Ulkomaat

Räppäri ASAP Rockyn oi­keu­den­käyn­ti alkaa Tukholmassa tänään – vapauttamista vaatinut fani häiriköi suur­lä­he­tys­tös­sä

ASAP Rocky oli keikkamatkalla Ruotsissa, kun hän joutui kahakkaan kadulla. Kuva on Sveitsistä. KUVA: LAURENT GILLIERON
Ulkomaat 30.7.2019 6:30
Daniel Wallenius

Muusikko on vedonnut itsepuolustukseen.

Amerikkalaisen räppärin ASAP Rockyn, eli Rakim Mayersin on määrä astella oikeuden eteen tänään tiistaina Tukholmassa.

Mayersiä syytetään kesäkuun lopussa tapahtuneesta pahoinpitelystä. Tapahtumasta on useita videoita, joiden uskotaan toimivan tärkeänä todistusaineistona oikeudenkäynnissä.

– Näissä videoissa on kohtia, joiden en usko olevan suotuisia näille kolmelle ihmiselle, syyttäjä Daniel Sunesson sanoo Dagens Nyheter -lehdelle.

Kolmikolla syyttäjä viittaa Mayersiin ja kahteen muuhun hänen seurueensa jäseneen, jotka ovat olleet pidätettyinä heinäkuun alusta lähtien. Kaikki kolme kiistävät pahoinpitelysyytteet.

Maanantaina iltapäivällä yhden syytetyn puolustusasianajaja lupasi heillä olevan ässän hihassaan. Mikä ässä on, sitä asianajaja ei suostunut kertomaan.

Räppäri julkaisi videota tapahtumista omissa sosiaalisen median kanavissaan pian tappelun jälkeen. Syyttäjän mukaan videota on muokattu.

Toisen osapuolen tutkinta päättyi

Tapahtumat saivat alkunsa, kun mies lähestyi Mayersiä yöllä kadulla, mutta siitä eteenpäin kertomukset eroavat huomattavasti. Miehen mukaan hän etsi kaveriaan, räppärin mukaan miehiä oli kaksi ja he kysyivät tietä.

Räppärin mukaan miehet lähtivät pois, mutta palasivat. Kun hänen henkivartijansa pyysi heitä poistumaan, mies kävi henkivartijan päälle.

Miehen itsensä mukaan henkivartija käski häntä poistumaan ja alkoi itse töniä. Kun mies alkoi ihmetellä vartijan käytöstä, tämä otti hänestä kuristusotteen.

Tässä yhteydessä mies yritti ilmeisesti lyödä vartijaa kuulokkeillaan, jotka menivät rikki. Mies halusi kuulokkeensa takaisin ja lähti seuraamaan seuruetta. Tässä vaiheessa tapahtui ilmeisesti uusi pahoinpitely, jossa myös räppäri itse oli osallisena.

Mayers sanoo toimineensa tilanteessa itsepuolustukseksi. Myös pahoinpitelyn uhrista aloitettiin esitutkinta heinäkuun puolessa välissä, mutta se lopetettiin vain joitakin päiviä myöhemmin, eikä häntä enää epäillä rikoksesta.

Fanit vetoavat vapauttamiseksi

Mayersin vangitseminen on kuohuttanut tunteita ympäri maailmaa. Fanit, muut julkisuuden henkilöt ja poliitikot ovat vaatineet hänen vapauttamistaan. Räppärin vapauttamista vaativa vetoomus oli maanantai-iltapäivään mennessä kerännyt noin 640 000 allekirjoitusta.

Mayersin tukijoihin on liittynyt myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump, joka on ollut yhteydessä Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniin. 20 minuutin puhelun jälkeen Löfven julkaisi lausunnon, jonka mukaan "Ruotsissa kaikki ovat lain edessä tasa-arvoisia, eikä hallitus voi eikä aio vaikuttaa oikeusjärjestelmään".

Trump ilmoitti Twitterissä tuttuun tyyliinsä Ruotsin pettäneen afrikkalais-amerikkalaisen yhteisön. Tämän jälkeen jyrähti Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt, joka sanoi, että poliittinen sekaantuminen ylittää rajat.

Kesäkuinen kahakka Tukholmassa on nyt johtanut myös toiseen pidätykseen, tällä kertaa Yhdysvalloissa.

ASAP Rockyn fani on pidätetty viime viikolla tämän riehuttua kahteen otteeseen Ruotsin Yhdysvaltain-suurlähetystössä Washingtonissa. Maanantaina nainen roiski nestettä lähetystön oveen ja uhkasi räjäyttää rakennuksen. Hän ehti poistua ennen kuin viranomaiset ehtivät puuttua hänen käytökseensä.

Tiistaina nainen palasi häiriköimään lähetystön henkilökuntaa ja vierailijoita sekä potki lähetystön irtaimistoa. Tämän jälkeen hänet pidätettiin.

Nainen ihmetteli sosiaalisen median kanavillaan, miksi ei saa julkisuutta tempauksilleen.

Aikajana

2.7. Lehdet uutisoivat ASAP Rockyn joutuneen tappeluun edellisenä viikonloppuna Tukholmassa. Räppäri pidätetään seuraavana päivänä.

