Ulkomaat

Ruotsin puo­lus­tus­voi­mat: Sukellusvene saaristossa, muut selitykset suljettu pois

Ulkomaat 14.11.2014 20:24
STT

Ruotsin puolustusvoimat on vakuuttunut siitä, että Tukholman saaristossa liikkui viime kuussa pienehkö sukellusvene.

– Siitä ei ole epäilystäkään, kaikki muut selitykset on suljettu pois, sanoi puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson perjantaina Tukholmassa.

Armeija kertoo tehneensä ratkaisevan havainnon teknisellä laitteistollaan. Sukellusvenehavaintoa tukevat muun muassa yksityishenkilön ottama kuva, jossa vedenpinnassa näkyy valkoista kuohaa sekä merenpohjasta löytynyt uramainen jälki.

Asiantuntijan mukaan uran pituus viittaa epätavalliseen tapaan liikkua pohjassa.

– Nyt se on tehnyt pitkän uran, josta syntyy ääntä. Ääni on voitu nauhoittaa, arvioi Jon von Weissenberg Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja ei halunnut kertoa sukellushavainnon tarkkaa aikaa tai paikkaa tai sitä, missä vaiheessa lokakuun merioperaatiota havainto oli tehty.

Koska media ja yleisö eivät itse ole voineet varmistaa tai arvioida operaatiosta kerrottuja tietoja, herää kysymys, voiko puolustusvoimiin luottaa.

– Puolustusvoimien komentajaan voi aina luottaa. Hän ei tukeudu koskaan muuhun kuin totuuteen. En olisi esitellyt asiaa hallitukselle tai seissyt täällä tänään, jos en olisi ollut täysin varma teknisiin tietoihin perustuen, sanoi Göranson STT:lle.

Maata ei pystytty vahvistamaan

Merioperaation aikana julkisuudessa on luotu epäileviä katseita Venäjän suuntaan. Ruotsin puolustusvoimat ei kuitenkaan pysty vahvistamaan sukellusveneen takana olevaa maata.

Weissenbergin mukaan lokakuun tunkeutumisen takana on suurella todennäköisyydellä tiedusteluoperaatio.

– Siinä on selvitetty Ruotsin kykyä valvoa omaa merialuettaan ja reagoida. Ei ole mahdotonta, että lisätavoitteena on ollut kuunnella ja selvittää, mitä Ruotsin sotaharjoituksissa on tehty.

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan puolustusvoimat on tekemässä analyysia siitä, mikä on valmius sukellusveneiden taka-ajoon ja miten sitä voisi parantaa.

– Meidän pitää ottaa analyysi osaksi valmistelua, kun teemme puolustuksen linjasuunnitelmaa vuosille 2016–2020. Esitys tulee julki ensi keväänä, sanoo sosiaalidemokraattien Hultqvist.

Nopeuttaa Ruotsi-Suomi-yhteistyötä?

Suomen puolustusministerin Carl Haglundin (r.) mukaan sukellusvenehavainto saattaa ripeyttää Suomen ja Ruotsin suunnitelmia puolustusyhteistyön vahvistamisesta.

– Ruotsilla on hyvin pitkä rannikko, samoin Suomella, ja tämä on jo hyvä syy syventää yhteistyötä, sanoi Haglund perjantaina.

Haglundista Ruotsi teki oikein kertoessaan julkisuuteen, mihin lokakuinen suuri sukellusveneoperaatio perustui. Hän peräänkuulutti tietojen julkistamista jo sukellusveneen etsintäoperaation aikaan.

Haglund ei tiedä, miten pitkään Ruotsilla on ollut varmana pitämänsä tieto vedenalaisesta alueloukkauksesta Tukholman saaristossa. Hän ei ollut saanut etukäteen tietoa, vaikka tapasi ruotsalaisen kollegansa viimeksi eilen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Troolin jälkiä tyrkytetään todisteeksi? Kelpaa poliitikoille.Mutta ei Suomessa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt täytyy vain antaa Ruotsin kanssa yhteinen tiedote Venäjän suuntaan, että kun haluavat tulla nuuskimaan meidän aluevesille, niin ensiksi tiputetaan syvyyspommit, ja sitten kysellään vasta, millä asialla rosvot olivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi ressukoita. Pitäsköhän Oulun talousarviokeskusteluun esittää selvää 10 miljoonan säästöä?

Huomasin netissä joidenkin kauppaavan hyväkuntoista sukellusvenettä 7 miljoonalla. Jos Fennovoiman konkurssi pesän rahoittamisen sijasta (17 miljoonaa) sijoitettaisiin 7 miljoonaa Ruotsille lahjoitettavaan sukellusveneneeseen, niin kaikki löytäisivät sen mitä ovat etsineetkin.

Sukellusveneen omistaja löytäisi ostajan, Oulunkaupunki uuden hävitettävän omaisuuden ja Ruotsi sukellusveneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaiset sulkivat kaikki mahdolliset totuudet pois ja päätyivät valheeseen, sillä vain sen avulla voidaan pyytää lisärahoitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettu pudonneen sähköjohdon vuoksi
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
9:00
Työllisyysasteen nousu hiipui, työttömyys väheni hieman – Kevään aikana työllisyyden kasvua nähtiin enää hyvin vähän
78
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
44
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
16
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
15
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
13
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
9
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image