Ulkomaat

Ranskan Macron torjuu Britannian Johnsonin vaatimuksen neuvotella erosopimus uusiksi

Tiistaina Britannian pääministeri Boris Johnson (oik.) tapasi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinissä. Tänään ovat vuorossa neuvottelut Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa Pariisissa. KUVA: CLEMENS BILAN
Ulkomaat 22.8.2019 9:14
Ilkka Timonen, Reuters

Saksan Merkel oli antanut Johnsonille 30 päivää aikaa laatia uusi vaihtoehto Irlannin rajaa koskevalle järjestelylle.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin on määrä tänään neuvotella maan tulevasta lähdöstä EU:sta Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Eilen Johnson tapasi asian johdosta Saksan liittokanslerin Angela Merkelin.

Macron sanoi keskiviikkona, että Britannian sopimukseton ero EU:sta olisi Britannian omaa syytä, ei EU:n. Hänen mukaansa mikä tahansa kauppasopimus, jonka Britannia solmisi Yhdysvaltain kanssa, ei pystyisi korvaamaan menetyksiä, jotka aiheutuisivat sopimuksettomasta brexitistä.

Ranskan presidentin mukaan Johnsonin vaatimus neuvotella erosopimus uusiksi ja erityisesti Irlannin rajaa koskeva niin sanottu backstop-järjestely eivät toimisi.

Backstopissa on kyse järjestelystä, jonka mukaan Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja pidettäisiin avoimena brexitin jälkeenkin. Johnsonin mukaan tämä olisi epädemokraattista eikä tulisi menemään läpi brittiparlamentissa.

Merkel antoi Johnsonille aikaa 30 päivää laatia vaihtoehtoinen suunnitelma backstopille.

"Britanniasta USA:n vasallivaltio"

– Voiko kovan Brexitin hinta Britannialle – koska Britannia olisi pääuhri – korvautua Yhdysvaltain toimesta? Ei. Ja vaikka se olisi strateginen vaihtoehto, se johtaisi Britannian vasallivaltion tilaan, hän sanoi.

– En usko että Boris Johnson haluaa tätä. En usko että Britannian kansa haluaa tätä.

Aiemmin keskiviikkona Macronin toimiston virkailija sanoi, että Ranska pitää sopimuksetonta eroa Britannialle todennäköisimpänä vaihtoehtona 31. lokakuuta. Hänen mukaansa Ranskan, Saksan ja muiden EU-maiden kannoissa ei ollut mitään eroa.

Macronin mukaan Britannia pyrkii olemaan suurvalta ja se onkin YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen. Britannia ei voi erota EU:sta ja sanoa, että "olemme vahvempia", kun Macronin mielestä siitä tulee junioripartneri Yhdysvalloille, joka toimii maailmalla yhä hegemonisemmin.

Ranskan presidentin mukaan ei ole mitään syytä antaa brexitille lisäaikaa ellei Britanniassa sitten tapahdu suurta poliittista muutosta kuten uudet vaalit tai uusi kansanäänestys.

Ranskalaisten mukaan Britannia saisi lisäaikaa uusien vaalien järjestämiseen, mikäli se pyytäisi tätä EU:lta.

Ranskan mukaan sopimukseton ero ei estäisi sitä, että Britannian pitää maksaa erovelkansa EU:lle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Britannia on ollut itsenäinen ja voinut päättää omista asioistaan EU:ssa. Brexitin myötä maa menettää itsenäisen päätöksentekokykynsä ja siitä tulee joko USA:n vasallivaltio tai kansainvälisen kaupan hylkymaa, joka joutuu suostumaan itselleen epäedullisiin kauppasopimuksiin. Itsenäisyys siis Vähenee, ei kasva. Esimerkiksi Intia on ilmoittanut, että ainoastaan sellainen kauppasopmius on mahdollinen, joka sisältää työvoiman vapaan liikkuvuuden. Siinäpä britit vikisevät,kun vahvemmat maat sanelevat ehtonsa ja myös EU:n vahva tuki ja neuvottelujen vääntövoima onkin sitten eri puolella pöytää kuin tähän asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokohan te alatte uskomaan, että se on 100% varmuudella kova brexit ilman sopimusta? Se on samalla EU:lle bai bai ja Britannian kulta-ajat alkavat. Eikä tarvitse ryhtyä mitään väittelemään, sillä kirjaimellisesti muutaman viikon päästä me tämä nähdään. Kympistä vetoa että Britanniassa kaikki mahdolliset asiat lähtevät heti parempaan kovan brexitin jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Johnson kiertää epätoivoisesti Eurooppaa ja haluaa neuvotella jostakin. Mistä ? Eikö se kova Brexit toteudu ihan automaattisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emme todellakaan ala uskomaan tällaista potaskaa!

Boris Johnsonilla on mopo karkaamassa käsistä. Vallassaoloaika käy Boriksella lyhyeksi kun kohta potkitaan pihalle. Kouhkaaminen uudesta erosopimuksesta todistaa sen, että hän tietää itsekin lähdön olevan lähellä, mutta tavoitteena onkin vain yritys luoda taistelevan soturin imago itselleen.

Veikkaan, että imagoksi jää lopulta neuvoton ritari don Quijote...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervemenoa sisällissotaan ja pirstaloitumiseen! Tulee huvittava tilanne kun pohjoisosa Brittein Saarista kuuluu EU:n ja eteläosa ei. Salakuljettajien paratiisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka panikoi EU:ssa? Mitään sellaista en ole havainnut.

Sen sijaan Britanniassa... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU voisi tietysti neuvotella uuden sopimuksen, mutta sille pitäisi vielä sen jälkeen saada jokaisen jäsenvaltion hyväksyminen.

EU ei ole valtio, eikä edes liittovaltio. Siksi tällaisiin merkittäviin sopimuksiin pitää vielä erikseen hankkia kaikkien jäsenmaiden suostumus. Lienee selvää, että aina jokin jäsenmaa on torppaamassa yrityksen poimia rusinoita ilman jäsenyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika turhaa juttua kun BoJo lounastaa tänään Macronin kanssa ja kuulee suoraan mikä se
kanta oikeasti on. Eikähän lie sama kuin Merkillä eli 30pv aikaa vaihtoehdolle backstopiksi.

Mitään jatkoaikoja britit ei enää halua eivätkä hyväksy. Pitävät uudet vaalit heti Brexitin jälkeen ja
eilisen gallupin mukaan konservatiivit saavat murskavoiton ja suuren enemmistön millä hallita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:39
Journalisti: Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo sai valitusluvan hovista – käräjäoikeus katsoi hänen loukanneen Junes Lokan kunniaa
15:25
Ihmiskauppiaan tuomio lieveni hovissa – rangaistus neljä vuotta vankeutta
15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidasti liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
59
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
43
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
27
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
26
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
22
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

OP-venäjä ja OP Amerikka kasvu ainakin tuottaa hyvin. Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image