Ulkomaat

Putinin kehuskelut uusista aseista yllättivät tutkijan – "Jos Venäjä haluaa tällaiseen kilpailuun lähteä, niin kyllä se toiseksi jää"

Vladimir Putin piti vuotuisen puheensa parlamentille. KUVA: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL / EPA
Ulkomaat 1.3.2018 8:47 | Päivitetty 1.3.2018 18:18
STT, Kaleva

Presidentti Vladimir Putinin vuotuisessa puheessa parlamentille oli kaksi näytöstä. Ensimmäisessä osassa puhuttiin niin lapsiperheiden ja eläkeläisten tarpeista, köyhyydestä kuin digitalisaatiostakin. Loppuosa oli varattu Venäjän sotilasmahdin näyttävään esittelyyn.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kuvaa asetelmaa Putinille tyypilliseksi "autoritaariseksi näköalattomuudeksi".

– Se on ollut tätä tasapainottelua ulkopoliittisesti vahvan suvereenin Venäjän ja modernisointitarpeen tiedostavan Venäjän välillä, Lassila sanoo.

Hänen mukaansa tilanne on suorastaan skitsofreeninen, koska maalla ei ole pohjatonta kassaa. Esimerkiksi koulutuksessa määrärahat ovat tavoitteisiin nähden naurettavan pienet. Kansalliseen turvallisuuteen taas uhrataan valtavasti varoja, muttei puolustusbudjetti silti kovin häävi ole huippumaihin verrattuna.

– Voi vain kuvitella, mitä Yhdysvalloilta löytyy. Jos Venäjä haluaa tällaiseen (asevarustelu)kilpailuun lähteä, niin kyllä se toiseksi jää, Lassila ennustaa.

"Mahdottomia torjua"

Putinin perinteinen puhe oli siirretty Kremlistä Manezhnin näyttelysaliin, missä presidentti saattoi ryydittää superaseiden esittelyä lukuisilla videoilla. Ne olivat ainakin osin animaatioita, mutta Putin vakuutti, että kyse ei ole bluffista: uudet aseet ovat olemassa ja niitä on testattu.

Putin muun muassa esitteli mannertenvälisen ydinohjuksen Samratin sekä uuden ydinkäyttöisen ja ydinkärjellä varustetun risteilyohjuksen. Molemmat lentävät moninkertaisella äänennopeudella ja voivat iskeä mihin tahansa maapallolla. Animaatioissa ne lensivät Yhdysvaltain suuntaan.

Putin perusteli uusien aseiden kehittämistä sillä, että Yhdysvallat on hylännyt neuvottelutarjoukset ja kehittää jatkuvasti omaa ohjuspuolustusjärjestelmäänsä. Venäjän uusia ohjuksia ei kuitenkaan mikään järjestelmä pysty torjumaan, Putin vakuutti.

– Kukaan ei halunnut puhua kanssamme. Kukaan ei kuunnellut meitä. Kuunnelkaa meitä nyt, Putin julisti ja yleisö osoitti suosiota seisaaltaan.

Oman mainintansa saivat myös laseraseet ja sukellusveneestä laukaistava uudenlainen vedenalainen pitkän kantaman nopea ydinase. Venäjä aikoo Putinin mukaan ylläpitää vahvaa sotilaallista läsnäoloa myös arktisella alueella.

Ukrainasta ei sanaakaan

Lassilan mukaan oli hiukan yllättävää, että puheen ulkopoliittinen osuus painottui niin voimakkaasti aseisiin eikä esimerkiksi kansainvälisestä politiikasta juuri puhuttu. Toinen poissaolollaan loistanut teema oli Ukraina, mikä ei tutkijaa hämmästytä.

– Sisäpoliittisesti se on käytetty, ja ulkopoliittisesti se on suuri ongelma. Lassila sanoo.

Putin tyytyi mainitsemaan, että liikenne Kertshinsalmen sillalla Venäjältä Krimille alkaa ensi vuonna.

MAINOS

Kommentoi

Putin joutuu joka päivä keskittymään vallassa pysymiseen.

Näin se on aina ollut diktatuureissa. Suurin uhka valtaa pitävälle porukalle on se, että heidän keulakuvansa alkaa näyttämään heikolta oman kansansa silmissä. Vallankumouksen uhka on konkreettinen. Heikolta näyttävä johtaja on siksi paras korvata pikaisesti paremmalla.

