Ulkomaat

Räppäri ASAP Rockyn oi­keu­den­käyn­ti alkaa Tukholmassa tänään – vapauttamista vaatinut fani häiriköi suur­lä­he­tys­tös­sä

ASAP Rocky oli keikkamatkalla Ruotsissa, kun hän joutui kahakkaan kadulla. Kuva on Sveitsistä. KUVA: LAURENT GILLIERON
Ulkomaat 30.7.2019 6:30
Daniel Wallenius

Muusikko on vedonnut itsepuolustukseen.

Amerikkalaisen räppärin ASAP Rockyn, eli Rakim Mayersin on määrä astella oikeuden eteen tänään tiistaina Tukholmassa.

Mayersiä syytetään kesäkuun lopussa tapahtuneesta pahoinpitelystä. Tapahtumasta on useita videoita, joiden uskotaan toimivan tärkeänä todistusaineistona oikeudenkäynnissä.

– Näissä videoissa on kohtia, joiden en usko olevan suotuisia näille kolmelle ihmiselle, syyttäjä Daniel Sunesson sanoo Dagens Nyheter -lehdelle.

Kolmikolla syyttäjä viittaa Mayersiin ja kahteen muuhun hänen seurueensa jäseneen, jotka ovat olleet pidätettyinä heinäkuun alusta lähtien. Kaikki kolme kiistävät pahoinpitelysyytteet.

Maanantaina iltapäivällä yhden syytetyn puolustusasianajaja lupasi heillä olevan ässän hihassaan. Mikä ässä on, sitä asianajaja ei suostunut kertomaan.

Räppäri julkaisi videota tapahtumista omissa sosiaalisen median kanavissaan pian tappelun jälkeen. Syyttäjän mukaan videota on muokattu.

Toisen osapuolen tutkinta päättyi

Tapahtumat saivat alkunsa, kun mies lähestyi Mayersiä yöllä kadulla, mutta siitä eteenpäin kertomukset eroavat huomattavasti. Miehen mukaan hän etsi kaveriaan, räppärin mukaan miehiä oli kaksi ja he kysyivät tietä.

Räppärin mukaan miehet lähtivät pois, mutta palasivat. Kun hänen henkivartijansa pyysi heitä poistumaan, mies kävi henkivartijan päälle.

Miehen itsensä mukaan henkivartija käski häntä poistumaan ja alkoi itse töniä. Kun mies alkoi ihmetellä vartijan käytöstä, tämä otti hänestä kuristusotteen.

Tässä yhteydessä mies yritti ilmeisesti lyödä vartijaa kuulokkeillaan, jotka menivät rikki. Mies halusi kuulokkeensa takaisin ja lähti seuraamaan seuruetta. Tässä vaiheessa tapahtui ilmeisesti uusi pahoinpitely, jossa myös räppäri itse oli osallisena.

Mayers sanoo toimineensa tilanteessa itsepuolustukseksi. Myös pahoinpitelyn uhrista aloitettiin esitutkinta heinäkuun puolessa välissä, mutta se lopetettiin vain joitakin päiviä myöhemmin, eikä häntä enää epäillä rikoksesta.

Fanit vetoavat vapauttamiseksi

Mayersin vangitseminen on kuohuttanut tunteita ympäri maailmaa. Fanit, muut julkisuuden henkilöt ja poliitikot ovat vaatineet hänen vapauttamistaan. Räppärin vapauttamista vaativa vetoomus oli maanantai-iltapäivään mennessä kerännyt noin 640 000 allekirjoitusta.

Mayersin tukijoihin on liittynyt myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump, joka on ollut yhteydessä Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniin. 20 minuutin puhelun jälkeen Löfven julkaisi lausunnon, jonka mukaan "Ruotsissa kaikki ovat lain edessä tasa-arvoisia, eikä hallitus voi eikä aio vaikuttaa oikeusjärjestelmään".

Trump ilmoitti Twitterissä tuttuun tyyliinsä Ruotsin pettäneen afrikkalais-amerikkalaisen yhteisön. Tämän jälkeen jyrähti Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt, joka sanoi, että poliittinen sekaantuminen ylittää rajat.

Kesäkuinen kahakka Tukholmassa on nyt johtanut myös toiseen pidätykseen, tällä kertaa Yhdysvalloissa.

ASAP Rockyn fani on pidätetty viime viikolla tämän riehuttua kahteen otteeseen Ruotsin Yhdysvaltain-suurlähetystössä Washingtonissa. Maanantaina nainen roiski nestettä lähetystön oveen ja uhkasi räjäyttää rakennuksen. Hän ehti poistua ennen kuin viranomaiset ehtivät puuttua hänen käytökseensä.

Tiistaina nainen palasi häiriköimään lähetystön henkilökuntaa ja vierailijoita sekä potki lähetystön irtaimistoa. Tämän jälkeen hänet pidätettiin.

