Ulkomaat

Putin varoitti ydin­oh­jus­kil­vas­ta: jos Yhdysvallat sijoittaa ohjuksia Eurooppaan, Venäjä vastaa samalla mitalla

Venäjän presidentin vuotuinen puhe valtion tilasta kesti tänä vuonna puolitoista tuntia. KUVA: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL
Ulkomaat 20.2.2019 15:06
Ilkka Hemmilä / Reuters

Venäjän presidentti lupasi vuosittaisessa puheessaan tukea lapsiperheille, kolossaalisia investointeja ja tänä vuonna aukeavaa raideyhteyttä Krimille.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on varoittanut Yhdysvaltoja, mikäli se sijoittaa keskipitkän matkan ydinohjuksia Eurooppaan. Tässä tilanteessa Venäjä kohdistaisi omat ohjuksensa sekä ohjusten sijoitusmaita että Yhdysvaltoja vastaan.

Putin puhui kilpavarustelusta osana valtakunnan tila -puhettaan, jonka Venäjän presidentti pitää vuosittain maan parlamentille.

– Meillä ei ole kiinnostusta vastakkainasetteluun, varsinkaan Yhdysvaltojen kaltaisen maailmanvallan kanssa, Putin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän kuitenkin syytti Yhdysvaltoja "tuhoisan ja tuskallisen erheellisen" politiikan harjoittamisesta.

Toivoi Euroopan-suhteiden lämpenevän

Sekä Yhdysvallat että Venäjä irtautuivat helmikuun alussa INF-sopimuksesta, joka rajoitti keskimatkan ja keskipitkän matkan ohjusten käyttöä Euroopassa.

Puheessaan Putin syytti Yhdysvaltoja sopimuksen rikkomisesta. Yhdysvallat on puolestaan syyttänyt samasta Venäjää.

Euroopan maille Putin ei kuitenkaan esittänyt uhkauksia vaan vetoomuksen yhteistyön puolesta.

– Toivomme, että Euroopan unioni toimii aidosti palauttaakseen normaalit poliittiset ja taloudelliset suhteet Venäjän kanssa, Putin totesi.

Talous ja sosiaalipolitiikka puheen kärkenä

Ulko- ja turvallisuuspoliittiseen osuuteen huipentunut puhe kesti tänä vuonna puolitoista tuntia.

Puheen alkupuolella Putin käsitteli Venäjän taloutta ja sosiaalipolitiikkaa. Putinin mukaan Venäjän haasteina ovat maan ikäjakauma ja köyhyys. Hän yhdisti korkean kuolleisuuden ja lyhyen eliniän köyhyyteen, jonka kukistaminen helpottaisi väestön ikärakennetta.

Presidentti lupasi "kolossaalisia" investointeja Venäjän talouden kehittämiseen. Hänen mukaansa investoinnit voidaan rahoittaa venäläisten vuosien mittaan tekemän työn turvin, eivätkä vaadi lainarahoitusta.

Presidentin mukaan liikennöinti Krimin niemimaalle rakennettavalla rautatiesillalla alkaa vielä tämän vuoden aikana.

Kansansuosio kärsinyt

Putin piti puheen laskevan kansansuosion keskellä.

Riippumattoman Levada-keskuksen tammikuussa tekemän mielipidemittauksen mukaan 64 prosenttia venäläisistä hyväksyi Putinin toimet presidenttinä. Luku on laskenut alimmilleen sen jälkeen, kun Venäjä valloitti Krimin niemimaan alkuvuonna 2014.

Putinin kannatusta on syönyt Venäjän taloustilanne. Maan viralliset tilastot kertovat talouskasvusta, mutta kansalaisten reaalitulot ovat laskeneet vuosia ja viime vuonna päätetty eläkeuudistus

MAINOS

Kommentoi

Mielestäni tuo - ydinasevaltojen johtajien uhittelut - on ilmaa. Tarkoitan että mitään kisailua ei enää ole - sillä sitä tuhoa ja maailmanloppua varten on jo "ihan tarpeeksi" ydinaseita jokaisella maalla kellä niitä on. Elämä saadaan loppumaan ihan helposti maapallolla sen kautta. Ei ole voittajia.

Miksi - ei keskityttäisi vain kaupan käyntiin, hoidettaisi kansalaisia, rakennettaisi yhteiskuntia ja muuta sellaista? Olkoonkin että sen yhteiskunnan rakentaminen ja hyvinvointi ontuu täällä kotoisella kentälläkin. Ehkä uudet vaalit auttaa - tai sitten ei? Ei silti , maamme olot on jo huippua verrattuna moneen muuhun väkirikkaisiin ja epävakaisiin yhteiskuntiin. Voisiko tätä kokemusta viedä vientituotteena ulospäin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kuin meidän Juha.
Lupaa lapsiperheille parempaa, mahtavat liikennejärjestelyt suunnitelmat on jo käynnissä. Kohta junat tulee ja menee.
Työttömyys on vähentynyt ja todella lujaa mennee.
Eläke ja Sote uudistukset meni jussillakin mönkään. Eläkeläiset pirulauta elävät vieläkin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä eikös Pohjoisen-laivastossa oo jo ydiaseita rajastamme 187 km päässä.Eikö muka Venäjän Predisentti tiennyt Itä-merella seilaa Englantilaisia ja Ranskalaisia sukellusveneissä aseistus on ydinasejärjestelmä jotka käyvät Suomenkin edustalla operoimassa saanetin Pohjois-Norjassa Atlannilla.Missä päivässä Putin elää heilläkin salkkuydinasepommea hukassa ollut jo Neuvostoliiton aikana saane onko luvussa Ukrainasta poistettu ydinohjukset puhumattamakaan Itä-Saksa poistetut 1990-luvulla.Ei kai Venäjän kansa usko Putin juttuja heillä tuomiopäivän ase Muurmaskissa 24-tunnin valmiudessa tietääkö asukkaat istuvat pommin päällä..Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeastaan euroopan pitäisi tässä vaiheessa lisätä joka kantamalle ihan omia ohjuksiaan ja laskea siihen käytetyt rahat natovelvoitteisiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putteliini antoi taas viikottaisen hyymöripljäjäyksen. Savijaloillaan huojuva läpikypsä maa, jossa johtaja humoristinen, pienuudesta kärsivä oligarkki jaksaa aina ulostuloillaan saada ihmiset hyvälle tuulelle lukiessaan em. uhkailuja.
Laittaakohan tuo ne tyhjät maalatut pahvitörpöt taas näytille, jotta saa itse sitten kuvitella niiden olevan jotain muita kuin ampiaispesiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa
10:23
Ed Sheeranin lentokenttäkonsertit rikkovat Suomen suurimman konserttitapahtuman ennätyksen – paikalle odotetaan yli 106 000 katsojaa
9:39
Oulun uimarantojen vedet täyttivät laatuvaatimukset – sinilevää kahdella rannalla
9:26
Missä lomapäivä sujuu aurinkoisimmin? – Kaleva etsii Oulun parasta kesäterassia, äänestä suosikkiasi!

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

79 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Minäpä kerron, joten nyt kuulolle! Yleisin palkka "täällä" ei todellakaan ole 4000 kuukaudessa, joten älä puhu höpöjä! ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image