Ulkomaat

Raportti: miljoonien jätevedet päätyvät suoraan Välimeren rannikon uimavesiin

Jätehuolto on Välimeren etelä- ja itärannikolla edelleen monin paikoin huonolla tolalla, kertoo Euroopan ympäristökeskuksen tiistaina julkistama raportti. Arkistokuva.
Ulkomaat 13.5.2014 14:40
Henripekka Kallio

Jätehuolto on Välimeren etelä- ja itärannikolla edelleen monin paikoin huonolla tolalla, kertoo Euroopan ympäristökeskuksen tiistaina julkistama raportti.

Raportin mukaan Välimeren Marokosta ja Libanoniin ulottuvalla etelärannikolla asuu lähes 18 miljoonaa ihmistä, jotka eivät ole viemäröinnin piirissä.

Myös jätehuollossa riittää parannettavaa. Alueen yhdyskuntajätteistä kerätään kolme neljäsosaa, mutta suurin osa kerätyistä jätteistä kaadetaan yhä avokaatopaikoille, joista EU on parhaillaan luopumassa ympäristösyistä. Kierrätys, kompostointi ja puhdistettujen jätevesien uusiokäyttö ovat raportin mukaan Välimeren etelärannalla vielä lapsenkengissään.

Euroopan ympäristökeskus varoittaa raportissaan, että puutteellisten vesi- ja viemäriverkostojen takia jätevesiä valuu puhdistamattomina niin pinta- kuin pohjavesiinkin. Viime kädessä likavedet päätyvät Välimeren rantavesiin, missä ne voivat saastuttaa sekä uimavesiä että ihmisravinnoksi pyydettäviä kaloja ja muita mereneläviä.

Raportin mukaan edistystäkin on tapahtunut. Vuosien 2003 ja 2011 välillä viemäröinnin piirissä olevan väestön osuus nousi 87,5 prosentista 92 prosenttiin. Myös raskasmetallien määrä Välimeren vedessä on vähentynyt viime vuosina.
Raportti esiteltiin tiistaina Välimeren maiden ympäristöministereille Ateenassa.

Tästä linkistä EEA:n raporttiin (englanniksi).

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Suola on paras puhdistaja ja väli meri on moninkertaisesti puhtaampi kuin maailman saastunein Itämeri

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin menkäähän lomailemaan Välimerelle ja sitten kun tulette kehutte miten siellä oli ihanaa ja puhdasta. Suomeahan voi sitten moittia, että täällä on niin likaista ja vedet huonoja, mutta aina niitä tauteja tulee matkatessa ja tässä taas yksi syy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulin vasta, että myös OUlun jätevedenpuhdistamolla ei laitteet toimi kunnolla, ja tämän vuoksi jätevedet menevät mereen puhdistamattomana. Juttuvinkki Kalevalle, käykääpä tutustumassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän kohta joku poliitikko yritä itselleen parempaa paikkaa EU:sta ja ehdota että Suomi ottaa vastatakseen kuluista laittaa asia kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, että Suomi kustantaan Pietarin alueen jätevedenpuhdistamoja, johtuu siitä, että siinä on meillä oma lehmä ojassa. Vaikea hakea vastaavaa yhteyttä Välimerestä, paitsi jos lomakohteiden uimavesiä ajatellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai suomi maksaa tuommoset hommat,pikkurahoja.Onhan me maksettu muidenkin maiden maksut.Millonhan me hoksataan,että meillä ei ole varaa siihen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja täällä sorvataan paskalakia väkipakolla koskemaan joka taloutta, vaikka alueilla, missä on alle parikymmentä ihmistä neliökilometrillä, lailla ei ole mitään merkitystä. Onpahan vain taas yksi lisärasite haja-asutusalueilla asuville ihmisille.

Maanantainahan oli eräs uutinen, jonka mukaan noin miljoonan omakotitalon reaaliarvo on romahtanut. Kyllä se tapahtuu tällaisilla tempuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä muutamia vuosia sitten jopa aurinkorantojen hotellien jätevedet johdettiin maan-/vedenalaista putkea pitkin suoraan Välimereen. Rannoilla uimareille yleinen ohje oli: älä ui ainakaan suu auki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välimeren veden laatu on parantunut viimeisten 15 vuoden aikana hurjasti ja luokitellaan nykyisin hyväksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:10
Nelostiellä ulosajo Limingassa, henkilövahingoilta vältyttiin
21:03
Oululainen Blind Channel soittaa rakkausmetallin sijasta väkivaltapoppia – koronapandemian takia kevään keikoille katsellaan uusia päivämääriä
20:43
Moottorikelkkailijoiden haverit kasvussa – Palomestari: "On ymmärrettävä, että kyseessä ei ole riskitön harrastus" Tilaajille
20:13
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
20:00
OYS valmiina koronatutkimukseen – biopankki kerää näytteitä sairastuneilta mahdollista lääketutkimusta varten Tilaajille
19:35
Somessa hitiksi noussut kuva rapusta, jossa ilmoitettiin lauluharjoituksista talon asunnossa ei ollutkaan aprillipila – lapun jättänyt Karita Mattila haastattelussa.
19:31
Kevään valmistujaisjuhlille etsitään uutta ajankohtaa – pääsykokeet halutaan yhä järjestää normaaliaikataulussa
64
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
59
Vastaanottoyksikön johtaja: Maahanmuuttovirasto on valmiina vastaanottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta, mikäli toimeksianto tulee
43
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
42
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
40
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
37
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
29
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

332 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image