Ulkomaat

Sek­sis­kan­daa­li 1970-luvulta repii re­pub­li­kaa­nien rivejä - puhemies Ryan vaatii se­naat­to­rieh­do­kas­ta luopumaan

Ulkomaat 14.11.2017 19:04 | Päivitetty 14.11.2017 19:07
STT

Yhdysvaltojen republikaanien keskuudessa on puhjennut avoin riita Alabaman senaattorin paikkaa tavoittelevan Roy Mooren ympärillä. Moore on Washington Postin viime viikolla julkistamien tietojen mukaan ahdistellut seksuaalisesti alaikäisiä tyttöjä 1970-luvulta alkaen. Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan sanoi tiistaina pitävänsä naisten kertomuksia uskottavina ja kehotti Moorea luopumaan ehdokkuudesta.

Myös oikeusministeri Jeff Sessions sekä senaatin republikaanien ryhmänjohtaja Mitch McConnell ovat sanoneet uskovansa naisten puhuvan totta.

Asiasta kertoi muun muassa CNN.

Moore kiistää kaikki syytökset ja on kieltäytynyt luopumasta ehdokkuudestaan. Hän on myös uhannut haastaa Washington Postin oikeuteen.

Syytöksiä ahdistelusta on tähän mennessä on kuultu jo viideltä naiselta. Uusin kertomus tuli 55-vuotiaalta naiselta, joka kertoi olleensa 16-vuotias kun Moore tarjoutui viemään hänet kotiin ravintolasta, jossa nainen oli töissä. Naisen mukaan Moore oli pysäyttänyt auton, lukinnut ovet ja yrittänyt painaa naisen päätä jalkojenväliinsä. Lopulta Moore oli luovuttanut ja ajanut pois. Muut tapaukset ovat samankaltaisia. Nuorin syytöksiä esittäneistä naisista oli tapahtuman aikaan 14-vuotias.

Steve Bannonin ehdokas

Tilannetta mutkistaa republikaanien kannalta se, että Alabaman vaalilain mukaan nyt on jo liian myöhäistä perua Mooren ehdokkuus senaatin täytevaaleissa, jotka pidetään 12. joulukuuta. Puolueessa harkitaan nyt vaihtoehtoa, että Mooren korvaamiseksi tarjottaisiin vaihtoehtoista ehdokasta, jonka nimen äänestäjät saisivat kirjoittaa käsin äänestyslippuihin. Äärivaihtoehto olisi, että Moore erotettaisiin heti valintansa jälkeen moraalisilla ja eettisillä perusteilla.

Senaattorin paikka vapautui, kun Sessions nimitettiin oikeusministeriksi.

Moore nostatti kohua jo alkusyksystä, kun hän päihitti republikaanien esivaaleissa republikaanien puolue-eliitin tukeman ehdokkaan, Luther Strangen. Moore sai esivaaleissa tukea presidentti Donald Trumpin entiseltä päästrategilta Steve Bannonilta, joka pyrkii ajamaan republikaanipuoluetta äärinationalistiseen suuntaan.

Moore tunnetaan äärikonservatiivisena aborttien ja homoseksuaalien vastustajana ja on muun muassa vaatinut, että muslimeilta pitäisi kieltää mahdollisuus toimia Yhdysvaltojen kongressissa.

Jos Moore kuitenkin pysyy ehdolla ja häviää demokraattien Doug Jonesille, on sillä tuntuva vaikutus valtakunnan politiikkaan. Yhden paikan menetys senaatissa kaventaisi republikaanien enemmistön 51:een sadasta.

Se olisi republikaaneille ikävä isku ennen ensi vuoden marraskuun välivaaleja, joissa ratkaistaan 34 senaattorin paikkaa.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Poliittinen peli taitaa ollakin tämän tapauksen suurin syy syytösten julistamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

90
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
53
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
52
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena
31
Työttömyyden lasku jatkui Pohjois-Pohjanmaalla
31
IEA suomii turpeen käyttöä – suosittelee Suomelle erityiskohtelun lopettamista ja vihjaa jopa käytön nopeasta alasajosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image