Ulkomaat

Saksan ja USA:n tie­dus­te­lu­pal­ve­lut vakoilivat vuosikymmeniä liit­to­lai­si­aan kryptausfirman kautta – SK: Suomessa laitteita käytettiin 1990-luvulle asti

Yhdysvaltain ja Saksan tiedustelupalvelut vakoilivat vuosikymmenten ajan hallituksia ympäri maailman salaa omistamansa kryptausyrityksen kautta, kertovat tiedotusvälineet Saksassa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa. Kuvituskuva. KUVA: SAMUEL CORUM / EPA
Ulkomaat 12.2.2020 16:07 | Päivitetty 12.2.2020 16:32
STT, Mirko Siikaluoma

Asiasta kertovat tiedotusvälineet Saksassa, Sveitsissä ja USA:ssa. Ne perustavat tietonsa CIA:n salaiseen historiateokseen. Suomen Kuvalehden mukaan salauslaitteita myytiin myös Suomeen.

Yhdysvaltain ja Saksan tiedustelupalvelut vakoilivat vuosikymmenten ajan hallituksia ympäri maailman salaa omistamansa kryptausyrityksen kautta, kertovat tiedotusvälineet Saksassa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa.

Sveitsistä käsin toiminut Crypto AG -yritys toimitti viestinsalauslaitteistoa yli 120 valtiolle toisesta maailmansodasta lähtien tämän vuosituhannen alkuun asti. Asiakkaita olivat muun muassa Iran, Intia, Pakistan ja lukuisat Etelä-Amerikan sotilasjuntat.

Asiasta kertovat Washington Post ja Saksan yleisradio ZDF, jotka ovat tutkineet asiaa yhdessä. Ne perustavat tietonsa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n sisäiseen, salaiseen historiateokseen, jossa tiedusteluoperaatiosta käytettiin ensin nimeä Rubicon ja myöhemmin Thesaurus.

–  Se oli vuosisadan tiedustelukaappaus, historiikissa kirjoitetaan Washington Postin mukaan.

Homma toimi niin, että Crypto AG kauppasi ostajamaille laitteet salattujen viestien lähettämiseen. Ne oli kuitenkin säädetty sellaisiksi, että Yhdysvaltain ja Saksan tiedustelupalvelut pystyivät helposti murtamaan koodin. Laitteiden myynnistä saadut miljoonien dollareiden voitot menivät tiedustelupalveluille, jotka käyttivät ne muihin operaatioihinsa.

–  Ulkomaiden hallitukset maksoivat hyvät rahat Yhdysvalloille ja Länsi-Saksalle siitä etuoikeudesta, että niiden salaisimmat viestit luettiin ainakin kahdessa ja mahdollisesti jopa viidessä maassa, kirjoitus jatkuu.

Saksan tiedustelupalvelu BND ja CIA kieltäytyivät kommentoimasta tietoja, mutta maiden viranomaiset eivät ole kiistäneet dokumenttien aitoutta.

Omistus piilotettiin Liechtensteiniin

Crypto AG:n perusti Yhdysvaltoihin paennut venäläissyntyinen yrittäjä Boris Hagelin vuonna 1940. Ensin sen laitteita käyttivät yhdysvaltalaisjoukot toisessa maailmansodassa.

Sodan jälkeen Hagelin muutti Sveitsiin ja alkoi tuottaa aiempaa kehittyneempiä kryptauslaitteita. Yhdysvaltalaiset suostuttelivat hänet myymään paremmat laitteet vain hyväksymillensä maille, kun taas vanhemmat laitteet kaupattiin muille. Myöhemmin Yhdysvaltain NSA-tiedustelupalvelu auttoi Hagelinia kehittämään uusia laitteita, joiden lähettämät sanomat sisälsivät koodausta, jota yhdysvaltalaiset osasivat purkaa.

Vuonna 1970 Yhdysvallat ja Saksa pääsivät sopuun kaupoista, jolla ne ostivat Crypto AG:n 5,75 miljoonalla dollarilla. Siitä lähtien ne käyttivät yhtiössä valtaa. Todellinen omistus piilotettiin liechtensteinilaisten peiteyhtiöiden taakse.

