Ulkomaat

Saksassa esitettiin varoitus juutalaisten kipan pitämisestä

Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläs Richard Grenell (kesk.) kuvattiin juutalaisten kipa päässään entisellä Bergen-Belsenin keskitysleirillä Saksassa huhtikuussa. KUVA: FOCKE STRANGMANN
Ulkomaat 26.5.2019 18:45
Lea Peuhkuri

Antisemitismin valvonnasta vastaava komissaari sanoo, että juutalaisten tulisi pidättäytyä pitämästä kipaa joissakin paikoissa.

Saksassa viranomainen on esittänyt, että juutalaisten tulisi pidättäytyä pitämästä kipa-hattua päässään joissakin julkisissa paikoissa antisemitismin yleistymisen vuoksi.

Asiasta puhui Saksan hallituksen antisemitismin valvonnasta vastaava komissaari Felix Klein Funke-mediayhtiöiden haastattelussa lauantaina. Asiasta kertovat muiden muassa Deutsche Welle ja BBC.

– En voi ohjeistaa juutalaisia pitämään kipaa kaikkialla Saksassa, Klein sanoi haastattelussa.

Klein kertoi muuttaneensa mielipiteensä asiasta verrattuna aikaisempaan.

Juutalaisiin kohdistuvien viharikosten määrä on noussut Saksassa. Rikoksia oli 1 504 vuonna 2017, ja määrä nousi 1 646:een seuraavana vuonna.

Samassa ajassa väkivaltaisten hyökkäysten määrä kohosi 37:stä 62:een.

Oikeusministeri Katarina Barley kommentoi Handelsblatt-lehdelle, että antisemitistiset rikokset ovat "häpeällisiä maallemme".

Viime vuonna mies, joka piti daavidintähteä, hakattiin Saksan pääkaupungin Berliinin keskustassa.

Joitakin viikkoja aiemmin Berliinissä syyrialainen mies hyökkäsi israelilaisen arabin ja tämän kaverin kimppuun ja hakkasi näitä vyöllä. Kummallakin uhrilla oli päässään kipa.

Tapaus johti koko maan lävistäneeseen keskusteluun antisemitismistä. Lisäksi Berliinissä järjestettiin tuenilmaus, jossa tuhannet ihmiset pitivät kipaa päässään.

Koulutusta lisää

Komissaari Felix Klein ehdottaa, että poliiseja, opettajia ja asianajajia tulisi paremmin kouluttaa tunnistamaan se, milloin kyse on antisemitismistä.

Hän arvelee, että antisemitististen rikosten nousun taustalla on "estojen poistuminen" ja yhteiskunnan "moukkamaisuus".

Kleinin mukaan myös internet, sosiaalinen media ja "jatkuvat hyökkäykset muistelun kulttuuriamme vastaan" voivat olla osasyyllisiä.

Aiemmin Saksan johtava antisemitismin lakiasiantuntija Claudia Vanoni sanoi, että ennakkoluulot ovat "syvään juurtuneita" Saksassa.

– Antisemitismiä on aina ollut täällä. Mutta viime aikoina siitä on tullut taas äänekkäämpää, aggressiivisempaa ja räikeämpää, Vanoni sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa BBC:n mukaan.

Viime vuonna kyselyssä Euroopan juutalaiset kertovat lisääntyneestä antisemitismistä.

Juutalaiset järjestöt ovat varoittaneet, että äärioikeiston suosion nousu ruokkii antisemitismiä ja vihaa muita vähemmistöjä kohtaan Euroopassa.

Vuodesta 2017 äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) on ollut maan pääoppositiopuolue. AfD vastustaa avoimesti maahanmuuttoa, mutta puolue kieltää antisemitismin.

MAINOS

Kommentoi

Miten rauha pystyy nousemaan maailman kaikkiin kolkkiin, kun aina joku vanha pahuus nostaa päätään, eikä laki tule aikoinaan vastaan, etteivät pääse kasvamaan, niitä on vaikea hallita kun niitä on joka puolella, erilaisine vihoineen ja omine oppineen. Tarvitaan tekoja eikä haihatteluja, pian hahattelijat joutuvat vaihtamaan osia niiden kanssa, jotka ovat röyhkeitä ja tietävät mitä haluavat. Pahuus ei lopu hyssyttelyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin, koska muidenkaan näkyvien uskonnollisten tunnusten pitäminen ei käy niin miksi kipankaan pitäminen kävisi.
Kaikki näyttävät ja näkyvät ryhmätunnukset ovat omiaan vain jakamaan kansaa eivätkä siksi ole yhteiskunnan etujen mukaisia.
Miksi henkilökohtaisen uskon tai muun vakaumuksen pitäisi näkyä kaikelle maailmalle? - Se on todellisuudessa provosointia.
Josta ei tietenkään pidä provosoitua ja mennä riisumaan muiden tunnuksia - omankäden oikeuksin, omintoimin (siis laittomasti).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:46
Limingantullin Alko remontoidaan erikoismyymäläksi – valikoima kasvaa 1800 eri tuotteeseen, niistä alkoholittomia on 50
10:35
Googlen jätti-investointien toinenkin tuulivoimakohde selvisi: Sijoittuu Kalajoelle, Kannukseen ja Kokkolaan
10:15
Kilpailu- ja kuluttajavirasto järjestää tarvittaessa paluumatkat Tjäreborgin matkalaisille – majoituksia ei pidä maksaa uudelleen
9:56
Kuorma levisi tielle Kainuussa, nyt mursketta on kymmenien kilometrien matkalla
9:51
Mystiset meduusat valtaavat Hupisaaret – myös Oulun kaupungintalo on jälleen yksi Lumo-valofestivaalin vetonauloista
9:48
Tjäreborgin yhden edestakaisen Antalya-Oulu -lomalennon tilanne auki – lähtemässä ja palaamassa yhteensä yli 300 matkustajaa
9:38
Kaivoshankkeeseen vauhtia ilmeniitistä – "Otanmäessä riittää kyllä metalleja"
23
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
18
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
13
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
6
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image