Ulkomaat

Rinne: Suomi tekee töitä, jotta ra­hoi­tus­ke­hyk­ses­tä syntyy päätös joulukuussa – Juncker ei usko sopuun

EU:n puheenjohtajamaata puristetaan nyt molemmilta puolilta. Pääministeri Antti Rinteen esittelemää rahoituskehysehdotusta vastustetaan laajalti.
Ulkomaat 18.10.2019 20:07
Reuters

Reutersin lähde: Suomen esitystä vastustetaan lähes yksimielisesti. Joidenkin mukaan se osoittaa, että esitys on tasapuolinen.

Suomi tekee yhä töitä, jotta EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä (2021-2027) voitaisiin saada päätös vielä tänä vuonna.

– Tänään toimme keskusteluun pyydettyjä numeroita, jotta voimme aloittaa konkreettiset neuvottelut, toteaa pääministeri Antti Rinne (sd.) valtioneuvoston kanslian tiedotteessa.

Tänään kokouksensa Brysselissä päättänyt Eurooppa-neuvosto pyysi Suomelta viimeisteltyä ehdotusta joulukuun kokoukseensa.

– Tämänpäiväinen keskustelu oli hyvä aloitus, Rinne summaa.

Reutersin haastattelemien EU-lähteiden mukaan Suomen esitystä vastustetaan kuitenkin laajasti.

Suuria näkemyseroja

Suomi esittää kehyksen katoksi 1,03-1,08 prosenttia EU:n bruttokansantulosta eli 1000-1100 miljardia euroa. Esitys on selvästi pienempi kuin komission ehdottama 1,3 prosenttia, mutta korkeampi kuin Saksan ylärajana pitämä yksi prosentti.

– Esitys on aiheuttanut lähes täydellisen yksimielisesti tyytymättömyyttä, kertoo neuvotteluihin osallistunut diplomaatti Reutersille.

Uutistoimiston mukaan suurin osa 27 jäsenmaasta on tyytymättömiä Suomen esitykseen, mikä ennakoi pitkiä neuvotteluja ennen sovun syntymistä.

Budjettineuvotteluja pidetään muutenkin aina erittäin riitaisina ja vaikeina. Rinne muistuttaa, että kehys vaatii yksimielisen päätöksen.

– Puheenjohtajamaana Suomi toimii aktiivisesti löytääkseen ratkaisun, jonka jäsenmaat voivat hyväksyä.

Köyhemmät maat vastustavat alhaista kattoa

Yksi kiistaa aiheuttava asia on Britannian EU-eron vaikutus maksuosuuksiin. Saksa ja muut pienemmän kehyskaton kannattajat pelkäävät, että jäsenmaiden maksuosuus kasvaa, kun Britannian osuus on korvattava.

Unionin itäiset ja eteläiset maat puolestaan katsovat, että katto olisi pitänyt nostaa korkeammaksi. Köyhempinä ja maatalousvaltaisina maina ne katsovat kärsivänsä liian alhaisesta katosta.

Niiden vastustusta lisää se, että Suomen esityksessä köyhien alueiden tukiosuus laskisi kehyksessä alle 30 prosenttiin nykyisestä 34 prosentista. Maatalouden osuus puolestaan laskisi yli 35 prosentista noin 30 prosenttiin.

Muovijätemaksulle laajaa tukea

Suomi esittää lisäksi talousarvioon sääntöjä, joilla pyritään takaamaan oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen. Rikkomukset esimerkiksi lehdistönvapaudessa tai oikeuslaitoksen riippumattomuudessa vaikuttaisivat EU-tukiin.

Tämä suututtaa erityisesti Puolaa ja Unkaria.

Toisaalta Suomen esitykseen kohdistuva vastustus nähtiin myös positiivisena.

– Kun lähes kaikki ovat esitystämme vastaan, se osoittaa, että olemme jättäneet tasapuolisen esityksen, kertoi nimettömänä pysytellyt suomalaisneuvottelija.

Pääministeri Rinteen mukaan kokonaan uusista rahoiituskehykseen liittyvistä maksuista merkittävää jäsenmaiden tukea on vain muovijätettä koskevalle maksulle. Se perustuisi kierrätyksen ulkopuolelle jäävien muovipakkausten määrään.

"En usko, että päätöstä saadaan joulukuussa"

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli huippukokouksen jälkeen pessimistinen sovun syntymisestä kovin pian.

– Kaikki toistivat samat asetelmat, jotka tiedettiin jo. En usko, että päätöstä saadaan aikaan joulukuussa, Juncker totesi tiedotustilaisuudessa huippukokouksen jälkeen.

Suomen esitystä Juncker kuvaili yleisellä tasolla "viisaaksi". Hän muistutti, että jäsenmailla on velvoite saada asia valmiiksi.

– Jos päätös venyy ensi vuoden loppuun, olemme hukanneet kaksi vuotta.

Venyminen vaikuttaisi erilaisten rahoitusohjelmien alkamiseen.

Laajenemisneuvottelut odottamaan

Eurooppa-neuvosto käsitteli myös muita asioita, joista kiinnostavin oli EU:n laajentuminen Balkanilla. Se on nyt jäissä Ranskan vastustaessa jyrkästi Pohjois-Makedonian ja Albanian jäsenyysneuvottelujen aloittamista

EU-asioita seuraava verkkolehti Politico kertoo, että muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel kannatti neuvottelujen aloittamista.

Ranskalle ei kelvannut edes Hollannin pääministerin Mark Rutten kompromissiehdotus, jossa neuvottelut olisi aloitettu Pohjois-Makedonian kanssa. Albania olisi jätetty odottamaan.

Neuvottelujen aloittaminen olisi vaatinut yksimielisen päätöksen.

