Ulkomaat

Putin lupasi lap­si­per­heil­le ison joukon lisätukia ja koululaisille ilmaisen lämpimän aterian – Venäjän poliittinen eliitti saa vuosipuheessa ohjeita syntyvyyden kas­vat­ta­mi­sek­si

Presidentti Vladimir Putin käyttää vuotuista puhettaan kansakunnan tilasta suosionsa kasvattamiseen. Puheen alkupuoli täyttyi lupauksista lapsiperheille. KUVA: YURI KOCHETKOV
Ulkomaat 15.1.2020 11:54 | Päivitetty 15.1.2020 12:32
Matti Posio

Moskovassa Putinin vuotuista puhetta on kuuntelemassa koko valtiojohto: ministerit, kansanedustajat, aluejohtajat, tuomarit ja suurten yhtiöiden päämiehet. Putinin vuosipuhe välitetään suorana lähetyksenä kuvaruuduille eri puolilla Moskovaa ja koko maata. Venäjän valtiontelevisiota katsellaan jopa avaruudessa, kertovat tiedotusvälineet.

Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti vuotuisen puheensa maan eliitille rakentavilla sanoilla ja mittavilla lupauksilla uusista sosiaalituista lapsiperheille. Hänen mukaansa yhteiskunnassa kasvaa "kysyntä muutoksille". Näiden muutosten nopeuden on Putinin mukaan kasvettava vuosi vuodelta ja kansalaisten on muutoksiin osallistuttava.

Presidentti kehotti kaikkia vallanhaaroja suoraan vuoropuheluun kansalaisten kanssa. Hänen mukaansa yhteiskunnassa on meneillään myönteinen kehitys, jossa ihmiset eri tasoilla ja eri puolilla ovat valmiita ottamaan vastuuta elämänsä kehittämisestä.

Puheensa toisella tunnilla Putin esitti joukon äkkiseltään demokraattisilta kuulostavia uudistusajatuksia. Hän sanoi olevansa valmis antamaan parlamentille vallan valita pääministeri.

Venäjän parlamentti tosin valitaan vaaleilla, joihin pääsevät mukaan ainoastaan hallinnon hyväksymät puolueet ja ehdokkaat. Vaaleja voi kuvata vahvasti manipuloiduksi.

Putin jatkoi haluavansa nostaa kriteereitä sille, kenestä voi tulla Venäjän presidentti. Vahvan presidentinvallan hän odotetusti haluaa säilyttää. Yhtä odotettu oli lausunto, että Putinin mukaan Venäjän kansallisen lainsäädännön on useimmiten mentävä kansainvälisten sopimusten edelle. Tämän hän haluaa muutoksena myös perustuslakiin.

Koko valtiojohto tarkasti kuulolla

Muutoksista puhuessaan Putin tarkoittaa nimenomaan keskusjohdon hyväksymiä uudistuksia, jotka eivät horjuta nykyistä valtajärjestelmää, jonka jäseniä kuulijakunnassa istuu.

Moskovan keskustan historiallisessa Maneesissa kuulijakunta muodostui Venäjän valtaeliitin vakiintuneista jäsenistä: ministereistä, aluepäälliköistä, duuman ja ylähuoneen jäsenistä, tuomareista ja valtion kontrolloimien suuryritysten johtajista. Venäjän kaikki päätelevisiokanavat välittivät Putinin puheen suorana lähetyksenä.

Presidentin odotettiin puheessa ottavan kovin sanoin kantaa Iranin ja Yhdysvaltojen konfliktiin sekä ukrainalaisen matkustajakoneen pudottamiseen ohjuksella Teheranista nousun jälkeen. Yllättäen aihe jäi käsittelemättä.

Jo 16:tta kertaa pidettävän vuosipuheen aluksi lavalle nousi kuitenkin perhepoliitikko Putin. Hänellä oli pitkä lista myönteisiä lupauksia vähävaraisille ja lapsiperheille, joiden tueksi valtiolla on hänen mukaansa mietittynä paljon uudistuksia.

Yksi päätöksistä on kuukausittaisen tuen aloittaminen 3–7-vuotiaille lapsille. Putinin mukaan vähävaraisille lapsiperheille on annettava erikoistukea, jonka suuruus on ensimmäisen ja toisen lapsen osalta keskimäärin 11 000 ruplaa (160 euroa) kuussa. Summa kuulostaa Venäjän palkkaoloissa yllättävän suurelta.

