Ulkomaat

Ruotsissa koulunkäynti ja laskettelu jatkuu ko­ro­na­vi­rusai­ka­na – valittu vapaa linja ei vakuuta maiden rajalla työs­ken­te­le­vää suo­ma­lais­lää­kä­riä: "Suomessa on uskallettu tehdä päätöksiä"

Rajavartijat Henri Saapunki ja Henna Heinonen pysäyttävät Ruotsista Suomeen tulevia henkilöautoja. Normaalisti Helsingissä lentokentällä työskentelevät rajavartijat pitävät komennusta länsirajalle mukavana vaihteluna, vaikka vakavien asioiden kanssa ollaankin liikkeellä.
Ulkomaat 26.3.2020 19:14
Pekka Mauno

Liikkumista ei ole rajoitettu, koulut ja ravintolat pidetään auki, jopa laskettelukeskuksiin voi mennä pääsiäisenä. Terveysviranomaisten antamien vapaaehtoisten suositusten linjaa myös kritisoidaan.

Maailman vapain raja on nyt kiinni, mutta ei Ruotsin vaan Suomen päätöksellä.

– Onhan sitä taivasteltu täällä, vastaa kaffepaussella istuva Ruotsin Matarengin ja Övertorneån kuntien johtava lääkäri Jari Havela.

Havela on käynyt Ruotsissa töissä vuosikausia, asunutkin lapsuutensa Kiirunassa. Nyt hän asuu Suomen puolella Pellossa niin kuin 11 muutakin työtoveriaan.

Joka päivä suomalaiset rajavartijat vaativat mennen tullen todistuksen, miksi heidän pitää päästä Ruotsiin. Ruotsin puolella ei sellaista kukaan kysele.

Muutoinkin Ruotsissa suhtaudutaan koronaepidemiaan aivan eri tavalla kuin Suomessa, tai toisessa naapurimaassa Norjassa. Jopa 500 ihmisen kokoontumiset sallitaan, ala- ja yläkoulut ovat toiminnassa, baarit ja ravintolat ovat auki - tosin vain pöytiintarjoilu on sallittua.

Gunhild Lindbäck (oik.) ja Christine Andersson kävivät Haaparannalla ruokaostoksilla. Epävarmuus vaivaa. Ei oikein tiedä, mitä tietoa uskoisi. Perhettä ja naapureita pyritään suojelemaan, mutta kauppaostokset on tehtävä, sanoo Christine Andersson.

 

Jopa laskettelukeskukset ovat auki, eikä niitä aiota sulkea edes pääsiäiseksi. Kiellettyä ovat vain after ski-baarit.

– Suomi on uskaltanut tehdä päätöksiä. Sanoisin, että Suomen linjaukset ovat järkeenkäypiä, sanoo Jari Havela.

Silti hän ei ole erityisen huolissaan Norrbottenin koronatilanteesta. Ruotsin pohjoisimmassa läänissä oli torstain tilanteen mukaan tehohoidossa 10 henkilöä. Norrbottenissa on myös yksi, hyvin iäkäs henkilö kuollut koronavirukseen.

– Terveyskeskuksen toiminta on normaalia. Ikäihmiset ovat tosin vaihtaneet käyntiaikojaan puhelinajoiksi. Norrbottenin sairaaloissa on lykätty ei-kiireellisiä leikkauksia, Havela kertoo.

Havela johtaa väestöpohjaltaan 4500 asukkaan kolmen terveyskeskuksen toimintaa. Norrbottenissa on kaikkiaan viisi sairaalaa ja lisäksi kahteen niistä ollaan varustamassa infektio-osastoja koronapotilaita varten.

"Ei oikein tiedä, ketä uskoisi", sanoo kahden pienen lapsen äiti Haaparannalla

Haaparannalla ison päivittäistavaramarketin pihalla ostoksiaan pakkaavat naapurukset 85-vuotias Gunhild Lindbäck ja Christine Andersson. He ovat tulleet 25 kilometrin päästä Säiviksestä ruokaostoksille.

– Olen tilannut kotiin ruokaa myös lähikaupasta Seskaröstä. Se toimii hyvin. Tarvitsin nyt käteistä, joten tulin käymään automaatilla. Varsinaisesti korona ei pelota, kun normaaliarjessa olen yksin kotosalla, Gunhild Lindbäck sanoo pyyhkiessään käsiä desinfiointipyyhkeellä.

