Ulkomaat

Ranskan Macron torjuu Britannian Johnsonin vaatimuksen neuvotella erosopimus uusiksi

Tiistaina Britannian pääministeri Boris Johnson (oik.) tapasi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinissä. Tänään ovat vuorossa neuvottelut Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa Pariisissa. KUVA: CLEMENS BILAN
Ulkomaat 22.8.2019 9:14
Ilkka Timonen, Reuters

Saksan Merkel oli antanut Johnsonille 30 päivää aikaa laatia uusi vaihtoehto Irlannin rajaa koskevalle järjestelylle.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin on määrä tänään neuvotella maan tulevasta lähdöstä EU:sta Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Eilen Johnson tapasi asian johdosta Saksan liittokanslerin Angela Merkelin.

Macron sanoi keskiviikkona, että Britannian sopimukseton ero EU:sta olisi Britannian omaa syytä, ei EU:n. Hänen mukaansa mikä tahansa kauppasopimus, jonka Britannia solmisi Yhdysvaltain kanssa, ei pystyisi korvaamaan menetyksiä, jotka aiheutuisivat sopimuksettomasta brexitistä.

Ranskan presidentin mukaan Johnsonin vaatimus neuvotella erosopimus uusiksi ja erityisesti Irlannin rajaa koskeva niin sanottu backstop-järjestely eivät toimisi.

Backstopissa on kyse järjestelystä, jonka mukaan Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja pidettäisiin avoimena brexitin jälkeenkin. Johnsonin mukaan tämä olisi epädemokraattista eikä tulisi menemään läpi brittiparlamentissa.

Merkel antoi Johnsonille aikaa 30 päivää laatia vaihtoehtoinen suunnitelma backstopille.

"Britanniasta USA:n vasallivaltio"

– Voiko kovan Brexitin hinta Britannialle – koska Britannia olisi pääuhri – korvautua Yhdysvaltain toimesta? Ei. Ja vaikka se olisi strateginen vaihtoehto, se johtaisi Britannian vasallivaltion tilaan, hän sanoi.

– En usko että Boris Johnson haluaa tätä. En usko että Britannian kansa haluaa tätä.

Aiemmin keskiviikkona Macronin toimiston virkailija sanoi, että Ranska pitää sopimuksetonta eroa Britannialle todennäköisimpänä vaihtoehtona 31. lokakuuta. Hänen mukaansa Ranskan, Saksan ja muiden EU-maiden kannoissa ei ollut mitään eroa.

Macronin mukaan Britannia pyrkii olemaan suurvalta ja se onkin YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen. Britannia ei voi erota EU:sta ja sanoa, että "olemme vahvempia", kun Macronin mielestä siitä tulee junioripartneri Yhdysvalloille, joka toimii maailmalla yhä hegemonisemmin.

Ranskan presidentin mukaan ei ole mitään syytä antaa brexitille lisäaikaa ellei Britanniassa sitten tapahdu suurta poliittista muutosta kuten uudet vaalit tai uusi kansanäänestys.

Ranskalaisten mukaan Britannia saisi lisäaikaa uusien vaalien järjestämiseen, mikäli se pyytäisi tätä EU:lta.

Ranskan mukaan sopimukseton ero ei estäisi sitä, että Britannian pitää maksaa erovelkansa EU:lle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Britannia on ollut itsenäinen ja voinut päättää omista asioistaan EU:ssa. Brexitin myötä maa menettää itsenäisen päätöksentekokykynsä ja siitä tulee joko USA:n vasallivaltio tai kansainvälisen kaupan hylkymaa, joka joutuu suostumaan itselleen epäedullisiin kauppasopimuksiin. Itsenäisyys siis Vähenee, ei kasva. Esimerkiksi Intia on ilmoittanut, että ainoastaan sellainen kauppasopmius on mahdollinen, joka sisältää työvoiman vapaan liikkuvuuden. Siinäpä britit vikisevät,kun vahvemmat maat sanelevat ehtonsa ja myös EU:n vahva tuki ja neuvottelujen vääntövoima onkin sitten eri puolella pöytää kuin tähän asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokohan te alatte uskomaan, että se on 100% varmuudella kova brexit ilman sopimusta? Se on samalla EU:lle bai bai ja Britannian kulta-ajat alkavat. Eikä tarvitse ryhtyä mitään väittelemään, sillä kirjaimellisesti muutaman viikon päästä me tämä nähdään. Kympistä vetoa että Britanniassa kaikki mahdolliset asiat lähtevät heti parempaan kovan brexitin jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Johnson kiertää epätoivoisesti Eurooppaa ja haluaa neuvotella jostakin. Mistä ? Eikö se kova Brexit toteudu ihan automaattisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emme todellakaan ala uskomaan tällaista potaskaa!

Boris Johnsonilla on mopo karkaamassa käsistä. Vallassaoloaika käy Boriksella lyhyeksi kun kohta potkitaan pihalle. Kouhkaaminen uudesta erosopimuksesta todistaa sen, että hän tietää itsekin lähdön olevan lähellä, mutta tavoitteena onkin vain yritys luoda taistelevan soturin imago itselleen.

Veikkaan, että imagoksi jää lopulta neuvoton ritari don Quijote...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervemenoa sisällissotaan ja pirstaloitumiseen! Tulee huvittava tilanne kun pohjoisosa Brittein Saarista kuuluu EU:n ja eteläosa ei. Salakuljettajien paratiisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka panikoi EU:ssa? Mitään sellaista en ole havainnut.

Sen sijaan Britanniassa... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU voisi tietysti neuvotella uuden sopimuksen, mutta sille pitäisi vielä sen jälkeen saada jokaisen jäsenvaltion hyväksyminen.

EU ei ole valtio, eikä edes liittovaltio. Siksi tällaisiin merkittäviin sopimuksiin pitää vielä erikseen hankkia kaikkien jäsenmaiden suostumus. Lienee selvää, että aina jokin jäsenmaa on torppaamassa yrityksen poimia rusinoita ilman jäsenyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika turhaa juttua kun BoJo lounastaa tänään Macronin kanssa ja kuulee suoraan mikä se
kanta oikeasti on. Eikähän lie sama kuin Merkillä eli 30pv aikaa vaihtoehdolle backstopiksi.

Mitään jatkoaikoja britit ei enää halua eivätkä hyväksy. Pitävät uudet vaalit heti Brexitin jälkeen ja
eilisen gallupin mukaan konservatiivit saavat murskavoiton ja suuren enemmistön millä hallita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image