Ulkomaat

Putinille valtava takaisku Moskovan vaalissa – Yhtenäinen Venäjä menetti lähes kolmanneksen paikoistaan

Oppositiojohtaja Alexei Navalnyi (oik.) äänesti sunnuntaina Moskovassa. KUVA: YURI KOCHETKOV
Ulkomaat 9.9.2019 9:04
Daniel Wallenius

Presidentti Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolue on Moskovan paikallisvaalien suurin häviäjä.

Reutersin mukaan puolue oli saamassa 26 Moskovan duuman 45 paikasta, kun 80 prosenttia äänistä oli maanantaina aamulla laskettu. Pudotusta edelliseen vaalitulokseen tulisi näin huimat 14 paikkaa, sillä viimeksi puolue sai 40 paikkaa.

Kommunistiselle puolueelle paikkoja oli menossa 13 ja keskustavasemmistolaiselle Oikeudenmukainen Venäjä -puolueelle kolme. Pieni liberaali Jabloko-puolue puolestaan sai kolme paikkaa.

Verkkolehti Politicon haastatteleman politiikan asiantuntian Vitali Shkliarovin mukaan Jablokon saavutus on merkittävä, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta, kun aitoja oppositiopoliitikkoja on valittu paikallisvaaleissa sitten 1990-luvun alun.

Oikeudenmukainen Venäjä ja kommunistit ovat Shkliarovin mukaan kyllä oppositiopuolueita, mutta osin Kremlin talutusnuorassa.

Isoja nimiä jäi rannalle

Yhtenäisen Venäjän ehdokkaat olivat ehdolla sitoutumattomina, jotta puolueen viimeaikainen epäsuosio ei vaikuttaisi heihin. Yhtenäisen Venäjän suosiota ovat laskeneet esimerkiksi eläkeiän nosto sekä kasvava köyhyys.

Temppu ei kuitenkaan toiminut, sillä useita puolueen nimekkäitä ehdokkaita jäi rannalle mukaan lukien Moskovan duuman johtaja ja puolueen paikallisosaston puheenjohtaja.

Oppositiojohtaja Alexei Navalnyi piti vaalitulosta strategisen äänestystaktiikkansa suurena menestyksenä. Navalnyi kehotti äänestäjiä äänestämään niitä ehdokkaita, joilla oli suurin mahdollisuus voittaa Yhtenäisen Venäjän ehdokas.

Monissa tapauksissa tämä tarkoitti kommunistien tai Oikeudenmukaisen Venäjän ehdokkaan äänestämistä. Navalnyin äänestystaktiikan vaikutuksia ei tiedetä, mutta useat läpi päässeet oppositioehdokkaat kiittivät Navalnyitä voitostaan.

Moni huomautti myös, että jos Navalnyin tukemat ehdokkaat olisivat saaneet osallistua vaaliin, nämä olisivat voittaneet.

Yli kymmenen Navalnyin liittolaisen mukaan lukien miehen itsensä osallistuminen vaaleihin estettiin, mikä johti sarjaan mielenosoituksia Moskovassa. Niiden yhteydessä pidätettiin yli 2 500 ihmistä.

Liberaalin opposition ennakoitiin saavan jopa yhdeksän paikkaa Moskovan duumassa, jos ehdokkaiden olisi annettu asettua ehdolle.

Isoja tappioita myös muualla

Moskovan duuman vaalien lisäksi Venäläiset äänestivät 16 aluejohtajasta sekä 13 alueparlamentin jäsenistä.

Pietarissa istuva kuvernööri Alexander Beglov näyttäisi vahvistaneen uudelleenvalintansa. Hän on entinen Yhtenäisen Venäjän paikallisjohtaja, mutta oli ehdolla sitoutumattomana.

Myös viisi muuta kuvernööriä tuli uudelleenvalituksi sitoutumattomina ehdokkaina.

Yhtenäinen Venäjä kärsi suuret tappiot myös Habarovskin alueella Kaukoidässä, missä liberaalidemokraatit ottivat murskavoiton. 35-paikkaiseen alueparlamenttiin pääsi vain kaksi Yhtenäisen Venäjän ehdokasta. Liberaalidemokraatit voittivat myös viimevuotisen kuvernöörinvaalin alueella.

Lisäksi Yhtenäinen Venäjä menetti enemmistönsä Irkutskin alueparlamentissa sunnuntaisissa vaaleissa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kuvat venäläisen vaalipaikan uurnasta olivat paljon puhuvia. Paksuja nippuja äänestyslippuja nätisti taitettuna. Sillä konstilla kommunistit saivat aikoinaan jopa yli 100 prosentin kannatuslukuja. Ja nyt Putin yritti samaa mutta epäonnistui. Venäläiset ovat todellakin kyllästyneitä nykymenoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin puolueen tappion merkitys on psykologinen. Pikkuinen ydinrakettimies ei näytä enää voittamattomalta.

