Ulkomaat

Putin lykkää kan­sa­nää­nes­tys­tä – suurin osa venäläisistä viettää ensi viikolla palkallista lomaa ko­ro­na­vi­ruk­sen hil­lit­se­mi­sek­si

Venäläisperhe seurasi presidentti Vladimir Putinin puhetta television välityksellä keskiviikkona Domodedovon kaupungissa Venäjällä. KUVA: YURI KOCHETKOV
Ulkomaat 25.3.2020 21:13
Ida Kannisto, Reuters

Venäläisten piti äänestää perustuslakiin ehdotetuista uudistuksista 22. huhtikuuta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi keskiviikkona lykkäävänsä perustuslakimuutoksia koskevaa kansanäänestystä pahenevan koronavirustilanteen takia Venäjällä. Putinin mukaan kansalaisten turvallisuus on hänelle etusijalla.

Kaavailtuun perustuslakiuudistukseen sisältyy muun muassa ehdotus presidenttikausien nollaamisesta. Venäjällä presidenttikausi kestää kuusi vuotta. Jos Putinin tähänastiset presidenttikaudet nollataan, hän voisi jatkaa tehtävässä kahden kauden ajan eli ainakin vuoteen 2036. Hän olisi tuolloin 83-vuotias.

Putin on hallinnut Venäjää presidenttinä ja pääministerinä kahden vuosikymmenen ajan.

Maan parlamentti ja perustuslakituomioistuin ovat jo hyväksyneet ehdotetut muutokset perustuslakiin.

Kansanäänestys oli tarkoitus järjestää 22. huhtikuuta. Putin ei kertonut uutta ajankohtaa äänestykselle. Kansanäänestyksen odotetaan menevän läpi Venäjällä.

Uusia koronatoimia

Putin kertoi tiistaina televisioidussa lähetyksessä myös uusista koronatoimista. Hän julisti, että ensi viikko on suurimalle osalle venäläisistä lomaa ja vaati ihmisiä pysymään kotona. Lomaviikko on The Moscow Times -lehden mukaan palkallinen.

Putinin mukaan verohelpotukset ovat nyt tarpeen pienille ja keskisuurille yrityksille, ja lisäksi hänen mukaansa kuluttajilla pitäisi nyt olla mahdollisuus siirtää lainojen takaisinmaksua.

Venäjällä oli keskiviikkoiltaan mennessä vahvistettu yli 650 tartuntaa. Tartuntojen päivittäinen määrä nousi keskiviikkona Venäjällä ennätyslukemiin. Viralliset luvut ovat kuitenkin selvästi alhaisempia kuin useissa Euroopan maissa.

The Moscow Times -lehden mukaan vahvistettuja kuolemantapauksia oli keskiviikkona kolme. Asiasta kertoo myös Kommersant-lehti, jonka mukaan kuolleet ovat iäkkäitä.

Moskovan pormestari kuitenkin kertoi Putinille tiistaina, että ongelman todellinen laajuus ylittää huomattavasti viralliset luvut, kertoo Reuters. Uutistoimisto kertoi jo aikaisemmin maaliskuussa, että keuhkokuumetapaukset ovat lisääntyneet Moskovassa voimakkaasti, mikä on herättänyt pelkoa maan virallisten koronalukujen todenperäisyydestä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

moskovan pormestaripa oli ajan tasalla to ap ilmoitti:
kaupunki suljettu - ruokakaupat ja apteekit ainoat sallitut!

eikä ole ainoa, jonka mielestä "loma" ensi viikolla on älytön
- "loma" pistää ihmiset juhlimaan, eli levittämään tautia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt näkee eron Venäjän ja suomen välillä.
Putini määräsi viikoksi työntekijät kotiin. Ei tarvittu mitään perustulakaivaliokunnan kantaa asiaan.
Näissä tilanteissa paremmin toimii "diktatuuri" kun demokratia. Ravintolan sulkeminen hyvä esimerkki. Jos Putin päättää että kuppilat suljeta 2 tunnin kuluttua tästä hetkestä alkaen niin se tapahutuu. Meillä alkaa valiokunnat käsittelmeään asiaa, menee monta päivää ennen kun eduskuntaa pääsee asiaa käsittelmään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kaksi tai oikeastaan kolme täysin poikkeuksellista esimerkkiä maailmassa. Putinin Venäjä, Modin Intia ja Trumpin Yhdysvallat. Ensinnäkin kaikki kolme ovat joko oikeistopopulistisia tai jopa äärioikeistolaisia ja toisekseen kaikissa näissä maailman suurimmissa maissa on minimaalisen vähän koronan kanssa ongelmia. Venäjällä lieneekö yhtään kuolemaa ja Intiassa hyvä jos edes tartuntoja maailman väkirikkaimmassa maassa.

Sanokaa mun sanoneen, niin Putin, Modi ja Trump ovat tasan tarkkaan tienneet mitä tuleman pitää ja mikä tämä korona on. Kaiken huipuksi minusta tuntuu, että myös Kiinan Xi on pelissä mukana ja nämä herrat kaikki yhdessä nyt kaatavat globalistit tai tuttavallisemmin äärivasemmistolaiset kommunistit ja sosialistit.

Mistäpä sitä varmuudella tietää mitä siellä on tapahtumassa, mutta sehän meille kyllä piakkoin selviää. Sanonpahan vain, että minusta tuntuu, että koko show on jo suurelta osin ohi parin viikon kuluttua. Tuo korona ei ole luonnollinen ötökkä, että ne jotka sen ovat luoneet ja liikkeelle laskeneet, niin tietävät kyllä miten se sammutetaan. Jos korona laantuu yhtä nopeasti kun se vauhkoontui, niin ette ainakaan kokonaan mun teoriaa voi sivuuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persujen mielestä Putin toimii oikein ja nopeasti,heillä on esimerkillinen hallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi kahdella – tapauksia koko maassa yhteensä 2769 kappaletta
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
18
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

206 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image