Ulkomaat

Sanders sai tarvitsemansa voiton New Hampshiren esivaaleissa, mutta puolueen mal­til­li­sem­mat ehdokkaat laittavat tiukasti kampoihin

78-vuotias senaattori Bernie Sanders juhli voittoa New Hampshiren esivaalien tulosten julkistamisen jälkeen. KUVA: JUSTIN LANE
Ulkomaat 12.2.2020 9:50
Ida Kannisto

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Joe Biden koki jälleen karvaan pettymyksen. Ehdokkuus näyttää karkaavan yhä kauemmas ennakkosuosikin käsistä.

Esivaalien jälkeinen aamu valkeni New Hampshiren osavaltiossa Yhdysvalloissa kirkkaana, toisin kuin ensimmäisen esivaalin jälkeen Iowassa viime viikolla. Vaalien voittajat ja häviäjät olivat selvillä, mikä sai demokraatit huokaisemaan helpotuksesta esivaalikiertueen kaoottisen alun jälkeen.

Vaalien voittajaksi selviytyi senaattori Bernie Sanders, 78. Kun äänistä oli laskettu 97 prosenttia, Sandersin osuus oli 25,9 prosenttia. Voitto oli Sandersille tarpeellinen. Iowan sekaannuksen ja epäselvän lopputuloksen jälkeen Sanders sai juhlistaa selvää ja kiistatonta voittoa New Hampshiressa.

Toiselle sijalle ylsi Indianan South Bendin entinen pormestari Pete Buttigieg, 38, Iowan voittaja, joka onnistui jälleen yllättämään. Buttigieg pääsi lähelle Sandersia ja sai äänistä 24,4 prosenttia.

Kaikista isoimman yllätyksen tarjosi senaattori Amy Klobuchar, 59, joka sijoittui kolmanneksi ja jätti senaattori Elizabeth Warrenin ja Yhdysvaltain entisen varapresidentin Joe Bidenin kauas taakseen.

Klobucharin suosiota vahvisti onnistunut esiintyminen viime perjantain vaaliväittelyssä, arvelee yhdysvaltalaismedia. Hän sai äänistä 19,8 prosenttia.

Warren ja Biden joutuivat jälleen pettymään pahasti. Warren sai äänistä 9,3 prosenttia ja Biden 8,4 prosenttia. Molemmat jäivät selvästi kärkikolmikosta. Bidenin ylle aseteltiin ehdokaskilvan voittajan viittaa ennen esivaalien alkamista. Kahdessa ensimmäisessä esivaalissa Biden on kuitenkin saanut heikon kannatuksen.

Iowassa Warren sijoittui kolmanneksi Buttigiegin ja Sandersin jälkeen. Biden oli Iowan neljäs ennen Kobucharia.

South Bendin entinen pormestari Pete Buttigieg ylsi New Hampshiren esivaaleissa toiseksi. Myös Buttigieg oli tyytyväinen tulokseen.

Isot osavaltiot edessä

Kahden ensimmäisen esivaalin jälkeen Sanders ja Buttigieg ovat onnistuneet vahvistamaan paikkansa kärkikaksikossa. Iowa ja New Hampshire ovat pieniä osavaltioita, mutta niiden tulokset ovat usein määrittäneet esivaalikiertueen jatkoa.

Jokaisessa osavaltiossa on jaossa tietty määrä delegaatteja, jotka jakautuvat ehdokkaille esivaalimenestyksen perusteella. Tällä hetkellä Buttigieg on saanut taakseen 23 delegaattia ja Sanders 21 ja Klobuchar 7.

Isot osavaltiot ovat vasta edessäpäin. Maaliskuun 3. päivän supertiistain odotetaan olevan ratkaiseva päivä. Silloin kaikkiaan 16 osavaltiossa käydään esivaalit. Mukana on muun muassa Kalifornia, jossa jaossa on peräti 494 delegaattia.

On yhä iso kysymysmerkki, kenestä lopulta tulee demokraattien presidenttiehdokas marraskuun presidentinvaaleissa.

Demokraattiseksi sosialistiksi itseään kutsuvan Bernie Sanders ei ole demokraattien suosikkiehdokas. Puolue kampesi hänet Hillary Clintonin tieltä vuoden 2016 vaaleissa, ja demokraatit tuskin haluavat radikaalille Sandersille voittoa tälläkään kertaa. Sanders on lupaillut "vallankumousta", mikä ei miellytä puolueen maltillisempaa siipeä.

Buttigieg on onnistunut tuomaan itsensä esille liian radikaaliksi mielletyn Sandersin vastakohtana. Televisioyhtiö CNN:n mukaan vaikeimmat vaalit ovat kuitenkin Buttigiegille vasta edessä, sillä hänellä on ollut vaikeuksia saada latinoita ja afroamerikkalaisia taakseen.

