Ulkomaat

Sadat austra­lia­lai­set ovat jättäneet kotinsa maastopalojen vuoksi – poliisi pitää osaa paloista epäilyttävinä

New South Walesin palokunta kamppailee parhaillaan kymmeniä paloja vastaan. KUVA: DARREN ENGLAND
Ulkomaat 10.9.2019 9:04
Daniel Wallenius

Sadat australialaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa maan itäosissa riehuvien maastopalojen tieltä. Ainakin 140 paloa riehuu eri osissa Queenslandin ja New South Walesin osavaltioita, viranomaiset sanoivat tiistaina.

Kovat tuulet ovat pahentaneet paloja, ja tuhansia hehtaareja on palanut. Ainakin kahdeksan paloista on epäilyttäviä ja niitä tutkitaan, sanoi Queenslandin poliisipäällikkö Katrina Carroll.

– Osaan paloista liittyy leikkiviä lapsia ja luonnollisesti seuraukset ovat hirveitä. Osa paloista taas on tahallisia, Carroll sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pelkästään Australian koillisosissa sijaitsevassa Queenslandin osavaltiossa vähäiset sateet, kuivuus ja kovat tuulet ovat ruokkineet 85 tulipaloa, jotka ovat tuhonneet 84 taloa eri puolilla osavaltioita.

Queenslandin evakuointikeskuksissa on yli 400 ihmistä. Viranomaisten mukaan ketään ei ole kadonnut tai kuollut palojen vuoksi.

Viereisessä New South Walesin osavaltiossa pelastajat puolestaan kamppailevat 55 paloa vastaan. Viiden rakennuksen kerrotaan tuhoutuneen, osavaltion pelastusviranomaiset kertoivat.

Tuulten odotetaan kiihtyvän tiistaina, mutta palojen uhan on määrä väistyä keskiviikkona.

Maastopalot tavallisia

Maastopalot ovat tavallisia Australiassa, mutta tänä vuonna ne alkoivat normaalia aiemmin. Tavallisesti maastoa palaa Australian kesän kuivimpina kuukausina, eli Suomen talvella, mutta nyt maassa on vasta kevät.

Maan historian pahimmat maastopalot koettiin vuonna 2009, jolloin Victorian osavaltiossa menehtyi 173 ihmistä ja ainakin 4 000 rakennusta tuhoutui.

Australiassa pahimmat maastopalot on tapana nimetä sen viikonpäivän mukaan, jona palot ovat kovimmillaan. Siksi vuoden 2009 paloja kutsutaan mustan lauantain maastopaloiksi.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
72
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
59
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
32
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image