Kahden pienen lapsen äiti Christine Andersson myöntää miettivänsä liikkumista tavallista enemmän.

– Epävarmuus vaivaa. Ei oikein tiedä mitä tietoa uskoisi. Perhettä ja naapureita pyritään suojelemaan, mutta kauppaostokset on tehtävä. Nyt ostin useamman päivän tarvikkeet varastoon. Oman perheen kohdalla mietityttää miten pitkään lapsen esikoulu jatkuu.

Ruotsilla perinne tarjota omia ratkaisujaan malliksi maailmalle

Kukaan ei osaa sanoa, onko Suomen ja Norjan valitsema kovempien rajoitusten linja vai Ruotsin koronavirustie loppujen lopuksi parempi.

Tosin Ruotsissakin koronaviruksen torjunnasta vastaavan Folkhälsomyndighetenin valtionepidemiologi Anders Tegnellin linja alkaa saada kritiikkiä.

Tukholman terveysjohtaja Björn Eriksson luonnehti pääkaupungin tilannetta torstaina Ruotsin Svt:n haastattelussa: Myrsky on jo täällä. Tukholmassa kuoli koronavirukseen yhden päivän aikana 18 ihmistä.

Ruotsissa oli torstaina iltapäivällä laboratoriotestattuja koronavirustartunnan saaneita 2809, joista tehohoidossa on hoidettu 178:aa. Koronavirukseen on Ruotsissa kuollut 66 henkilöä.

Tegnell ei ole kuitenkaan - ainakaan torstaina - aikonut muuttaa suosituksiin perustuvaa linjaansa.

– Emme ole käyneet mitään keskusteluja siitä, että Tukholma pitäisi asettaa karanteeniin, sanoi Tegnell Svt:n mukaan torstaina Folkhälsomyndighetenin järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Svt:n ulkomaantoimittaja Erika Bjerström selittää analyysissaan Ruotsin käyttäytymistä tunnetulla anekdootilla, jossa kansainvälisen kokouksen ruotsalainen osanottaja ottaa puheenvuoron ja sanoo. "Meillä Ruotsissa on tähän ratkaisu".

Bjerström kirjoittaa, että koskaan ennen ruotsalaisten paha tapa tuputtaa ratkaisujaan muille ei joudu niin kovaan testiin kuin nyt.

Tosin ruotsalaisen ratkaisun järkevyys tällä kertaa selviää vasta - jälkikäteen.

Ruotsi karkasi omalle tielleen

Ruotsin valitsema tie koronaviruspandemiasta selviämiseksi ei poikkea vain Suomen tiestä. Se poikkeaa lähes kaikkien muidenkin Euroopan maiden peruslinjasta.

Lähtökohtaisesti Ruotsin linja ei perustu kieltoihin, vaan kansalaisille annettuihin suosituksiin muuttaa tottumuksiaan. Ruotsissa vedotaan kansalaisten vastuuseen, muualla Euroopassa määräysten rikkojia uhataan sakoilla tai pahimmassa tapauksessa vankeusrangaistuksella.

Ruotsissa siis saa edelleen pitää 500 henkilön kokouksia. Suomessa raja on 10, Saksassa, Puolassa ja Britanniassa se on kaksi.

Ruotsissa ovat ala- ja yläkoulut auki, liikkumista ei ole rajoitettu, ravintoloissa ja baareissa voi käydä, samoin kun kuntosaleilla.

Ruotsi ei ole myöskään sulkenut rajojaan niin kuin naapurimaat Suomi, Norja ja Tanska ovat tehneet. Ruotsi rajoittaa ainoastaan EU:n ulkopuolelta tulevien maahantuloa.

Yhdessä asiassa Ruotsi on samalla linjalla kuin Suomi: 70 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia kehotetaan pysymään kotonaan.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (57)

Ainoa vertailukelpoinen lukema maiden välillä on koronakuolleisuus väestömäärään suhteutettuna. Siinä käytetään lukua kuolleet/miljoona asukasta.
Tämän hetken tilanne:
Ruotsi 8
Tanska 7
Islanti 6
Norja 3
Suomi 1,2

Luvut ovat mitättömiä kaikissa pohjoismaissa. Normaali kokonaiskuolleisuus näissä maissa kaikkiin sairauksiin on 1000.
Koronakuolleisuuden maailmanennätys tällä hetkellä on San Marino: 619.

