Ulkomaat

Ruotsi aloittaa ra­ja­tar­kas­tuk­set – Orpo: hyvä ja odotettu uutinen

Syyrialaiset pakolaiset nousivat Ruotsin-lauttaan Mukranissa Saksassa marraskuun alussa. KUVA: JENS BUETTNER / EPA
Ulkomaat 11.11.2015 21:04 | Päivitetty 11.11.2015 22:08
STT, Kaleva

Ruotsi aloittaa torstaina väliaikaiset rajatarkastukset. Maan hallitus kertoi asiasta illalla tiedotustilaisuudessa.

Tarkastukset alkavat kello 12 (kello 13 Suomen aikaa), ja ne kestävät aluksi kymmenen päivää. Tarvittaessa rajatarkastuksia voidaan pidentää.

Tarkastuksia tehdään ainakin Ruotsin ja Tanskan välisellä Juutinrauman sillalla sekä Saksasta ja Tanskasta tulevilla lautoilla. Ruotsin hallitus aikoo myös vaatia laivayhtiöitä pyytämään matkustajilta henkilöllisyystodistuksia.

Ruotsiin tuli viime viikolla yli 10 000 turvapaikanhakijaa. Maan sisäministeri Anders Ygeman sanoi tiedotustilaisuudessa Ruotsin maahanmuuttoviraston olevan kovan paineen alaisena. Ygeman lisäsi myös, että poliisin arvion mukaan Schengen-alueen säännöt rajatarkastusten aloittamiseksi täyttyvät.

Dagens Nyheterin mukaan Ygeman sanoi rajatarkastusten alkavan poliisin ja maahanmuuttoviraston toivomuksesta.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kommentoi päätöstä EU:n ja Afrikan maiden huippukokouksessa Maltalla. Hän ei halunnut arvioida sitä, laskeeko Ruotsiin saapuvien pakolaisten määrä rajatarkastusten takia.

– Meillä pitää olla hyvä järjestys pakolaisten vastaanottamisessa ja rajoillamme. Se on tärkeää, Löfven sanoi.

Löfven kertoi myös, että Ruotsi on tiedottanut asiasta naapurimailleen.

Nerg: Turvapaikanhakijat eivät voi rekisteröityä Suomessa uudelleen

Keskiviikon A-Studiossa haastateltu sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoi Ruotsin rajatarkastusten saattavan tarkoittaa sitä, että turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen Ruotsin kautta loppuu.

Nerg sanoi, että jokaisen turvapaikanhakijan täytyy ilmoittautua Ruotsissa turvapaikanhakijaksi ja rekisteröityä siellä. Se tarkoittaa, etteivät turvapaikanhakijat voi tulla Ruotsin läpi Suomeen ja rekisteröityä täällä uudelleen.

– Jos he tulevat Suomeen, niin he ovat niin sanottuja Dublin-tapauksia. Me voimme palauttaa heidät takaisin siihen EU-maahan, josta ovat tulleet, Nerg sanoi Ylellä.

Sisäministeri Petteri Orpo sanoo Twitterissä päätöksen olevan hyvä ja odotettu.

 

 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Orpo kehuu Ruotsin päätöstä. Mutta hetkinen, Orpohan on Suomen sisäministeri ja voisi tehdä vastaavia toimia Suomessa niin halutessaan. Eli Orpo vain seuraa ja kommentoi tilannetta ja antaa siten Ruotsin määritelllä miten paljon Suomeen virtaa pakolaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus rahat loppu nimimerki. Orpo on ollut täysin pihalla koko syksyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja näin sanoo meidän ministeri, joka vielä vähän aikaa sitten oli sitä mieltä, että kaikki rajan yli tulevat ovat hätää kärsiviä, eikä mukana ole elintasopakolaisia. Kun tästä mielipiteestä päästiin nykyiseen vaiheeseen, jossa 2/3 osa tulijoista onkin elintasopakolaisia, halutaan yhä jostain syystä pitää omat rajat avoinna ja pitää rajavalvontaa huonona ideana. Kuitenkin samalla voidaan iloita, kun naapuri tekee tämän päätöksen omilla rajoillaan.

Täysin johdonmukaisetonta ajattelua ja toimintaa. Olis nyt mukana tekemässä niitä omasta mielestään oikeita päätöksiä täälläkin. Kuuluu käsittääkseni miehen toimeenkuvaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taputtakaa vain käsiänne sille Ruottin hallitukselle, älyn valot. Majakat pimeydessä. Puheethan teille on tärkeämpiä, kuin teot.

