Ulkomaat

Ranska ei tunnustaisi itsenäistä Kataloniaa

Barcelonassa syntynyttä Ranskan entistä pääministeriä Manuel Vallsia on ehdotettu Ranskassa Katalonian kriisin neuvottelijaksi. Hän pitää itsenäisyysjulistusta vaarallisena. KUVA: IAN LANGSDON
Ulkomaat 9.10.2017 15:40
Katja Ihatsu

Jos Espanjan itsehallintoalue Katalonia julistautuu itsenäiseksi, Ranska ei tunnusta aluetta. Sen sijaan Ranska kannustaa osapuolia neuvotteluun kriisin ratkaisemiseksi.

Tällaisia terveisiä naapurimaalleen lähetti Ranskan Eurooppa-ministeri Nathalie Loiseau maanantaina CNews-televisiokanavan haastattelussa.

- Itsenäisyysliikkeen hieman yli viikko sitten järjestämä äänestys ei voi määritellä Kataloniaa. Tämä kriisi on ratkaistava keskustelulla, jota on käytävä Espanjan politiikassa kaikilla sen tasoilla, Loiseau sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ranskassa Katalonian tilannetta seurataan erityisen tarkasti aivan eteläisimmässä Ranskassa, Katalonian pohjoisrajalla sijaitsevassa Pyrénées-Orientales-departementissa, joka tunnetaan myös Ranskan Kataloniana.

Alueen pääkaupugin Perpignanin pormestari Jean-Marc Pujol ehdotti uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että Ranska voisi ryhtyä rauhanneuvottelijaksi Katalonian kriisissä.

- Entisellä pääministerillä Manuel Vallsilla on sekä valtionpäämiesmäistä uskottavuutta että espanjalais-katalaanitausta, hän sanoi viitaten sosialistipoliitikkoon, joka on syntynyt Barcelonassa.

Vallsilla on katalaani-isä ja sveitsiläis-italialainen äiti. Hän pyrki presidenttiehdokkaaksi viime kevään presidentinvaaleissa.

Valls kuitenkin kieltäytyi kunniasta ja otti jyrkästi kantaa Katalonian mahdolliseen itsenäisyysjulistukseen.

- Se olisi hulluutta. Espanjalla ja Ranskalla ei ole mitään yhteistä. Molemmat ovat suuria ja vaikuttavia alueita, joilla on vahva identiteetti. Katalonialla on itsenäisyys, jollaista ei voisi edes kuvitella Ranskaan, hän sanoi.

Kataloniassa on vahva oma kulttuuri, kieli ja kirjallisuus, joita Vallssin mukaan kunnioitetaan Espanjassa. Hän pitää itsenäisyysjulistusta vaarallisena.

- Katalonian vahvuus on olla osa yhtä vanhimmista EU-maista, joita ei ole monta. Espanjan jakaminen olisi EU:n jakamista. Jos Pandoran laatikko avataan, seuraavana on vuorossa Baskimaa Espanjassa, sitten Baskimaa Ranskassa, sen jälkeen Pohjois-Italia ja lopulta sota, Valls sanoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Historiallisessa mielessä Ranska miehittää yhä Katalonian pohjoisosia.
Näillä alueilla on yhä satoja tuhansia katalaania syntyperäisesti puhuvia ihmisiä.
Ranska pelkää sitä että he haluavat liittyä osaksi mahdollisesti itsenäistyvää Kataloniaa.

On se vaan niin oma lehmä...Ranskalla tässä ojassa. Fasistisen keskushallinnon tukeminen
paistaa näistä Ranskan lausunnoista läpi niin selvästi. ...kun aikanaan Katalonia on Ranskan ja Espanjan toimesta jaettu pakolla...niin nyt ollaan vieläkin yhdessä miehitystä jatkamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaan, että Suomikin jossain vaiheessa tulee tunnustamaan Katalonian, kävi miten kävi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokraattisessa maissa kansalaisilla on oikeus äänestää mistä tahansa ja päättää alueiden itsemääräämisoikeudesta. Mikäli demokraattisessa maassa aletaan voimakeinoin rajoittamaan kansalaisten oikeuksia niin silloin kyse on diktatuurista. Emomaan tulisi vain tyytyä kohtaloon jos alueet haluavat erota emomaasta. Tietysti emomaa voi aina tehdä myönnytyksiä jolla maa pidetään yhtenäisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
21
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
20
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
20
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
18
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
18
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image