Ulkomaat

Seksistinen pu­keu­tu­mi­soh­jeis­tus johti vaatekapinaan Kolumbiassa: "Häi­riin­ty­mi­se­si ei johdu minun hameestani"

Opiskelijat pukeutuivat päiväksi minihameisiin Kolumbiassa yliopistolla. Kuvituskuva. KUVA: STR
Ulkomaat 9.2.2018 15:50
Siiri Welling

Kolumbialainen yliopisto julkaisi sivuillaan tammikuun lopussa artikkelin, jossa annettiin pukeutumisohjeita opiskelijoille. Yliopisto kirjoitti myöhemmin kirjoituksen olleen lähinnä ehdotus, ei pakottava määräys. Opiskelijat protestoivat kirjoitusta pukeutumalla päiväksi hameisiin ja shortseihin.

Kolumbialaisen yliopiston säädylliseen pukeutumiseen kehottava ohje närkästytti opiskelijat. Yliopisto tammikuun lopussa julkaistussa kirjoituksessa kehottanut opiskelijoita välttämään minihameiden käyttöä, jotta opiskelutoverit ja opettajat eivät häiriintyisi.

Ohjeista närkästyneet ja sitä seksistiseksi syyttävät opiskelijat aloittivat omanlaisensa vastaiskun, ja kehottivat kaikkia opiskelijoita, niin miehiä kuin naisiakin, pukeutumaan minihameisiin. Torstaina Pontificia Bolivarian yliopiston Medellínin kampuksella kulki opiskelijoita minihameissa ja shortseissa.

Yliopisto, lyhennettynä UPB, kertoi pukeutumisohjeesta nettisivuillaan tammikuussa. Alkuperäinen kirjoitus oli otsikoitu "Miten pukeutua yliopistoon?" Osa kirjoituksesta oli tarkoitettu molemmille sukupuolille, mutta osa oli suunnattu suoraan naisille.

– Pukeudu hillitysti. Mikään ei ole niin epämukavaa, kuin opiskelijatovereiden ja opettajien häiritseminen. Siksi suosittelemme, ettet käytä paitoja, joissa on avonainen kaula-aukko, lyhyitä hameita tai vartalonmyötäisiä vaatteita, ohjeisti alkuperäinen kirjoitus.

Kirjoitus levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa opiskelijoiden välityksellä. Pian sen rinnalle nousi myös vaatekapina. Vaatekapinasta kertovat viestit oli merkitty sosiaalisessa mediassa tunnuksella "UPB minihameessa".

Protestien myötä yliopisto taipui korjaamaan lausuntoaan. Se viestitti, että kyse oli pelkästään ehdotuksesta, ei pakottavasta määräyksestä. Yliopiston mukaan ohje oli tarkoitettu lähinnä uusille opiskelijoille.

– UPB kunnioittaa opiskelijoiden oikeutta itseilmaisuun, eikä ole koskaan antanut määräyksiä opiskelijoiden pukukoodista, luki yliopiston lausunnossa.

Lausunto ei hillinnyt opiskelijoiden vaatekapinaa. Torstaina sosiaalisessa mediassa levisi kuvia opiskelijoista, jotka olivat pukeutuneet joko minihameisiin tai shortseihin. "Häiriintymisesi ei johdu minun hameestani", julisti vaatekapina sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisessa mediassa yliopiston alkuperäistä ohjeistusta pidettiin tasa-arvon vastaisena ja sovinistisena.

– Ajatus vaatteiden valvomisesta, jotta muut voivat hallita käyttäytymistään on sama, kuin jos joku neuvoisi ihmistä joutumasta raiskatuksi, kirjoitti paikallinen journalisti Jenny Giraldo Twitterissä.

– Ne jotka luulevat, että me taistelemme oikeuksistamme pukeutua lyhyisiin hameisiin ja paitoihin, joissa on avonainen kaula-aukko, ovat väärässä. Me pyydämme vain, ettei enää rohkaista naisiin suuntautuvaan halveksivaan käytökseen, kirjoitti puolestaan opiskelija Helena Múnera.

Twiittailu tasa-arvosta kirvoitti vastauksia myös kaupunginvaltuutettu Daniel Maturanalta.

– Naisen pukeutuminen shortseihin, hameeseen tai mihin tahansa nainen itse haluaa, ei tarkoita sitä, että häirintä olisi sallittua.

Opiskelija Marina Duque Díez totesi, että monet opiskelijat ja opettajat eivät koe edustavansa vanhanaikaisia ajattelumalleja, joita yliopiston pukeutumisohje edusti. Hänen mukaansa ainakin yksi opettaja pukeutuu lyhyisiin hameisiin ja shortseihin oppitunneilla muutamien opiskelijoiden lisäksi.

Yliopistoa on aiemminkin syytetty seksistiseksi. Vuonna 2015 yliopistolla pidettiin kesällä tapakurssi 5-10 -vuotiaille tytöille.

MAINOS

Kommentoi

Eipä siinä kovin suurta eroa monesti olekaan onko alasti vai tosi pienessä vaatetuksessa. Opiskelijat ovat sen verta nuoria, että ehkä heillä ei vielä ole tajua säädyllisen pukeutumisen merkityksestä tietyissä tilanteissa ja sitä kulttuurin puutetta sitten monesti perustellaan vapaudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuan entäs jos kaekki oes alasti joka päevä ja joka paekassa,eihän sillo voes kettää syyttää mistää jos sääjettäs semmone laki luke....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

110
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
108
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
71
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
55
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
43
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
41
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image