Ulkomaat

Saksan johtavat puolueet eripuraisina koa­li­tio­neu­vot­te­lui­hin

Saksan konservatiivien johtaja Annegret Kramp-Karrenbauer ei hyväksy kaikkia sosiaalidemokraattien vaatimuksia. KUVA: HEDAYATULLAH AMID
Ulkomaat 9.12.2019 10:44
Ilkka Timonen, Reuters

Sosiaalidemokraattien uusi johto veisi hallituksen linjaa enemmän vasemmalle.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin konservatiivit (CDU) kritisoivat tiukasti sosiaalidemokraattien (SPD) yrityksiä työntää hallituksen linjaa vasemmalle. CDU:n mukaan SPD ajattelee enemmän itseään kuin Saksaa.

Puolueiden on määrä päättää seuraavien viikkojen aikana siitä, onko niiden muodostamalla keskustalaisella hallituskoalitiolla tulevaisuutta sen jälkeen kun SPD valitsi johtoonsa enemmän vasemmalle kallellaan olevan johtokaksikon. He ovat vaatineet uutta politiikkaa ilmastosta, investoinneista ja minimipalkasta.

Merkelin suojatti ja CDU:n johtaja Annegret Kramp-Karrenbauer syytti SPD:tä siitä, että se on horjuttanut koalitiota. Hän ei kuitenkaan torjunut heidän kaikkia vaatimuksiaan.

– Samaan tapaan kuin ei voi olla vain vähän raskaana, ei voi myöskään hallita vain vähän, hän kertoi Bild am Sonntag -lehdelle. Hänen mukaansa CDU on uskollinen koalitiolle ja hän odotti samaa SPD:ltä.

"Ei traumaterapiaa johtaville puolueille"

– Koalitio on maan hyväksi, ei traumaterapiaksi johtaville puolueille, hän sanoi lehdelle.

Hänen kommenttinsa alustivat jännitteisiä neuvotteluja koalition tulevaisuudesta. Neuvottelujen on määrä alkaa tällä viikolla. Asiantuntijoiden mukaan puolueet kuitenkin päässevät sopuun useimmista kysymyksistä.

Puolitoista vuotta vanhan koalition kaatuminen voisi johtaa vähemmistöhallitukseen tai uusiin vaaleihin. Tämä horjuttaisi Euroopan suurimman maan taloutta aikana, jolloin monet pelkäävät äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen vahvistumista.

Merkel on johtanut Saksaa viimeiset 14 vuotta eikä hän aio enää asettua ehdolle viidennelle kaudelle.

Investoinnit mahdollinen konfliktin aihe

Yksi mahdollinen konfliktin aihe ovat investoinnit. SPD:n uusi johto haluaa käyttää noin 450 miljardia euroa infrastruktuuriin seuraavien 10 vuoden aikana.

Puolue ei vaadi hallitusta luopumaan pyrkimyksestä tasapainoiseen budjettiin ilman uuden lainan ottamista. Se on kuitenkin vaatinut enemmän joustavuutta, mitä Kramp-Karrenbauer ei näytä hyväksyvän.

– Ei ole järkeä ottaa uutta lainaa, Hän sanoi Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungille. Hänen mukaansa ongelma ei ole raha, vaan pullonkaulat rahojen kohdentamisessa.

CDU:n johtaja myös torjui SPD:n vaatimukset minimipalkan korottamisesta. Hänen mukaansa asiasta saa poliitikkojen sijaan päättää riippumaton komissio.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:41
Kolttamuusikko Jaakko Gauriloff palkittiin elämän mittaisesta kulttuurityöstä Tilaajille
14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
13:49
HS: Verkkojätti Amazonin saksalaisen sivuston ohjelmistovirhe jumittaa toimituksia Suomeen
13:30
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä
13:11
Valtuutettu Lokka tiistaina käräjillä, syytetään kahdesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta
12:56
Auto pyörähti penkkaan Pohjantiellä Kempeleessä – poliisi antoi suullisen huomautuksen
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
27
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
19
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image