Ulkomaat

Ruotsi ja Suomi aikovat harjoitella su­kel­lus­ve­ne­jah­tia yhdessä

Ulkomaat 12.1.2015 17:30 | Päivitetty 12.1.2015 19:54
STT,

Suunnitelmat syvenevästä puolustusyhteistyöstä Suomen ja Ruotsin välillä alkavat saada lihaa luiden ympärille.

Maat aikovat harjoitella yhdessä muun muassa sukellusveneiden etsintää. Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan Suomi aikoo olla etsinnässä Ruotsin sukellusveneiden tukena merivoimien kalustolla.

- Tämä on uusi hyvä harjoitusmuoto, joka tuo molemmille maille kyvyn vastata tällaisiin uhkiin, jos niitä tulevaisuudessa tulee, sanoi Haglund turvallisuus- ja puolustuskonferenssissa Ruotsin Sälenissä.

Ruotsin puolustusministeri, sosiaalidemokraattien Peter Hultqvist arvioi, että sukellusveneharjoitus voisi ajoittua vuosille 2016-2017.

Yhteistyön syvyys poliittinen valinta

Haglundin mukaan yhteinen harjoitus voidaan toteuttaa nykyisen lainsäädännön pohjalta. Sen sijaan sukellusvenejahtiin osallistuminen tositilanteessa vaatisi lainsäädäntömuutoksia.

Sukellusveneiden etsinnän harjoitteleminen on syvenevää puolustusyhteistyötä maiden välillä. Laajempi selvitys yhteistyöstä tulee julki ensi kuussa.

- Kyse ei ole (Suomen ja Ruotsin) puolustusallianssista, vaan tämä toimii pohjana yhteistyölle. On poliittinen valinta, miten pitkälle yhteistyössä halutaan mennä tulevaisuudessa, Haglund painotti.

Yhteistyötä on suunniteltu muun muassa harjoitusalueiden käyttöön, merialueiden ja ilmatilan valvontaan sekä maavoimien perus- ja talvikoulutuksiin.

Haglund ei sulje pois kriisiyhteistyötä

Haglund ei nykytilanteesta huolimatta sulje pois vaihtoehtoa, että puolustusyhteistyö maiden välillä olisi mahdollista myös todellisessa kriisitilanteessa.

- En voi ajatella, että jos Ruotsi joutuisi vakavan hyökkäyksen kohteeksi, Suomi seisoisi kädet taskussa ja katsoisi sivusta.

Hän korostaa, että nykyinen valmistelutyö ei tähtää solidaarisuuslausekkeeseen, jonka pohjalta maiden olisi pakko auttaa toisiaan.

- Meillä ei ole velvollisuutta auttaa Ruotsia. Sitä vastoin on kuitenkin todennäköistä, että tekisimme niin mahdollisessa kriisitilanteessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tämä saattaa olla tosi hyvä idea pitkällä aikavälillä, sillä ruotsalaisilla on ihan oikeasti todella korkeatasoista osaamista tällä meripuolustuksen alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuivasjärvi on Suomelle ja Ruotsille hyvä harjoittelupaikka, näin siellä nimittäin sukellusveneen viime kesänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti se ei onnistu Suomessa,mikä Ruotsissa. Jossa Epäselvällä valokuvallakin voi saada lisärahoitusta "Puollustelevoimille".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteistyö ja harjoittelu on hyvin perusteltua. Suomella ei ole 2. maailmansotaa tuoreempaa tietoa sotilassukellusveneistä. Ruotsilla sentään on käytössään kohtuullisen modernit sukellusveneet. Me olemme pelkästään voittajia moisessa harjoituksessa, eikä se varmaan edes maksa sen enempää kuin merivoimien normaalit harjoitukset ottaen huomioon, että Ruotsi on heti tuossa vesistön takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi näperrellä ja olla uskottelevinaan, että Ruotsi-yhteistyöstä olisi ratkaisuksi, kun kokonaisvaltainen ja kustannustehokas maanpuolustus saataisiin kuntoon Natoon liittymällä? Joka tapauksessa Ruotsi liittyy ensin Natoon, ja Suomi tulee perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen valokuva tässä jutussa, ihan kuin se olisi otettu jostakin pienoismallista tai dioraamasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä alku, mutta ei se riitä. Miten puolustusliitto sellaisen maan kanssa, jolla
ei ole armeijaa, auttaisi Suomea ? Suomi tarvitsee NATOa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikamoista höpötystä. Ostakaa syvyyspommeja koko rahalla ja kun putkuttimen yellow submarine saapuu alueelle nii tiputtakaa koko alueelle kerrala kaikki syvyyspommit mitä löytyy. Sit vaan silmä tarkkana kun meri alkaa värjäytymään ryssän punaiseksi. Sit vaan kotiin hymyissä suin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikseivät myös rakenna omaa suklaria? Eihän toisen maailmansodan sovitut ehdot enää päde? Eihän USA ja Venäjäkään noudata yhtään kansainvälisiä sopimuksia !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksaa liikaa. Suomi on nälkämaa, ei täällä ole rahaa moiseen. Hinnaksi tulisi myös paljon enemmän kuin pelkkä sukellusvene itse (joka sekin on nykyään paljon teknisempi ja siksi kalliimpi kuin 70 vuotta sitten), koska meillä ei ole ollut sitten 2. maailmansodan minkäänlaisia valmiuksia uppotukkien ylläpitoon ja varustamiseen. Miehistökin pitäisi kouluttaa nollasta.

Sopimuksen rajoituksista on irtisanouduttiin heti Neuvostoliiton hajottua, mutta varojen puutteelle ei voi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:36
Mikael Granlund sankarina yön NHL-kierroksella – tasoitti pelin vain 0,1 sekuntia ennen loppua ja ratkaisi voiton jatkoajalla
6:00
Hovioikeus aloittaa tänään poliisipomojen virkarikossyytteiden pääkäsittelyn – maratonjutulle varattu hovissa 42 käsittelypäivää
6:00
Päätös Tervahiihdon perumisesta tehtiin yksimielisesti – olosuhteiden johdosta eri reittivaihtoehdoista oli luovuttava yksi kerrallaan Lukijalta
6:00
Kreikan leireiltä ei voi tuoda vain tyttöjä, mutta käytännössä sukupuolta voidaan painottaa – "Leirit eivät ole turvallisia kenellekään, vähiten lapsille"
6:00
Kysyimme: Ovatko taloyhtiölainat Oulussakin tiukassa? Tilaajille
27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
10
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
8
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
2
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
2
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
1
Hurja tilanne Oulujärvellä: Jää petti alta ja traktori vajosi järven pohjaan
1
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
1
Päätös Tervahiihdon perumisesta tehtiin yksimielisesti – olosuhteiden johdosta eri reittivaihtoehdoista oli luovuttava yksi kerrallaan Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image