Venäjän kehitys menee takapakkia. Vallankumous tulee joka tapauksessa jossain vaiheessa. Kansakuntien evoluutiota ei voi hallita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vuosisadalta on monilla tiedot Venäjästä .Mutta onneksi suurin osa Suomalaisista tietää Venäjän valtavan kehityksen .Naurettavia ovat Lassilan "ennustukset" ja pelkkiä oman päänsä kuvitelmia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putiinin ois parrein ekana kokasta lähettää joku Ladan raato raketin nokassa maatakiertävälle raalle ja alakaa sitte uhuammaan monimutkasemmista järjestelmistä. Siitä se lähtee sitte kehittyyn pikkuhilijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös ne sen ISSn sinne laittaneet kumminkin. Avaruusaseman päämoottorit ja ylläpitojärjestelmät sisältävät osat olivat liian painavia räjähteleville avaruussukkuloille niin ne nostettiin sinne venäläisillä vehkeillä. NASAn astronautitkin menevät sinne Baikonurista käsin. Somelapsia varten nuo autojen laukaisut ja muut mainostemput.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh-heh,

Avaruusasemalla ei ole päämoottoreita, siellä on vain pieniä asennon ohjausmoottoreita. Sen rataakin korjataan aika-ajoin puskemalla sitä ylemmäksi maasta lähetettävien rahtialusten moottoreilla.

Aseman rakentamisessa käytettiin nimenomaan avaruussukkuloita sekä myös venäläistä Proton-rakettia. Proton-raketti pystyi viemään matalalle kiertoradalle 20 tonnin kuorman ja avaruussukkula 28 tonnin kuorman. Ilman avaruussukkuloita asema olisi jäänyt rakentamatta.

Venäjän avaruustoiminta on kuihtunut rahapulassa. Nasa puolestaan on jättänyt matalan kiertoradan toiminnot yksityisille yrityksille (SpaceX ja Orbital Sciences) ja keskittyy kaukaisemman avaruuden toimintoihin. Nasa on vienyt Marsiin kolme mönkijää, joista kaksi on vielä toiminnassa. Planeetta- ja komeettatutkimukset ovat olleet täysin Nasan luotainten varassa.

Venäläisillä on vaikeuksia päästä irti Maan vetovoimakentästä. Epäonnistuneet Mars-yritelmät ovat tästä hyvä esimerkki. Siellä tuhoutui suomalaisiakin mittalaitteita.

Kannattaa ottaa asioista selvää ennen kommentointia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurvaltojen asearsenaalit eivät voi pysyä salaisuutena. Ilman laajoja asekokeiluja ei synny toimivia järjestelmiä.

Mm. Venäjän itse kehumista Kalibri-risteilyohjuksesta ja häivehävittäjästä on saatu tietoja myös testejä seuraamalla. Molemmat järjestelmät ovat varhaisessa protovaiheessa, joiden toimivuus on kyseenalaista. Putinille on ilmeisesti näytetty aseiden kunnianhimoisia speksejä, mille tasolle ei ole näissä päästy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lassila voisi ehkä opiskella jotain tämän hetken aseistuksista maailmassa. USA on jäänyt auttamatta jälkeen euroopan, aasian ja Venäjän ohjusjärjestelmistä. Tomahawkit ja Minutemanit ovat jo puoli vuosisataa vanhoja, eikä niille ole vieläkään tiedossa korvaajia muuta kuin paperilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arsenaalia on sen verran myös Venäjällä, että tosipaikan tullen kaikki jäävät "toiseksi" - on vain häviäjiä ydintalvineen. Jos Putin nostaa puheillaan sodan aloittamisen kynnystä, niin hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin alentaa puheillaan ja toiminnallaan ydinsodan kynnystä. Nimittäin Venäjällä ydinasein käytävän sisällissodan kynnystä.

Rajallisten taloudellisten panosten tuhlaaminen aseisiin romahduttaa venäläisten elintason ja aiheuttaa uuden geopoliittisen katastrofin. Putinin hommissa ei ole mitään järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kim jäi kyllä nyt hopealle.

Lamauttiko Putin Kimin samanlaisella raskaalla hengityksellä kuin Iivo Bolsun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkohan Venäjän jotenkin on vastata. USA aloitti uuden kylmän sodan 2003 häippäisemällä ABM-sopimuksesta ja aloittamalla ohjustukikohtien rakentamisen Venäjän rajoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaisella oikeus suojella maatansa... USA ersyttä kokoajan maapalloa ja omia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyödyllistä informaatiota. Ennen Syyrian sotaa moni luuli, että köyhällä Putinilla ei ole ritsaa kummempaa asetta, mutta jo risteilyohjusten ampuminen yllätti. Vastuullinen johtaja huolehtii kansansa turvallisuudesta Suomessa ja muuallakin. Ihan yksinkertaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan Putinilla se höyryaikakauden lentotukialus jota piti hinata toisella pikkusen vähemmän savuttavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

151 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Kerropa minullekin nuo yhteiskunnan hyvätuloisille jakamat sosiaaliavut ja kuinka yhteiskunta muutenkin auttaa hyvätuloi... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image