Ulkomaat

Putin vaihtaa Venäjän hallitusta – pitkäaikainen pääministeri Medvedev nimitetään tur­val­li­suus­neu­vos­ton va­ra­joh­ta­jak­si

Pääministeri Dmitri Medvedev kuunteli Moskovan Maneesissa presidentti Vladimir Putinin puhetta aiemmin päivällä. Vasemmalla on liittoneuvoston johtaja Valentina Matvijenko ja duuman puhemies Vjatsheslav Volodin. Kaikki ovat Putin-lojalisteja. KUVA: DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL
Ulkomaat 15.1.2020 15:53 | Päivitetty 15.1.2020 16:04
Matti Posio

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut maan hallituksen vaihtamisesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Putin valitsee uuden pääministerin. Vanhaa ministeristöä hän pyytää jatkamaan tehtävissään, kunnes uusi hallitus on nimitetty.

Putinin luottopoliitikko ja pitkäaikainen pääministeri Dmitri Medvedev on toiminut hallituksen johdossa siitä lähtien, kun hän siirtyi presidentin paikalta pääministeriksi vuonna 2012. Samassa yhteydessä välillä yhden kauden pääministerinä toiminut Putin puolestaan palasi presidentin tehtävään.

Putin sanoo määränneensä Medvedevin tänään kansallisen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajaksi. Medvedev saa vastuulleen puolustus- ja turvallisuusasiat, sanoi Putin.

Medvedev ilmoitti Venäjän televisiossa hallituksensa erosta. Putin kiitti häntä hyvästä työstä.

Medvedev sanoi, että hänen ministeristönsä "antaa Putinille tilaa" toteuttaa tämän perustuslakiin haluamat uudistukset. Putin ja Medvedev ovat johtaneet maata yli vuosikymmenen ajan tandemina, jossa tahdin on määrännyt Putin.

Aiemmin tänään Putin piti vuotuisen puheensa kansakunnan tilasta maan poliittiselle eliitille ja televisionkatsojille kautta maan. Putin paljasti puheessa valmistelevansa muutoksia perustuslakiin ja poliittiseen järjestelmään. Putin sanoi olevansa valmis siihen, että parlamentti valitsisi pääministerin. Toisaalta Putin sanoi pitävänsä kiinni vahvasta presidentin vallasta.

Poliittisten uudistusten arveltiin tuoreeltaan tarkoittavan, että Putin valmistelee valta-asemia omaa jatkoaan varten. Näillä näkymin Putinin virkakausi presidenttinä jatkuisi vuoteen 2024.

Venäjän järjestelmä on osoittanut huomattavaa muuntautumiskykyä Putinin ehdotusten perusteella. Kun Putin siirtyi perustuslain kirjaimen toteuttamiseksi presidentin tehtävästä välillä pääministerin paikalle, myös henkilökohtainen valta siirtyi hänen mukanaan pääministerin virkahuoneistoon Moskovan Valkoiseen taloon. Kun Putin palasi presidentiksi, Medvedev siirtyi kakkosrooliinsa pääministerinä ilman näkyviä valtataisteluita.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

On Venäjällä kyllä parannettavaa toiminnassa eri virastojen kanssa.
Ja siitä kärsii Charlotte laivan omistaja joka ei ole saanut laivaansa Suomeen .
Monta vuotta jo mennyt .Viimeisin käänne on että omistaja ei pääse enää Venäjälle.Ja laiva on Venäjällä.
Yrittäjä ei voi luottaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin hallinto luo nahkansa ja kas! Alta paljastuu samanlainen, yhtä kulunut nahka. Sääliksi käy venäläisiä, tyhjien jääkaappien todellisuus on ankeaa, vaikka hallituksen televisio paukuttaa aamusta iltaan propagandaa. Sitä vaan ei voi syödä, eikä se lämmitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkä pitää spekuloida?
Putin haluaa ehdottomasti olla tsaarina vuoden 2024 jälkeenkin, olipa titteli Neuvoston puheenjohtaja tai pääministeri tai mikä tahansa.

Ja kun taustalla on kuitenkin valtataistelua vuotta 2024 ajatellen niin Putin haluaa potentiaalisen vastustajan pois päiväpolitiikasta eli Medvedev sai potkut pääministerin paikalta ja on jatkossa Putinin näkökentässä tuossa neuvostossa silloin kun se sattuu kokoontumaan.

Pakko muistella historiaa. Stalin tuli aikoinaan epäluuloiseksi että lähipiiri saattaa syrjäyttää johtajan ja niinpä kaikki alkuajan ystävät ja tukijat laitettiin syrjään, Trotski, Kamenev jne. Jäi vain Stalin ja kuuliaiset tukijat kuten Molotov josta ei tarvinnut pelätä kilpailijaa. Sitten valtaan nousi Hrustsev jonka lähipiiri lähetti eläkepäiville maatilalle kesken kauden.
Mielenkiintoista nähdä miten Putin saa lähipiiiriinsä vain ehdottoman luotettavat kannattajat joista ei tarvitse huolehtia kilpailijana jonakin päivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi ehdotus oli, että venäjän laki sivuuttaa kaikki kansainväliset lait ja sopimukset, jos ne eivät ole venäjän mieleisiä. Eli kohta perustuslakiin kirjataan, että maailma kuuluu venäläisille, ja ne jotka eivät sitä hyväksy hoidetaan kirjaimellisesti hiljaisiksi. Taitaa Aatun ja Stalinin "saavutukset" kohta kalveta putinille ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin taitaa korjata Venäjän perustuslaissa olevan pahan virheen, eli sen, että presidentti saa jatkaa vain kaksi kautta virassaan. Saas nähdä montako kautta Putin jatkaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa käydä niin, että ei tämä pääministeri istu pitkään virassaan.