Kun diktaattori alkaa näyttämään tavalliselta kuolevaiselta, niin vallan loppu ei ole enää kaukana. Loppu tulee äkisti arvaamattomana hetkenä. Diktaattori Nicolae Ceaușescun valta päättyi 21.12.1989 kesken puheen vallankumousaukiolla Bukarestissa. Neljä päivää myöhemmin hänet teloitettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään sotilaallinen suurvalta ei voi olla demokratia. Tämän vuoksi rehellisiä suoria kansanvaaleja ei Kiinassa, Usassa ja Venäjällä järjestetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Trumpin valinta on osoitus USA:n demokraattisesta pressanvaaliprosessista, joskin se on rahalla saavutettu. Eli ilman satojen miljoonien taalojen lahjoittajia ei jenkeissä pressaksi pääse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA on ainakin vielä demokratia, joskin Trump tekee kaikkensa jäädäkseen virkaansa loppuiäkseen. Siinä hän ei tietenkään tule onnistumaan. Venäjä ja Kiina ovat synkeitä diktatuureja, johin USA:ta ei tulisi verrata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama malli jatkuu kuin aikoinaan punaparatiisissa. Meillä muutama puolue kaipaa samanlaista meininkiä eli vahvaa johtajaa ja voimakasta ykköspuoluetta, mutta onneksi ilmiö ei tule meillä toteutumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti totalitarismi Venäjällä on todellakin häviämässä ja kansalaisyhteiskunta, avoimuus, vapaus ja aito demokratia etenee.

Saman toivoisi tapahtuvan myös muissa rappioituvissa maissa - kuten Puola, Unkari, Britannia ja USA - esimerkkeinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja kun Yhtenäisellä Venäjällä ei ole Moskovassa yhtään läpimennyttä edustajaa. Ei ollut ehdollakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stalinin varjo ja perinteet yhdistyvät uusimpaan teknologiaan hauskalla tavalla. Kauppa, affäärit ja suhteet G7-8 kärsii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tuohon lisätään todettu (ja todistettu) vaalivilppi, niin venäläisten puolueettomien tarkkailijoiden mukaan Putinin puolueen todellinen kannatus jää alle 30 %:in. Kyllä kansa tietää "näin naapurissa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin 67 vuotta alkaa vaatimaan tullinsa, vaivaamaan ja hidastamaan tahtia. Kekkonenkaan ei jaksanut kuin 81 vuotiaaksi, kun Islannin kalamatkan jälkeen paineistamaton matkustamo lennolla sai Perässä hiihtäjät ja Sikariportaan syrjäyttämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienpuolueet ovat aina jossakin määrin jonkun isomman talautusnuorassa, ja nämä ovat vielä vahvempien toimijoiden, joita ei valita demokraattisesti, mikä takaa sen, että kovin isoja muutoksia ei ole odotettavissa Venäjälläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjähän on ollut vuositoja tsaarinvallan tai vastaavan alla. Ensimmäinen lupaavampi demokratisoitumisyritys, glasnost 90-luvulla meni puihin ja vanha yksinvaltius palasi. Monikanavainen tiedonvälitys on kuitenkin tehnyt sen että vanhan mallin vaaliteatteri tasakymmenille jakautuneine kannatusosuuksineen ja sensuroituine uutisineen ei kuitenkaan enää toimi yhtä tehokkaasti. Siinä missä vanhempi polvi yhä kaipaa mennyttä loistoa, nuorempi polvi oppii kansainvälisen sivistyksen myötä vähitellen virallisesta työn sankarin propagandasta eroavaa vaihtoehtoistakin elämäntapaa. Muutos on hidasta, mutta sieltä se versoo pikkuhiljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä Voitonpäivän paraatissa Stalinin kuvaa kantavat ihmiset jotka ovat syntyneet Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtenäinen Venäjä-puolueen tappio Moskovan paikallisvaaleissa 'kertoo' nyt aikaisempiin vaaleihin verrattuna pienemmistä ja vähäisemmistä vaalivilpeistä. Kukaan ei usko että vaalit olisivat olleet täysin vilpittömät. Venäläiset ovat vihdoinkin heräämässä todellisuuteen putinismin valokeilasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän vaalitulos saada korjattua kunhan loput 150% äänistä on saatu laskettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuitenkin hävisivät. Mitenkähän kävisi vapaissa, rehellisissä vaaleissa joissa myös opposition itsensä asettamat ehdokkaat saisivat olla ehdolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image