Ulkomaat

Ruotsi aloitti suu­ro­pe­raa­tion vieraan vedenalaisen toiminnan takia

Ulkomaat 17.10.2014 18:36 | Päivitetty 17.10.2014 21:10
STT

Ruotsin puolustusvoimat on aloittanut suuroperaation Tukholman saaristossa, koska katsoo saaneensa erittäin luotettavalta lähteeltä tietoja vieraasta vedenalaisesta toiminnasta.

Puolustusvoimien operaatiojohtaja Jonas Wikström piti Tukholmassa muutaman minuutin mittaisen tiedotustilaisuuden, mutta oli hyvin vaitonainen saatujen tietojen luonteesta.

Hän ei kertonut, onko toiminnasta saatu kuva- tai äänitodisteita. Hän ei myöskään halunnut kytkeä tapahtumaa viime aikojen ilmatilaloukkauksiin.

- Suhtaudumme tähän erittäin vakavasti minkä takia olemme aloittaneet tämän operaation, Wikström sanoi.

Tiedusteluoperaatiossa on mukana aluksia, lentokoneita ja kodinturvajoukkoja.

Wikström sanoi, että alue on vilkkaasti liikennöity, joten operaatiosta haluttiin tiedottaa yleisölle.

Puolustusvoimien tiedottaja ei halunnut tarkentaa alueen sijaintia uutistoimisto TT:lle.

- En voi sanoa muuta kuin että se on Tukholman saaristossa, Jesper Tengroth sanoo.

Myös kysymys siitä, kohdistuuko epäily johonkin tiettyyn maahan tai maihin, jää vaille vastausta.

- En voi kommentoida sitä.

"Eksyminen olisi huonoa navigointia"

Sukellusvene-epäilyyn reagoitaisiin Suomen aluevesillä välittömästi, kertoo Suomenlahden meripuolustusalueen komentaja Markus Aarnio. Aarnion mukaan pinnalla liikkuvalta sukellusveneeltä kysytään ensin radioteitse aikeita ja jos ne eivät selviä, valmiudessa oleva pinta-alus lähtee selvittämään asiaa.

Suomen aluevesillä on rajattu määrä alueita, joissa sukellusvene kykenee toimimaan veden alla. Nämä alueet ovat Aarnion mukaan tiedossa ja valvottuja.

Aarnio korosti, ettei Ruotsin tapauksessa ole vielä tietoa, onko kyseessä sukellusvene.

Pinnanalaisessa kulussa oleva sukellusvene tuskin eksyy sattumalta Tukholmaan saaristoon, hän arvioi. Veden alla liikkuminen on niin riskialtista, että suunnistaminen tulee tehdä huolella.

- Jos eksymistä tapahtuu, niin se on huonoa navigointia.

Ruotsi aloitti suuren tiedusteluoperaation saatuaan tiedon "vieraasta vedenalaisesta toiminnasta". Erityistä valmiuden korostamista Ruotsin reaktiossa Aarnio ei näe. Jos havainto saadaan luotettavasta lähteestä, valjastetaan mahdollisimman tehokkaat voimat, hän sanoo.

- Kyllähän se on tiedossa, että valmiutta molemmissa valtioissa (Suomessa ja Ruotsissa) ylläpidetään jatkuvasti.

Ruotsin lisäksi Itämeren alueella sukellusveneitä on Puolalla, Saksalla ja Venäjällä, Aarnio kertoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

Montakohan tonnia kalaa kuolee tälläkertaa kun syvyyspommit paukkuu.Lopulta huomataan kuten edellisellä kerrallakin että ei siellä mitään ollut vaan kuuntelijan kuulossa oli vika.Oli nääs soittanut musiikkia liian kovalla kuulokkeet päässä ja korvissa alkanut tinnitus vinkumaan.Mutta hatunnosto Ruotsille että se kuitenkin tekee jotain verrattuna Suomen vellihousu-pizzan mutustelija puolustajiimme jotka ei uskalla tehdä mitään vaan "neuvottelevat"niin kauan että tilanne on ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siellä pyörii että saavat suomi ja ruotsi tollot maksumiehiks natoon .seon kumma kun niitä ei saada kiinni nyky vehkeillä ei edes kuvaa että semmosta ropagandaa taas.misähän ne länsiliiton veneet seilaa tuskin nekkään usaa ympäri kiertää .no hermo heikot saa taas vettä myllyyn ,kyllä putini tulee nyt ja syö soomen risukot

