Ulkomaat

Ri­pu­li­lääk­kei­den vää­rin­käy­tös­tä aiheutuvat kuolemat lisääntyneet Ruotsissa - Suomessa ei ilmoituksia vastaavasta

Ulkomaat 21.12.2017 8:34 | Päivitetty 21.12.2017 16:01
STT

Ripulilääkkeissä käytettävän lääkeaineen epäillään aiheuttaneen useita kuolemantapauksia Ruotsissa, kertoo Ruotsin radion Ekot-ohjelma. Kuolemantapausten määrä on kasvanut viime vuosina. Ruotsissa epäillään, että loperamidin tai sen ja muiden aineiden yhteisvaikutuksen vuoksi kuoli viime vuonna 11 ihmistä.

Ekotin mukaan opioideihin kuuluvaa loperamidia on useissa reseptivapaissa ripulilääkkeissä, kuten Imodiumissa, jota myydään myös Suomessa. Ohjeiden mukaan annosteltuna loperamidi on vaaratonta, mutta suurina määrinä se voi aiheuttaa vakavia sydänoireita, amerikkalaiset lääkeviranomaiset ovat varoittaneet.

Loperamidin vaikutuksia on selvitetty myös Euroopan unionissa, kertoo ylilääkäri Vesa Mustalammi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta. Maaliskuussa päätettiin, että muun muassa valmisteiden pakkausselosteisiin tulee lisätä varoitus mahdollisista sydänhaitoista, jos valmistetta ottaa liian suurina annoksina.

- Silloin ei katsottu, että muihin toimiin olisi tarpeita. Toki myyntiluvan haltijoilta edellytetään jatkoseurantaa haittavaikutuksista.

30 tablettia kerralla

Fimean tiedossa ei ole, että Suomessa olisi loperamidin yliannostuksiin liittyviä myrkytyksiä tai kuolemia. Mustalammin mukaan Fimeaan on raportoitu yhdestä ripulilääkkeiden väärinkäytöstä, johon ei kuitenkaan liittynyt myrkytystä.

- Ilmeisesti kerralla oli otettu 30 tablettia, kun yleensä kahdeksan tablettia päivässä riittää. Voisi kuvitella, että tämä ei ole kovin houkutteleva aine. Jos ei ole ripulia, saa normaaliannoksellakin mahan ummelle. Suurella annoksella ummetusta tulee kyllä pitkäksi aikaa.

Kun itsehoitolääkkeiden käyttöön liittyy turvallisuushuolia, Suomessa harkitaan, tulisiko lääke muuttaa reseptilääkkeeksi. Mustalammin mukaan vastaavaa ei ole harkittu suhteellisen yleiseen vaivaan käytettyjen ripulilääkkeiden kohdalla.

- Tahtoo olla, että oli se mitä tahansa, aina joku yrittää väärinkäyttää. Sitten pitää arvioida, kuinka paljon lääkkeelle on oikeaa käyttöä. Kuten sanotaan, käyttötarkoitus tekee lääkkeen ja annoskoko myrkyn.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Fentanyyli on 100-kertaa voimakkaampaa kuin heroiini ja Venäjällä kuolemantapaukset on hyvin yleisiä. Koska fentanyyli on hyvin voimakasta, niin sen salakuljetus on paljon helpompaa kun heroiinin, koska se vie vain sadasosan tilasta heroiiniin verrattuna. Useissa maissa ambulanssi-, poliisi- ja muut viranomaisetkin kantavat mukanaan opiaattien vasta-ainetta, mutta hyvin usein kuolemantapauksia sattuu, koska annostelu on niin vaikeaa. Euromaista Virossa ja Liettuassa tilanne taitaa olla pahin sen käytön keskittyessä näiden maiden Venäjän kansalaisille (tai entisen Neuvostoliiton muukalaispassin omaaville).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi pitää leipoa tällaisia skandaaliotsikoita? myydään ilman reseptiä voitteko kuvitella?! pian varmaan tämäkin erinomainen lääke vedetään pois markkinoilta kuten mm. eräät tehokkaat migreeni-, yskän- ja kramppilääkkeet. Kuinka paljon pitää vaivaisten elämää hankaloittaa huumeriippuvaisten takia? tämä on juuri sitä yhteiskunnallisten ongelmien mukahoitoa; mennään helpoimmasta kun "jotain pitää tehdä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse olla edes narkomaani saadakseen ongelmia näillä lääkkeillä. Jo pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa ongelmia. Ei siinä paketissa turhaan lue, että oireiden jatkuessa yli 48h ota yhteys lääkäriin. Sama koskee kaikkia särkylääkkeitä ja närästyslääkkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kieltämättä aika surullinen juttu. Opiaattikoukussa olevat koittavat lieventää vierotusoireita tai vierottautua kokonaan imodiumin avulla ja tässä on lopputulos. Parempi olisi jos jokainen voisi mennä ammattimaiseen hoitoon ilman pelkoa stigmasta ja rikostuomiosta, nii ei tarvitsisi kotikeinoilla kikkailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image