Tulevina vuosina tiedustelupalvelut salakuuntelivat esimerkiksi Iranin islamistijohtoa vuoden 1979 panttivankikriisin aikana ja jakoivat Argentiinan viestitietoa sen viholliselle Britannialle Falklandin sodan aikana. Sen sijaan kommunistimaat Kiina ja Neuvostoliitto eivät koskaan luottaneet Crypto AG:n laitteisiin. Vakoilusta huhuttiin jo aikoinaan, mutta todisteita siitä ei aiemmin ole saatu.

SK: Länsi seurasi Suomen välejä Neuvostoliiton ja DDR:n kanssa

Suomen Kuvalehti kertoo, että Crypto AG:n salauslaitteita myytiin myös Suomeen, sillä CIA ja BND pitivät Neuvostoliiton puolueetonta rajanaapuria kokoaan paljon tärkempänä Yhdysvalloille ja Natolle.

Neuvostoliiton marssi Tšekkoslovakiaan 1968 sai lännen kiinnostumaan Suomen asioista, muun muassa poliittisen johdon reaktioista, puolustusvoimien valmiustilasta sekä kyvystä ja tahdosta puolustaa itärajaa.

Yhdysvallat seurasivat Suomen salattuja viestejä, kun maasta tuli vuonna 1969 YK:n turvallisuusneuvoston jäsen kahdeksi vuodeksi sekä Ety-kokouksen valmisteluita tietääkseen kuinka paljon Neuvostoliitto ohjaili kokouksen valmisteluita.

Länsi-Saksa oli erityisen kiinnostunut siitä, miten Suomi suhtautui DDR:ään.

Crypto AG:n salauslaitteita käytettiin Suomessa SK:n mukaan puolustusvoimissa ja ulkoasiainhallinnossa aina 1990-luvulle asti.

Ulkoministeriön tietohallintojohtaja Ari Uusikartanon mukaan huhuja Hagelin-koneiden haavoittuvuudesta oli liikkeellä pitkään ennen kuin niiden käyttö lopetettiin. Uusikartano on perehtynyt salausjärjestelmiin ja niiden murtamisyrityksiin.

– Sehän ei ollut varma tieto. Crypton koneita on ulkoasiainhallinnossa käytetty ennen minun aikaani, mutta olen kuullut, että perusteena sen valinnalle oli puolueeton valmistusmaa eli Sveitsi. Markkinoilla ei sitä paitsi juuri muita vaihtoehtoja ollutkaan, Uusikartano kertoo Suomen Kuvalehden mukaan.

Crypton jälkeen Suomen ulkoministeriössä käytettiin sveitsiläisen Omnisec-yhtiön salaustekniikkaa, mutta yhteistyö lopetettiin 2011.

Operaatio kuivui kokoon

Saksan BND vetäytyi operaatiosta 1990-luvun alussa oletettavasti siksi, että se pelkäsi jäävänsä kiinni ja koska se ei pitänyt Yhdysvaltojen tavasta vakoilla niin ystäviä kuin vihollisia. CIA osti BND:n ulos yhtiöstä ja jatkoi toimintaa yksin.

Vakoiluoperaatio kuivui kokoon verkkoteknologian kehityttyä 2000-luvulla ja uudemman kryptausteknologian korvattua vanhemman. CIA myi yhtiön pois vuonna 2018.

Yhtiö jaettiin kahteen osaan, joista toinen jäi Sveitsiin ja toisen osti ruotsalainen sijoittaja.

Sveitsin puolustusministeriö kertoo saaneensa yhtiön taustoista tiedon viime vuoden lopulla ja tutkivansa asiaa. Ruotsi on myös toistaiseksi evännyt vientiluvat Crypto AG:n seuraajayhtiöiltä.

Washington Postin mukaan Sveitsin viranomaisten on täytynyt tietää Crypto AG:n taustoista vuosikymmenten ajan, mutta Sveitsi toimi vasta saatuaan tietää, että tiedot ovat tulossa julki.

