Ulkomaat

Ruotsin puo­lus­tus­voi­mat: Sukellusvene saaristossa, muut selitykset suljettu pois

Ulkomaat 14.11.2014 20:24
STT

Ruotsin puolustusvoimat on vakuuttunut siitä, että Tukholman saaristossa liikkui viime kuussa pienehkö sukellusvene.

– Siitä ei ole epäilystäkään, kaikki muut selitykset on suljettu pois, sanoi puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson perjantaina Tukholmassa.

Armeija kertoo tehneensä ratkaisevan havainnon teknisellä laitteistollaan. Sukellusvenehavaintoa tukevat muun muassa yksityishenkilön ottama kuva, jossa vedenpinnassa näkyy valkoista kuohaa sekä merenpohjasta löytynyt uramainen jälki.

Asiantuntijan mukaan uran pituus viittaa epätavalliseen tapaan liikkua pohjassa.

– Nyt se on tehnyt pitkän uran, josta syntyy ääntä. Ääni on voitu nauhoittaa, arvioi Jon von Weissenberg Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja ei halunnut kertoa sukellushavainnon tarkkaa aikaa tai paikkaa tai sitä, missä vaiheessa lokakuun merioperaatiota havainto oli tehty.

Koska media ja yleisö eivät itse ole voineet varmistaa tai arvioida operaatiosta kerrottuja tietoja, herää kysymys, voiko puolustusvoimiin luottaa.

– Puolustusvoimien komentajaan voi aina luottaa. Hän ei tukeudu koskaan muuhun kuin totuuteen. En olisi esitellyt asiaa hallitukselle tai seissyt täällä tänään, jos en olisi ollut täysin varma teknisiin tietoihin perustuen, sanoi Göranson STT:lle.

Maata ei pystytty vahvistamaan

Merioperaation aikana julkisuudessa on luotu epäileviä katseita Venäjän suuntaan. Ruotsin puolustusvoimat ei kuitenkaan pysty vahvistamaan sukellusveneen takana olevaa maata.

Weissenbergin mukaan lokakuun tunkeutumisen takana on suurella todennäköisyydellä tiedusteluoperaatio.

– Siinä on selvitetty Ruotsin kykyä valvoa omaa merialuettaan ja reagoida. Ei ole mahdotonta, että lisätavoitteena on ollut kuunnella ja selvittää, mitä Ruotsin sotaharjoituksissa on tehty.

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan puolustusvoimat on tekemässä analyysia siitä, mikä on valmius sukellusveneiden taka-ajoon ja miten sitä voisi parantaa.

– Meidän pitää ottaa analyysi osaksi valmistelua, kun teemme puolustuksen linjasuunnitelmaa vuosille 2016–2020. Esitys tulee julki ensi keväänä, sanoo sosiaalidemokraattien Hultqvist.

Nopeuttaa Ruotsi-Suomi-yhteistyötä?

Suomen puolustusministerin Carl Haglundin (r.) mukaan sukellusvenehavainto saattaa ripeyttää Suomen ja Ruotsin suunnitelmia puolustusyhteistyön vahvistamisesta.

– Ruotsilla on hyvin pitkä rannikko, samoin Suomella, ja tämä on jo hyvä syy syventää yhteistyötä, sanoi Haglund perjantaina.

Haglundista Ruotsi teki oikein kertoessaan julkisuuteen, mihin lokakuinen suuri sukellusveneoperaatio perustui. Hän peräänkuulutti tietojen julkistamista jo sukellusveneen etsintäoperaation aikaan.

Haglund ei tiedä, miten pitkään Ruotsilla on ollut varmana pitämänsä tieto vedenalaisesta alueloukkauksesta Tukholman saaristossa. Hän ei ollut saanut etukäteen tietoa, vaikka tapasi ruotsalaisen kollegansa viimeksi eilen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Troolin jälkiä tyrkytetään todisteeksi? Kelpaa poliitikoille.Mutta ei Suomessa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt täytyy vain antaa Ruotsin kanssa yhteinen tiedote Venäjän suuntaan, että kun haluavat tulla nuuskimaan meidän aluevesille, niin ensiksi tiputetaan syvyyspommit, ja sitten kysellään vasta, millä asialla rosvot olivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi ressukoita. Pitäsköhän Oulun talousarviokeskusteluun esittää selvää 10 miljoonan säästöä?

Huomasin netissä joidenkin kauppaavan hyväkuntoista sukellusvenettä 7 miljoonalla. Jos Fennovoiman konkurssi pesän rahoittamisen sijasta (17 miljoonaa) sijoitettaisiin 7 miljoonaa Ruotsille lahjoitettavaan sukellusveneneeseen, niin kaikki löytäisivät sen mitä ovat etsineetkin.

Sukellusveneen omistaja löytäisi ostajan, Oulunkaupunki uuden hävitettävän omaisuuden ja Ruotsi sukellusveneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaiset sulkivat kaikki mahdolliset totuudet pois ja päätyivät valheeseen, sillä vain sen avulla voidaan pyytää lisärahoitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:47
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
22:41
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
22:07
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
22:01
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
21:53
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
20:37
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä
20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
129
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
61
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
41
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
36
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
35
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
24
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”
19
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image