Muita maita:
Italia 136
Espanja 93
USA 4

Johtopäätökseni: vähäisten rajoitusten maat kuten Ruotsi ja USA eivät eroa kuolleisuudessa vertailumaitaan huonompaan suuntaan. Taloudessa ne pärjäävät paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman hätiköity johtopäätös tässä vaiheessa. Laita kesäkuussa uudet laskelmat, jos vielä henki kulkee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos USA mielestäsi pärjää taloudessa hyvin miksi tämä 2 000 miljardin dollarin koronatukipaketti? Miksi 3,3 miljoonaa amerikkalaista ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi? Ruotsin tukipaketti 30 miljoonaa euroa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väännän rautalangasta...

USA:n BKT on Ruotsiin verrattuna 60 kertainen. Tämä huomioiden 2000 miljardia ja 30 miljardia ovat aika lailla saman suuruiset.

Enempää rautalankaa en aio käyttää tähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen antanut ymmärtää itselleni että ongelma kriisiaikojen rajoitusten ym. suhteen on pääasiassa juridinen koska Ruotsissa ei ole valmiuslakia kuten meillä. Lainsäädäntö tuntee kaksi valmiustilaa rauha tai sota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ruottista tulee toinen italia se on demareille myrkkyä sulkea rajoja ja rajottaa kansalaisten kulkua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsissa on 25 prosenttia enemmän tehohoitokapasiteettia asukaslukuun suhteutettuna kuin Suomessa. Siksi heidän ei oikeasti edes tarvitse niin kauheasti pelätä nopeasti etenevää epidemiaa kuin suomalaisten. Ei tarvitse pysäyttää koko yhteiskuntaa, koska sairaalapaikat riittävät pahemmassakin tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukholman tehohoitokapasiteetti on lisääntynyt yli 50 prosenttia kun Messukeskuksen viereen rakennettiin hätäsairaala. Aiemmin kapasiteetti oli alle sata paikkaa. Ei valitettavasti tule riittämään miljoonakaupungissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä samat kommentoijat moittivat Suomea liian hitaasta toiminnasta ja kehuvat Ruiotsia järkevästä toiminnasta. Koettakaa nyt päättää, kumpi malli on se taidän asiantuntijoiden mielestä se oikea ja paras.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida ruotsalaisten diskuteeraus - se tavattoman hitaan toiminnan - kulttuuri sopia tilanteeseen oikein mitenkään.
Vai meneekö Ruotsi sitten suoraan ulkonaliikkumiskieltoon koko maassa. - Tosin miten sotilaaton maa sitä valvoisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hämmästyttää kyllä Suomen laskettelukeskusten sulkeminen. Vaikka baaritilat olisivatkin kiinni, niin lipunmyynti voisi silti toimia ja rinteessä huitelevat laskettelijat tuskin toisiaan tartuttaisivat. Mutta kun se ei ole kehäkolmosen ongelma niin kiinni vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaikinen matkailija syö Pohjois-Suomen terveydenhuollon kapasiteettia/resursseja, jos epidemia iskee pahasti. Lisäksi täytyy muistaa perusasia: virus ei liiku vaan sen kantajat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako turistia on Levin alueen tk:ssa? Vastaus: Ei ole ainuttakaan. Eikä ole kuormitusta ollut aiemminkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mahdollisia koronaviruspotilaita suinkaan hoideta terveyskeskuksissa! Jatka aiheen opiskelua ja viisastu! Meidän ajattelutavassa on se ero, että minä arvioin tulevaa ja sinä elät "tässä ja nyt".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika isohkot nuo poliisin henkilökamerat. Luulin, että ne on pieniä haalarikameroita mutta nyt tommonen hökötys pään päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eihän ruotsissa koskaan tehä päätöksiä mistään asiasta,
koska kenellekään ei saa tulla paha mieli.

onneksi siellä pohjoisessa asuu suomalaisväestöä, joilla käytännön järkeä.

noudattakaa suomalaisten ohjeistusta, kieltoja - joohan!

suomen televisio näkyy ja kuuluu tornedalissakin : )

älkää unohtako väiskin lihatiskin merkitystä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (57)

Uutisvirta

13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

205 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Mihin on kadonnut persujen uho 30 jopa yli 50 prosentin tulevista kannatusluvuista? Lue lisää...
?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image