.2020 23:41
Matti Posio

Senaatin demokraatit jäivät odotetusti kauas äänimäärästä, jolla Donald Trump olisi tuomittu virkarikoksesta. Ex-presidenttiehdokas Mitt Romney äänesti ainoana republikaanina Trumpia vastaan toisessa syytekohdista. Hän vetosi vahvaan uskonnollisuuteensa ja sanoi, että Trump on syyllinen törkeään luottamusaseman väärinkäyttöön.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on syytön virkarikoksiin, joista häntä syytettiin kongressissa kolme viikkoa jatkuneessa oikeudenkäynnissä. Toinen syytekohdista kaatui äänin 52–48 ja toinen äänin 53–47.

Senaatti äänesti hetki sitten – myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa – Trumpin molemmat syytekohdat kumoon republikaanienemmistön äänillä. Demokraatit ja kaksi itsenäistä edustajaa äänestivät virkasyytteiden ja presidentin erottamisen puolesta.

Äänestyksestä tuli odotetusti lähes täysin puoluepoliittinen. Vain yksi satapaikkaisen senaatin 53:sta republikaanista, Mitt Romney, äänesti Trumpin tuomitsemisen puolesta. Hänkin uhmasi republikaanilinjaa vain ensimmäisessä syytekohdista, joka koski vallan väärinkäyttöä Ukraina-tapauksessa.

Presidentin kaatamiseen olisi vaadittu kahden kolmasosan enemmistö senaatissa.

Kummankin pääpuolueen edustajan loppupuheenvuoro ennen äänestystä toisti tuttuja, toisilleen vastakkaisia näkemyksiä. Äänestyksen jälkeen mielenilmaukset salissa oli ankarasti kielletty.

Romney olisi tuominnut Trumpin

Utahin osavaltion republikaanisenaattori Mitt Romney ilmoitti poikkeavasta äänestyspäätöksestään jo aiemmin illalla. Republikaanirivien rakoilusta uutisoivat johtavat amerikkalaiset sanomalehdet The New York Times ja The Washington Post.

– Uskon, että yritys pyrkiä vaikuttamaan vaaleihin pysyäkseen vallassa on mahdollisimman törkeä hyökkäys perustuslakia vastaan, Romney sanoi The New York Timesille.

– Ja siitä syystä se on törkeä rikos. Minulla ei ole valan vannoneena muuta vaihtoehtoa kuin ilmaista tämä johtopäätös.

Romney vetosi syvään uskonnollisuuteensa ja sanoi, että hänelle perustelut riittivät osoittamaan Trumpin syylliseksi.

Romney oli kannattanut demokraattien pyrkimystä tuoda uusia todistajia ja todisteita virkarikosoikeudenkäyntiin. Republikaanit kuitenkin estivät tämän.

Romney on aiemminkin profiloitunut itsenäisenä ajattelijana, joka ei kavahda irtiottoa puoluelinjasta Trumpia uhmatakseen. Romneylle sovitellaan roolia, joka aiemmin kuului republikaanien omanatuntona pidetylle John McCainille. Trumpin tulon hautajaisiinsa kieltänyt McCain kuoli 2018.

Romney oli republikaanien presidenttiehdokas vuoden 2012 vaaleissa. Tuolloin demokraattien ehdokas Barack Obama äänestettiin toiselle kaudelleen.

Syyte: Trump kaupusteli maan edulla

Virkarikosoikeudenkäynnissä on kyse Yhdysvaltojen perustuslain mukaisesta prosessista, jolla on mahdollista syrjäyttää virasta kesken kauden esimerkiksi valtion varojen kavaltamiseen tai maanpetoksen kaltaisiin tekoihin syyllistynyt presidentti.

Välttämättä virkarikosten ei tarvitse olla rikoslain mukaisia rikoksia, vaan kyse on enemmänkin poliittisesta ratkaisusta. Oikeudenkäynti myös ratkeaa parlamentin ylähuoneessa senaatissa.

Trumpia syytettiin kahdesta virkarikoskohdasta: vallan väärinkäytöstä ja kongressin harhauttamisesta. Syytteet liittyivät Trumpin viime kesän puhelinkeskusteluun Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, jonka Trump halusi alkavan tutkia entistä varapresidenttiä Joe Bideniä ja tämän pojan Hunter Bidenin liiketoimia Ukrainassa. Tutkintaa ei aloitettu, eikä Bidenien ole todettu syyllistyneen rikoksiin.

