Ulkomaat

Seitsemän pidätetty Sri Lankassa: Poliiseja kuoli ratsiassa, kun pidätettävä räjäytti pommin – Uhreja jo yli 200

Vartijoita Cinnemon Grande Hotelin edessä. Hotelli on yksi niistä, joissa räjähti sunnuntaiaamuna. KUVA: M.A. PUSHPA KUMARA / EPA
Ulkomaat 21.4.2019 13:06 | Päivitetty 21.4.2019 17:24
Petteri Lindholm, STT

Kahdeksalla räjähdyksellä ei ole ulkoministeriön tämän hetkisten tietojen mukaan suomalaisuhreja. Ainakin 30 yli 200 kuolleesta on ulkomaalaisia, kuten hollantilaisia, japanilaisia ja brittejä. Osa sairaalahoidossa olevista on loukkaantunut vakavasti, joten uhriluku voi nousta vielä merkittävästi.

Poliisi on pidättänyt seitsemän ihmistä Sri Lankan räjähdysikuista.

Kolme poliisia kuoli kotietsinnässä, joka kohdistui pääkaupungissa Colombossa sijaitsevaan rakennukseen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisit kuolivat, kun henkilö, jota poliisit etsivät, räjäytti itsensä rakennuksen sisällä.

Kaksi pidätetyistä otettiin kiinni kyseissä kohteessa, ja viisi muuta pidätettiin toisaalla.

Ketään ei ole vielä ehditty kuulustella iskuista.

Neljään hotelliin ja kolmeen katoliseen kirkkoon kohdistetuissa iskuissa on kuollut yhteensä jo yli 200 ihmistä. Loukkaantuneita on ainakin 450.

Uhriluku voi nousta vielä merkittävästi, koska osa sairaalahoidossa olevista on loukkaantunut vakavasti.

Tekijät eivät ole ilmoittautuneet

Poliisin mukaan ainakin osan iskuista tekivät itsemurhapommittajat.

– Emme tiedä, ketkä iskujen takana ovat, ja mitkä ovat heidän tarkoituksensa, poliisin tiedottaja Ruwan Gunasekara sanoi.

Mikään ryhmä ei ole toistaiseksi ilmoittautunut iskujen tekijäksi. Sri Lankan puolustusministeri arvioi BBC:n mukaan, että iskujen takana on yksi ryhmittymä.

Suomen Etelä-Aasian kiertävä suurlähettiläs Harri Kämäräinen arvioi, että tekijät ovat halunneet iskeä länsimaita ja Sri Lankan nopeasti nousevaa turismia vastaan.

– Kun iskujen kohteena ovat hotellit ja katoliset kirkot, ensivaikutelma on, että tekijänä saattaisi olla jokin Sri Lankan ulkopuolinen ryhmä, joka pyrkii saamaan huomiota ja aiheuttamaan sekasortoa ja kaaosta, Kämäräinen sanoi.

Sri Lankan hallinto on julistanut maahan ulkonaliikkumiskiellon, joka astui voimaan välittömästi. Samaan aikaan pääsy suurille sosiaalisen median alustoille on estetty.

Pääministeri Ranil Wickremeshinge vetosi kansalaisiin, jotta nämä eivät levittäisi iskuista vahvistamattomia tietoja tai huhuja.

"Yhteistä ihmisyyttä ei voi kieltää"

BBC kertoo, että Colombossa suuri määrä kansalaisia jonottaa luovuttamaan verta.

– Kaikilla on vain yksi tavoite, joka on uhrien auttaminen, oli kyseessä sitten minkä hyvänsä uskonnon tai rodun edustaja, BBC:n haastattelema colombolainen Usman Ali sanoi.

Sri Lankan valtiovarainministeri Mangala Samaraweera sanoi pitävänsä lohdullisena, että eri etnisten ryhmien edustajat pyrkivät auttamaan uhreja.

– Buddhalaiset, kristityt, hindut, muslimit ja muut luovuttavat verta, koska olemme kaikki ihmisiä, joiden suonissa virtaa sama veri ja ajatuksissa myötätunto. Kukaan ei voi kieltää yhteistä ihmisyyttämme, Samaraweera kirjoitti Twitterissä.

