Ulkomaat

Ruotsi ja Suomi aikovat harjoitella su­kel­lus­ve­ne­jah­tia yhdessä

Ulkomaat 12.1.2015 17:30 | Päivitetty 12.1.2015 19:54
STT,

Suunnitelmat syvenevästä puolustusyhteistyöstä Suomen ja Ruotsin välillä alkavat saada lihaa luiden ympärille.

Maat aikovat harjoitella yhdessä muun muassa sukellusveneiden etsintää. Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan Suomi aikoo olla etsinnässä Ruotsin sukellusveneiden tukena merivoimien kalustolla.

- Tämä on uusi hyvä harjoitusmuoto, joka tuo molemmille maille kyvyn vastata tällaisiin uhkiin, jos niitä tulevaisuudessa tulee, sanoi Haglund turvallisuus- ja puolustuskonferenssissa Ruotsin Sälenissä.

Ruotsin puolustusministeri, sosiaalidemokraattien Peter Hultqvist arvioi, että sukellusveneharjoitus voisi ajoittua vuosille 2016-2017.

Yhteistyön syvyys poliittinen valinta

Haglundin mukaan yhteinen harjoitus voidaan toteuttaa nykyisen lainsäädännön pohjalta. Sen sijaan sukellusvenejahtiin osallistuminen tositilanteessa vaatisi lainsäädäntömuutoksia.

Sukellusveneiden etsinnän harjoitteleminen on syvenevää puolustusyhteistyötä maiden välillä. Laajempi selvitys yhteistyöstä tulee julki ensi kuussa.

- Kyse ei ole (Suomen ja Ruotsin) puolustusallianssista, vaan tämä toimii pohjana yhteistyölle. On poliittinen valinta, miten pitkälle yhteistyössä halutaan mennä tulevaisuudessa, Haglund painotti.

Yhteistyötä on suunniteltu muun muassa harjoitusalueiden käyttöön, merialueiden ja ilmatilan valvontaan sekä maavoimien perus- ja talvikoulutuksiin.

Haglund ei sulje pois kriisiyhteistyötä

Haglund ei nykytilanteesta huolimatta sulje pois vaihtoehtoa, että puolustusyhteistyö maiden välillä olisi mahdollista myös todellisessa kriisitilanteessa.

- En voi ajatella, että jos Ruotsi joutuisi vakavan hyökkäyksen kohteeksi, Suomi seisoisi kädet taskussa ja katsoisi sivusta.

Hän korostaa, että nykyinen valmistelutyö ei tähtää solidaarisuuslausekkeeseen, jonka pohjalta maiden olisi pakko auttaa toisiaan.

- Meillä ei ole velvollisuutta auttaa Ruotsia. Sitä vastoin on kuitenkin todennäköistä, että tekisimme niin mahdollisessa kriisitilanteessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tämä saattaa olla tosi hyvä idea pitkällä aikavälillä, sillä ruotsalaisilla on ihan oikeasti todella korkeatasoista osaamista tällä meripuolustuksen alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuivasjärvi on Suomelle ja Ruotsille hyvä harjoittelupaikka, näin siellä nimittäin sukellusveneen viime kesänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti se ei onnistu Suomessa,mikä Ruotsissa. Jossa Epäselvällä valokuvallakin voi saada lisärahoitusta "Puollustelevoimille".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteistyö ja harjoittelu on hyvin perusteltua. Suomella ei ole 2. maailmansotaa tuoreempaa tietoa sotilassukellusveneistä. Ruotsilla sentään on käytössään kohtuullisen modernit sukellusveneet. Me olemme pelkästään voittajia moisessa harjoituksessa, eikä se varmaan edes maksa sen enempää kuin merivoimien normaalit harjoitukset ottaen huomioon, että Ruotsi on heti tuossa vesistön takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi näperrellä ja olla uskottelevinaan, että Ruotsi-yhteistyöstä olisi ratkaisuksi, kun kokonaisvaltainen ja kustannustehokas maanpuolustus saataisiin kuntoon Natoon liittymällä? Joka tapauksessa Ruotsi liittyy ensin Natoon, ja Suomi tulee perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen valokuva tässä jutussa, ihan kuin se olisi otettu jostakin pienoismallista tai dioraamasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä alku, mutta ei se riitä. Miten puolustusliitto sellaisen maan kanssa, jolla
ei ole armeijaa, auttaisi Suomea ? Suomi tarvitsee NATOa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikamoista höpötystä. Ostakaa syvyyspommeja koko rahalla ja kun putkuttimen yellow submarine saapuu alueelle nii tiputtakaa koko alueelle kerrala kaikki syvyyspommit mitä löytyy. Sit vaan silmä tarkkana kun meri alkaa värjäytymään ryssän punaiseksi. Sit vaan kotiin hymyissä suin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikseivät myös rakenna omaa suklaria? Eihän toisen maailmansodan sovitut ehdot enää päde? Eihän USA ja Venäjäkään noudata yhtään kansainvälisiä sopimuksia !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksaa liikaa. Suomi on nälkämaa, ei täällä ole rahaa moiseen. Hinnaksi tulisi myös paljon enemmän kuin pelkkä sukellusvene itse (joka sekin on nykyään paljon teknisempi ja siksi kalliimpi kuin 70 vuotta sitten), koska meillä ei ole ollut sitten 2. maailmansodan minkäänlaisia valmiuksia uppotukkien ylläpitoon ja varustamiseen. Miehistökin pitäisi kouluttaa nollasta.

Sopimuksen rajoituksista on irtisanouduttiin heti Neuvostoliiton hajottua, mutta varojen puutteelle ei voi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:27
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
20:26
Lapsi jäi loukkuun auton lukkojen taakse Kempeleessä, pääsi ulos ennen pelastuslaitoksen saapumista
20:17
Ateenassa 5,1 magnitudin maanjäristys – rakennuksia romahti ja tietoliikenneverkkoja katkesi
19:48
Kempeleen pyöräbaanan kahdeksan alikulkua täyttyvät taiteella – "Ohikulkijat ovat suhtautuneet pelkästään positiivisesti"
19:39
Alaphilippe tarrasi entistä vahvemmin Tourin voittoon
19:00
Gondolihissiä suunniteltiin Oulun torin ja Nallikarin välille jo 30 vuotta sitten – "Köysirata olisi pitänyt toteuttaa" Tilaajille
18:20
Auto ajautui ulos moottoritieltä Keminmaassa – kuljettaja katosi paikalta
150
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
82
Unkarin hallitusmedia kritisoi Suomen oikeusjärjestelmää ja mediaa – tutkija: "He pelkäävät nyt tosissaan"
62
Kaupunkipyörät pois käytöstä Kuusamossa – Puolet pyöristä pahoin särjetty tai kateissa: "Kaunis ajatushan tämä kaupun­ki­pyö­rä­jär­jes­telmä oli"
33
Porilaisvieras iski kuin salama – AC Oulun kurimus sai jatkoa
32
Missä lomapäivä sujuu aurinkoisimmin? – Kaleva etsii Oulun parasta kesäterassia, äänestä suosikkiasi!
30
Uudet kulutusverot ovat hankalia luoda vaikka planeetta ei kestä nykykulutusta – "Elämme kuin porsaat"
27
Pohjantiellä hirvikolari – hirvi kuoli, ei henkilövahinkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image