Ulkomaat

Puut taipuvat Etelä-Carolinassa kaksin kerroin, mutta suomalainen kiin­teis­tön­vä­lit­tä­jä päätti pysyä kotona: "Meille ei ole luvassa mitään suurta uhkaa"

Florence-myrsky iskeytyy voimalla myös Etelä-Carolinan rannikolle. KUVA: CRISTOBAL HERRERA / EPA
Ulkomaat 14.9.2018 19:00 | Päivitetty 14.9.2018 19:13
STT, Kaleva

Etelä-Carolinan rannikolla puut taipuvat tuulessa kaksin kerroin ja vettä sataa pahimpien puuskien aikana vaakatasossa, kertoo Myrtle Beachin kaupungissa asuva suomalainen kiinteistönvälittäjä Minna French.

Florence-hurrikaanin kerrottiin rantautuneen Pohjois-Carolinan rannikolle Suomen aikaa ennen neljää iltapäivällä. Etelä-Carolinassa trooppisen myrskyn vaihe alkoi Frenchin mukaan samoihin aikoihin. Tuuli on yltynyt kovaksi, ja luvassa on paljon sateita.

– Tuuli on todella kova ja tulee puuskittain. Kun myrskyn etenemistä seuraa kartalta, se näkyy tavallaan nauhoina. Aina kun nauha osuu kohdalle, sadetta tulee aivan vaakasuorassa. Vielä on satanut niin vähän, että puita ei ole kaatunut. Sade tulee kuitenkin jatkumaan monta päivää, jolloin maaperä pehmenee, French kertoi puhelimessa STT:lle perjantaina alkuillasta Suomen aikaa.

Hän asuu miehensä kanssa Settlers Pointin 1980-luvulla rakennetussa naapurustossa, noin kilometrin päässä rannasta. Parhaillaan tuuli osuu Myrtle Beachiin sisämaan puolelta. Se hillitsee aaltojen korkeutta.

– Myrskyaallot eivät muutenkaan tulisi yltämään meille asti, French arvioi.

Alueen pientalot ovat kestäneet myrskyjä aiemminkin, hän sanoo.

– Pahin on edessä, mutta näillä näkymin meille ei ole luvassa mitään suurta uhkaa. Sormet ristissä, mutta positiivisella mielellä tässä naapureiden kanssa ollaan, French kuvailee.

Frenchin mukaan hänen naapurustossaan myrskyn ajaksi koteihinsa jäi alle parikymmentä ihmistä.

– Yleensä täällä jo vähän pidempään asuneet, joilla on jo kokemusta myrskyistä, jäävät. Tänne muuttaa paljon ihmisiä pohjoisemmista osavaltioista, ja nämä "uudisasukkaat" lähtivät jo muutamia päiviä sitten, hän sanoo.

Appivanhemmat haetaan tarvittaessa

Päätös kotiin jäämisestä tehtiin, kun Florencen kerrottiin laantuvan sen lähestyessä rannikkoa, French kertoo.

Uhkarohkeudesta ei ole kysymys, hän painottaa. French ja hänen miehensä ovat tarvittaessa varautuneet hakemaan kotiinsa myös lähistöllä asuvat appivanhemmat.

– He ovat jääräpäisiä vanhoja ihmisiä, jotka eivät halunneet lähteä mihinkään. Siksi haluamme mieheni kanssa olla täällä myös. Meillä on generaattori, joten tarvittaessa saamme ruoat pysymään kylminä.

Parin vuoden takainen hurrikaani Matthew oli Frenchille ensimmäinen isompi myrsky, jonka aikana hän pysyi kotona. Matthew saapui Frenchin silloisen kodin alueelle ykköskategorian myrskynä, eikä aiheuttanut vaurioita. Hurrikaanien voimakkuutta mitataan viisiportaisella asteikolla.

– Tämän pitäisi olla vielä vähän miedompi kuin kategoria ykkönen, French kertoo nyt päällä olevasta Florencesta.