Nainen ihmetteli sosiaalisen median kanavillaan, miksi ei saa julkisuutta tempauksilleen.

Aikajana

2.7. Lehdet uutisoivat ASAP Rockyn joutuneen tappeluun edellisenä viikonloppuna Tukholmassa. Räppäri pidätetään seuraavana päivänä.

8.7. Räppärin asianajaja valittaa vangitsemisesta, mutta mies pysyy vangittuna.

10.7. Useat julkisuuden henkilöt ovat asettuneet ASAP Rockyn tueksi. Hänen vapauttamistaan vaatima adressi on kerännyt yli 300 000 nimeä.

12.7. Räppärin henkivartija tekee ilmoituksen pahoinpitelyn uhrin tekemästä pahoinpitelystä.

19.7. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump liittyy räppärin vapautusrintamaan.

22.7. Henkivartijan ilmoittaman pahoinpitelyn tutkinta lopetetaan.

25.7. Tutkinta päättyy. ASAP Rocky saa syytteen pahoinpitelystä.

26.7. Trump haukkuu Ruotsin kovasanaisesti Twitterissä. Entinen ja nykyinen pääministeri vastaavat, etteivät voi vaikuttaa oikeusjärjestelmään.

30.7. Oikeudenkäynti alkaa.

MAINOS

Kommentoi

Mistä näitä pellehermanneja riittää?
Vielä pitäisi päästä lakien yläpuolelle.Ei tämä kuitenkaan mikään jeesus ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas erikoista hommaa, kun ei lakia ja esivaltaa kunnioiteta. Vähän samanlaista mieltä vailla tapahtuvaa mesoamista, kuin meilläkin niillä, jotka jostain syystä vastustavat mm. ulkomaalaisten rikollisten rankaisemista ja palauttamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi ei välttämättä tulevaisuudessa ole kansainvälisten esiintyjien suosiossa, ei nyt pelkästään tämän tapauksen takia, mutta tämäkin liittyy siihen. Miten moni on käynyt esimerkiksi Afganistanissa esiintymässä...aivan niin, jossain vaiheessa ei käydä enää Ruotsissakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa miksi? Luuletko, että kaikkien viihdetaiteilijoitten pitää saada esiintymispaikoissaan elää kuin pellossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kyllä jokseenkin käsittämätön case jos on vähänkään tutkinut "riippumattomia" lähteitä, mm vapaasti ja julkisesti löytyvää videomateriaalia. Afgaaninuorukaiset ovat ilmeisesti saavuttaneet ruotsissa jonkinlaisen toteemipaalun aseman ja osaavat myös käyttää tilannetta hyväkseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanteesta on olemassa hyvin mielenkiintoisia videoita. Kannattaa katsoa itse ja sitten miettiä, miten lehdistö onnistuu tuomaan asian esille. Mielestäni ei kovin hyvin. Asia liittyy Ruotsin maahanmuuttopolitiikan lieveilmiöihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nolo tilanne Trumpille, joka taas joutui naurunalaiseksi. Hänellä on käytössä armeija virkamiehiä, jotka voivat selvittää asioita. Miksei Trump käytä heitä, vaan mieluummin paljastaa tietämättömyytensä sivistysvaltion toimintaperiaatteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Ruotsi - Heja Sverige ! Älkää antako pölhöpopulismille periksi vaan pitäkää oikeusvaltion periaatteista kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämä räpätti rastas tule saamaan korvauksia, van joutuu maksamaan korvauksia, ja toivottavasti paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oikeassa, vain suomen valtamediaa lukevilla ei ole hajuakaan koko tapauksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Ruotsi mitään nolannut,päinvastoin. Osoitti jämäkkää oikeuden puolustamista vaikka Yhdysvallat sekaantuikin toisen maan oikeusjärjestelmän mitätöimisyritykseen. Trump tässä nolasi jälleen kerran itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:20
Putin saapui Berliiniin Libya-huippukokukseen – Suurvallat yrittävät ratkoa Libyan pitkittynyttä sisällissotaa, joka uhkaa maan öljynvientiä
15:17
Arvio: Dream Theaterille enemmän on aina enemmän – fanit ottivat progressiivisen metallin suurnimen vastaan avosylin Oulussa, mutta yhtyeen maratonmittaisessa keikassa oli paljon parantamisen varaa Tilaajille
15:12
Kuvagalleria: Progressiivisen metallin suurnimi Dream Theater vieraili ensimmäistä kertaa Oulussa
14:57
Mitä ihmettä – Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän
14:29
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole
14:03
Johaug tuplasi etumatkansa ja juhli voittoa – Pärmäkoski ei pysynyt Östbergin kyydissä
12:19
Mies laittoi toisen miehen kuvan Facebook-ryhmään ja väitti sarjakuristajaksi – Rovaniemen hovioikeus tuomitsi maksamaan sakkoja ja korvauksia
133
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
52
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
24
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
22
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image