Joe Biden on yksi presidenttiehdokkaista demokraattien esivaaleissa, jotka alkoivat tiistaina Iowasta.

Demokraatit esittivät senaatin oikeudenkäynnissä myös, että Trump oli asettanut Yhdysvaltojen liittolaiselle Ukrainalle annettavan aseavun ehdoksi Biden-tutkinnan julistamisen. Näin Trump olisi laittanut oman etunsa kansakunnan edun edelle.

Republikaanit perustelivat omissa puheenvuoroissaan päinvastaista kantaa.

Trump: "Huijausta ja noitavainoa"

Trump kielsi tehneensä väärin ja nimitti koko tutkintaa toistuvasti "huijaukseksi ja noitavainoksi".

Osa republikaanisenaattoreista on arvostellut Trumpin käyttäytymistä, mutta heidän mukaansa sellainen ei kuitenkaan oikeuta potkujen antamista presidentille.

– Nyt on aika maallemme tulla yhteen ja parantaa haavat, jotka erottavat meitä, sanoi republikaanisenaattori John Cornyn uutistoimisto Reutersin mukaan.

Virkarikosoikeudenkäynti oli kolmas Yhdysvaltain historiassa. Demokraattienemmistöinen edustajainhuone nosti syytteet joulukuussa, ja oikeudenkäynti alkoi republikaanijohtoisessa senaatissa 16. tammikuuta.

Trump, 73, kampanjoi päästäkseen toiselle presidenttikaudelleen. Vaalit pidetään 3. marraskuuta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Katsotaanpa miten käy toisessa demokraattisen oikeusvaltion irvikuva-valtio Israelissa. Jatkaako Netanjahu korruptiosyytteistä huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenköhän meillä olis jutut jos meillä olis vain kaksi puoluetta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demog..kyrsii kun Rebuplikaani nosti borssin pilviin ja työllisyyden myös,oikeastaan nansin pitäis mitalli trampille rintaan kiinnitää,demograatit ei ole mihinkään muuhun keskittyneet kuin trampin molaamiseen siis puolet talosta keskityy toisen tekemiseen ja silti tramp nosti börssin pilviin,toinen ja kolmas kausi on varma,mikäli usa laiset itse päätää,ja nänsi hoitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On varmaan toimittu Trumpin itsensä tekemillä säännöillä. Eihän Suomessakaan Eduskunta tee päätöstä syytetyn syyllisyydestä. Sen tekee oikeuslaitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa kurjistuu,eihän sitä voi sanoa ääneen.Koijarit porskuttaa Trumpin tahdissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usan työttömyys on pienin 50 vuoteen, 3,5%. Meillä ei mene lähellekkään näin hyvin. Rämmimme työttömyydessä ja maksamme maailman kovinta veroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokraattisen oikeusvaltion irvikuva.
Rikoksista syytetty osapuoli päättää etteivät todistajat saa todistaa oikeudenkäynnissä.
Lopputulos on neuvostomallinen näytöoikeudenkäynti, jonka lopputulos o poliittisesti määrätty etukäteen.
Neuvostoliitossa sen teki kommunistinen puolue - jenkeissä vain nimitys on toinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä onkos se oikeusvaltion irvikuva, että demokraatit päättivät kuulemisten jälkeen Trumpin syyllistyneen virkarikokseen, mutta Pelosi päätti viivästyttää syytteen nostamista siihen, että rikoksesta löytyy parempia todisteita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä "Syvä rappio". Eikö amerikkalaisia yhtään hävetä kun tuollainen presidentti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemme hyvin ylpeitä presidentistämme, toimii hyvin meidän kansalaisten eduksi. Toisaalta jos demokraatit haluavat tutkia uudelleen ja kutsua kuultavia kuten Bolton he voivat hyvin tehdä sen, kukaan ei estä. Mutta turha tulla syyttelemään hatarin perustein ja sitten toivoa että jotain löytyis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo oikeus oli lähinnä mutu-tuntumaan perustuva mielipidekysely. Ei aito oikeudenkäynti. Jos tuo oli jossain mielessä mitenkään oikeudenmukainen oikeudenkäynti niin Pohjois-Korea on demokratian mallimaa.

