Ulkomaat

Sadat austra­lia­lai­set ovat jättäneet kotinsa maastopalojen vuoksi – poliisi pitää osaa paloista epäilyttävinä

New South Walesin palokunta kamppailee parhaillaan kymmeniä paloja vastaan. KUVA: DARREN ENGLAND
Ulkomaat 10.9.2019 9:04
Daniel Wallenius

Sadat australialaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa maan itäosissa riehuvien maastopalojen tieltä. Ainakin 140 paloa riehuu eri osissa Queenslandin ja New South Walesin osavaltioita, viranomaiset sanoivat tiistaina.

Kovat tuulet ovat pahentaneet paloja, ja tuhansia hehtaareja on palanut. Ainakin kahdeksan paloista on epäilyttäviä ja niitä tutkitaan, sanoi Queenslandin poliisipäällikkö Katrina Carroll.

– Osaan paloista liittyy leikkiviä lapsia ja luonnollisesti seuraukset ovat hirveitä. Osa paloista taas on tahallisia, Carroll sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pelkästään Australian koillisosissa sijaitsevassa Queenslandin osavaltiossa vähäiset sateet, kuivuus ja kovat tuulet ovat ruokkineet 85 tulipaloa, jotka ovat tuhonneet 84 taloa eri puolilla osavaltioita.

Queenslandin evakuointikeskuksissa on yli 400 ihmistä. Viranomaisten mukaan ketään ei ole kadonnut tai kuollut palojen vuoksi.

Viereisessä New South Walesin osavaltiossa pelastajat puolestaan kamppailevat 55 paloa vastaan. Viiden rakennuksen kerrotaan tuhoutuneen, osavaltion pelastusviranomaiset kertoivat.

Tuulten odotetaan kiihtyvän tiistaina, mutta palojen uhan on määrä väistyä keskiviikkona.

Maastopalot tavallisia

Maastopalot ovat tavallisia Australiassa, mutta tänä vuonna ne alkoivat normaalia aiemmin. Tavallisesti maastoa palaa Australian kesän kuivimpina kuukausina, eli Suomen talvella, mutta nyt maassa on vasta kevät.

Maan historian pahimmat maastopalot koettiin vuonna 2009, jolloin Victorian osavaltiossa menehtyi 173 ihmistä ja ainakin 4 000 rakennusta tuhoutui.

Australiassa pahimmat maastopalot on tapana nimetä sen viikonpäivän mukaan, jona palot ovat kovimmillaan. Siksi vuoden 2009 paloja kutsutaan mustan lauantain maastopaloiksi.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image