8.7. Räppärin asianajaja valittaa vangitsemisesta, mutta mies pysyy vangittuna.

10.7. Useat julkisuuden henkilöt ovat asettuneet ASAP Rockyn tueksi. Hänen vapauttamistaan vaatima adressi on kerännyt yli 300 000 nimeä.

12.7. Räppärin henkivartija tekee ilmoituksen pahoinpitelyn uhrin tekemästä pahoinpitelystä.

19.7. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump liittyy räppärin vapautusrintamaan.

22.7. Henkivartijan ilmoittaman pahoinpitelyn tutkinta lopetetaan.

25.7. Tutkinta päättyy. ASAP Rocky saa syytteen pahoinpitelystä.

26.7. Trump haukkuu Ruotsin kovasanaisesti Twitterissä. Entinen ja nykyinen pääministeri vastaavat, etteivät voi vaikuttaa oikeusjärjestelmään.

30.7. Oikeudenkäynti alkaa.

MAINOS

Kommentoi

Mistä näitä pellehermanneja riittää?
Vielä pitäisi päästä lakien yläpuolelle.Ei tämä kuitenkaan mikään jeesus ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas erikoista hommaa, kun ei lakia ja esivaltaa kunnioiteta. Vähän samanlaista mieltä vailla tapahtuvaa mesoamista, kuin meilläkin niillä, jotka jostain syystä vastustavat mm. ulkomaalaisten rikollisten rankaisemista ja palauttamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi ei välttämättä tulevaisuudessa ole kansainvälisten esiintyjien suosiossa, ei nyt pelkästään tämän tapauksen takia, mutta tämäkin liittyy siihen. Miten moni on käynyt esimerkiksi Afganistanissa esiintymässä...aivan niin, jossain vaiheessa ei käydä enää Ruotsissakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa miksi? Luuletko, että kaikkien viihdetaiteilijoitten pitää saada esiintymispaikoissaan elää kuin pellossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kyllä jokseenkin käsittämätön case jos on vähänkään tutkinut "riippumattomia" lähteitä, mm vapaasti ja julkisesti löytyvää videomateriaalia. Afgaaninuorukaiset ovat ilmeisesti saavuttaneet ruotsissa jonkinlaisen toteemipaalun aseman ja osaavat myös käyttää tilannetta hyväkseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanteesta on olemassa hyvin mielenkiintoisia videoita. Kannattaa katsoa itse ja sitten miettiä, miten lehdistö onnistuu tuomaan asian esille. Mielestäni ei kovin hyvin. Asia liittyy Ruotsin maahanmuuttopolitiikan lieveilmiöihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nolo tilanne Trumpille, joka taas joutui naurunalaiseksi. Hänellä on käytössä armeija virkamiehiä, jotka voivat selvittää asioita. Miksei Trump käytä heitä, vaan mieluummin paljastaa tietämättömyytensä sivistysvaltion toimintaperiaatteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Ruotsi - Heja Sverige ! Älkää antako pölhöpopulismille periksi vaan pitäkää oikeusvaltion periaatteista kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämä räpätti rastas tule saamaan korvauksia, van joutuu maksamaan korvauksia, ja toivottavasti paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oikeassa, vain suomen valtamediaa lukevilla ei ole hajuakaan koko tapauksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Ruotsi mitään nolannut,päinvastoin. Osoitti jämäkkää oikeuden puolustamista vaikka Yhdysvallat sekaantuikin toisen maan oikeusjärjestelmän mitätöimisyritykseen. Trump tässä nolasi jälleen kerran itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:40
Vanhat kuvat: Tällainen oli Oulu vuonna 1959, kun yliopisto aloitti toimintansa
9:00
Lampunvarjostimella voi parantaa maailmaa – katso tästä seitsemän vinkkiä vastuulliseen sisustamiseen Tilaajille
9:00
Essee: J. Karjalaiselta voi oppia, miten myrkyllinen mieheys taltutetaan – Ota sinäkin mallia kolmannesta cowboysta Tilaajille
8:52
IS: Yksi Kalifornian tuhoisassa venepalossa kuolleista oli pitkään Yhdysvalloissa asunut suomalainen
8:37
Erittäin kylmää nestemäistä typpeä vuoti teollisuuslaitoksen säiliöstä ilmaan Sievissä
8:14
Seitsemän asunnon rivitalo vaurioitui pahoin tulipalossa Suomussalmella, yksi asukas hengitti savua
8:00
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan
20
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
18
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
16
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
12
"Tuskinpa noita asvaltteja täältä ruvetaan mihinkään pois rullaamaan" – Hanhikiven ydinvoimalatyömaa veti insinööriopiskelijat, kalastajan ja lapsena niemellä retkeilleen tutustumaan alueeseen
11
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
8
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan
7
Nuoret ovat entistä kunnollisempia, eivätkä he juuri rötöstele tai juo alkoholia – mitä nykyvanhemmat tekevät oikein?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saako poliisiautossa kuvata?

94 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Syötkö päiväystuotteita?

Kyllä kun ruokaa ostan niin laatu ja tuoreus on tärkeintä eikä se, että mitä se maksaa, onko alennuksessa vaiko ei. En m... Lue lisää...
laatu ratkaisee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image