Ulkomaat

Ruot­sa­lais­ko­men­ta­ja: Varmat todisteet su­kel­lus­ve­nees­tä - Suomen me­ri­val­von­taan ei tulossa muutoksia

Ulkomaat 14.11.2014 12:47 | Päivitetty 14.11.2014 14:42
STT, Kaleva

Ruotsin puolustusvoimien komentajan mukaan armeijalla on varmat todisteet siitä, että Ruotsin aluevesillä oli pienehkö sukellusvene lokakuussa. Sverker Göranssonin mukaan on niin ikään mahdollista, että aluksia oli useita. Aluksen tai aluksien kansallisuutta ei sen sijaan ole pystytty varmistamaan.

Komentajan mukaan kansallisuuden varma tunnistaminen olisi vaatinut sen, että sukellusvene olisi saatu pakotettua pintaan.

Puolustusvoimien mukaan yksityishenkilön ottamassa kuvassa näkyvä valkoinen kuoha syntyy, kun sukellusveneen venttiileistä lasketaan pois vettä. Sukellusvene sukelsi nopeasti kuvan ottamisen jälkeen. Puolustusvoimat on myös löytänyt meren pohjasta sukellusveneen jättämän jäljen.

Göransson kertasi toistuvasti, ettei voi kertoa kaikkia tietoja tai miten niitä on hankittu, koska silloin hän joutuisi paljastamaan salaisia tietoja Ruotsin valmiudesta. Komentaja ei myöskään ottanut kantaa siihen, mitä sukellusvene oli alueella tekemässä.

Pääministeri Stefan Löfven muistutti, ettei Ruotsi voi hyväksyä aluevesiensä loukkaamista, ja aikoo vastata siihen tarvittaessa asein.

– Tulemme puolustamaan alueellista koskemattomuuttamme kaikin tarvittavin keinoin, pääministeri sanoi.

Kristillisdemokraattien puoluejohtaja Görän Hägglund kommentoi tietoa sukellusveneestä tuoreeltaan Facebookissa toteamalla olevansa erittäin turhautunut siitä, ettei tunkeutujan kansallisuutta pystytty selvittämään.

Haglund: Suomeen ei muutoksia

Suomen puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan Ruotsin kertoma vahvistus sukellusvenehavainnosta ei johda Suomen merivalvonnassa muutoksiin. Tieto saattaa sen sijaan ripeyttää Suomen ja Ruotsin suunnitelmia puolustusyhteistyön vahvistamisesta.

Hänestä Ruotsi teki oikein kertoessaan julkisuuteen, mihin lokakuinen suuri sukellusveneoperaatio perustui.