"Väestönkasvu saatava paremmaksi"

Putin kertoi olevansa huolissaan väestönkehityksestä. Venäjän menestys on hänen mukaansa riippuvainen siitä, paljonko ihmisiä maassa on. Nykyään väkiluku on hänen mukaansa noin 147 miljoonaa. Tämäkin luku näyttää olevan yläkanttiin verrattuna kansainvälisiin tilastotietoihin asiasta.

Edessä on kuitenkin väestönkasvun suhteen hankala kausi, mistä Putin syytti 1990-luvun vaikeita aikoja. Hänen mukaansa vuonna 1999 – ennen Putinin nousua valtaan – syntyvyystilanne oli jopa surkeampi kuin toisen maailmansodan vuosina.

Putin moitti eri tasoilla johtajina toimivia kuulijoitaan, ettei nykyinen työskentelytapa voi jatkua. Hänen mukaansa lapsiperheiden aseman parantamiseksi on tehtävä jatkuvasti konkreettisia päätöksiä. Putin sai yleisöltä yksimieliset aplodit ilmoittaessaan, että lapsilisien maksuikää on nostettava ja tukien saamista helpotettava.

Useiden melkein vaalikampanjatyylisten lupausten joukossa Putin muun muassa julisti, että kaikille alakoulujen oppilaille aletaan tarjota lämmin kouluruoka.

Tyynnytteli nuorison tyytymättömyyttä

Putinin mukaan elinajanodote on Venäjällä noussut 73 vuoteen ja kasvanut hänen valtakaudellaan kahdeksalla vuodella.

Putin on johtanut Venäjää presidenttinä tai pääministerinä yli 20 vuotta syksystä 1999 lähtien. Viime aikoina Putinin suosio on mielipidemittauksissa alkanut hiipua aiemmasta loistosta. Etenkin nuoriso on kriittistä ja kaipaa Euroopan matkoilla näkemiään vapaampia olosuhteita sekä hyvinvointia. Putinin hallinto on johdonmukaisesti estänyt sosiaalisessa mediassa esiin pääsevien oppositiojohtajien, kuten korruption vastustajana tunnetun moskovalaispoliitikko Aleksei Navalnyn, nousun vaihtoehdoksi nykyiselle hallitukselle.

Koskaan aiemmin Putin ei ole puheessaan nostanut lapsiperheiden toimeentuloa ja sosiaalipolitiikkaa pääaiheeksi kuten nyt. Puheen ensimmäinen runsas puoli tuntia oli kokonaan omistettu väestö- ja sosiaalipolitiikan parantamiselle.

Myös jatkoksi kuultiin julistuksia muusta kuin sotilasasioista tai turvallisuuspolitiikasta. Tunnin ja vartin mittaisessa puheessa oli pitkiä osuuksia ympäristönsuojelusta, terveydenhuollosta sekä investoijille suunnattu lupaus nykyisen verotuksen säilyttämisestä seuraavien kuuden vuoden ajan.

Juttua päivitetty 15.1.2020 kello 12.32.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Putin sentään kunnioittaa Venäjän kansaa kun haluaa kansanäänestyksen ,mahdollisista Perustuslaki muutoksista.
Suomessahan ei kansan mielipiteistä piitata .Ei ole edes Perustuslaki tuomioistuinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ah tätä popilistinurinaa! Tutustu kansainvälisiin tilastotutkimuksiin, meillä kansalaisvapauksineen ja -oikeuksien sekä demokratian taso on yksi maailman parhaimmista Korruptio yksi maailman pienimmistä. Entinen toisiinsa luottava kansakunta vajaa pari vuotta sitten tehdyn kv-kyselytutkimuksen mukaan.

Suomessa on moni asia todella hyvin. Sinäkin saat täällä trollata ja ruinata aivan vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi voi, on tämä niin huono maa kun meillä ei ole perustuslakituomioistuinta.