Crypto AG:n laitteistoa käyttää yhä toistakymmentä valtiota eri puolilla maailmaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Päätös siitä että en osta mitään Yhdysvaltalaista tuotetta vain vahvistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elekää viittikö. Onhan tämä ollut tiedossa jo siitä lähtien, kun WW2 jälkeen perustettiin bilderbergiläinen illuminaati yhteistyö projekti "Echelon" ,myös "five eyes" elektronisen tietoliikenteen seulonta ja vakoiluohjelma. Nykyään five eyes on jo parinkymmenen NATO-maan yhteinen tiedustelulaitos. Tuon järjestelmän kautta "ystävällismielinen länsimaa" kertoi suomalaisillekin meihin kohdistuneesta verkkovakoilusta, tai olla oikein valtion hallintoon vaikuttanut vierailja netissä. Aikoinaan osa Suomen Email liikenteestäkin kiersi Ruotsin kautta "pestävänä"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keksinyt hyvän jutun vauhdittamaan kirjamyyntiä. Älkää uskoko kaikkea mitä kuulette. Ainoastaan meidän omat päättäjät puhuvat aina totta ja ajavat lopulta ainoastaan Suomen ja sen kansalaisten etuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ÄLÄ KOSKAAN luota muihin, tee aina itse järjestelmä joka toimii. Olisi hauska tietää millaista vakoilukoodia kiinalaisten valmistamissa laitteissa ja järjestelmissä on ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä uutinen lienee uutinen kaikille muille paitsi alan ihmisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailma on muuttunut lyhyessä ajassa valtavasti. Vielä viime vuosikymmenen alussa te muut nimititte meitä foliohatuiksi jotka epäilimme hallituksia useistakin värinkäytöksistä. Tavanomaisin epäilys oli juurinkin tuo, että hallitukset vakoilevat kaikkea mahdollista. No saanko nyt kysyä näiltä suutansa soittaneilta, että miltä nyt tuntuu? Se on nyt valtamedian uutisessa.

Että seuraavaksi ne Huawein 5G laitteet ja voidaan heittää hyvästit sille viimeisellekin yksityisyydelle. Nimittäin jos tuollaisia kuvioita oli 50 vuotta sitten, niin riittääkö edes mielikuvius siihen missä nykyään mennään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Suomen tiedustelutoiminta on todella kehnoa, kun ajattelee Raja-Joosepin ja Haaparannan kautta tulleita pakolaisvyöryjä. Ja venäläisten tonttihankintoja. Aikanaan Ukrainan voimalaonnettomuudesta levinnyt radioaktiivisuusvaroituskin tuli Ruotsin viranomaisten kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaista on suurvaltojen "ystävyys" ja "luotettavuus". Ja tämän isännän edessä ollaan rähmällään syvemmin kuin yhdenkään aikaisemman käskijän. Kelvottomat ja ylihintaiset F-35 -rahanhäivyttäjätkin saivat jo norjalaiset raivostumaan, kun huomattiin, että ne lähettivät jatkuvasti tietoja rapakon taakse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusissa F-35 koneiden softissa on todennäköisesti "kill switch", jota amerikkalaiset painelevat aina kun huvittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikissa jenkkien toimittamissa ICT-laitteissa ja prosessoreissa on ollut jo pitkään tämä eli kun tulee se suuri tarve niin loppuu bittien käsittely.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksan liittotasavalta ja USA, no viittaai kyllä siihen, että eräs kolmaskin valtio täysjäsenenä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo Kiina ei ikinä suostuisi noin moraalittomaan toimintaan laitevalmistajamaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kaikenkukkuraksi erinäiset laitteet valmistetaan Kiinassa, jolloin niihin voi asentaa mitä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usan rinnalla vakoilussa Kiina on täysi noviisi. Usa vakoilee kaikkialla ja kaikkia ja kaikilla tavoilla. Usa on vakoilijamaiden äiti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image