Ulkomaat

Republikaanit ovat estämässä demokraattien pyrkimykset hankkia uusia todisteita – Reutersin mukaan tämä ennakoi Trumpille suotuisaa oi­keu­den­käyn­tiä

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell käytti oikeudessa ensimmäisen puheenvuoron. KUVA: SHAWN THEW
Ulkomaat 22.1.2020 8:39
Tanja Nuotio

New York Timesin mukaan Trump on "karjunut" Twitterissä oltuaan ensin tunteja hiljaa. Historiallinen Trumpin virkarikosoikeudenkäynti on alkanut, ja The New York Timesin mukaan taistelun elementit vain lisääntyvät.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin ensimmäisessä käsittelypäivässä on keskusteltu säännöistä, ja ainakin New York Timesin mukaan tämä on vain laajentanut taistelun elementtejä.

Republikaanienemmistöinen senaatti esti tiistaina demokraattien yritykset hankkia todisteita ja kutsua todistajia oikeudenkäyntiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tämä on varhainen merkki siitä, että oikeudenkäynti saattaa edetä Trumpin kannalta suotuisilla linjoilla.

Käynnissä on nyt Yhdysvaltain historian kolmas presidenttiä koskeva virkarikosoikeudenkäynti. Trumpin pääjuristi kuvasi tapausta perusteettomana pyrkimyksenä kumota vuoden 2016 vaalit. Demokraattien edustaja taas kertoi, että vallan väärinkäytöksistä oli "ylivoimainen" näyttö.

Reuters kertoo seitsemän jälkeen keskiviikkoaamuna Suomen aikaa, että demokraattiien johtaja Chuck Schumer ehdottaa, että entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton haastetaan todistamaan oikeuteen.

Kahdeksan jälkeen aamulla Reuters uutisoi, että republikaanijohtaja Mitch McConnell haluaa estää demokraattien vaatimuksen Boltonin todistamisesta.

Trump itse ei ollut paikalla virkarikosoikeudenkäynnin avauspäivänä, vaan osallistui Maailman talousfoorumin kokoukseen Sveitsin Davosissa. Laskeuduttuaan Davosiin Trump kommentoi virkarikosoikeudenkäyntiä kutsumalla sitä huijaukseksi.

New York Timesin mukaan Trump on "karjunut" Twitterissä oltuaan ensin tunteja hiljaa.

– Hän työnsi yli 30 twiittiä muutamassa minuutissa kierrättämällä eri viestejä, lehti kirjoittaa.

Oikeudenkäynti alkoi tiistai-iltana Suomen aikaa

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkoi senaatissa tiistaina illalla Suomen aikaa.

Oikeudenkäynti alkoi senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnellin ja demokraattijohtaja Chuck Schumerin puheenvuoroilla, joissa nämä kiistelivät siitä, millä säännöllä oikeudenkäynti tulisi käydä.

McConnell toisti omassa puheenvuorossa jo aiemmin esittämänsä säännöt. Schumer puolestaan käytti oman puheenvuoronsa niiden haukkumiseen.

McConnell on puolustanut oikeudenkäynnin sääntöjä sillä, että myös Bill Clintonin virkarikosoikeudenkäynti vuonna 1999 käytiin samoilla säännöillä. Schumerin mukaan säännöt eivät ole lähellekään samat.

McConnell sanoi avauspuheenvuorossaan myös, että aikoo jättää pöydälle kaikki yritykset kutsua todistajia prosessin alussa.

Kiista siitä, millä säännöillä oikeutta käydään, puhkesi republikaanien ja demokraattien välille jo ennen oikeudenkäynnin alkua. McConnell ehdotti maanantaina sääntöjä, jotka johtaisivat hyvin nopeaan oikeudenkäyntiin.

McConnellin ehdotuksessa sekä syyttäjille että Trumpin puolustukselle annetaan kummallekin 24 tuntia aikaa omien argumenttiensa esittämiseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Vielä hetki sitten demokraatit vakuuttivat että heillä on jo vedenpitävät todisteet Trumpin syyllisyydesta. Nyt he kuitenkin kaipailevat lisätodistajia.
Trumpilla oli täysi oikeus ellei velvollisuus pyytää ukrainalaisia tutkimaan korruptiota maassaan. Onhan ihmeellistä että Joe Biden jopa kerskaili televisiossa miten hän sai vaihdettua avustusrahojen epäämisellä tutkijan joka selvitti Barisma yhtiön korruptiota, yhtiötä jonka hallintoneuvostossa oli alasta täysin tietämätön hänen poikansa Hunter Biden. Jos tästä ei presidentti saa pyytää selvitystä sillä perusteella että se he saattaisi heikentää Joe Bidenin asemaa tämän vuoden presidentinvaalissa niin outoa on. Voin lyödä vetoa että Trumpin jatkokausi on tämän sotkun jälkeen entistäkin varmempi ja demoraatit haukkaavat ...kaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Estänyt, miten niin estänyt??? Ei sitä voi estellä jos vain haluaa. Jos on perusteita niin totta kait lakimiehet käyttää sallitut keinot. Ei se mitään estelyä ole. On taas niin CNN tyylistä tuubaa että hohhoijjaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Republikaanienemmistöllä voi estää, kun kerran äänestämällä asiat ratkotaan. Kai suostut ymmärtämään tämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän ei ole kyse tavanomaisesta oikeudenkäynnistä oikeusistuimessa. Virkarikosoikeudenkäynnissä tuomareina toimivat 100 senaattoria.