Nykyinen systeemi on toimiva, meillä perustuslakivaliokunnan päätökset eivät ainakaan toistaiseksi ole olleet poliittisia mitä tulee syytteeseen asettamiseen. Edellinen on poimittu asiantuntijalausunnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletetaanpa, että venäjällä olisi 80 miljoonaa äänestäjää. Yllättäen vaaliuurnista löytyy 140 miljoonaa "Da" ääntä, eikä yhtään vastaan. Sitä on venäjän "kansanäänestys". Joten en paljon tuulettelisi. Ja kaikki "uudistukset" ovat vain putinin ja rosvojoukkion suojelemista varten tehtyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskahan Suomessa monilapsiset perheet alkavat saada pikkubussin valtiolta (olkoonkin venäläisvalmisteinen), kuten Venäjä lahjoittaa tai asunnon tai ilmaiset äidinmaidonvastikkeet. Täällä pilkataan ja voivotellaan eläkeläisten oloja Venäjällä, mutta miettikääpä: Venäjällä vanhuuseläke on noin220€/kk, moni ukrainalainen saa 40€-50€/kk

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pointti oli se, että ei Venäjällä ole asiat ollenkaan niin huonosti, kuin täällä jotkut yrittävät saada näyttämään. Suomessa on toki asiat olleet erinomaisesti, varsinkin 1970-80-luvulla, mutta silloin kansanedustajat olivatkin vielä kansan edustajia eikä pelkkiä populisteja kuten nyt. Minulla ei ole mitään syytä pilkata Suomea ja sen oloja, muttei myöskään Venäjän, eivät hekään siellä meitä pilkkaa, voi olla, että yksinkertaisina pitävät, mutta se lienee meidän omaa syytämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on kouluruoka ollut ilmaista jo monen sukupolven ajan. Kansakoululaiset saivat ilmaisen lämpimän aterian koulussa jo 1940-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin lupaili niin paljon uutta rahaa kansalaisille, että tarvitsi uudeksi pääministeriksi ahneen verovoudin.

Toinen käsi antaa ja toinen ottaa. Jotain tuttua tässä on tällä puolen kulttuurirajaakin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jahans, Venäjällä alkoi taas tuolileikki. Ensin pääministerin valtuuksia laajennetaan ja sitten pääministeriksi hyppää Putleri. Pressaksi, joku pääministerin juoksupoika kaveri ilman valtaa.

Tuo maa on demokratian irvikuva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Molemmilla suurvalloilla, Venäjällä ja USAlla on, on todella hyvät johtajat. Täällä vain jauhetaan p...kaaa ja huolehditaan muista ennen omia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan se asian noinkin nähdä ja meillä kaikilla on oikeus omaan mielipiteeseen. Nuo vahvat johtajat vain huolehtivat omista eduistaan ja siinä samassa loukkaavat itsenäisten valtioiden oikeuksia ja itsemääräämisoikeutta. Nuo toimet varmaan osoittavat sitä hyvyyttä ja avaramielisyyttä. Yleensähän on niin, että siellä missä näitä vahvoja johtajia on, siellä on heikko demokratia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, Suomessa on heikot johtajat ja heikko demokratia. Ja siitä ei tule myöskään yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisitko edes vaivautua perustelemaan väitteesi?

Tilastollisesti Suomen demokratia on yksi maailman vaikaimmista. Käy tsekkaamassa freedomhouse-sivusto, tällä arvostetulla sivustolla Suomi saa demokratiastaan, vapauksistaan ja kansalaisyhteiskunnastaan vaatimattomasti pisteet 100/100.

Trolli on trolli vaikka lumettoman pesun antaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se oikea ongelmahan persuille on, että täällä huolehditaan omien lisäksi jonkin verran myös muista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin olisi voinut myös luvata aitoa demokratiaa ja vapaata yhdistymis- ja äänestysoikeutta. Nyt se vapaus on takoittanut vapautta tulla pidätetyksi johdon tilannearvion perusteella. Liika vapaus olisi tietenkin voinut johtaa putinistien tappioon, mutta sitähän se demokratia on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas asiaa on Putinilla
olet, nauramassa?
Taas asiaa on toverilla
ootkos, Vologassa?
Taas asiaa on kaverilla
oot, jonottamassa?
On miljardeja, Putinilla
ja sulla,tyhjä kassa?
Taas asiaa on ukkelilla
ootko, kuulemassa?
On palatseja, toverilla
kansa, laihtumassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vappusatasen suuruisella summalla olisi Venäjän eläkeläiset juhlineet oikein kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image