– Kunhan nyt sähköt pysyisivät päällä. Naapuri kertoi, että Matthew'n aikana tällä alueelle sähköt olivat poikki vain puoli tuntia, hän jatkaa.

Miehen pickup sai jäädä pihaan

Asuinalueelle jääneet pitävät huolta toisistaan, French kertoo. Omien talojen ikkunat on suojattu levyillä ja autettu suojauksessa niitä, jotka eivät esimerkiksi ikänsä takia pysty levyjä itse paikoilleen asentamaan. Periaatteessa ikkunalasien pitäisi alueella kestää kovatkin tuulet, mutta levyillä pyritään estämään mahdollisten tuulen mukana lentävien esineiden rysähtäminen sisään, French kertoo.

– Sisällä on kuin luolassa, kun yhtään ei valoa pilkahda, hän kuvailee.

Varauduttu on myös taskulampuilla ja retkikeittimillä, joita Frenchin kotona oli valmiina aiemman telttailuharrastuksen peruina. Moni kerää kylpyammeen täyteen vettä, jota voi sähkökatkon sattuessa käyttää esimerkiksi wc:n huuteluun ja lämmittää pesuvedeksi.

Pienen autonsa French ajoi pois omalta pihalta, turvaan suuren pankkirakennuksen taakse. Miehen pickup sai jäädä pihaan, sillä lähistöllä ei ole suuria kaatumisvaarassa olevia puita.

Naapurustoon jääneet pitävät jatkuvasti yhteyttä toisiinsa ja seuraavat myös, ettei tyhjilleen jääneiden talojen pihoilla näy tuntemattomia kulkijoita.

– Kun tulee myrsky, on myös niitä, jotka tulevat ryöstelemään tyhjiä taloja. Poliiseja on kyllä myös liikkeellä paljon, French kertoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

tähän olisi sopinut myytävät pienkerrostalo one and two bedroom,kuvia. Hinnat ja yhtiövastike kk ja vuosivero .kiitos.Suomen alueella on myrskyjä,tykkylumia,syöksyvirtauksia ja tulvia.Kehotus varata viikon tarpeet ei kaikkia kiinnosta mutta kannattaa sitten kun jotain tapahtuu aidosti. Maaseudulla vielä enempi ja mökeillä jos avunsaaminen viivästyy tai kulkuväline hajoaa jne.Siis 1-2 viikon tarpeet varalla ja ensiapu laukku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

204
Dieselveron poistoa ajava kansalaisaloite nopeasti eduskuntaan – vaaditut 50 000 nimeä kasassa yhden päivän aikana
64
Sdp:n Rinne pitää kiinni eläkeläisten vappusatasesta: "Siitä 60 euroa olisi jo kuitattu, jos olisimme hallituksessa"
41
Osuva nimi haussa kaupungintalon evakkotiloille – Oulun asioista päätetään parin seuraavan vuoden ajan seurakuntayhtymältä vuokratuissa tiloissa Isollakadulla
40
Kysyimme: Mikä on piispan hiipassa ylösalaisin oleva risti?
38
Autoliitto: Käyttövoimaveron poisto saattaa nostaa dieselin hintaa – dieselvero noussut seitsemässä vuodessa yli 20 senttiä
20
Selvitys: Anniskelun alv:n alentaminen toisi töitä, laskisi hintoja, siirtäisi juomista baareihin – verotulot putoaisivat
19
Super: Työvuorolistoille keksitään nimiä hoitajamitoituksen täyttämiseksi – haamuhoitajien ilmiö levinnyt ympäri Suomea

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KESKUSTA VAJOAA ENTISESTÄÄN

141 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jopa taas y esittää mahdottomia. Eläkerahastot on tarkoitettu takaamaan eläkkeiden maksu! Niitä ei ole tarkoitettu valti... Lue lisää...
epärealistista tasa-...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image