Ulkomaat

Saudi-Arabia haluaa viedä öljynsä maailman merille – kuningaskunta edistää salaista aiettaan Jemenin sisällissodan varjolla

Jemenissä kuohui jo ennen vuonna 2014 alkanutta sisällissotaa. KUVA: YAHYA ARHAB
Ulkomaat 19.9.2019 20:23
Ida Kannisto

Jemenin sisällissotaa nimitetään usein Iranin ja Saudi-Arabian väliseksi valtataisteluksi. Tutkijan mukaan todellista valtataistelua käydään Jemenin rajojen sisäpuolella. Konfliktia syventävät Saudi-Arabian omat intressit.

Jo yli neljä vuotta kestänyt Jemenin sisällissota on vaarassa laajentua kansainväliseksi selkkaukseksi. Osapuolet syyttelevät toisiaan, Jemen ja Saudi-Arabia lähettävät vuorotellen ohjuksia naapurin puolelle ja Yhdysvaltojen ja Iranin jatkuva kinastelu näyttää sekin kiinnittyvän tiukasti Jemeniin.

Mutta miten tähän oikein on tultu?

Tutkijan ja Jemen-asiantuntijan Susanne Dahlgrenin mukaan hyvin usein unohtuu, että kyse on sisällissodasta. Vaikka konflikti usein mielletään Iranin ja Saudi-Arabian valtakamppailuksi, poliittisesta vallasta taistellaan myös Jemenin rajojen sisäpuolella.

Alkusysäyksen konfliktille antoivat vuoden 2011 Arabikevään tapahtumat. Valtavissa mielenosoituksissa vaadittiin Jemenin silloisen presidentin syrjäyttämistä. Sisällissodasta alettiin puhua vuoden 2014 loppupuolella, jolloin Jemenin huthikapinalliset valtasivat Jemenin pääkaupungin Sanaan.

Saudi-Arabia kokosi liittouman, joka osallistui sotaan jo maaliskuussa 2015. Väliintulon tehneet länsivallat sekä Saudi-Arabia ja muut Persianlahden maat tekivät poliittisen diilin vihatun presidentti Ali Abdulla Salehin kanssa, joka sai jäädä politiikkaan. Pian hän muodosti liiton huthikapinallisten kanssa.

– Tämä oli virhe, joka johti sisällissotaan, Dahlgren sanoo.

– Saudi-Arabia luuli karkottavansa huthit pääkaupungista kahdessa viikossa. Nyt sotaa käydään jo viidettä vuotta.

Saudi-Arabian tavoitteet kiihdyttävät konfliktia

– Huthit on ajettu Iranin syliin, koska heidät on eristetty kansainvälisesti. Saudi-Arabia väittää Iranin sotivan Jemenissä, mutta sillä on omat intressinsä, joita se ajaa, Dahlgren sanoo.

Iran haluaa olla alueellinen vaikuttaja, mutta myös Saudi-Arabialla on Dahlgrenin mukaan tavoite, jota ei ole sanottu ääneen: saudit ovat haaveilleet jo vuosikausia pääsystä suoraan Intian valtamerelle.

Saudi-Arabian öljytoimitukset Euroopan ulkopuolelle ovat kahden salmen puristuksessa: idässä epävakaan Hormuzinsalmen ja toisaalla Jemenin kontrolloiman Bab al-Mandabin salmen.

– Saudeilla on ongelma, miten he saavat öljytankkerinsa maailman vesille.

Dahlgrenin mukaan Saudi-Arabia pystyttää parhaillaan Jemenin itäosissa rakenteita, jotka viittaavat öljyputken rakentamiseen Jemenin itäosan läpi. Epäilyksiä vahvistavat suunnitellut rakennustyöt satama-alueella Jemenin itärannikolla. He kuitenkin kiistävät, että rakennustyöt liittyisivät öljyhankkeeseen.

– Saudit ovat käytännössä miehittäneet sellaisen osan Jemeniä, jossa mitään sodankäyntiä ei ole tähän mennessä ollutkaan.

Levottomuuksilla on pitkät juuret

Maassa kuohui jo ennen sisällissotaa. Nykyinen Jemen itsenäistyi vuonna 1990, jolloin Pohjois- ja Etelä-Jemen yhdistyivät.

– Se meni pieleen. Etelä joutui käytännössä pohjoisen alusvallaksi, sanoo Dahlgren.

– Sota on pitkälle Pohjois-Jemenin poliittisten voimien valtataistelu. Etelän ihmiset katsovat, ettei heillä ole oikeastaan mitään tekemistä asian kanssa.

Etelän itsenäistymishalut ovat saaneet konfliktista vauhtia, ja presidentti on määrännyt joukkojaan etelään.

Eivätkä osapuolet pääty tähän: viime aikoina terroristijärjestöt al-Qaida ja Islamilainen valtio ovat aktivoituneet.

– Herää kysymys, toimivatko presidentti ja al-Qaida yhteistyössä. Edellisen presidentin tiedetään tehneen yhteistyötä järjestön kanssa.

– Nykyinen varapresidentti on tunnettu siitä, että hänellä oli hämäräperäisiä yhteyksiä, kun hän oli edellisen presidentin oikea käsi.

Yhdysvallat syyttää Irania

Myös Yhdysvaltojen ja Iranin huono suhde painaa Jemenin konfliktia.

Tuorein isku kohdistui Saudi-Arabian öljynjalostuslaitoksiin viime lauantaina. Sen jälkeen Yhdysvallat on osoittanut syytöksiä Iranille, joka on kiistänyt osallisuutensa. The New York Timesin mukaan Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo nimitti torstaina iskuja Iranin sotatoimiksi ja presidentti Donald Trump kiristi Iran-pakotteita entisestään. Tutkimus hyökkäysten alkuperästä on yhä kesken.

Isku herätti jälleen pelkoja siitä, että Yhdysvaltojen ja Iranin väliset jännitteet kärjistyvät sodaksi. Trump on sanonut, ettei halua sotaa.

– Trump on kuitenkin liikemies, joka haluaa ratkaista asioita pöydän ääressä, eikä pommittamalla, Dahlgren sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Jalostamoisku oli todella viimesenpäälle suunniteltu. ei yhtään ihmisvahinkoja. Näin nämä hommat pitää hoitaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, jos eivät ole aivan tyhmiä, ovat sijoittaneet kertyneet voitot hajautetusti. Tiedetään heillä olevan ainakin n. 700 miljardin arvoiset sijoitusrahastot.

Mutta kun öljyt on pumpattu ja planeetta hehkuu punaisena kuumuudessa, on Saudi-Arabia lähes elinkelvoton paikka. Pari vuotta sitten mittari kipusi jo 53 asteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysyä voi, kuka harhauttaa ja ketä. Muutama sata miljoonaa ja komeat savupilvet antavat nostetta monenlaisille visioille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image