Hohhoijjaa… :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Republikaanien selkäranka on sulanut täysin. Historia itseään kunnioittavana puolueena on päättynyt ja tahdottomat edustajat muodostavat lähinnä Trumpin palveluskunnan. Tästä seuraava moraalinen krapula tulee olemaan historiallinen ja se saattaa muodollisestikin tuhota puolueen, joka de facto on jo lakannut olemasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko oikeudenkäynti on täysi farssi ja täytyy myöntää presidentti Trumpin väittämä; noitajahti. Mikä tässä myös tuhotaan; suomalaisen media uskottavuutta. Yhdysvaltain vaalijärjestelmä on oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen koko maata ajatellen se pitää maan tasa-arvoisesti mukana ei ainoastaan suuria asutuskeskuksia, joita helposti koko maan äänet ratkaisevassa versiossa suhteettomasti suositaan demokratian nimellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska syytöksissä ei ole mitään perää, siksi republikaaneilla hirveä siilipuolustus. Vai miten se nyt menikään. Miten vaalijärjestelmä liittyy Trumpin ja Ukrainan presidentin väliseen puhelinkeskusteluun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi mika raikas tuulahdus! Suomessa on sittenkin joku, joka ymmartaa USAn presidentinvaalisysteemin ylivoimaisen soveltuvuuden tahan valtavaan liittovaltioon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mukava tietää, mitä Brysselissä, jossa meidänkin asioista pääosin päätetään, tapahtuu. Ainakaan Ylen uutisia seuraamalla se ei onnistu.

Sen sijaan meille syötetään oikein ulkomaantoimittajan voimin kymmeniä tunteja tätä kotimaanyleisölle tarkoitettua virkarikosnäytelmää, jonka lopputuloksesta ei ole epäselvyyttä.

Onko tämä jotenkin tarkoituksellista: hömppää ja mainoksia silmät korvat täyteen mutta oikeaa asiaa saa hakemalla hakea taustoista puhumattakaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

se on totta. brysselin asioista uutisoidaa tosi vähän. moni ei muista mitä puolueita EU:ssa on tai mitkä ovat siellä ajankohtaisia kiistanaiheita. vink vink kaleva

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n on suunniteltu toimivan juuri niin. Kansa joka tietää mitä EU:ssa tapahtuu voisi muodostaa oman mielipiteensä asioista ja ehkäpä yrittää jopa vaikuttaa niihin. Tämä olisi katastrofaalista EU:n prosesseille ja suunnitelmille, joiden toteutuminen vaatii ettei mikään demokraattisen prosessin kaltainen kauhistus pääse sotkemaan niitä.

Saksan johtaman "Hyvän Imperiumiksi" mainitun EU:n yhteinen armeija etenee kulisseissa hyvää vauhtia, eikä kukaan kuule asiasta mitään. Samalla EU:lle ollaan antamassa verotusoikeutta ja byrokraattien määrittelemiä "EU:n arvoja" rikkovilta mailta poistetaan vaikutusmahdollisuudet EU:n asioihin. Nyt EU pyrkii saamaan yhteisen minimipalkan kaikille jäsenmaille estääkseen väestön karkaamisen Itä-Euroopasta läntisiin maihin, mikä tulisi kertaheitolla tuhoamaan Itä-Euroopan maiden talouden.

Kansalaisia ei informoida tapahtumista, koska EU-byrokraatit ovat rakentamassa Euroopan Yhdysvaltojen sijaan Euroopan Neuvostoliittoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kansalaisia ei informoida tapahtumista" siksipä EU:lta löytyy aikas kattava sivusto toiminnastaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukava olisi mutta itse ei viitsi vaivautua.
No Ylelläkin ollut tämän vuoden puolella aika monta eu-juttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sotket asioita. Tämän veroraholla toimivan instituution tehtävänä on palvella kansalaisia myös uutisten muodossa.

Esim. Brysselin kone on erinomaisesti toimitettu, mutta sekään ei kerro, mitä elimissä ja kulisseissa tapahtuu juuri nyt. Eli vähän rinnastusta, please.

Ja sen Pihtiputaan mummonkin, jolle "kattavat sivustot" ovat hepreaa ja hukassa, on saatava jokin käsitys maailmanmenosta niin kauan kuin on oikeustoimikelpoinen.

On sellainenkin ammattikunta kuin "toimittajat". Miksiköhän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:n vaalijärjestelmä on täysin demokratian vastainen. Äänestäminen on tehty vaikeaksi mustille, latinalaisamerikkalaisille, opiskelijoille ja kaikille sellaisille ryhmille, jotka kannattavat keskimääräistä vähemmän republikaaneja. Trump tuli valituksi vaikka sai monta miljoonaa ääntä vähemmän kuin kilpailijansa ja periaatteessa valituksi voi tulla vähän yli 20 % kannatuksellakin. Henkisesti tasapainotonta ihmistä ei pitäisi valita minkään maan presidentiksi demokraattisellakaan vaalitavalla. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan (mm. puhelu Ukrainan presidentille) on päivän selvää, että Trump on on tehnyt virkarikoksen. Jos prosessissa ei kuulla tai sallita kuulla kaikkia mahdollisia todistajia tai se päätyy muuhun tulokseen, kertoo se ettei laki ole kaikille sama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajan haaskausta. Lopputuloksen tietää kaikki. Ainoa, mikä tässä selviää (toivottavasti myös kansalle), on mitä USA:n presidentti saa tehdä. Ennakkopäätös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopputulos on aika selvä. Jos Usan presidentillä ei olisi oikeutta pyytää vieraan vallan edustajaa tutkimaan vastapuolueen edustajan tekemiä virka-aseman väärinkäyttötapauksia, johtaville poliitikoille annettaisiin käytännössä avoin valtakirja hyväksikäyttää asemaansa niin paljon kuin huvittaa. Demokraatti kun ei tutkituta johtavaa demokraattia, eikä Republikaani johtavaa republikaania.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image