Tässä taas näki että USA ei ole aito demokratia vaan kaksipuoluediktatuuri. Senaattoreille on tärkeämpää pitää puolue vallassa kuin se millainen mies on presidenttinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä sille mahtaa, että koko kansa kannattaa oikeistoa. Se ei ole diktatuuria. Voithan mennä sinne perustamaan vihreän tai kommunistisen puolueen. Veikkaan, että menestys on nolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump ehtii mokata moneen kertaan, ennen kuin ollaan vaaleissa asti. Ukko puhuu puuta heinää, ja ottaa ansaitsemattomankin kunnian itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalainen tapaa selvittää totuus on äänestää siitä. Onneksi ei meillä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ei edes äänestetä. Päättää rätkäytetään kyselemättä kansalta mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on edustuksellinen demokratia. Vaaleissa kansa valitsee edustajansa edustamaan, äänestämään, päättämään ja lakeja säätämään. Lisäksi kansalta on erikseen kysytty mm. EU:n liittymisestä ja enemmistö kannatti. "Totuuden etsijöille" tiedoksi, että politiikassa ja muussakaan ihmisten toiminnassa ei absoluuttisia totuuksia ole. Suurinta osaa asioista ei voi vastaansanomattomasti todistaa todeksi tai epätodeksi ja loppupäätelmä riippuu henkilöstä itsestään. Esim. minun mielestäni Trumpin ja Zelenskyin puhelusta julkaistu osa osoittaa kiistattomasti presidenttinä häärivän hahmon syyllistyneen virkarikokseen. USA:n senaatin republikaanit tekivät asian käsittelystä vitsin estämällä todistajien kuulemisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa pääsee vallankahvaan naurettavilla alle 10%:n kannatuksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kansanedustajille taataan perustuslaissa parlamentaarinen immuniteetti.

Kansanedustajaa ei siis voi asettaa noin vain syytteeseen esimerkiksi eduskunnan täysistunnossa sanomistaan asioista.

Syytteen asettaminen onnistuu vain, jos viisi kuudesosaa eduskunnasta äänestää syytteen nostamisen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika keksiä seuraava salaliittoteoria. Virkarikossyytteet on tarkoitettu todella vakavia rikoksia varten, mitä tämä Ukraina-jupakka ei ole. Ja kuulopuheiden perusteella on vähän vaikea tuomita ketään. Virkarikossyytteen kannatus oli muuten alhaisempi kuin Trumpin kannatus. Eli jopa demokraattiäänestäjät, jotka eivät pidä Trumpista eivät kannattaneet syytteitä.

Ennustan jo nyt, että jos Trump voittaa seuraavat vaalit, demokraatit jatkavat näiden salaliittojen ja syytteiden tehtailua. Kunhan vain ei tarvitse myöntää, että äärivasemmistolainen identiteettipolitiikka ei ole turhan suosittua äänestäjien keskuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

0:04
Tulipalo tuhosi Martinniemen vanhan työväentalon – palomestari varoittaa lähialueen asukkaita voimakkaasta savusta sekä heitteistä
28.3.
Yksi loukkaantui vakavasti tulipalossa Sallassa – savusukeltajat hakivat loukkaantuneen pois asunnosta
28.3.
Ounasvaaralle eksynyttä naista etsittiin lauantai-iltana Rovaniemellä, löytyi kylmettyneenä mutta hyväkuntoisena
28.3.
Tyhjillään ollut loma-asunto syttyi palamaan Rukalla, rakennukseen mittavat vauriot
28.3.
Uskallus ja uuden kokeileminen ovat luovan työn edellytyksiä, sanoo "katastofista syntyneen" ja Arctic Design Weekin palkitseman vaatemalliston suunnitellut Pirjo Karvonen
28.3.
Oululainen Saija Ollanketo pääsi tilauslennolla Espanjasta mökilleen karanteeniin – "Ruokaa on niin paljon, ettei tarvitse varmaan ennen kesää käydä kaupassa" Tilaajille
28.3.
Lumijoelta kaviouralle ponnistanut Elian Web kiri takaa kuudenneksi Ruotsin Solvallassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Minkälaista imagoa pyrit pitämään yllä?

Minulla ei ole imagoa, koska osasin englantia jo silloin kun julkiskuvaa merkitsevä image jonkun aivopierun vuoksi omaks... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image