Ulkomaat

Saksaan saatiin viimein sopu hal­li­tuk­ses­ta, demarit voivat vielä kampittaa kaiken

Ulkomaat 7.2.2018 10:19 | Päivitetty 7.2.2018 19:34
STT

Saksan liittokansleri Angela Merkel oli keskiviikkona silminnähden helpottunut, kun vaikeat hallitusneuvottelut kristillisdemokraattien (CDU), sen sisarpuolueen CSU:n ja sosiaalidemokraattien (SPD) välillä oli viimein saatu päätökseen ja sopu aikaiseksi yön tunneille venyneen loppurutistuksen jälkeen.

- Meillä on sopimus hyvästä ja vakaasta hallituksesta, jonka maamme tarvitsee, ja jota monet maailmalla meiltä odottavat, Merkel sanoi.

- Tie oli pitkä, mutta uskon tämän olleen vaivan arvoista, liittokansleri jatkoi.

Neuvottelujen ratkettua media aloitti heti spekulaation mahdollisilla ministerivalinnoilla, joista keskeisimmät vuotivat julkisuteen päivän mittaan. Merkel jatkaa luonnollisesti neljännelle kaudelleen liittokanslerina, ja SPD:n puheenjohtajasta Martin Schulzista tulee ulkoministeri. CSU:n johtaja Horst Seehofer on puolestaan tarjolla sisäministeriksi.

Ulkoministeriytensä myötä Schulz aikoo luopua myös SPD:n puheenjohtajuudesta. Hänet korvaisi puolueen liittopäiväedustajien puheenjohtaja Andrea Nahles.

Koko Euroopan talouskehityksen kannalta tärkeän valtiovarainministerin salkun saisi hallituksessa Der Spiegelin mukaan SPD:tä edustava Hampurin pormestari Olaf Scholz.

Jäsenäänestys voi kaataa sovun

Täysin varma uuden hallituksen synty ei vielä ole, sillä sosiaalidemokraattien on hyväksyttävä se jäsenäänestyksessään. Äänestyksestä odotetaan varsin tiukkaa, sillä varsinkin puolueen nuorisosiipi on tiukasti hallitukseen menoa vastaan.

Puolueeseen on tänä vuonna liittynyt jo yli 24 000 uutta jäsentä. Valtaosan heistä uskotaan vastustavan koalitiota CDU/CSU:n kanssa, koska vastustajat ovat kampanjoineet kiivaasti uusien jäsenien saamiseksi puolueeseen tukemaan asiaansa.

Schulzin mukaan hallitussovussa näkyy "vahva sosiaalidemokraattien kädenjälki", minkä vuoksi se tulee menemään jäsenäänestyksessä läpi.

- Pystyn vakuuttamaan jäsenet. Tämä on hyvä sopimus, Schulz sanoi.

Jäsenäänestykseen menee nelisen viikkoa, mikä tarkoittaisi sitä, että tulos olisi selvillä maaliskuun alussa.

Saksa on ollut ilman hallitusta syyskuussa pidettyjen liittopäivävaalien jälkeen. Sosiaalidemokraatit taipuivat hallitusneuvotteluihin sen jälkeen, kun Merkelin yritykset muodostaa hallitus vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n kanssa epäonnistuivat.

Saksan yhdistymisen jälkeen hallitusneuvottelut eivät koskaan ole kestäneet näin pitkään. Merkelin edellinen hallitus on johtanut Saksaa toimitusministeriönä liittopäivävaaleista saakka.

Jos SPD hylkää sovun, Merkel voi yrittää vielä saada kokoon vähemmistöhallituksen. Muussa tapauksessa Saksassa pidetään uudet vaalit.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

28/h työviikko ja 6% liksaa lisää TÄMÄ SAKSALAINEN KIKY Orpo ja Sipilä missä viipyy kommentit sillä Timo S on kaveroimassa Trupin kanssa (eikä varmaankaan kerkeä)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä oli odotettavissa, siis jo silloin kun Vihreät ja FDP olivat neuvottelukuvioissa. Hyvä lopputulos. Nyt jäämme vain odottelemaan, missä ajassa SPD ajaa itsensä ranskalaisen sisarpuolueen tielle eli lähinnä silloin kun vahvasti kukkuroillaan olevan rahakirstun pohja alkaa paistaa.
Sitä ennen SPD:lle: jakamistalous sijaansa ylemmäksi, se on muotia nyt! Jakakaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

137
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
112
Muiden uskontojen läsnäolo voi olla hyväksi Suomen kristityille, sanoo Oulun hiippakunnan seuraava piispa
65
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
39
Median lokaaminen riitti - yli 200 sanomalehteä liittyi Trumpin hyökkäyksiä vastustavaan kampanjaan
34
Loppukesä tuo maatalouskoneet teille, autoilijan tila voi huveta yllättäen – näillä neljällä vinkillä ohitat traktorin turvallisesti
31
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
29
Vapautuksen asepalveluksesta saa joissain maakunnissa toisia helpommin – yleisin syy on mielenterveys- tai käytöshäiriö

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image