Ympäri maailmaa valtionjohtajat, poliitikot ja uskonnolliset johtajat ovat tuominneet Sri Lankan iskut.

Suomen toimitusministeristön ulkoministeri Timo Soini (sin.) kutsui iskuja ulkoministeriön Twitter-tilillä "raukkamaiseksi väkivallaksi".

– Syvä osanottoni uhrien omaisille, Soini kirjoitti.

Yli 30 ulkomaista uhria, joukossa ei tiettävästi suomalaisia

Uhriksi ei ole joutunut ulkoministeriön tietojen mukaan suomalaisia.

– Suomalaisia ei tämän hetkisten tietojen mukaan ole joutunut uhriksi, mutta täysin varmasti emme voi sitä vielä pois sulkea, ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Vesa Häkkinen sanoo.

Häkkinen kertoo, että matkustusilmoituksen Sri Lankaan on tehnyt hieman yli 120 suomalaista. Määrä on noussut selvästi sunnuntain aikana.

Todennäköisesti maassa on vielä selvästi enemmän suomalaisia.

Tämän hetkisten tietojen perusteella uhrien joukossa on yli 30 ulkomaalaista. Ainakin Yhdysvaltain, Britannian, Japanin, Turkin ja Hollannin kansalaisia kuoli iskuissa.

Räjähdykset puolen tunnin sisällä toisistaan

Ensimmäinen räjähdys sattui kirkossa pääkaupunki Colombossa, ja seuraavat viisi räjähdystä tapahtuivat seuraavan puolen tunnin aikana.

Iskut tehtiin paikallista aikaa ennen ja jälkeen aamuyhdeksää eli aamukuudelta Suomen aikaa.

Colombon pohjoispuolella sijaitsevassa Negombon kirkon räjähdyksessä on kuollut Britannian yleisradion BBC:n mukaan ainakin 67 ihmistä, ja kirkon sisätilat ovat vakavasti vaurioituneet.

Itärannikolla Batticaloassa tapahtunut räjähdys tappoi kirkossa ainakin 27.

Hotelli-iskut kohdistuivat colombolaisiin Shangri-La-, Cinnamon Grand - ja Kingsbury-hotelleihin. Ne ovat pääkaupungin suurimpia, ulkomaisten turistien suosimia hienostohotelleja.

Eniten kuolonuhreja on toistaiseksi tullut kirkkoräjähdyksistä. Hotelli-iskuissa henkilövahingot ovat pienempiä.

Itsemurhaiskuista varoitettu

Uutistoimisto AFP:n näkemän asiakirjan mukaan Sri Lankan poliisipäällikkö antoi 10 päivää sitten maanlaajuisen varoituksen siitä, että suunnitteilla on itsemurhaiskuja useisiin kirkkoihin.

–  Ulkomainen tiedustelupalvelu on kertonut, että NTJ-järjestö aikoo toteuttaa itsemurhaiskuja, jotka kohdistuvat merkittäviin kirkkoihin ja Intian lähetystöön, varoituksessa sanottiin.

NTJ on radikaali muslimiryhmä, jonka epäillään liittyneen buddhalaisiin patsaisiin kohdistuneeseen ilkivaltaan viime vuonna.

Sri Lankassa turvauduttiin viime vuonna hätätilan julistamiseen, kun väkijoukot vahingoittivat useita moskeijoita ja muslimien omistamia liikehuoneistoja, autoja ja asuinrakennuksia, BBC kertoo. Kovan linjan buddhalaisten ruokkimat jännitteet ryhmien välillä ovat lisääntyneet vuoden 2012 jälkeen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Milloin puhutaan siitä, että kuinka buddhalaiset vainoavat kristittyjä Sri Lankassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NTJ nimistä terroristiryhmää epäillään tekijäksi. Googleta NTJ Ski Lanka niin tiedät sitten enemmän

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muissa medioissa tiedetään jo mahdollinen tekijä. NTJ eli jokin islamilainen radikaalijärjestö. Miksi kaleva taas pimittää tosiasioita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan olla, että pienehköllä maakuntalehdellä ei ole ympärivuorokautista uutispäivystystä päivittämässä juttuja minuutti minuutilta niiden kehittyessä, varsinkaan pääsiäissunnuntaina. Tai sitten kyse on salaliitosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

87
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
62
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
57
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
54
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
31
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image