Ulkomaat

Ranska varautuu helle-ennätyksen rik­koon­tu­mi­seen

Ihmiset nauttivat aurinkoisesta sunnuntaista Hollannin Noordwijkissä. Loppuviikon aikana helteen ennustetaan Keski- ja Itä-Euroopassa muuttuvan paahtavaksi. KUVA: ROBINUTRECHT
Ulkomaat 24.6.2019 14:05
Ilkka Timonen

Vuoden 2003 helleaallon aikana Ranskassa kuoli kuumuuteen 15 000 ihmistä.

Ranska, Saksa, Sveitsi ja Belgia voivat kaikki nähdä tällä viikolla kesäkuun helle-ennätyksensä rikkoontuvan, kiitos Afrikasta työntyvän erittäin kuuman ilman, kertoo BBC.

Jo maanantaina esimerkiksi Ranskassa lämpötilan odotettiin nousevan yli 35 celsiusasteeseen. Loppuviikosta lämpötilan odotetaan nousevan yli 40 asteen, mahdollisesti ennätykseen, joka on elokuulta 2003: 44,1 celsiusta.

Ranskassa pahinta hellettä odotetaan maan pohjoisosiin. Helteeseen on varauduttu muun muassa niin, että Pariisissa on pystytetty väliaikaisia suihkulähteitä ja julkiset uimalat pysyvät auki myöhään.

Vedenjakelupisteitä on lisätty ja erityisesti vanhuksista huolehditaan tarkkaan. Korkean kosteuden takia 40 astetta tuntuu ihmisestä 47 asteelta.

Elokuun 2003 helleaallon aikana Ranskassa kuoli kuumuuteen 15 000 ihmistä. Koko Euroopassa helteisiin kuoli ehkä jopa 70 000 ihmistä.

Pariisilaisille tarjolla 900 "viileää paikkaa"

Ranskan ilmatieteen laitos Meteo France ennustaa, että lämpötilat laskevat vasta viikonloppuna. Yötkin ovat trooppisia lämpötilan pysytellessä 20 celsiusasteen yläpuolella.

Ilmatieteilijät varoittavat olon tulevan tukalaksi erityisesti suurissa kaupungeissa.

Pariisissa on aktivoitu lämpötilan vuoksi "kolmostason" suunnitelma. Ylintä nelostasoa ei ole vielä koskaan käytetty.

Osa suunnitelmaa on tarjota ihmisille 900 "viileää paikkaa", joissa on viileämpää kuin ympäröivillä kaduilla. Kyseeseen tulevat puistot, ilmastoidut hallit ja alueet mihin on perustettu väliaikaisia suihkulähteitä ja sumukoneita. Ylimääräiset 13 puistoa ovat auki yöllä, jotta ihmiset voivat mennä sinne vilvoittelemaan.

Espanjassa lämpötilan odotetaan nousevan yli 40 celsiuksen maan keskiosissa. Saksan Berliiniin on ennustettu torstaiksi lämmintä 38 astetta.

MAINOS

Kommentoi

Suomen matkailuvaltti on jatkossa viileän sateinen juhannus! Miljoonat turistit Keski-Euroopasta pakenevat superhellettä Suomeen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

39
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
32
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
24
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
13
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
8
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
7
Kolumni: Miksi Suomen luontoon ei tule kivoja vieraslajeja? Pingviinit, mangustit tai delfiinit olisivat hauskempia kuin kyttyrälohi ja hirvikärpänen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image