Ulkomaat

Ruot­sa­lais­po­lii­ti­kon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta

Useita Ruotsin valtiopäiväedustajia on viime vuosina joutunut skandaalien keskelle nostamiensa korvausten vuoksi. KUVA: Jessica Gow
Ulkomaat 25.4.2019 11:17
Daniel Wallenius

Ruotsin maltillisen kokoomuksen valtiopäiväedustaja Erik Bengtzboe on joutunut keskelle erikoista skandaalia asumisjärjestelyidensä vuoksi.

Sanomalehti Aftonbladet paljasti viime viikolla, että Bengtzboe on ilmoittanut eduskunnalle asuvansa äitinsä omakotitalossa Nyköpingissä. Poliitikon vaimo ja lapset puolestaan ovat kirjoilla Tukholmassa osoitteessa, jonka Bengtzboe on ilmoittanut yöpymisasunnokseen.

Koska Bengtzboe on ollut kirjoilla yli 50 kilometrin päässä valtiopäivätalosta, on hän ollut oikeutettu korvauksiin yöpymisasunnosta. Niitä Bengtzboe on Aftonbladetin selvitysten mukaan nostanut 158 000 kruunua, eli noin 15 000 euroa.

Siirsi kirjat mökille

Kun Aftonbladet alkoi kysyä Bengtzboelta äidin luona asumisesta, tämä sanoi kyseessä olevan vahinko. Hän väitti tosiasiassa asuneensa koko ajan toisessa, äitinsä ja itsensä omistamassa talossa Nyköpingissä.

Tämän jälkeen Bengtzboe siirsi kirjansa 62 neliömetrin kokoiselle mökille, jossa ei tosiasiassa ole osaomistaja. Nyköpingin kunnalle äiti on ilmoittanut, että kyseessä on vapaa-ajan asunto, jota käytetään vain joitakin viikkoja vuodessa.

Seuraavaksi älähti Nyköpingin kunta. Vakituiseksi asunnoksi ilmoitetulle mökille on järjestetty jätehuolto vain kesäkuukausiksi, mikä rikkoo sekä kunnan jätesäädöksiä että Ruotsin ympäristölainsäädäntöä.

Tähän Bengtzboe vastasi ottaneensa roskat mukaan aina lähtiessään asunnolta. Hän sanoo tehneensä tahattoman virheen ja jätehuollon olevan nyt kunnossa.

Sanomalehti Expressenin mukaan syyttäjä on ottanut Bengtzboen asiat selvitykseen. Toistaiseksi valtiopäiväedustajaa ei epäillä rikoksesta ja syyttäjä tekee päätöksen esitutkinnan aloittamisesta parin viikon sisällä.

Bengtzboe on sanonut Aftonbladetille, että palauttaa aiheetta maksetut korvaukset. Hän on myös jättänyt paikkansa työmarkkinavaliokunnan varapuheenjohtajana sekä maltillisen kokoomuksen edustajana työmarkkina-asioissa. Valtiopäiväedustajan paikaltaan hän ei aio erota.

Ei ainoa rikkomus

Aftonbladet on keväästä 2018 asti kaivellut valtiopäiväedustajien rahankäyttöä tiheällä kammalla. Lehden toimittajat ovat käyneet läpi yli 100 000 tositetta.

Lehden tutkivan journalismin vuoksi neljä valtiopäiväedustajaa on eronnut ja yksi on tauolla. Liberaalien Emma Carlsson Löfdahl jäi pois valtiopäivätyöstä maaliskuussa, kun Aftonbladet paljasti hänen nostaneen yli 460 000 kruunua (noin 44 000 euroa) korvauksia asunnosta, jonka oli vuokrannut puolisoltaan. Puoliso puolestaan peri lehden mukaan Carlsson Löfdahlilta moninkertaista vuokraa siihen verrattuna, mitä itse maksoi ja myös asui samanaikaisesti itse asunnossa.

Paljastusten seurauksena Carlsson Löfdahl erosi puolueesta ja jäi pois valtiopäivätyöstä. Hän ei kuitenkaan eronnut, vaan nostaa edelleen valtiopäiväedustajan palkkiotaan. Tämä on suututtanut puolueet, jotka vaativat nyt muutosta sääntöihin.

Syyttäjä on käynnistänyt esitutkinnan Carlsson Löfdahlin toimista. Paljastukset ovat poikineet kolme muutakin esitutkintaa ja neljä valtiopäiväedustajaa on joko eronnut tai luopunut ehdokkuudestaan niiden seurauksena.

Asumisjärjestelyissä erikoisuuksia myös Suomessa

Poliitikkojen asumisjärjestelyihin liittyviä kummallisuuksia on noussut esiin myös Suomessa.

Viime vuonna tuli julkisuuteen, että kansanedustajat Teuvo Hakkarainen (ps.) ja Ville Vähämäki (ps.) olivat vuokranneet Helsingistä saunatilan, jota Vähämäki käytti toimistona ja Hakkarainen kakkosasuntona. Saunatilassa ei kuitenkaan olisi saanut asua.

Hakkaraista ei epäilty asiassa rikoksesta. Vähämäkeä epäiltiin törkeästä petoksesta, mutta esitutkinnan jälkeen syyttäjä päätti, ettei nosta syytteitä asiassa.

MAINOS

Kommentoi

Suomessa ja ruotsissa on näköjään samat käytännöt "kansanedustajilla". Tärkeintä on oma etu,
jota "edustetaan" hartiavoimin, viis kansalaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ihan normaalia toimintaa Suomessa. Taksi-Janinkaan asumiseen liittyvässä toiminnassa ei ollut mitään moitittavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tässä jutussa ei mainita muutamien Vihreiden erikoisia asuinjärjestelyitä?? 🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Semmoisia nämä edustajat ovat. Ovatko äänensä näille huijareille antaneet itsekin epärehellisiä, jos hyväksyvät tuommoiset suhmuroinnit. Kuinkahan paljon näitä huijareita istuu eduskunnassa, kaikki eivät vain jää kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa saunan asunnoksi vuokraajat ja siinä asuvat tukirahoja kavaltaneet rikolliset valittiin uudelleen eduskuntaan.

Johtopäätös on että kansanedustajille on eri laki kuin muille kansalaisille. - Vai miten KELA toimisi työttömän kohdalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa moiset syyt eivät saa syyllisiä edes punastumaan. Junttaudutaan vain tiukemmin omiin asemiin ja syytetään muita. Poliittinen vastuu estää tuollaiset ruotsalaiset höpötykset täällä maailman onnellisimmassa maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pientä rajaa, ei nämä meillä paljastuneet ole noin törkeitä. Ihailtu länsinaapuri on meitä paljon edcellä degeneroitumisessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai niinkö, jos varastaa vähän niin sekä on vähemmän väärin kuin enemmän varastaminen yhteisistä verovaroista? Vastasitko niin rehellisesti kuin osasit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

85
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
39
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image