Ulkomaat

Rajinder Singh, 42, kyynelehtii onnesta ajatellessaan pääsyä gurun kuo­lin­pai­kal­le – Intia ja Pakistan avaavat sodan sulkeman rajan

Intia ja Pakistan ovat olleet pitkään vihamielisiä toisilleen. Nyt maiden välille avataan uusi reitti erityisesti pyhiinvaeltajia ajatellen.
Ulkomaat 10.11.2019 6:30
Pia Heikkilä

Historiallinen liennytys antaa toivoa tuhansille pyhiinvaeltajille, jotka viimein pääsevät Intiasta rajan yli Pakistanin puolelle Kartarpurin pyhään temppeliin. Naapurimaiden poliittisen pelin nappulaksi joutuneet asukkaat toivovat, että käsillä olisi käänne kohti parempaa.

Dera Baba Nanak, Punjab, Intia

Huonojalkaiset mummot, raskaana olevat naiset ja lapsiaan sylissä kantavat isät ovat jo heti aamusta liikekannalla. Kaikki parveilevat kaukoputken äärellä paahtavasta auringosta huolimatta.

Tuhannet ovat matkustaneet satoja kilometrejä Intian rajakaupunkiin Dera Baba Nanakiin ihailemaan 2,5 kilometrin päässä Pakistanin puolella sijaitsevaa Kartarpurin pyhää temppeliä.

Väkijoukko kohisee siitä. että pian vierailu temppeliin on mahdollista. Moni suunnittelee pyhiinvaellusmatkaa.

Kaukoputken äärellä kyynelehtii 42-vuotias Amritsarista kotoisin oleva sikhi Rajinder Singh. Mies perheineen on päiväretkellä Amritsarista, josta matkaa kertyi yhteen suuntaan yli 60 kilometriä.

– Temppeli on meille sikheille pyhä paikka. Olen lapsesta asti halunnut nähdä sen.

Historiallinen sopimus avaa rajan

Toive toteutuu pian. Intia ja Pakistan allekirjoittivat kuun alussa historiallisen sopimuksen, jonka mukaan Intiasta tulevat pyhiinvaeltajat voivat käydä pyhässä temppelissä Pakistanissa ensimmäistä kertaa.

Kartarpurin käytäväksi kutsuttu tie, joka johtaa Dera Baba Nanakin kaupungista sikhien tärkeimmän gurun eli Gurun Nanakin kuolinpaikalle pystytettyyn temppeliin, aukeaa tänään 10 marraskuuta.

– Aion olla ensimmäisten joukossa, tämä on minulle ja perheelleni kerran elämässä eteen tuleva tilaisuus, Singh sanoo.

Pakistanin ja Intian yli 3 000 kilometrin pituinen raja on ollut yksi maailman tarkimmin vartioiduista. Siinä on aikaisemmin ollut vain yksi ylityspaikka.

Maiden välillä kytee syvä viha, joka sai alkunsa Intian ja Pakistanin syntymästä vuonna 1947. Katkeruutta aiheutti etenkin muslimienemmistöisen Kashmirin osavaltion jakaminen kahden maan väille, ja alueen hallinnosta kiistellään edelleenkin.

Kahden ydinvaltion välit ovat tämän vuoden aikana venyneet ennätyskireiksi tammikuussa juuri Kashmirin rajalla tapahtuneen aseellisen selkkauksen takia.

Monet kuitenkin toivovat Kartarpurin käytävästä läpimurtoa Intian ja Pakistanin välisissä rauhanneuvotteluissa.

Kauppa uudestaan kukoistamaan?

Yksi Dera Baba Nanakin tunnetuimmista henkilöistä, Girkpal Singh, omistaa paikallisen televisiokanavan nimeltä 5AAB Today. Singhistä käytävän avaaminen voi antaa tilaisuuden pikkukaupungille olla osana maailmanvälistä politiikkaa.

– Pääsemme koko Intian ja maailmankin tietoon, ja ehkä pystymme osaltamme edistämään maidenvälisiä rauhanneuvotteluita, hän toivoo.

Singh toivoo sikhien pyhiinvaellusmatkailun tuovan maineen lisäksi rahaa kaupunkiin.

– Rajojen sulkemisen jälkeen kaupunkimme kuoli. Mutta sitä ennen se oli vilkas kauppapaikka maiden välisellä pääväylällä. Toivon, että kaupunki saa nyt uuden kukoistuksen turismin myötä, Singh sanoo.

Reilun 10 000 asukkaan punjabilaisessa kaupungissa on yksi sairaala, kaksi koulua ja kolme sikhien temppeliä eli gurdwaraa.

Rajan läheisyyteen rakennetaan valtavaa kiiltävää terminaalia, jossa on 80 viisuminkäsittelypistettä.

Kauppiaat ja hotellimiehet odottavat innokkaasti pyhiinvaellusmatkailun rupioita, kiinteistöjen hinnat ovat kolminkertaistuneet ja työllisyys alueella lisääntynyt rakennustöiden myötä.

Vaikka käytävä on Dera Baba Nanakille hyvä uutinen, monet epäilevät sen avaamisen todellista motivaatioita.

Pääministeri haluaa sikhien äänet

Politiikan kommentaattorien mielestä Intian pääministeri, hindunationalismiväritteistä BJP -puoluetta johtava Narendra Modi haluaa käytävän avaamisella saada sikhiäänestäjät puolelleen.

Vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa olevan Pakistanin pääministerille Imran Khanille Kartarpurin käytävä puolestaan antaa maalle maineen rauhansovittelijana ja tuo ulkomailla asuvat sikhit maahan.

– Kartarpur ei ole mikään rauhan läpimurto. Molemmat osapuolet pelaavat lyhytaikaista taktista peliä. Ne ovat edelleen verivihollisia, kirjoitti pakistanilainen televisioankkuri Najam Sethi Twitterissä.

Kartarpur muistuttaa kuitenkin alueen uskontojen merkityksestä. Maiden jakautuessa jäi molemmin puolen rajaa eri uskontoryhmien pyhiä paikkoja.

Hindujen pyhä temppeli Sharada Peeth sijaitsee Pakistanin puoleisessa Kashmirissa, ja palvojat ovat alkaneet nyt vaatia sinne pääsyä.

Valtioiden ikäinen konflikti

Intia-Pakistanin konfliktin juuret juontavat vuoteen 1947, jolloin syntyivät muslimienemmistöinen Pakistan ja hinduenemmistöinen Intia.

Itsenäistymistä seurasi sota, jossa muslimit ja hindut tappoivat toisiaan. Miljoonia ihmisiä lähti liikekannalle ja asettui molemmin puolen rajaa.

Toinen sota alkoi vuonna 1965, kolmas 1971.

Sikhiläisyys on Intian yksi valtauskonnoista. Maiden jakautuessa sikhit jäivät pääosin Intiaan.

Nykyään heitä on Intiassa noin 21 miljoonaa, Pakistanissa noin 20 000.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Corona paljasti terveydenhuollon surkean tilan

Koronaviruksen tappavuus sairastuneista 2-3%, valtaosalla sairastuneista tauti on lievä, vakavammin heistä sairastuu 17%... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image