Ulkomaat

Riippumaton tiedonvälitys ajettu Venäjällä marginaaliin – toimittaja Ivan Golunovin pidättämisen saama julkisuus kertoo kuitenkin vastarinnan olevan nousussa

Ivan Golunov joutui viikonloppuna oikeuteen syytettynä huumerikoksesta. Useat Putinin hallintoa arvostelleet toimittajat ovat kohdanneet kovaa häirintää Venäjällä. KUVA: SERGEI ILNITSKY / EPA
Ulkomaat 11.6.2019 15:14
Maarit Uber

Vallanpitäjiä arvostelevat toimittajat voidaan hiljentää oikeustoimin ja väkivallalla.

Tutkivan toimittajan Ivan Golunovin kohtalo ei ole nyky-Venäjällä harvinainen. Lukuisia venäläistoimittajia on viime vuosina häiritty, heidän kimppuunsa hyökätty tai työtä muuten vaikeutettu tai jopa estetty. Jotkut Putinin hallintoa arvostelleet toimittajat ovat kuolleet epäselvissä olosuhteissa.

Myös oppositiovaikuttajia ja ihmisoikeusaktivisteja on kuollut ja heitä on pidätetty keksityin perustein. Tekaistut huumesyytteet ovat yksi keino. Asiaa selittää se, että huumerikoksista langetettavat tuomiot ovat Venäjälläkin pitkiä.

Venäjän sananvapaustilanne on huonontunut koko Vladimir Putinin kauden ajan eli käytännössä vuosituhannen vaihteesta. Tahti on kiihtynyt Putinin kolmannen presidenttikauden alettua keväällä 2012. Kansalaisten muitakin vapauksia on rajoitettu nopeaan tahtiin.

Itsesensuuri on venäläistoimittajien keskuudessa enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Presidentin tekemisistä ja matkoista sen sijaan kerrotaan ihailevaan sävyyn joka ilta tv:n pääuutisissa, yleensä heti lähetyksen alussa.

Netin merkitys kasvaa

Perinteisesti valtio on pitänyt hyppysissään etenkin televisiota, jonka kaikki pääkanavat tukevat Kremlin politiikkaa. Televisio on kuitenkin viime vuosina menettänyt merkitystään varsinkin nuorten tiedonhankinnan kanavana, sillä nuoret venäläiset viihtyvät enimmäkseen netissä.

Maan johto onkin tiukentanut viime aikoina otettaan internetistä. Netti säilyi vuosikaudet suhteellisen vapaan tiedonvälityksen kanavana. Nyt myös blogeja, verkkojulkaisuja ja jopa sosiaalisen median julkaisuja rajoitetaan laeilla. Lakeja myös tulkitaan tavalla, joka aiheuttaa maan johtoa arvosteleville helposti ongelmia.

Hallitusta arvostelevia sivustoja on jopa suljettu.

Paikallinen ja alueellinen lehdistö ja radio eivät ole missään vaiheessa joutuneet täysin hallituksen ohjaukseen, sillä ne tavoittavat huomattavasti vähemmän venäläisiä kuin netti ja televisio.

Kriittisiä ääniä löytyykin tätä nykyä lähinnä pienistä, maan johdon merkityksettöminä pitämistä viestimistä.

MAINOS

Kommentoi

Oli tämä sitten näytelmää kulisseissa tai ei, niin onhan tällainen todella vaarallinen juttu valtaapitäville!

Nyt kansa huomaa, että asioihin voi todellakin vaikuttaa joukkovoimalla. Lumipalloefekti voi lähteä liikkeelle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä muuta se entisen KGB toimihenkiö osaa tehdä kuin kuristaa kansalaisia. Stalinin ajalta on sen verran eroa, että nyt ei heti tapeta turvallisuuspoliisin toimesta vaan laitetaan niin sanotut rikolliset asialle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä meillä Suomessa?
Vain nykyisen moraalittoman liberalismin ajatukset ja edut saavat tilaa valtamediassa. Aika karua linjaa vedetään viher-vasemmiston ohjauksessa.
Samoin koskemattomuussuojasta nauttii meidän maamme taloudellinen ja poliittinen eliitti. Ei pääse julkisuuteen kriittiset jutut vapaamuurareista eikä bilderbergiläisistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Moraaliton liberalismi"... hmm...

Eikö tällaista käsitettä viljellä Venäjällä? Mistä Risto olet termin napannut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. "Salaliittoteoreetikkoja" bannataan sosiaalisesta mediasta kaikessa hiljaisuudessa ja kommentteja poistetaan/ei julkaista. Vapaata länsimaista demokratiaa parhaimmillaan. Sitten nämä valtamedian "vastuullista journalismia" sertifikaatilla leimatut "uutiset" saavat kaiken huomion ja palstatilan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainitsemasi vapaamuurareita ja Bilderberg-kokouksia koskevat kirjoitukset ovat lähes aina aivan häiriintynyttä salaliittoteoretisointia ja rinnastuvat juutalaisvihan lietsomiseen. Ei sellaista roskaa mikään asiallinen media julkaise eikä pidäkään julkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos kaikille kommentin kommentoijille.
Uudestisyntyneenä kristittynä en lietso juutalaisvihaa, vaan siunaan Jumalan silmäterää Israelin. Haluan totuutta salatuinpaan saakka ja se pitää paljastaa muurarareista sekä bilderbergiläisistä.
Liberaali ymmärtääkseni tarkoittaa vapaamielistä vanhat arvot syrjään heittävää, kun on kyse politiikasta ja näin liberaali toimii nykyään myös moraaliarvojen suhteen. Eli kaikki kelpaa kunhan menestytään.
Monissa ulkomaan tapahtumissa esiintyvistä ilmiöistä voi taas löytää valmiin kotikutoisen version, mikäli haluaa sen myöntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi sentään. Eikö näitä kommenteissa säännöllisesti toistuvia vastakysymyksiä "entä Suomessa", "entä Lännessä", "entä USAssa" ole jo kuultu riittävästi ? Tällainen argumentaatio ei todellakaan enää pure.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä vastakysymykset ovat suomalaisten silmissä yleensä niin naurettavia, että se panee epäilemään sitä, mistä ne oikein tulevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pian herra Putin vastaa kysymykseen lehdistön vapaudesta:
Venäjällä on riippumaton oikeuslaitos joka käsittelee asian kaikkien lakien mukaisesti. Tästä tuomarit varmaan jo ymmärtävät miten asia pitää käsitellä ja Golunov vapautetaan. ja poliisit saa nuhteet. Tämä neuvo koskee vain tätä tapausta. "Oikeuslaitoksen" maine on pelastettu ja meno jatkuu entisellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Homma ei ole viime aikoina ollut Venäjällä ollenkaan entisellään. Jonkinlaista heikkoutta on selvästi havaittavissa valtaapitävien otteissa. Alkaako Putinin ote lopullisesti kirpoamaan? Tapahtuuko piankin palatsivallankumous, jota seuraa kansannousu ja värivallankumous?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image