Ruotsilla ei ole infraa mihinkään "rajatarkastusten" aloittamiseen. Jonkun sata saavat käännytettyä lauttarannasta, ennenkuin volyymi kääntyy tulemaan Juutinrauman siltaa pitkin.

17 000 autoa päivässä. Sillä sillalla ja sen läpäisykyvyllä taitaa olla jonkin sortin taloudellista merkitystä! Meinasitte, että pysäytetään ja kysellään onko Schengen alueen henkkareita, passia tai muita matkustusasiakirjoja?

Ei tule tapahtumaan! Mutta kuten sanoin, tehän tykkäätte näennäispuuhastelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillalla joutuu pysähtymään joka tapauksessa siltamaksun vuoksi. En näe ongelmaa rajatarkastuksen suhteen. Päin vastoin, se on logistisesti aivan täydellinen paikka, koska sekä Tanskan että Ruotsin pään pisteet on suunniteltu alunperinkin suurille automassoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei Suomenkin johtajat jo pian tule järkiinsä ja laita rajat laittomilta maahantunkijoilta kiinni, olemme todella pahassa liemessä. Meillä loppuu sosiaaliturva kaikilta, loppuu ilmainen koulutus, ilmainen sairaanhoito. Rikollisuus moninkertaistuu, naiset ja lapset eivät enää uskalla liikkua yksin kaduilla. Sitäkö tässä todella halutaan? Ja tämä kaikki vain siksi, että saadaan hyysättyä "hädänalaisia" lihaksikkaita 20-30v miehiä jotka ovat matkanneet 10 turvallisen euroopan maan läpi päästäkseen ilmaiseen täysihoitoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle on täysin epäselvää, mistä tällaisille Petteri Orpon kaltaisille ihmisille maksetaan palkkaa. Eikö tuota puppugeneraattorin virkaa voisi jotenkin digitalisoida ja arpoa aina seuraava lausunto jollakin älypuhelimen aplikaatiolla? Noissa sisäministerin kommenteissa kuin ei ole pienintäkään logiikkaa ja johdonmukaisuutta.

Tässä paistaa nyt läpi sellainen täydellinen selkärangattomuus, jossa jonkun toisen on ensin esitettävä asiat kuten ne ovat, ennen kuin Orpo uskaltaa sanoa samat asiat ääneen. Eikö johtajan pitäisi olla se joka hiihtää keulassa, eikä perässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin olisi pitänyt aloittaa jo aikaisemmin. Tuosta porukasta toki yli puolet ei saa turvapaikka ja heidän palautus maksaa maltaita veronmaksajille. Lisäksi ne, jotka turvapaikan saavat, jäävät pääosiltaan yhteiskunnan elätettäviksi. Näin se vaan menee. Heidän työllistymisensä on täyttä utopiaa. Halvemmaksi olisi tullut elättää ne leireille, lähellä kotimaataan. Huomasin yhdessä lehdessä uuden termin, pakolaismatkailu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tuloshan Suomen ja Norjan kannalta riippuu vähän millä tavalla Ruotsi touteuttaa ne "sisäiset rajatarkastukset". Pakoilaisethan voi periaatteessa yrittää kiertää tarkastuspisteet. Ei sieltä halukkaat tulijat lopu, joten parasta olla kaukaa viisas ja perustaa niitä telttaleirejä jo nyt. Jos ei paikkoja ihan Kehä III:n läheltä tai Sipilän tontilta heti löydy, niin ainakin Inarin seudulta saattaisi löytyä telttapaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakolaisten tukeminen leirelle,koulunkäynti siellä ,ruoka vaatetus maksaa ehkä kymmenyksen siitä mitä Suomessa.
Paljonko rahaa palaa nyt turvapaikkatutkimuksiin,majoituksiin ,terveystarkastuksiin,opetukseen,vastaanottorahoihin.
Jatkossa palautuksiin,kotouttamiseen. Parempi olisi pakolaisten odottaa leireillä että irakin ja syyrian tilanne rauhoittuu.Osa joutuu Saksassa,Suomessa ja Ruotsissa telttamajoitukseen eli leiriolosuhteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas ei mikään sovi. Turkki on vuodesta 2011 saakka vastaanottanut pakolaisia, joten ensimmäiset pakolaiset saapuivat sinne jo 4.5 vuotta sitten. Turkki on itse vastannut tällä hetkellä jo 2.2 miljoonaisiksi kasvaneiden pakolaisleirien pystyttämisestä ja pyörittämisestä. Kun Turkki esitti aiemmin tänä syksynä, että EU-maat kantaisivat osan kustannuksista, täällä Kalevassakin nousi kauhea haloo siitä, että Turkki kiristää Eurooppaa. Kaiken aikaa on sitä paitsi möykätty siitä, että Irakin ja Syyrian islamilaisten naapurimaiden pitäisi hoitaa koko pakolaisongelma.

