Ulkomaat

Ruotsin puo­lus­tus­voi­mat: Sukellusvene saaristossa, muut selitykset suljettu pois

Ulkomaat 14.11.2014 20:24
STT

Ruotsin puolustusvoimat on vakuuttunut siitä, että Tukholman saaristossa liikkui viime kuussa pienehkö sukellusvene.

– Siitä ei ole epäilystäkään, kaikki muut selitykset on suljettu pois, sanoi puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson perjantaina Tukholmassa.

Armeija kertoo tehneensä ratkaisevan havainnon teknisellä laitteistollaan. Sukellusvenehavaintoa tukevat muun muassa yksityishenkilön ottama kuva, jossa vedenpinnassa näkyy valkoista kuohaa sekä merenpohjasta löytynyt uramainen jälki.

Asiantuntijan mukaan uran pituus viittaa epätavalliseen tapaan liikkua pohjassa.

– Nyt se on tehnyt pitkän uran, josta syntyy ääntä. Ääni on voitu nauhoittaa, arvioi Jon von Weissenberg Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja ei halunnut kertoa sukellushavainnon tarkkaa aikaa tai paikkaa tai sitä, missä vaiheessa lokakuun merioperaatiota havainto oli tehty.

Koska media ja yleisö eivät itse ole voineet varmistaa tai arvioida operaatiosta kerrottuja tietoja, herää kysymys, voiko puolustusvoimiin luottaa.

– Puolustusvoimien komentajaan voi aina luottaa. Hän ei tukeudu koskaan muuhun kuin totuuteen. En olisi esitellyt asiaa hallitukselle tai seissyt täällä tänään, jos en olisi ollut täysin varma teknisiin tietoihin perustuen, sanoi Göranson STT:lle.

Maata ei pystytty vahvistamaan

Merioperaation aikana julkisuudessa on luotu epäileviä katseita Venäjän suuntaan. Ruotsin puolustusvoimat ei kuitenkaan pysty vahvistamaan sukellusveneen takana olevaa maata.

Weissenbergin mukaan lokakuun tunkeutumisen takana on suurella todennäköisyydellä tiedusteluoperaatio.

– Siinä on selvitetty Ruotsin kykyä valvoa omaa merialuettaan ja reagoida. Ei ole mahdotonta, että lisätavoitteena on ollut kuunnella ja selvittää, mitä Ruotsin sotaharjoituksissa on tehty.

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan puolustusvoimat on tekemässä analyysia siitä, mikä on valmius sukellusveneiden taka-ajoon ja miten sitä voisi parantaa.

– Meidän pitää ottaa analyysi osaksi valmistelua, kun teemme puolustuksen linjasuunnitelmaa vuosille 2016–2020. Esitys tulee julki ensi keväänä, sanoo sosiaalidemokraattien Hultqvist.

Nopeuttaa Ruotsi-Suomi-yhteistyötä?

Suomen puolustusministerin Carl Haglundin (r.) mukaan sukellusvenehavainto saattaa ripeyttää Suomen ja Ruotsin suunnitelmia puolustusyhteistyön vahvistamisesta.

– Ruotsilla on hyvin pitkä rannikko, samoin Suomella, ja tämä on jo hyvä syy syventää yhteistyötä, sanoi Haglund perjantaina.

Haglundista Ruotsi teki oikein kertoessaan julkisuuteen, mihin lokakuinen suuri sukellusveneoperaatio perustui. Hän peräänkuulutti tietojen julkistamista jo sukellusveneen etsintäoperaation aikaan.

Haglund ei tiedä, miten pitkään Ruotsilla on ollut varmana pitämänsä tieto vedenalaisesta alueloukkauksesta Tukholman saaristossa. Hän ei ollut saanut etukäteen tietoa, vaikka tapasi ruotsalaisen kollegansa viimeksi eilen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Troolin jälkiä tyrkytetään todisteeksi? Kelpaa poliitikoille.Mutta ei Suomessa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt täytyy vain antaa Ruotsin kanssa yhteinen tiedote Venäjän suuntaan, että kun haluavat tulla nuuskimaan meidän aluevesille, niin ensiksi tiputetaan syvyyspommit, ja sitten kysellään vasta, millä asialla rosvot olivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi ressukoita. Pitäsköhän Oulun talousarviokeskusteluun esittää selvää 10 miljoonan säästöä?

Huomasin netissä joidenkin kauppaavan hyväkuntoista sukellusvenettä 7 miljoonalla. Jos Fennovoiman konkurssi pesän rahoittamisen sijasta (17 miljoonaa) sijoitettaisiin 7 miljoonaa Ruotsille lahjoitettavaan sukellusveneneeseen, niin kaikki löytäisivät sen mitä ovat etsineetkin.

Sukellusveneen omistaja löytäisi ostajan, Oulunkaupunki uuden hävitettävän omaisuuden ja Ruotsi sukellusveneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaiset sulkivat kaikki mahdolliset totuudet pois ja päätyivät valheeseen, sillä vain sen avulla voidaan pyytää lisärahoitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.9.
Kolme erää isojen poikien kovaa koulua – Venäjä otti vaivattoman voiton Suomesta EM-lentopallossa Tilaajille
16.9.
Kärpät teki tärkeän kiinnityksen – Justus Annuselle kahden vuoden jatkopahvi
16.9.
Yritystukien karsimista valmistellut työryhmä sai raporttinsa valmiiksi maanantaina – julkistuksesta ei vielä tietoa
16.9.
Selvitysmies hävittäisi Sipilän hallituksen luoman Valtion kehitysyhtiö Vaken – Kahden miljardin pääoma palautettaisiin valtiolle
16.9.
Yle: Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen tapauksessa nostettu murhasyytteet – matkusti Suvi Lindénin seurassa, markkinoi Patrian tuotteita
16.9.
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
16.9.
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image