Ulkomaat

Saksa etsii siir­to­lai­sis­ta apua lääkäripulaan – ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­jen määrä kasvaa Euroopassa

Koronaviruksesta kärsivä potilas pääsi hoitoon Leipzigin sairaalaan Saksassa. Maa pyrkii vastaamaan terveydenhuollon henkilöstöpulaan ulkomaalaisten lääkäreiden ja hoitajien avulla. KUVA: Hendrik Schmidt / POOL
Ulkomaat 26.3.2020 16:04
Ida Kannisto

Saksa haluaa siirtolaisista apua terveydenhuollon henkilöstöpulaan. Ulkomaalaiset lääkärit voivat päästä töihin, vaikka heillä ei vielä olisi toimilupaa.

Siirtolaisaalto Eurooppaan vuonna 2015 nosti äärioikeiston kannatusta Saksassa. Nyt koronakriisin syventyessä maa on kääntynyt siirtolaisyhteisön puoleen epidemian torjumiseksi. Saksassa on varauduttu siihen, että koronaviruksen levitessä maassa terveydenhuollon henkilökunta ei riitä. Siirtolaisia kaivataankin vastaamaan tähän pulaan.

Saksan liittokansleri Angela Merkel arvioi aikaisemmin tässä kuussa, että jopa 60–70 prosenttia saksalaisista voi saada koronavirustartunnan.

Saksan hallitus on kertonut, että se voi kaksinkertaistaa tehohoitopaikkojen määrän ja tuottaa enemmän hengityskoneita. Koronaviruksen torjumisessa Saksan heikoksi kohdaksi on kuitenkin muodostumassa pula terveydenhuollon henkilöstöstä.

Saksin osavaltiossa lääkintöhallitus hakee jo siirtolaislääkäreitä avuksi koronapotilaiden hoitoon, sillä virustartuntojen määrän odotetaan yhä kasvavan. Facebookissa jaetussa ilmoituksessa luvataan, että Saksissa olevat ulkomaalaiset lääkärit voivat auttaa koronavirustapausten hoidossa, vaikka heillä ei vielä olisi toimilupaa.

Saksin alueellinen lääkintöhallinto kertoi maanantaina, että noin 300 vapaaehtoista oli vastannut ilmoitukseen. Lääkintöhallinnon mukaan heidän joukossaan oli useita ulkomaisia lääkäreitä, joiden lupien käsittely on vielä kesken, mutta joiden apu on tervetullutta.

Mielipiteet muuttuivat koronan takia

Saksan kaakkoisosassa sijaitseva Saksi on oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puoleen sydänmaata. Puolue tunnetaan maahanmuuttovastaisesta ja kansallismielisestä politiikastaan.

Siirtolaislääkäreiden apua haetaan Saksissa siitä huolimatta, että vielä viime vuonna aluevaaleissa AfD:n suosio kasvoi voimakkaasti. Puolueen äänestäjät olivat tuolloin vihamielisiä etenkin Merkelin konservatiiveja ja siirtolaisia kohtaan.

Vuonna 2015 Merkel päätti avata Saksan rajat miljoonalle siirtolaiselle, jotka pakenivat konflikteja Lähi-idästä. Päätös sai laajaa kritiikkiä AfD-puolueelta ja jopa Merkelin oman puolueen sisällä.

Maailmalla leviävä koronapandemia on kuitenkin muuttanut olosuhteita. Kaikenlaisista taustoista tuleville lääkäreille on nyt Saksassa kysyntää.

Epidemia vasta alussa

Saksassa oli torstaina aamulla vahvistettu yli 37 300 koronavirustartuntaa. Luku on viidenneksi eniten maailmassa tällä hetkellä. Koronakuolemia on vain reilut 200, mikä on huomattavasti vähemmän kuin muissa kärkimaissa.

Hallituksen mukaan Saksa on yhä epidemian alkuvaiheessa.

Deutsche Welle kertoi viime vuoden marraskuussa, että noin neljännes Saksassa asuvista ihmisistä on joko maahanmuuttajia tai ensimmäisen tai toisen sukupolven maahanmuuttajien jälkeläisiä.

Saksan Saksan terveysministeri Jens Spahn sanoi brittilehti The Guardianissa marraskuussa, että Saksa ikääntyy vauhdilla, ja sen vuoksi maa tarvitsee ammattitaitoisia maahanmuuttajia vastaamaan terveydenhoitoalan tarpeisiin. Hänen mukaansa ammattilaisia on etsittävä ulkomailta.

Vielä tuolloin tulevasta koronaviruspandemiasta ei ollut tietoa.

Saksa

Koronavirustartuntoja oli torstaina Saksassa vahvistettu yli 39 500. Koronaviruksen seurauksena oli kuollut reilut 220 ihmistä. Taudista parantuneita on Saksassa yli 3 500.

Viimeisten kolmen päivän aikana uusia tapauksia on vahvistettu joka päivä noin 4 000. Keskiviikkona uusia tapauksia vahvistettiin 4 332.

Keskiviikkona 47 ihmistä kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Saksassa.

Der Spiegel

-lehden mukaan Saksa on tilannut yli 241 miljoonan euron arvosta suoja- ja hygieniavarusteita koronaviruksen takia.

Maahan on tilattu muun muassa kuusi miljoonaa hengityssuojainta terveydenhuollon työntekijöiden suojaamiseksi koronavirukselta.

Tilaus kuitenkin katosi Kenian lentokentältä, ja Saksan tullivirkailijat yrittivät tällä viikolla jäljittää tilattuja maskeja.

Tilauksen oli määrä olla Saksassa 20. maaliskuuta. Reutersin mukaan on epäselvää, miksi hengityssuojaimet ylipäätään olivat saapuneet Keniaan.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Missä yliopistossa pakolaislääkärit ovat suorittaneet lääkärintutkinnon? Monella ei ole rohkeutta mennä pakolaislääkärin tutkittavaksi, pätevyyttä ei voi luotettavast varmistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksan byrokratia on meihin verrattuna aivan ylivertaista ja ihmettelen miten nopeasti saavat paperit "kuntoon" ja viralliset luvat ja ehkä jonkinlaisen perehdytyksenkin - ennättää tulla jo uusi tauti. Kielitaitokin olisi tietysti ihan kiva viranhoidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image