Marja tyrnillä ei näy olevan empaattisuutta edes sen vertaa, että hän ymmärtäisi, mitä pakolaisille tarkoittaa eläminen pakolaisleireissä parhaimmillaan jo yli neljän vuoden ajan. Ei se mitään hauskaa ole. Lisäksi ongelmana on se, että positiiviset tulevaisuudennäkymät katoavat, kun olet leirissä umpikujassa, jossa sinulla ei ole mitään tolkullista tekemistä, eikä esimerkiksi mitään kunnon opiskelu- eikä työllistymismahdollisuuksia (lukuun ottamatta jollakin pienellä tupakkirahalla tapahtuvaa laitonta työtä).

Menepä itse odottelemaan olojen rauhoittumista (milloinkahan se muuten tapahtuu) sinne pakolaisleiriin Turkissa, Libanonissa tai Jordaniassa, jos se sinusta on se parempi vaihtoehto

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"– Jos he tulevat Suomeen, niin he ovat niin sanottuja Dublin-tapauksia. Me voimme palauttaa heidät takaisin siihen EU-maahan, josta ovat tulleet, Nerg sanoi Ylellä."

Se, palauttaako Suomi heidät takaisin onkin sitten jo toinen juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on hyvä ja kenen kannalta se hyvä? Onko se hyvä, etteivät hädässä olevat ihmiset pääse hakemaan Suomesta apua, vaan joutuvat jäämään matkan varrelle? Miten ruotsalaiset rasistit saivat rajan suljettua, onko se nykyisin Ruotsin virallinen kanta? Miksi meidän "Tervetuloa" -kansanliikehdintämme on vaipunut hurmoksesta horrokseen, vaivaako syysmasis vai rasismi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pitäisi myös ottaa käyttöön rajatarkastukset! En ymmärrä,hllitukselle tämä tuntuu olevan jotakin peliä.Ensin sanotaan että turvapaikanhakijoiden motiivien arvostelu on rasismia,nyt jo myönnetään että 2/3 hakee parempaa elintasoa.
Tässä on aika paljon kysymys siitä minkälaisessa Suomessa joudumme lapsemme kasvattamaan,miten rahat riittävät vanhusten hoitoon kun nuorilla ei ole töitä ja turvapaikanhakijoiden majoitus ja ruokkiminen vie ensi vuonna 1.5miljardia.
Se on 1500miljoonaa ja kaikki otetaan velaksi.Kohta on mennyt yhteiskuntarauha,luottamus poliisiin,mediaan ja päättäjiin. Jos jo nyt tiedetään että hakijat ovat paremman elintason perässä,miksi ei heti käännytetä. Ai niin ei ole sitä palautussopimusta vieläkään. Minusta tässä on leikki kaukana.Rajat kiinni ei yhtään enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kukaan, joka ymmärtää mitä rasismi tarkoittaa, väitä että turvapaikanhakijoiden motiivien "arvostelu" olisi rasismia. Rasismia ei siis ole se, että sanoo esimerkiksi kansliapäällikkö Nergin tavoin, että noin 65 % turvapaikanhakijoista tulee saamaan negatiivisen päätöksen.

