Ulkomaat

Ruotsin poliisi uskoo, että 39-vuotias uz­be­kis­ta­ni­lais­mies teki terrori-iskun

Ihmiset viettävät hiljaista hetkeä Tukholman perjantaisessa terrori-iskussa menehtyneiden muistolle tapahtumapaikan lähettyvillä. KUVA: NOELLA JOHANSSON / EPA
Ulkomaat 10.4.2017 9:08 | Päivitetty 10.4.2017 15:22
STT, Kaleva

Ruotsin poliisi uskoo, että pidätettynä oleva 39-vuotias uzbekistanilaismies teki perjantaisen terrori-iskun. Poliisin mukaan tähän viittaavat kuulustelut, tekniset todisteet ja valokuvat, kerrottiin poliisin tiedotustilaisuudessa.

Poliisin pidättämää toista miestä epäillään puolestaan osallisuudesta iskuun. Poliisi on myös ottanut lisää ihmisiä kiinni yön ja päivän aikana.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo väistyy tutkinnan johdosta, ja sitä jatkaa poliisi.

 

"Ette ole yksin - koko Ruotsi on tukenanne"

Pääministeri Stefan Löfven muistutti Tukholman muistotilaisuudessa pitämässään puheessa, etteivät uhrien omaiset ole yksin.

- Olen ajatellut niin paljon teitä, jotka perjantaina menetitte jonkun, jota rakastitte enemmän kuin mitään muuta. Haluan vain sanoa: Te ette ole yksin. Koko Ruotsi on tukenanne, pääministeri sanoi.

- Yhteisöllisyytemme tulee aina olemaan vahvempi kuin ne voimat, jotka yrittävät meitä näin repiä, Löfven jatkoi.

Löfven muisti puheessaan myös Belgian ja Britannian kansalaisia, jotka menettivät perjantaina henkensä.

Tilaisuuteen ottavat osaa muun muassa kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria ja prinssi Carl Philip. Paikalla on myös valtiopäivien, kunnallis- ja maakuntahallinnon ja diplomaattikunnan edustajia.

 

Media: Iskusta epäilty ei uskonnollinen

Tukholman epäilty iskijä ei ollut uskonnollinen, vaan piti juhlimisesta ja alkoholista, kertoo ruotsalaismedia. Mies oli jäänyt työttömäksi vuodenvaihteessa, minkä jälkeen hän oli kuluttanut aikaansa lähinnä tupakkaa poltellen ja nukkuen.

Iltapäivälehti Expressenin mukaan epäilty on 39-vuotias Rahmat Akilov, neljän lapsen isä, jonka perhe on edelleen Uzbekistanissa. Hän oli tullut Ruotsiin vuonna 2014, jolloin haki oleskelulupaa. Heinäkuussa viime vuonna hänen hakemuksensa hylättiin. Joulukuussa Akiloville annettiin neljä kuukautta aikaa poistua maasta. Kun näin ei käynyt, hänet etsintäkuulutettiin helmikuussa, mutta poliisi ei löytänyt miestä.

Akilov oli useaan otteeseen Facebookissa jakanut äärijärjestö Isisin propagandafilmejä. Expressenin mukaan hänen Facebook-kontaktejaan on yhdistetty islamilaiseen Hizb ut-Tahrir -ryhmään. Expressenin siteeraaman venäläismedian mukaan Akilov olisi myös käynyt ennen iskua sosiaalisessa mediassa keskusteluja Isis-kontaktinsa kanssa ja kysynyt muun muassa ohjeita pommin tekoon.

Iskun jälkeen Akilov oli venäläismedian mukaan valitellut, ettei se onnistunut hyvin, koska hän ei pystynyt ajamaan riittävän monen ihmisen päälle.

Akilovin naistuttava kertoi Aftonbladetille, ettei mies hänestä vaikuttanut mitenkään uskonnolliselta.

– Hän tuli Ruotsiin töihin, koska halusi lähettää rahaa perheelleen. Ei hän koskaan puhunut politiikasta tai uskonnosta tai rukoillut viittä kertaa päivässä, nainen kertoi.

Akilovin vuokrafirman kautta asbestin purkutöihin viime vuonna palkannut Pierre Svensson sanoi miehen olleen "varautunut".

– Hän ei erottunut joukosta, vaan teki työnsä. Ei häntä voi sosiaalisena pitää: me kerroimme hänelle, mitä piti tehdä, ja hän teki sen. Hän ei osannut paljoakaan ruotsia, Svensson sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Expressen kertoi jo eilen, että Akilov olisi tunnustanut teon ja kertonut tutkijoille "olevansa tyytyväinen, koska oli tehnyt sen, mitä oli halunnutkin".

 

Åhléns avasi ovensa Tukholmassa

Tukholmassa tavaratalo Åhléns avasi tänään ovensa ensimmäistä kertaa perjantaisen terrori-iskun jälkeen.

Åhlénsin oli määrä avautua jo eilen. Tuolloin tavaratalon piti myydä iskussa vahingoittuneita tavaroita alennusmyynnissä, mutta se perui aikeensa saatuaan roppakaupalla vihaista palautetta.

– Pyydämme anteeksi huonoa päätöstämme. Sokaistuimme, koska halusimme avata uudestaan nopeasti. Haluamme seistä arvojemme ja avoimen yhteiskunnan takana. Tämä oli kuitenkin huono päätös, ja huonoja päätöksiä pitää muuttaa, perusteli tavaratalon toimitusjohtaja Gustaf Öhrn alennusmyyntipäätöstä ja sen pyörtämistä.

– Tarkoituksenamme ei koskaan ollut ansaita tällä. On todella onnetonta, jos päätöksemme on käsitetty niin, Öhrn jatkaa.

Vahingoittuneet tavarat on vedetty pois myynnistä.

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tyhmä ja törkeä teko. Mutta. Mitä kähinää oli noin viikko sitten maassamme? Aivan. Vastustettiin laittomasti maassa olevien poistamista. Ketkä vastusti? Muistaako he sitä vielä? Miten nyt suu pannaan?
Mielestäni oikeus ja järjestys on tapahduttava - ja jos ei lupaa oleskella se saattaa luoda mahdollisuuksia kauheuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outo sairas ajatusmaailma että kun ajaa summamutikassa väkijoukkoon, tappaen pieniä lapsia ja aikuisia, niin tekijä sanoo halunneensa surmata vääräuskoisia. Näkeekö sen aina päällepäin mihin uskontokuntaan ihminen kuuluu? Minä ainakaan en näe. Ja eikös me kristityt ja muslimit uskota ihan samaan Jumalaan? Näin olen ymmärtänyt. Omiansahan nämä terroristit silloin surmaa. Ja voishan tuota terroristit itsekin uskonoppejansa noudattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on siis normaali tusinan kolmastoista aktivisti, joka hakee sisältöä ja jännitystä merkityksettömään elämäänsä jonkin ylevän aatteen nimissä ja koska omat kyvyt eivät riitä minkään merkittävän hyvän ja mainittavan tekemiseen, niin "aktivismia" harrastetaan hankaloittamalla ja rikkomalla jonkun muun laillista toimintaa tai saavutuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image