Näyttää siltä, että keskitien edustajien Buttigiegin ja Klobucharin välillä voi olla luvassa tiukka kamppailu maltillisempien demokraattien äänistä.

The Washington Postin mukaan Buttigieg saattaa hyötyä Andrew Yangin vetäytymisestä.

Osa jätti leikin kesken

Myöhemmin helmikuussa vuorossa ovat Nevadan ja Etelä-Carolinan esivaalit. New Hampshiressä ehdokkuutta tavoitteli vielä 11 demokraattia, mutta Nevadaan jatkaa näillä näkymin yhdeksän ehdokasta.

Yrittäjä Andrew Yang ilmoitti tiistain esivaalien jälkeen päättävänsä kampanjansa. Hän perusteli ratkaisua sanomalla, että numerot osoittavat selvästi, ettei hän ole voittamassa, kertoo CNN.

Yangin lisäksi kilvasta vetäytyi senaattori Michael Bennet. Massachusettsin entinen kuvernööri Deval Patrick antoi lausunnon, jonka perusteella myös hänen voi odottaa luopua pian kilvasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Trumpille tulee haastajia demokraattisesta puolueesta mutta vallankumouksellista ehdokasta amerikkalaiset eivät hyväksy.
USA:n presidentit ovat olleet usein iän kypsyttämiä, kokeneita konkareita, mutta sitä maailmanmahdin presidentiltä odotetaankin. Trump on harjoittamallaan hajoita ja hallitse-politiikalla sekoittanut Yhdysvaltain ja muun maailman suhteita, taloutta ja turvallisuustilannetta. Presidentti vaihtuu marraskuussa pidettävissä vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo pitää paikkansa yhtä varmasti kuin Saska Saarikosken ennustukset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerro miten Trump on sotkenut suhteita, taloutta ja turvallisuustilannetta?

Trumpin jatkokausi on muuten 99,99% varma!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät pidä Trumpista kun hän ei suostukaan olemaan enää ”maksajan” asemassa joka asiassa. EU on hyötynyt USA:n kustannuksella monella saralla. Natossakin USA maksoi alussa melkein kaiken ja aikaisemmin Eurooppa vain vähensi vuosittain maksujaan mutta nyt suunta on täysin toinen. Koville se nyt ottaa kun Amerikan sedän tasku ei olekaan enää avokätinen. USA:n kansalaiset pitävät tätä erittäin hyvänä asiana johon kukaan aikaisempi presidentti ei ole pystynyt puuttumaan vaikka halua oli mutta ainoastaan Trumpin ”business mind” tällainenkin vääryys korjattiin. Trump on saanut niin paljon hyvää aikaan jo tähän saakka ja paljon lisää tulossa ettei ole epäilystäkään että Trump on edelleen presidenttimme seuraavalle kaudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sikäli vajaa uutisointi että Bloomberg pudotettiin kokonaan kuvioista. Ei ihan vielä kannata sillä miehen omaisuus on kymmeniä miljardeja ja isoimmat piirit voivat valita hänet.
Republikaanit pitävät Bidenin Ukrainajuttua esillä loppuun saakka. Ei voita.
Buttigiegilla taustalla isoja rahoittajia mutta konservatiiset äänestäjät eivät hyväksy homoseksuaalia.
Warrenilla loppui rahat, jättää kaksi seuraavaa aluetta kokonaan väliin.

Toivottavasti marraskuussa on voittajana Klobuchar, dynaaminen nainen ja senaattori jonka voivat hyväksyä myös osa republikaaneista. Mutta tämän on huomanneet jo trumppilaiset ja hakevat suurennuslasilla törkyä Amyn kaapista. Ei sellaista varmaan löydy mutta kuten Bidenin kohdallakin niin riittää epämääräiset vihjailutkin hämäristä jutuista niin sehän voi riittää.
Mun veikkaus on kuitenkin että Klobuchar alkaa nyt saamaan sponsoreitakin ja on seuraava presidentti. Jo 2021 eikä vasta 2025.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bloomberg ei ole pudotettu ja tulee vielä osallistumaan myöhemmin, ei mikään hyvä suosikki mutta voisi olla paras mahdollisuus edes yrittää Trumppia vastaan. Näistä muista ei ole vastusta tippaakaan. Vain demokraatit valitsevat näistä siis eivät republikaanit. Trumpilla on vankka kannatus omassa puolueessa ja mm. kaksinkertainen verrattuna vaikka Obamaan ennen toiselle kaudelle valitsemista. Oletko huomannut pelin demokraatit alkoivat hakemaan törkyä Trumpista heti virkaanastumista. Siinä olis heikko ja rahaton saatu kampitettua jo moneen kertaan. Trump pelaa täysin omassa sarjassa ja ylivoimainen, me kansalaiset tahdomme samaa lisää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image