Palauttaminen ja käännyttäminen ovat kaksi eri asiaa. Kun Ruotsi nyt näyttää ottavan rajatarkastukset käyttöön, Suomella on edellytykset käännyttää Ruotsissa rekisteröidyt pakolaiset sinne takaisin. Irakin kanssa ei Suomella todellakaan ole vielä palautussopimusta. Oma kysymyksensä on tietysti se, että palauttaminen maahan, jossa on toki joitakin turvallisiakin alueita (kuten pohjoisen Kurdistan), mutta joka on edelleen myös sisällissodassa ja siellä kaikkialla on edelleen terroristi-iskujen uhka, on melkoisen ongelmallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin Suomi sulkee Venäjältä saapuvien ''pakolaisten'' pääsyn maahamme kokonaan?
Siihen kun ei ole mitään syytä päästää Venäjältä tänne, miksikään naamioituneena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri Sipilän mukaan Suomella ei tarvetta rajatarkastuksiin. Mistä ihmeestä Sipilä sen voi heti tietää? Miksei rehellisesti vastannut, että ei tiedä, mikä on paras ratkaisu, mutta yrittää ottaa asiasta selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkea aika tehdä jotain! Sama pikakäännytys tulisi ehdottomasti ottaa myös Torniossa käyttöön partasuu-elintaso-surffareille, kuin nyt ruotsi ottaa.
Syyrian kriisi ei näin ratkea... ne oikeasti apua tarvitsevat lapset ja äidit ovat yhä leireillä Turkissa... sinne se meidän apumme tulisi ohjata! Jos tälläinnen holtiton peli poliitikoillamme jatkuu suomessa, seuraavaksi tänne surffaa puoli afrikkaa partasuu-kolleja passattavaksi. Viimeiset valtionlainamme rippeet laitetaan sitten moskeijoihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heja Sverige!, hyvä että heräsitte! Ruotsissa on jo ennestään valtava asuntopula joten on aivan mahdoton löytää asuntoja uusille "asukkaille".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kontrolli paranee Orpon mukaan...Eihän siellä ole edes ollut mitään kontrollia. Nythän se vasta edes jossain määrin alkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

9:04
Suomen Yrittäjien puheenjohtajakisa käyntiin – Petri Salminen Jyväskylästä ilmoittautui ehdokkaaksi
8:31
Oulussa opiskellut Ville Sarkkinen laittoi opinnot tauolle ja alkoi panostaa täysillä moottorikelkkailuun – "Opiskelu ja jatkuva matkustusrumba verottivat aivan liikaa ajohommia" Tilaajille
8:00
Jäteauto kiertää taloyhtiössä jopa viidesti, sillä kaikkia jätteitä ei voi kipata samaan kuormaan – "Ihmiset osaavat kierrättää, mutta on eri asia, viitsivätkö he tehdä sitä" Tilaajille
7:11
Asenteet "kolhooseja" kohtaan muuttuneet – yhteismetsien suosio kovassa kasvussa Tilaajille
7:00
Vielä löytyy matkailun laji, joka sitoo kaikenlaisia ihmisiä yhteen – "Ei ole väliä, onko siivooja vai johtaja" Tilaajille
7:00
Ei sittenkään niin epämukavaa matkailua – lupsakka brittikoomikko vie katsojan matkakohteisiin, jonne keskivertoturisti ei tohtisi mennä
7:00
Päivän leffapoiminnat: Äiti ei poikaa vähällä päästänyt – Romain Garyn omaelämäkertaan pohjautuvassa draamassa vyöryy 1900-luvun historia
68
Vaaranpihan kortteli nostaa uudet talot uusiin huikeisiin korkeuksiin – rakentaminen alkanee jo kesän jälkeen Tilaajille
10
Suomalaisten velkataakkaa suitsitaan lähivuosina – Eduskunta evästää keskiviikkona hallitusta, joka miettii vielä keinoja ylivelkaantumisen estämiseksi
7
Lidl testaa parhaillaan omaa etukorttiaan – puhelimella käytettävä sovellus tulee ladattavaksi kevään 2020 aikana
6
Oulunsalon Salonpään kouluhankkeessa päästiin eteenpäin – Uuden koulun ja päiväkodin rakentaminen voi alkaa kesällä, ja valmista voisi olla tammikuussa 2022
5
Oulun kauppakamari: Työvoimapulasta voi tulla matkailualan kehityksen este, oman auton käyttöä työmatkoihin pitäisi syrjäseudulla tukea
5
Lapinpöllöt liikkeellä Oulun seudulla, saapuneet ehkä Savosta – lukijat ovat kuvanneet suurikokoisia pöllöjä
5
Nainen huijasi chat-palvelussa seuraa hakeneita miehiä – Siirsi miesten tileiltä rahaa tuhansia euroja Raahessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image