Venäjän pysähtyneeseen tilaan ei voi saada uutta vauhtia millään kosmeettisella virityksellä. Muutos voi tapahtua ainoastaan sillä vanhalla tutulla kaavalla, joka on "smuta", sekasorto ja sitä seuraava uusi järjestys, joka kehittyy vähitellen diktatuuriksi.

Venäjä on aina Venäjä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin on ehkä ymmärtänyt, että Venäjä on menossa konkurssiin putinistisilla opeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Neuvostoliitti koskaan ole loppunutkaan. Se on sitä ja samaa, luonnonvaroja ryöstetään pienen porukan käsiin entistä häikäilemättömin keinoin, kansaa pidetään kurissa vankileirien saaristoa rakentamalla.
Mutta ei hätää, tukea tulee suomalaiselle äärioikeistolle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olispa suomessakin äärioikeisto vastapainoksi vasemmistolle, joka on mennyt tosi röyhkeäksi. Lakoillut hinnat pilviin ettei köyhä saa edes ruokaa kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai työntekijä ei saa lakkoilla, jos kaikki hinnat ja verot nousevat taivaisiin, ja palkkoja ei ole korotettu reaalisesti vuosikymmeneen. Aina on työnantajien mielestä "väärä hetki nostaa palkkoja". Samalla kyllä johtajien ja "kansanedustajien" palkat nousevat kymmenillä tai sadoilla prosenteilla. Mutta eihän se työntekijä toki ole tärkeä firmalle. Vain johtaja merkitsee jotain ... Eli sinun asenteellasi niitä köyhiä tulee paljon enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työ vain ja ainoastaan tuo lisäarvoa ja varmuutta tulevaisuudesta! Lakkoilu tuo vahinkoja yhteiskunnalle ja yrityksille ja lopulta vaikuttaa yksittäisiin ihmisiin. Lakoilla kiristetään palkkoja katteettomasti jotka eivät perustu tuottavuuteen, vaan palkat ylihinoitellaan suoritettuun työhön nähden, Yritys joutuu nostamaan hintoja joka näkyy kaupan kassalla, köyhöt ei saa ruokaa, mutta ei lakkoilijakaan lopulta voita, tyhmää eikö totta! Lopulta tehdas lopettaa kanattamattomana, mutta tämähän ei sosialistia kiinosta koska hänen aivo kapasiteettinsa ei riitä niin pitkälle ajattelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

""antaa Putinille tilaa" toteuttaa tämän perustuslakiin haluamat uudistukset" ... Eli julistaa itsensä ikuiseksi tsaariksi, tai hankkii itselleen ja rosvojoukkiolleen syytesuojan, ja valmistautuu pakenemaan venäjältä miljardeineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin noin! Venäjällä perustuslakikin on alistettu käytännössä yksinvaltias Putinin työkaluksi jolla jatkaa loputtomiin Venäjän kansan ryöstämistä ja alistamista. Valta turmelee ja täydellinen valta turmelee täydellisesti..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotain se Putin taas juonii. Metkut on kuin esikuvallaan Stalinilla joka myös sekoitti ja hajoitti, ylensi ja alensi valtaklikkiin kuuluvia. Näennäisiä muutoksia ja silmänlumetta ne kuitenkin ovat! Putin ei luovu vallasta niin kauan kuin elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Putin todellakin jotain juonii. Rivien välistä hän viestittää, ettei vaadi perustuslakia muutettavaksi niin, että hän pääsisi kolmannelle kaudelle. Taitaa mennä siten, että "välikauden pressaksi" ja Putinin sätkynukeksi tulee Medvedev, ja Putin palaa muutaman vuoden kuluttua taas valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin pitää vallasta kiinni hengityskoneeseen saakka. Niin oli Neuvostoliitossakin. Mitään kehitystä ei tapahdu demokratian suuntaan.
Nöyrä Medvedev voisi pääministerin paikalta Putinin jälkeen nousta pressaksi joten Putin siirtää pois virasta. Putin on tuonkin neuvoston puheenjohtaja, kaikki valta keskitetty yhdelle miehelle.
Uusi hallitus on varmaan haukkamaisempi länttä kohtaan kuin nykyinen, kehitys on siihen suuntaan valitettavasti. Ja pois demokratiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sekoitetaan taas korttipakkaa. Hoksaako kansa, että eu, on täynnä ongelmia. Nyt siirrytäänkin venäjän asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autoritaarisessa hallinnossa on vaarallista alkaa luomaan kansalle odotuksia paremmasta vaihtamalla henkilöitä ilman todellista vaihtoehtoa.

Veikkaanpa, että tyytymättömyys vain kasvaa tämän johdosta. Tulemme näkemään mielenosoituksia, kyynelkaasua ja pidätyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtataistelut ovat lännen decadenssia. Neuvostoliitossa johtajat ovat aina taitavasti osanneet lopettaa valtataistelut, ennenkuin ne alkoivatkaan. Samalla hoitui pelko liikakansoituksesta, eikä ollut työttömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä ei ole taistelua vallasta. Se on erittäin tukevasti Putinin käsissä.

Venäjällä on näköalattomuutta. Siellä vallitsee samantyyppinen pysähtyneisyyden aika kuin Neuvostoliitossa oli Leonid Brežnevin valtakauden loppupuolelta alkaen. Mihail Gorbatšov alkoi sitten sohimaan systeemiä pitkällä kepillä ja aiheutti geopoliittisen katastrofin. Putinin perestroikalle ei voi povata parempaa lopputulosta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image