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei siellä tarvi naton sukellella, kun ei siellä ole mitään kiinnostavaa. venäjä kiusaa ruottalaisia, kuten lentokoneilla. mitä siitä seuraa. paljon kuolleita kaloja ja joku kirja 2v sisällä. luin spekulaatio kirjan 80 luvulla siitä karille karahtaneesta sukellusveneestä. putin ei vaan ymmärrä, että se voi liittyä yhtäkkiä natoon ja suomi joutuu seuraamaan ruotsia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkäähän reagoimaan äänekkäästi turpajouhet!
Mitä suomenkaan tuommosista tarvii hernettä vetää? Sielä oo ku pari syvännettä misä meidänkään rannikolla joku peltikippo voi lillua, meinnaattako ettei ne tuu jalan suomeen jos aikovat?
Antaa poikien leikkiä, jos pistävät rytinäksi nii mennään sitte vastaan kattomaan minkälaista laktoositonta makkaraa ne on vailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teennäinen syy harjoitella sotaa. Miksi muuten Hollannillla muuten on niin suuri rooli nato jutuissa. Google palvelin, MH17, partiointi itämerellä mm.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästähän se Jan Guillou kirjoitti jo parikymmentä vuotta sitten kirjassaan "Mies Kaliningradista"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Ruotsi, kun taas reagoitte ärhäkkäästi. Meillä suomalaisilla olisi niin paljon oppimista teiltä. Me vaan hyssytellään. Te osaatte muutakin kuin hyssytellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tarttis reagoida Suomen ja muitten maittenki näihin venakkojen rajaloukkauksiin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävihän tässä vuosia sitten Karskogassa,jotta venäläinen sukellusvene navigoi väärin ja karrautti saaristossa karille :) Sinne töpsäti kilometrejä pujoteltua saarienvälisä.Kapteenin oli tultava ulos aluksesta,niin oli vetäny ittensä känniin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö siellä mitään ole, kunhan vaan taas marinoivat kansalaistensa aivoja Nato-propagandassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuo sin aivojen marinointi vertaus tekee kommentistasi lähinnä hubittavan. Vaikuttaa lukijoihin lähinnä nato myönteisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin Nato-propagandisti "äkkiä Natoon" varmaan väittäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NATO luotettavasti kertoi, että Yhdysvaltain häivekala ui Tukholman saaristossa, eikä Ruotsin puolustusvoimilla ole toivettakaan sen löytämiseksi.

Lievät vaatimukset Ruotsi Demokraateilta puolustusbudjetin kasvattamiseksi, että sentään NATO sukellusveneet tunnistettaisiin Tukholman saaristossa, ehkäpä?

USS Kitty Hawk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on näintä ebola/ilmastonmuutos-luokan vedätyksiä, jolla vain korostetaan itseä ja kiristetään lisää rahoitusta. Siellä mitään ufoja ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhden itämaan lentäjät on tunnetusti huonoja navigoimaan, ehkä sukellusvenekapteenitkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Venäläiset on asialla Suomen sponsoroimalla ydinsukellusveneellä muutan amerikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

18:25
Seutukaupungit iloitsevat, maakuntien keskuskaupungeissa ehdotus siirtää rahanjaon painopistettä huolestuttaa – Oulu toivoo aluekehitysrahojen säilyvän nykyisellä tasolla
18:00
Kannuksen karhuhyökkäys on tyyppiesimerkki, mutta tapaukset ylipäätään ovat harvinaisia – "Saat helpommin lottovoiton kuin karhun kimppuusi"
17:49
Elinkautisen tiukentaminen edelleen oikeusministeriössä mietittävänä – selvitystehtävä laajeni kesällä hallitusohjelman kirjauksen myötä
17:00
"Kusi ja potki, mutta opetti paljon" – Lapin ensimmäisissä lämminverisissä riitti luonnevikaisia ja loppuunajettuja, mutta niistä alkoi ravien uusi aika Tilaajille
16:41
Kommentti: Vasta Macronin tviitti räjäytti pankin Amazon-kannanotoissa – näin ei olisi pitänyt olla, sillä helvetintuli on raivonnut viikkotolkulla
16:06
Heijastuvatko Brasilian sademetsien maastopalot ja mahdollinen kauppasopimuksen hyllytys suomalaisen kahvikupilliseen? – Näin vastaa Paulig
15:56
Sotkamossa on liikkeellä haavoittunut karhu – "Väistää ihmistä, jos sitä ei uhata"
114
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
99
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä
59
Kahden naisen epäillään varastaneen pankkikortteja palvelutalon asukkailta Oulussa – varkaat saivat saaliikseen useita tuhansia euroja
54
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
45
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
42
Iin IlmastoAreenalle tultiin pohtimaan kestäviä ilmastoratkaisuja sadesäästä huolimatta – "Paljon on muuttunut meidän aikanamme, ilmaston tilanne huonoon suuntaan, mutta ihmisten käytös parempaan"
38
Latitude 66 -kaivosyhtiö aikoo etsiä teknologiamineraaleja Lapista – yli 2000 neliökilometrin alue levittäytyy Rovaniemelle, Tervolaan, Ranualle ja Kemijärvelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Työvoimapula on vaivannut Suomessa jo vuosikymmeniä! Ei tuo mitään uutta ole! Lue lisää...
Työvoimapula jyllää!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image