Haglund ei ollut saanut etukäteen tietoa siitä, että Ruotsi kertoo tänään todisteistaan alueloukkauksesta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Vielä ne muutamat naton opetuslapset jaksaa haukotella, fakta onn ettei Suomi liity ikinä natoon ja se on oikein siis me emme ole natossa, koittakaa vain kestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Nykyhetken uhkat: Venäjän sotilaallinen pullistelu, ebola. Takataskussa ovat vielä muukalaiset ja UFOt, joilla voidaan uhkailla ihmiskuntaa ja keskittää valta. Kuka tai mikä tätä sirkusta pyörittää? Voisiko olla mahdollista, että globaalit rahapiirit ovat suunnitelleet ja käsikirjoittaneet meneillään olevan kupletin juonta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäinen kerta tämän episodin aikana , kun venäläisiä ei demonisoitu. Carl Haglund voisi ottaa oppia ruotsin- ruotsalaisesta esimiehestään asiallisuudessa. Olisi syytä myös vilpittömästi pahoitella aiempia syytöksiään venäläisten paikallaolosta. Sama koskee YLE-uutisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Ruotsin merivoimien analyytikoilla ole paremmat edellytykset selvittää nuo asiat kuin näillä jälempänä höpinöitään esittävillä arvostelijoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moskovan tiltut levittävät journalistisia haarojaan jälleen kerran. Jollakinhan se on leipä tienattava?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin sotakiima lyö yli äyräiden. Venäjä on menossa konkkaan ja putler eikun remuaa sotakalustonsa kanssa pitkin maailmaa. Mitä tehdään venäläisille, jotka vartin päästä rukoilee leipää hampaiden väliin pureskeltavaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Ruotsille kuuluvilla aluevesillä todella oli vieraan vallan sukellusvene, oli se sitten miten pieni tahansa, niin on enemmän, kuin todennäköistä ja mahdollista, että myös Suomelle kuuluvilla merialueilla ja tukikohtien lähettyvillä on tapahtunut ja tapahtuu samanlaista kyseistä operatiivista toimintaa. Eli jonkin vieraan valtion tekemää tiedustelua ja vakoilua. Ja se on todella huolestuttava asia, jos niin on. Olisi ehkä syytä tehostaa valvontaa ja ostaa tehokkaampia tutka ja signaalilaitteistoa. Ja syynätä, eli tarkistaa aluevedet ja niiden merenpohja, ettei siellä vaan ole mitään vakoilemiseen tarkoitettua tekniikkaa ja laitteistoa. Parempi katsoa ja varmistaa tilanne, kuin katua sitten katkerasti jälkikäteen. Ettei vaan pääse käymään niin, että Suomen puolustukseen ja turvallisuuden takaamiseen käytettäviä tukikohtia seurataan ja kaikki, mitä niissä on ja tapahtuu päätyvätkin ja pääsevät hyväksikäytettäväksi jonkin vieraan valtion tietoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomen merialueilla tapahtuu "samanlaista kyseistä operatiivista toimintaa", me kyllä havaitsemme sen. Tässä ei ole mitään syytä huolestumiseen. Sen sijaan on todella huolestuttavaa se, että koko rannikkotykistömme päätettiin lopettaa - ja myös lopetettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on kerta niin varmat todisteet, niin miksi niitä ei esitellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä rahvaalle tarvitse esittää, riittää kun asiantuntijat ovat ne nähneet. Niin, ja venäläiset myös, jotta älyävät hävetä ja pysyä hiljaa, kun jäivät kiinni rysän päältä. Ruotsalaiset ovat herrasmiehiä, eivätkä halua avoimesti nolata Putinia maailman silmissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jäihän ne natolaiset kiinni lopulta, eivoi mitään kun määrärahat ei riitä pidemmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaisten sukellusvenesekoilun tiimoilta joutuu jo epäilemään heidän henkistä tilaansa, joka muistuttaa jonkinlaista joukkopsykoosia tai sen lietsomista.
Uusin "varma todiste" sukellusveneestä on meren pohjan kaikuluotauskuva, jossa näkyy viiva, jonka pienoissukellusvene on heidän mukaansa jättänyt pohjaan.
Ok, mutta kuinka se venho pohjaa kyntäessään vielä mutkittelikin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaisten henkinen tila on ok, mites itselläsi? Soiko Moskovan radioäänet kuupassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kansallisuutta pystytty selvittämään= ei uskalleta sanoa.
sama jatkuu aivan kuin ennenkin. milloin tynnyreitä, milloin kylpyammeita tai jopa valaita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten olisi sovitettavissa yhteen Ruotsin Palestiinan tunnustaminen ja tämä "pienoissukellusvene" episodi Israelhan tuohtui asiasta kovin ja hehän sukelluttavat uskovaisia turistejakin "Genesaretjärvessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkähän ne varmat todisteet ovat? Ainakaan lehdissä ollut kuva ei todista sukellusveneestä yhtään mitään, kuva voi aivan yhtä hyvin olla sopivassa kulmassa lähestyvästä veneestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi hoitakoon venäjä suhteensakin aivan omin voimin , meidän suomalaisten ei kannata missään nimessä lähteä ruotsalaisten kelkkaan. Tuo meidän puolustusministeri ei kyllä ole kovin uskottavinta sorttia. Meidän pitää ruveta hoitamaan venäjän ja suomen kauppasuhteet kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei missään nimessä saa ruveta sooloilemaan, sillä me olemme EU-maa ja toimimme EU:n yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Venäjä yrittää painostaa ja sekoittaa Suomen poliittista kenttää ja yleistä mielipidettä, sehän on sen taktiikkaa. Koko Venäjä ja Putinin mahtailu on vain bluffia, sen tietävät kaikki Venäjää hyvin tuntevat tahot. Jos jollakin lurahtaa kakka lahkeeseen, se on hänen oma sotkunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä minä vaan ihmettelen että miten yksi vene pääsi luikkimaan koko ruotsin laivaston keskeltä pakoon? Jos ruotsin laivasto on noin kyvytön niin mitä se kertoo suomen veneilyjoukoista, Ruotsin laivastolla kun on moninkertaiset resurssit suomeen verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
76
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image