Nyt Eurooppa-neuvoston päätös oli, että asiaan palataan ennen ensi maaliskuussa järjestettävää EU:n ja Länsi-Balkanin kokousta Zagrebissa.

"Historiallinen virhe"

Ranskan vastustus oli selvillä jo ennen kokousta, mutta Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk halusi tuoda asian pääministereiden päätettäväksi.

Tusk pahoitteli tiedotustilaisuudessa sitä, että jäsenyysneuvottelut eivät etene. Hän katsoo, että päätös oli jäsenmaiden päämiehiltä virhe.

– Molemmat maat läpäisivät testin, mitä ei voi sanoa kaikista jäsenmaista, Tusk totesi.

– Ei voi kuitenkaan sanoa, että neuvottelut ovat epäonnistuneet. 24-25 jäsenmaata on valmiita aloittamaan neuvottelut.

Juncker puolestaan kutsui päätöstä peräti historialliseksi virheeksi.

– Jos tämä tarkoittaa laajentumisen loppua, pitää varautua voimakkaaseen kritiikkiin, hän sanoi.

Juncker muistutti, että EU on antanut jäsenehdokkaille julkisia lupauksia. Jos EU haluaa, että sitä kunnioitetaan, on lupaukset Junckerin mukaan myös pidettävä.

Pohjois-Makedonia on nyt odottanut kandidaattimaana kymmenen vuotta, milloin varsinaiset jäsenyysneuvottelut aloitetaan.

Keskuspankin pääjohtajavalinnalle sinetti

Eurooppa-neuvosto toteutti myös muodollisesti Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtajan nimityksen.

EKP:n pääjohtajapaikka oli osa EU-vaalien jälkeistä, tärkeiden EU-virkojen nimityspakettia. Suomen Pankin nykyinen ja entinen pääjohtaja Olli Rehn ja Erkki Liikanen olivat kisassa mukana, mutta sen voitti ranskalainen Christine Lagarde

Hän aloittaa kahdeksanvuotisen virkakautensa marraskuun alussa.

Lagarde twiittasi valinnan vahvistumisen jälkeen, että hän aikoo pitää "euroalueen hinnat vakaina ja pankit turvassa".

Edelliset kahdeksan vuotta EKP:tä johti italialainen Mario Draghi.

MAINOS

Kommentoi

Eu potaska eroon vaan mutta eipä ne päättäjät sellasta uskalla ehottaa ees kun pittää nuoleskella muita vaan ja mielistellä ommaa tahtoa ei kun ei ole eikä päättämishalua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvän tähden että Suomi näyttäytyy muulle maailmalle super-sosialistisena ja jopa äärivasemmistolaisia piirteitä ylläpitävänä takapajulana. Meidän on syöstävä tuo Suomen vasemmistolainen hallinto vallasta seuraavissa vaaleissa demokratiaa aseena käyttäen. Nämä sosialistit edelleenkin hyökkäävät suvereeneja kansoja Puolaa ja Unkaria vastaan. Sosialistit eivät suostu hyväksymään, että Unkarin ja Puolan kansat ovat vapauttaneet itsensä kauhistuttavasta neuvosto-vasemmistolaisuudesta joka lähes tuhosi nämä upeat kansat. Unkarissa ja Puolassa ei enää koskaan tule vasemmisto juhlimaan ja siitä pitää kansalaiset huolen äänestämällä. Ne jotka ovat kokeneet todellisen sosialismin, eivät tule enää koskaan siihen kauheuteen palaamaan. Siitä tässä on kyse.

Siinä missä Suomen sosialismissa viidesosa aikuisista ihmisistä on työttömänä ja hallinnon armoilla, niin Unkari ja Puola ovat luoneet lähes täystyöllisyyden muutamassa vuodessa leikkamalla veroja sekä sääntöjä ja sanomalla useille EU:n globalistisille villityksille ei. Suomen hallinto saattaa meidät häpeään, mutta se on vain väliaikaista, sillä tämä asia me korjataan seuraavissa vaaleissa. Ei ollut keväällä mitenkään kovin suuri vasemmistolaisten voittomarginaali. Ajat ovat muuttumaisillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerro Antti, että Suomella on rahaa ja vappuun mennessä talouskasvu on muillakin ihan kybällä, ei vaan satasella paikkaamassa rahoitusvajeen. Lisätään vaan syömävelkaa. Ja puhelimet kuumiksi jos kuuluu muunlaisia äänenpainoja. Äläkä usko, että olisivat kuulleet, että sinulle nauretaan kotimaassakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että oikeuslaitoksen riippummattomuuteen kiinnitetään huomiota. Se on Suomessa heikolla tolalla. Eikä kansalaisten sananvapuskaan ole toiminnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen on erottava EU:sta heti sen jälkeen kun Britannia on raivannut tien ja saanut aikaan ennakkopäätöksen erosopimuksesta ja sen velvoitteista puolin ja toisin. Tämä on Suomen kansallinen etu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole mikään poliittinen nero, mutta eikö pääministerin pitäisi hoitaa Suomen asioita. Valtioneuvoston pääministerin toimia esittelevässä jutussa on vain yksi lause EU asioiden hoidosta ja sekin liittyy Suomen ja EU:n välisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Suomen EU:n puheenjohtajana pitäisi toimia EU:n eduksi? Oletko ihan pihalla? Toki pääministerin pitää hoitaa Suomen asioita mutta ne liittyvät aika pitkälle myös EU:n asioihin koska Suomi on EU:n jäsen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotipesä ensin, kannattaa katsella vähän lähempää näitä Antin edesottamuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikutta siltä, ettei pää-, sisä- ja ympäristöministeri hoida ollenkaan,Suomen asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image