Ulkomaat

Ruot­si­de­mok­raa­tit eivät hyväksy porvarien vä­hem­mis­tö­hal­li­tus­ta

Ulkomaat 12.10.2018 17:05 | Päivitetty 12.10.2018 19:16
STT

Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ilmoitti perjantaina Facebookissa yrittävänsä seuraavaksi muodostaa porvarillisen vähemmistöhallituksen ilman sosiaalidemokraattien tukea. Jos kaikki neljä porvaripuoluetta ei halua olla tässä mukana, voi vähemmistöhallitus syntyä myös kolmen tai kahden puolueen pohjalle.

Kristersson sanoo olevansa tarpeen vaatiessa valmis muodostamaan vähemmistöhallituksen pelkästään kokoomuksen voimin. Hän yritti ensin muodostaa porvarihallitusta sosiaalidemokraattien tuella, mutta sosiaalidemokraatit torjuivat ajatuksen heti.

Allianssin sisällä on erimielisyyttä siitä, voisiko porvarihallitus tukeutua ruotsidemokraatteihin. Keskusta ja liberaalit torjuvat ajatuksen ja tavoittelisivat mieluummin yhteistyötä punavihreän blokin kanssa.

- Kutsun ehdotusta nimellä "3-2-1". Hallitus voi koostua pelkästään maltillisesta kokoomuksesta tai maltillisesta kokoomuksesta ja niistä allianssin puolueista, jotka haluavat siihen kuulua, Kristersson kirjoittaa.

Mietitään viikonlopun yli

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan allianssin johtajien on määrä tavata seuraavan kerran maanantaina. Keskustan puoluesihteeri Michael Arthursson pahoitteli, että Kristersson julkisti hankkeen Facebookissa ennen kuin allianssi ehti keskustella siitä keskenään.

Jotta Kristerssonin hallitus syntyisi, pitäisi sen saada taakseen enemmistö valtiopäivillä. Sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmistopuolue äänestävät sitä hallitusta vastaan.

Hankkeen menestyksen mahdollisuudet näyttivät kuitenkin heikoilta. Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson ilmoitti, ettei hänen puolueensa "tietenkään" päästä valtaan hallitusta, jossa se ei saisi minkäänlaista vaikutusvaltaa.

Sosiaalidemokraattien ryhmänjohtaja Anders Ygeman totesi, ettei Kristersson pääse yli perusongelmastaan eli siitä, että porvariblokki on pienempi kuin punavihreiden puolueiden ryhmä. Kristerssonin hallitus olisi joka tapauksessa riippuvainen ruotsidemokraateista, Ygeman sanoi.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

39
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
38
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
13
Sulamisvedet ja loska aiheuttavat ongelmia Oulun seudulla – lähetä kuva hankalista paikoista
12
Oulu toivoi paria miljoonaa seksuaalirikosten ehkäisyyn, mutta summa jäänee pienemmäksi – muut kaupungit eivät ole hakeneet yhtä isoja summia
11
Tuore laskelma väläyttää tuntuvia korotuksia työeläkemaksuihin tulevaisuudessa – Suomen eläkejärjestelmä voi kriisiytyä alhaisen syntyvyyden takia
10
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
7
Sulamisvedet tulvivat kaduille viime vuotta pahemmin – yöpakkaset tuovat helpotusta loskainfernoon, mutta tekevät kaduista liukkaita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

123 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Eläkeläiset oli yksi valtavan suuri kansalaisryhmä, jota oikeistohallituksemme kohteli kaltoin. Meillä on yhtäjaksoisti ... Lue lisää...
korjaus helppoa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image