Ulkomaat

Saksa vaatii "tap­pa­ja­ro­bot­tien" kieltoa – huoli tekoälyn hallitsemista aseista ei ole enää vain tie­teis­kir­jal­li­suut­ta

Yhdysvallat käytti sotilasoperaatioissaan Isisiä vastaan miehittämättömiä lennokkeja, jollainen on maalattu jemeniläiseen muuriin. Tällaiset aseet voivat toimia tekoälyn varassa. KUVA: YAHYA ARHAB
Ulkomaat 15.3.2019 22:25
Joonas Kuikka, Reuters

Saksa katsoo tulevaisuuden sodankäyntiin kannanotossaan tekoälyn hallitsemien aseiden kieltämiseksi periaatteellisella tasolla. Vaarana on, että tekoäly joko kehittyessään tai ohjelmointivirheen takia alkaisi tuhota ihmisiä. Ruotsi liittyi mukaan julistukseen Berliinissä.

Saksa vaatii tappavien aseiden pitämistä ihmisten hallinnassa. Maan ulkoministeriön aloite haluaa puuttua siihen, että monet nykyiset aseet pystyvät jo toimimaan itsenäisesti, tulevaisuudessa kokonaan ilman ihmisen päätöksentekoa.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi perjantaina Berliinissä, että tarvitaan sääntelyä sellaisten aseiden kehittelyyn, jotka voivat tappaa ilman ihmisen osallistumista.

Tällaisia ovat muun muassa yhä itsenäisemmät lennokit, ohjuspuolustusjärjestelmät ja panssarivaunut, joissa tekoälyn valta on suuri. Tekoäly voidaan kuitenkin hakkeroida tai ohjelmoida väärin.

Sääntelyllä alkaisi olla kiire

YK ja EU ovat vaatineet maailmanlaajuista kieltoa tällaisille aseille. Toistaiseksi pitävää sopimusta robottiaseiden kieltämiseksi ei ole saatu aikaan.

– Tappajarobotit päättävät elämästä ja kuolemasta algoritmien perusteella ja ovat jo hämmästyttävän pitkällä tänä päivänä, Maas sanoi.

– Kyse on siitä, hallitsemmeko me teknologiaa, vai hallitseeko se meitä.

Myös Ruotsi ja Hollanti liittyivät perjantaina Saksan julistukseen tekoälyaseiden kehitysten hillitsemiseksi.

Aiheesta on tarkoitus keskustella lisää CCW-asekonferensissa Genevessä myöhemmin maaliskuussa.

Punaisen Ristin Kathleen Lawand sanoi Reutersille, että aseteknologia ohittaa nopeasti kaikenlaisen sääntelyn.

Yhdysvallat, Venäjä ja Israel kehittävät nopeasti itsenäisiä asejärjestelmiä. Sotilaalliset suurvallat eivät aio perääntyä tappajarobottien kehityksestä.

Kiina kehittää niin ikään tekoälyaseita, mutta olisi valmis keskustelemaan aseiden kiellosta.

Vaarallisin tekoälyn uhkakuva singulariteetti

Vaarallisin tekoälyn uhkakuvista on niin sanottu singulariteetti, jota on kuvattu muun muassa tieteiskirjallisuudessa.

Silloin ihmistä korkeammalle älylliselle tasolle kohonnut tekoäly pystyisi kehittämään itsestään parempia versioita ja tekemään itsenäisiä päätöksiä. Silloin tekoäly päättäisi ihmiskunnankin kohtalosta.

Tutkijat eivät ole yhtä mieltä, pystyykö ihminen kehittämään tekoälyn niin pitkälle. Toinen kysymys on, milloin se tapahtuisi. Nopeimpien arvioiden mukaan siihen ei menisi kuin vuosikymmen tai pari.

Kuitenkin jo alemman tason tekoäly voisi muodostaa ihmiselle suuren riskin, mikäli se pystyisi kääntämään ihmisen rakentamat tappajarobotit ihmistä vastaan.

Tekoäly on osoittanut jo voittavansa ihmisen peleissä ja tekevänsä huomattavasti ihmistä nopeampia päätöksiä esimerkiksi pörssissä.

MAINOS

Kommentoi

Hyvä asiahan se on jos vastaisuudessa robotit sotii ihmisen sijaan, turhia ihmisuhreja tulee paljon vähempi kuin esim I- ja II maailmansodassa. Vain johtajat ja terroristit eliminoidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomenkin kannattaisi seurata miten UAV ja UUV-markkinat kehittyvät. Miten on tuotekehittelyn laita? Niitähän voidaan käyttää myös tiedusteluun ja valvontaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan sellaisen sopimuksen tehdä, mutta kokemus on osoittanut ettei niistä pidetä kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lennokki-nimi on sen käytön alusta alkaen ollut harhaanjohtava ja antaa niistä laitteista aivan liian kevyen kuvan. Esimerkiksi "Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk" on päälle 13 metrinen, eli se on ulkomitoiltaan suurempi ja myös reippaasti painavampi miehittämätön lentokone kuin samaa luokkaa oleva alle 12 metrinen Hawk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terminator on vihdoin täällä. Ei mennyt kuin vajaa 30-vuotta elokuvasta.

Mitä kaikkea nyky scifiä onkaan käytössä vuonna 2029?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta sitähän tehdään jo, telkkarista tuli niistä dokumenttisarja yli kymmenen vuotta sitten. Amerikkalaiset sotilaat niitä siinä käytti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä vaiheessa kun poliitikot alkavat miettimään, että pitäisikö jokua asia kieltää, niin ovat jo pahasti myöhässä ja peli menetetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja poliitikot jälestäpäin kieltää, siinä järjestys. Mikä siis on reaktiivista ja mikä aktiivista, mikä ensin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksalaiset ovat oikeassa siinä että liipaisinta pitäisi aina olla ihminen painamassa. Suomen pitäisi tukea tätä hanketta.

Singulariteetti on vielä kaukana. Tekoälytutkijat tahtovat olla vähän etukenossa mitä tulee heidän algoritmiensä kyvykkyyteen. AI on vielä hyvin kaukana siitä että singulariteetti saavutettaisiin. Välttämättä yksikään nykyisin olemassa oleva tekoälyalusta ei tule koskaan edes saavuttamaan sitä. Ne ovat pohjaltaan yhä liiaksi ihmisten ohjelmoimia ja siten rajoittuneita järjestelmiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt hiukan keisarinvihreä - ainahan se on ihminen joka robottiakin käyttää - esim. itseohjautuvat autotkin on ihnmisen suunnittelemia kaikkine hyvine ja huonoine puolineen sama koskee droneja jotka on tehty tuhoamaan tietty kohde. Vastuu on aina ihmisellä - jaa niin paitsi meillähän ei ole totuttu moiseen ja siksi kehitys pelottaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:28
Kultaleijonat saapuivat Suomeen! "Mörkölennosta" ensimmäisenä pelaajana astui ulos Mörkö-Anttila itse
16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
15:54
Jukka Jaloselle ehdotettiin jo patsasta Helsinkiin, jää ainakin vielä toistaiseksi toteutumatta
15:17
Moni maakunta jää ilman omaa meppiä kun Helsinki ja Keski-Suomi rohmusivat EU-päättäjiä – vihreät oli taas Helsingin suosituin
15:12
Sarjanäpistelijä iski Kajaanissa – Poliisi: alkoholijuomien näpistelyt lisääntyvät kohti kesää
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
17
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Hawkit saattavat Suomen kultajoukkueen kotimaan kamaralle, Ilmasotakoulussa nautitaan mörkömunkkeja – IL: Leijonien lento pahasti myöhässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image